4 Декември, 2019 19:31 1 999 9

Нено Димов: ВиК носи отговорност за разпределянето на водата за Перник и Радомир

  • нено димов-
  • вик-
  • перник-
  • радомир

Освен язовир „Студена“, ВиК-Перник е носител на повече от 25 разрешителни

Нено Димов: ВиК носи отговорност за разпределянето на водата за Перник и Радомир - 1
Снимка: БГНЕС

Проверката за кризата с водата в Перник, която се проведе в края на миналата седмица констатира, че е имало отклонение на вода през помпената станция на вода на Радомир. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по Канал 3.

„Ние поискахме повече информация в началото на тази седмица, но за съжаление все още не са ни предоставили такава. Предполагаме, че трябва технологично време от енергоразпределителното дружество какъв ток е използван. Искам да вметна, че и двамата градоначалници, и този на Радомир и този на Перник, не са били длъжни да знаят за подобни неща. На практика в официалния документ, това е месечния график, който е публикуван и на страницата на Министерство на околната среда и водите е казано, че тази помпена станция може да отклонява вода към Радомир, само предвид, че има извънредна ситуация. Ние не сме уведомявани за подобна ситуация, особено през последните две години, а това е задача на ВиК.

Това изцяло е било отговорност на дружеството, да организира начина на подаване на вода, защото те имат отговорността да организират всичките си източници, с които разполага, така че хората и в Перник и Радомир да имат вода за пиене. Освен язовир „Студена“, ВиК-Перник е носител на повече от 25 разрешителни, за различни водоизточници с питейна вода, които може да използват в определена ситуация, но начинът на комбинация на тези водоизточници, вече зависи изцяло от управлението на ВиК“, посочи министърът.

„Има големи проценти загуби на вода в Перник, става дума за над 75%, това е огромен разход, която не се ползва от перничани и не остава в язовира. И тук не става дума само за Перник, а за много други места в България и ние работим по този въпрос. Това е голям проблем, осигурили сме финансиране за 12 консолидирани ВИК оператора през този програмен период“, каза още той.

„Това, което трябва да се преразгледа и то в рамките е на кратки срокове е водата за питейни нужди, да не се използва за други такива, примерно за промишлени. Качеството на водата е различно. Това не е нещо, което може да се случи за месец или два, защото промишлеността трябва да има от къде да ползва вода, т.е. трябва да я намери, да получи съответните разрешения, да е достъчна по обем и т.н. В такава посока трябва да се върви през следващите години, защото водата ще се превърне в най-ценния ни ресурс“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малка панагюрка

    4 1 Отговор
    Клецайте ме.. Пак в гората, че е много романтично. Някой питаше с точност амии след Панагюрище посока ПоиБрене , след изоставената тухлена сграда, придържате се все от дясно докато не видите едни червени фенери - 3 броя закачени на един клон , вижда се от пътя има няма 30 метра след тухлената къща.
  • 2 Малка панагюрка

    4 0 Отговор
    В кутията с чувства, едно ли остана
    това те измъчва, но пак мълчиш.
    Дали ще ти кажа, че спя на дивана
    от както те няма в живота ми.
    От днес въпроса ще те ядоса
    какво не ти достига за да бъдеш щастлив.
    Не бях такава, какво ми става
    превърнах се в луда от това, че боли.
    Ти държиш любовта ни с мръсни ръце,
    защо не искаш тази болка да спре.
    Готов на всичко да ме пречупиш, нали
    когато страдам аз, знам че страдаш и ти.
    Не ме наричай с други думи, любов
    да продължиш без мен дали си готов.
    Не ме поглеждай ти с лед в очи
    аз тайно пазя те в сърцето ми.

    За времето чувам да казват лекува
    забравих за него, но не за нас.
    Това в живота най-скъпо ли струва
    с рани ли плащат за любовта.

    Но днес рискувай и ме целувай
    това не ти достига за да бъдеш щастлив.
    И само чувствай, така лекувай
    видя ли, че един без друг света ни е крив.
    Ти държиш любовта ни с мръсни ръце,
    защо не искаш тази болка да спре.
    Готов на всичко да ме пречупиш, нали
    когато страдам аз, знам че страдаш и ти.
    Не ме наричай с други думи, любов
    да продължиш без мен дали си готов.
    Не ме поглеждай ти с лед в очи
    аз тайно пазя те в сърцето ми.
  • 3 илитерат

    5 0 Отговор
    Ха-ха. На Перник, вода им не требе. Стига им поезията на ''малката панагюрка''. Е-е-ех, да свършва филма по бързо. Като гледам, докарахме я до: ''участвали още''. И ... После гасим. ... 'Бах ти държавата!
  • 4 Кой68

    3 1 Отговор
    Колко болни мозъци има тук.....Никой незнае кой е Янчулев и какво правеха СоФиянци със водата при него-1 ден има,а 3 няма........Сега нормалното е за простотията със Пк виновните да отидат на съд.......
  • 5 Абе

    4 1 Отговор
    Нено кво се праи на невинен. Той ли е шеф на водите в бг. Той е. Като не си е гладал работата а само джоба ся да си фаща дърмите и към село.
  • 6 Олимпийска надежда

    4 2 Отговор
    Нено още ли е министър!
  • 7 иван

    2 0 Отговор
    Къде беше до сега г-н Димов???Защо винаги научавате последни???
  • 8 Бойко Методиев Борисов

    2 0 Отговор
    ТОЯ МУШМОРОК НЕНО ДИМОВ НЕ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА МИНАЛАТА ГОДИНА, ЗАЩОТО ИМАШЕ БОНУСИ ПО ЗИМНИТЕ И ЛЕТНИ КУРОРТИ. Я, ТАМ КАК ХУБАВО СЕ ОПРАВЯШЕ С ВОДАТА - И ПИТЕЙНА И МИНЕРАЛНА ЗА ХОТЕЛИ И КЪЩИ ЗА ГОСТИ - И НА ДЕПУТАТИ И НА ЧИНОВНИЦИ, И НАМАГИСТРАТИ! СЕГА ЗА ПЕРНИК ОТГОВАРЯЛО ВИК ДРУЖЕСТВОТО, НЕ ТОЙ. АМИ НЯМА ДАЛАВЕРА БЕ, ХОРА! НЯМА! КАКВО ИСКАТЕ ОТ ЧОВЕКА!
  • 9 Колев Боил

    1 0 Отговор
    Този много лъже. Че къде спа досега , че да се допусне разхищение на 75 % загуба на вода - национален ресурс. Този си е направо за затвора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове