ФАКТИ.БГ

„Правосъдие за всеки“: Борисов призна намесата си в съдебната власт

От инициативата припомнят за предложението си да се въведе фигурата на независимия прокурор, който да бъде избиран и да се отчита пряко пред Висшия съдебен съвет и Народното събрание, и да не подлежи на ръководство и контрол от страна на главния прокурор при осъществяване на неговите разследвания

Публикувана: 5 Декември, 2019 10:27
22 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2376
„Правосъдие за всеки“: Борисов призна намесата си в съдебната власт
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

От инициативата „Правосъдие за всеки“ излязоха с официално писмо във връзка с вчерашното изказване на Бойко Борисов в ефира на bTV, където министър-председателят коментира темата с реформите в съдебната система. Премиерът се разгневи на въпросите защо не е предложил алтернативна кандидатура за главен прокурор. Сред имената, които е можел да издигне, Борисов отново спомена правосъдния министър Данаил Кирилов и евродепутата Емил Радев, но тогава щели да го обвинят в политическа намеса. На въпрос няма ли други независими и авторитетни юристи в страната,

"Срещнах се. Няма по-добри. Има по-мързеливи. Оглеждах и няма. Мързеливи. Мързи ги. Това ли ще ни е предаването? Дайте нататък... Цацаров е много, много, много начетен човек. Той е много чел човек. И в диспут с всеки един от своите опоненти, той ще го победи. Гешев е повече човек, израснал в оперативната работа. Той е много по-добър в оперативната дейност. И аз съм убеден, че той ще има много повече успехи и добра работа с МВР и ДАНС, защото е с много по-оперативно мислене. Сотир Цацаров дойде от съдия и той винаги гледа нещата от всички едни страни, и съди. Докато МВР и прокуратурата трябва да съберат доказателствата бързо, да задържат, да арестуват и да вкарат в съда", допълни Борисов.

Именно в тези негови изказвания от "Правосъдие за всеки" съзряха, че министър-председателят "де факто призна, че през цялото негово управление лично той и неговата партия са се месили в изборите за висши ръководители в съдебната власт, правени във Висшия съдебен съвет".

От инициативата са категорични в искането си "да се уредят статута и правомощията на независимия прокурор, който да може да разследва, повдига и поддържа обвинения спрямо Главния прокурор и неговите заместници за извършени престъпления, както и да иска отстраняването им от длъжност по време на разследване за корупционни деяния и търговия с влияние. Същият да се избира и освобождава с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на Пленума на ВСС".

Ето и цялото писмо на "Правосъдие за всеки":


ОТКРИТО ПИСМО

от

Инициатива „Правосъдие за всеки“

До президента, премиера,

Народното събрание и гражданското общество

във връзка

с изказването на премиера Бойко Борисов в национален ефир

На 4 декември 2019 г. г-н Бойко Борисов, в качеството си на министър-председател, де факто призна, че през цялото негово управление лично той и неговата партия са се месили в изборите за висши ръководители в съдебната власт, правени във Висшия съдебен съвет. Призна също, че Главният прокурор не може да бъде проверяван и разследван при сегашната законова уредба, като заяви, че напълно и безусловно приема препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), отправени „в драфта на последния им доклад“, който ще бъде оповестен официално в следващите дни. Борисов заяви, че ще инициира законодателни промени, за да изпълни тези препоръки.

Ние от Инициатива Правосъдие за всеки“ припомняме, че предложихме да се въведе фигурата на независимия прокурор, който да бъде избиран и да се отчита пряко пред Висшия съдебен съвет и Народното събрание, и да не подлежи на ръководство и контрол от страна на главния прокурор при осъществяване на неговите разследвания. Включихме и отчетността на Главния прокурор в Народното събрание в нашите „Седем идеи за съдебна реформа“ от 2015 година. Събрахме за тях над 5000 подписа по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и внесохме тези наши предложения в Народното събрание. Г-жа Цецка Цачева, която беше председател, не ги постави на обсъждане и гласуване в пленарна зала, в нарушение на закона. Премиер тогава беше също г-н Бойко Борисов и по негова покана осъществихме среща по тези наши идеи в кабинета му през лятото на 2016 година. Той ни изслуша, но не ни разбра и не ни подкрепи, макар че част от нашите аргументи бяха взаимствани точно от становище на Венецианската комисия!

Четири години по-късно г-н Борисов „прегръща“ част от тези идеи, но това не е достатъчно. Ние настояваме пред него и пред президента Радев – хората, които имат инициатива за промени в Конституцията, за следните спешни действия:

Иницииране в срок до два месеца на Конституционен законопроект, с който да се премахне методическото ръководство и надзор за законност на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори /чл.126 от КРБ/.

Да се въведе на конституционно ниво фигурата и да се уредят статута и правомощията на независимия прокурор, който да може да разследва, повдига и поддържа обвинения спрямо Главния прокурор и неговите заместници за извършени престъпления, както и да иска отстраняването им от длъжност по време на разследване за корупционни деяния и търговия с влияние. Същият да се избира и освобождава с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на Пленума на ВСС.

Да се промени начинът на формиране на състава на ВСС, като се намали съществено парламентарната (политическата) квота в него (от 11 на 5 или 7 души), така че същата да има контролираща, а не управляваща роля. Да се въведат критерии и изисквания към кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота, като се даде право да предлагат кандидати и на съсловните и професионални организации на магистрати и адвокати, както и на неправителствените организации в обществена полза с експертиза в областта на правосъдието.

Да се промени начинът на избор на Главен прокурор и на председатели на върховните съдилища, като право на предложение да имат също професионалните и съсловни организации на магистрати и адвокати, на научни организации и правни факултети, на неправителствените организации с експертиза в областта на правосъдието (с промяна в ЗСВ).

Настояваме тези предложения да бъдат поставени на обществено обсъждане в максимално широк формат в професионалните среди и гражданския сектор. До края на месец април да бъдат внесени в Народното събрание, така че да бъдат обсъдени и приети на три гласувания още в пролетната сесия на парламента. Ако част от тях бъдат обявени за противоконституционни, да бъде свикано Велико Народно събрание в разумен срок, но не по-късно от следващите парламентарни избори.

Всичко друго би било поредният театър на абсурда и политическа мимикрия с опасни последици. Настояваме да бъдем изслушани по тези въпроси от отговорните власти, понеже първи направихме и неотклонно защитаваме горните предложения! Ще инициираме широк обществен дебат в гражданския сектор и юридическите среди, независимо от политическия такъв и от провежданите при президента консултации. За резултатите от тези действия ще уведомим ЕК и Европейския парламент. Сега ще си проличи кой лъже и кой има наистина намерение за ефективна съдебна реформа!

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Шалом
1 Отговор
строго секретното писмо на Живков, изпратено през 1969 до шефа на КГБ Андропов, в което се казва: „Държавна сигурност на НРБ е филиал на КГБ на Съветския съюз”. „Това прави нещата много ясни, да не говорим за стратегията по сливането на България със СССР, продължила цели десет години - от 60-те до 70-те години на миналия век. И забележете: нещата са започнали именно със сливането на секретните служби. Всичко това говори за едно неспирно национално предателство, започнало още с болшевизирането на партията преди сто години. С други думи: БКП никога не е била българска партия, а просто клон на болшевишката партия в Русия. Не, това не са български политици, те не служат на България. И тъкмо затова младите българи трябва да са наясно какво представляват тези хора, на кого служат и чии интереси прокарват в България

Коментиран от #4


Оценка:
-14 +7

На живо
2 Отговор
Цалото предаване снощи беше пълен фарс в стил "Ще ви кажа, каквото съм си намислил. Въпросите ви са само в главите ви. Слушайте, ако искате, или изгасете телевизора". Странно, че изчезнаха всички коментари, писани по време на предаването. Ценцурата е само в главите на коментиращите –ха–ха!

Оценка:
-0 +31

качество та дрънка
3 Отговор
И бат Бою нема равен , затуй и него си го избират 600 000 невалидни бюлетини , 700 000 клиентелисти от администрацията , нам колко си стотин хиляди мъртви души , ора от хранилката и пак управлява дереджето ни със 17 % от имащите право на глас.

Оценка:
-2 +27

Кажи обаче
4 Отговор

До коментар #1 от "Шалом":


В кой партии сега се прераспредели тая агентура че да занаеме.

Коментиран от #8


Оценка:
-2 +6

5
Този коментар е премахнат от модератор
Баце
6 Отговор
Всъщност, в сравнение с мен всеки е чел много

Оценка:
-1 +17

Една българка
7 Отговор
След дъжд - качулка! Голяма работа, че е признал след като ни "закопа" с назначаването на Иван Гешев за главен прокурор на републиката.

Оценка:
-1 +21

Българин
8 Отговор

До коментар #4 от "Кажи обаче":


Научи се да пишеш, Баце! Ужасно си неграмотен, за да раздаваш акъл на другите.

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +13

Признат грях, половин грях
9 Отговор
Дано, му е олекнало. Но тъй, се почва. С малко. Следва, връщане на заграбеното, оттегляне от политиката и завъждане на козе стадо в балкана.

Коментиран от #10, #11, #16


Оценка:
-2 +14

очакваме да видим
10 Отговор

До коментар #9 от "Признат грях, половин грях":


Ех , мечти , мечти. Тоя или ще се изхлузи , или ще търка наровете с напълно конфискувано имущество и пари.

Оценка:
-0 +14

Не става , само дои
11 Отговор

До коментар #9 от "Признат грях, половин грях":


Ще му починат козите или ще емигрират ще се хвърлят от по високо.

Оценка:
-0 +10

5ко
12 Отговор
Защо не признае, че той и подопечените му са гласували преди няколко дена за отпадане на забраната за разпродажба на земя на чужденци. Мошетата изкупуват и изграждат масово селища от затворен тип.Не са безразлични и към минералните извори. Явно подготвят нова Палестина тук. Може би и затова са амерските бази тука, и така усилено дебългаризират страната ни.

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +13

Ели
13 Отговор

До коментар #12 от "5ко":


Ти се радвай ако са "мошетата" Ганьо, че има по-лош вариант упорито се говори, че Саудитска Арабия е искала земи, танца с ъс саби.

Селям Алейкум бен 5ко

Коментиран от #14


Оценка:
-2 +7

К'вот - такова
14 Отговор

До коментар #13 от "Ели":


Тъкмо, ще вкарат ''ред и дисциплина''. По един куло-кран на всеки площад. Кандидати да се ''подрусат'' на него - бол.

Коментиран от #15


Оценка:
-0 +2

Ели
15 Отговор

До коментар #14 от "К'вот - такова":


Че и ОАЕ и Катар имат апетити.

Не си играят на "ценности" - купуват по цели села в БГ и за "роднините", имаше случай с бежанец в БГ.
Действително от първи пада мораториума, в момента плащаме шестотин евро на ден глоби, и после защо "дясното" се засилва?

Оценка:
-2 +3

загрижен
16 Отговор

До коментар #9 от "Признат грях, половин грях":


Може да вземе и Херо. Да дои и подквасва млякото. Пък и да не вика ''конграчулейшън'' на козичките.

Оценка:
-0 +7

никой
17 Отговор
Ама вие не сте разбрали, Той е имал друго предвид, грешно сте интерпретирали думите му, преводът е неправилен, загубени в превода, извадили сте думите му от контекста, няма намеса на премиера, има само усещане за намеса... Нали знаете нататък?!

Оценка:
-0 +6

никой
18 Отговор
Никой няма да обърна внимание на това писмо.

Оценка:
-0 +4

Ново
19 Отговор

До коментар #8 от "Българин":


Защо не кажеш че имаме неграмотен президент след като при избора на гешев е спазвана конституцията а бсп чрез радев искана да се наместват в съдемната власт

Оценка:
-3 +1

Именно
20 Отговор
"разследва и не докладва"
това е мечтата на Борисов - новия прокурор да разследва, разследва, не докладва и накрая всичко в една дупка , малко бензин отгоре и драс една клечка

Оценка:
-0 +2

Ivanov
21 Отговор
Nali ima Evropeicki nrokurop.Tpiabva
Li ni no goliama adminictracia,4inovnitsi-nove4e pazxodi nali cme bogati

Оценка:
-0 +0

Ivanov
22 Отговор
Nali ima Evropeicki nrokurop.Tpiabva
Li ni no goliama adminictracia,4inovnitsi-nove4e pazxodi nali cme bogati

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Мария Стоянова
Председателят на СЕМ Мария Стоянова с коментар за медиите
Промените на критериите за защита на децата са в помощ на родителите"

Още бисери