Last news in Fakti

4 Декември, 2019 19:29 2 322 30

Радев в Лондон: Бъдещето на НАТО не е на съюз на производители и клиенти

  • румен радев-
  • нато-
  • военно оборудване

На срещата на върха в Лондон Румен Радев призова за засилен трансфер на технологии и индустриално сътрудничество с България

Не виждам бъдещето на НАТО като съюз между производители и клиенти, а на партньори, които заедно гарантират сигурността си, развиват високи технологии и заедно произвеждат военно оборудване. Това заяви президентът Румен Радев след Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Лондон. В рамките на форума българският държавен глава разговаря и с президента на САЩ Доналд Тръмп и ръководителите на делегации на страните, които отделят годишно над 2% от БВП за отбрана.

Румен Радев подчерта, че в НАТО се поставят разделителни линии между държавите, които отделят над 2 % от своя БВП за отбрана и тези, които са под 2%, но е нужен дебат и за друго разграничение, което изобщо не се поставя на дневен ред – страните се делят също така на производители и клиенти.

„България за тази година, но не и за следващата, не и за другата, е над въпросните два процента и то чувствително. Ние сме втората страна в НАТО след САЩ с такъв висок разход за отбрана и над 60 % от тези разходи отиват за модернизация. Знаете защо – закупуването на изтребителите Ф-16 с авансово плащане от 100 %. Затова поставих и въпроса какво означава справедливо разпределение на разходите“, заяви президентът.

Държавният глава подчерта, че страните от НАТО се делят и на производители и купувачи, което ги поставя в съвсем различни позиции. От една страна са силните икономики, които произвеждат военно оборудване за свои нужди и за експорт и които при модернизация инвестират в собственото си развитие и не подлагат на натиск социалните си системи.

„Но когато ти си страна с по-слаба икономика, не толкова високотехнологична и не произвеждаш тези оръжия, 100 % от разходите, които даваш за модернизация, отиват в други богати страни. За нас наистина е товар, защото засяга нашите социални системи“, посочи още Румен Радев. Президентът добави, че това лишава по-слабо развитите страни от възможността да инвестират в собствените си икономики и задълбочава технологическата и икономическата пропаст между страните-членки.

Във връзка с това българският държавен глава е предложил както на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, така и на президента на САЩ Доналд Тръмп, дебат за нови форми на партньорство в НАТО, които да насърчават индустриалното сътрудничество и трансфера на технологии към държави като България. Румен Радев е предложил на президента на САЩ и да подкрепя много по-активно и да стимулира държавите, които изразходват повече от 2% за отбрана, с индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. „Мисля, че това е заслужен стимул при положение, че нашите правителства са решили да отделят тези средства“, добави Румен Радев.

Президентът добави, че остават нерешени въпроси, но генералният секретар на НАТО се е ангажирал стратегическата дискусия да продължи и да се търсят решения на високо политическо ниво навреме, за да не се стига до кризи между съюзниците.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    3 6 Отговор
    Ще похарчим 400 милиарда за да модернизираме лодките си и заострените пръчки, вместо да дадем 10 милиарда за които НАСА каза че моментално могат да направят мисията до Марс. Срамота.
  • 2 ГосТ

    51 8 Отговор
    Евала Генерале ! Едно патриотично и проевропейско изказване.
  • 3 русенец

    34 4 Отговор
    НАТО е най-голямата търговска организация на американската оръжейна промишленост.
  • 4 Истината

    6 16 Отговор
    На- на -на-на на нищо на не се разбира на текста!!!

    Коментиран от #27

  • 5 СссереМ

    8 30 Отговор
    То тоя фърчат пиперко ако го питате ще каже и че натовските оръжия трябва да се купуват от фалиралата просия.
  • 6 цвък цвък 400

    8 39 Отговор
    Тоя продажник и там ли отиде да им продава и рекламира ''Грипените'' продажникът му с продажник, цървулан???Прoруcкитe трoлoвe нaиcтинa нямaт никaкви пaри вeчe и ги изнacилвaмe cрeщу eднa вaфлa нa дeн. Прeдлaгaт ни ce тук кaтo прocтитутки и ни мoлят дa изнacилвaмe и жeнитe и дeцaтa им, нo ниe нe cмe пeдoфили и изнacилвaмe caмo жeнитe им cрeщу oщe eднa вaфлa нa дeн.Руcкaтa прoпaгaндa в Бългaрия пoчти нямa пaри /зaрaди блoкирaни cмeтки oт прoкурaтурaтa пoрaди oбвинeния в шпиoнaж/ и cи e нaeлa тъпoумни aфрикaнcки мaймуни зa трoлoвe. Нямa пaри зa руcи, бoгaти, умни, знaeщи и cкъпoплaтeни трoлoвe и пoрaди тaзи причинa кaузaтa нa руcкaтa прoпaгaндa в Бългaрия, c кoятo ce oпитвa дa прoвeждa хибриднa aтaкa към cтрaнaтa ни e ''еt mаturаm саusаm аntеquаm nаsсаntur mоriеntium''....A нa въпрoca зa CAЩ, Китaй и Руcия и дeцaтa знaят чe Тръмп e aктьoр, кoйтo caмo oтклoнявa внимaниeтo дoкaтo иcтинcктe упрaвлявaщи CAЩ, a тoвa e Пeнтaгoнa, рaзпoлгaт cъc cкoрocттa нa ''aмeрикaнcки cтaхaнoвци'' нaвcякaдe oкoлo Руcия и Китaй нoвите хипeрбързи, крилaти, cтeлт тoмaхoук рaкeти c нeутрoнни и вoдoрoдни глaви....
  • 7 Фърчилото на баба

    7 22 Отговор
    Този си го знаят че е парашута на Путин
  • 8 Behemoth

    25 2 Отговор
    Радев бадева се хаби ....той ТИКВАТА вече е подписал каквото не трябва.
  • 9 Euro

    4 26 Отговор
    Срам ме е от този сателит на русия. Г-жа лъжа с решетников ни го оредаравиха като независим... А той става и ляга с инструкции от москва. Консомолец.
  • 10 Euro

    5 3 Отговор
    Ко каза ко? Оредаравиха? Аз ли написах това? Пхахахах
  • 11 българина

    25 3 Отговор
    Ха сега сравете Радевв с Чехльо и Зельо!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пандо картечаря

    5 20 Отговор

    До коментар #11 от "българина":

    Изобщо не може да се сравнява един червен боклук с хора, които знаеха за какво се борят. Тоя се бори да се чува името му и да се вижда фльорцата до него, как кичи елхата в Белия дом, вместо в Кремъл.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Каквоо!?

    23 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пандо картечаря":

    Изобщо не може да се сравнява Радев с онези сополи.
  • 15 Колю

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пандо картечаря":

    Не му обяснявай... Сам ще се обърне... Като кметски наместник..
  • 16 ф16

    9 0 Отговор
    Ама то света е разделен на производители и клиенти и само от нас зависи от коя страна ще сме .До сега сме се от ебаната страна .
  • 17 Чичо Гошо

    7 3 Отговор
    Браво на Президента. Тук вече може да сме сигурни , че наистина е разговарял. А не като Тиквен. Той даже не можа да целуне Тръмп. Жалък смешник.

    Коментиран от #29

  • 18 Бойко от Банкя

    3 0 Отговор
    И аз разговарях с Тръмп......
  • 19 jorj

    3 8 Отговор
    Дайте ни безплатно Технологии та да ги шитна на шефа ми Путьо!!!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гундяев

    2 4 Отговор
    Румба Покажи на тези хора в Лондон как се прави коремно като един истински Натовска Генерал под руско командване
  • 22 Мирко

    5 1 Отговор
    Обърнете внимание по колко време отделиха "големите" медии на срещата Тръмп- Радев и колко на Борисов с президента на САЩ. А от съвместното им изказване пред журналисти в Белия дом, от 6 минути Тръмп говори 5 по вътрешнополитически въпроси. Да не пропуснем и знамената зад тях. Нямаше българското. Толкова по въпроса за респекта.
  • 23 Тръмп

    1 1 Отговор
    Когато ми преведоха изказването викам "Кво? Я да бягаш. Ако не сте вие да ви продавам тенекиите, то на кого?"
  • 24 Българин

    1 3 Отговор
    Срам ме е като българин тоя про-съветски зелен чорап да представлява България на срещи на световно ниво и НАТО !

    Коментиран от #28

  • 25 ЪРП

    3 0 Отговор
    МНОГО Е ГОЛЯМ ГЕН.РАДЕВ!!!!
    ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НИВО И КЛАСА!!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Простотия

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Не разбираш, защото си неграмотен или си с купена диплома от българските университети.Чуди се ,ама те мързи и да мислиш!
  • 28 Тоя па

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Срам те е защото си нагъл мързелив безсрамник!
  • 29 Баба кина

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Чичо Гошо":

    Когато този каун иде в белия дом или в кремъл тогава се обаждаи кауна вижда Путин и тръмп когато борисов го праща на срещи
  • 30 ХУ Ю

    0 0 Отговор
    АВЕ БАЦЕ ЩО НЕ ХОДИ В ЛОНДОН БЕ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове