Last news in Fakti

9 Декември, 2019 13:42 1 523 18

Без зелен билет в София, въздухът се прочиствал

  • мръсен въздух-
  • софия

В квартали като "Лозенец", "Яворов", "Дружба" и "Витоша" нивата на фини прахови частици са 5 пъти над нормата

Софиянци няма да пътуват с евтиния зелен билет за левче в градския транспорт, въпреки продължаващия смог над столицата. От сутринта данните на сайта airsofia.info, поддържан от гражданско сдружение, показват от 2 до 20 пъти превишение над нормата на фините прахови частици във въздуха в целия град. Най-сериозно е замърсяването в кварталите "Света Троица", "Подуене", "Хаджи Димитър", "Сухата река", "Левски Г". "Орландовци" и други. В квартали като "Лозенец", "Яворов", "Дружба" и "Витоша" нивата на фини прахови частици са 5 пъти над нормата.

В същото време обаче от Столична община оспорват данните на гражданските станции и се позоват на тези от поставените от градската управа. Според тях днес въздухът е умерено замърсен и тенденцията е да стане по-чист в следващото денонощие.

"Показанията на станциите към 7 ч. тази сутрин са под 50 микрограма, с изключение на станцията в "Младост", където тези стойности са по-високи", обясни Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичната община. Тя призна,че сутринта в някои квартали е имало 2-3 пъти надвишаващи среднодневната норма от 50 микрограма.

Анализът за вчера пък показал превишения от 150 микрограма само на станцията в "Надежда" и значително по-близки стойности на останалите станции. Радева подчерта,че според правилата няма "зелен билет", тъй като той може да бъде въведен, ако показанията на поне 2 от станциите в София са за нива на фини прахови частици над 200 микрограма. "Не се дистанцираме от данните на гражданските организации, но следва да се отчита, че в дните с мъгла има едно въздействие на водните частици във въздуха, а данните се нуждаят от известна корекция при анализ", каза Радева пред БНР. По думите ѝ най-честите нарушения са свързани с нерегламентирано горене на отпадъци.

По този повод столичният кмет Йорданка Фандъкова отправи призив към софиянци да не ползват за отопление дърва и въглища в дните с най-голямо замърсяване на въздуха.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон

    27 6 Отговор
    Сега един кореняк софиянец с премахнат катализатор на 20 годишната си печка ще обвини селяните
  • 2 София

    5 5 Отговор
    Що бе, чист е наистина въздуха. Моята еС класа от 97-ма има отличен климатроник. Сменям филтъра му на месец и вътре е въздуха все едно съм в Австрия
  • 3 Прочествал се

    36 0 Отговор
    И как се прочиства въздуха. Един път пуснаха зелен билет и видяха колко пари изгубиха за ден с цена 1 лв. Г-жа Фандъкова предпочита да печели на гърба на всички да рискува здравето ни за някои лев. На всичкото отгоре отправя призиви да се отопляваме с друг вид печки. Нямате срам станали сте още по нагли след изборите, но това ще ви е за последно. Хората видяха какви сте и няма да гласуват повече за вас.
  • 4 Лекар БГ

    8 8 Отговор
    Видно е,колко е"чист"въздухът.Освен това,аз твърдо вярвам в показанията на Фандъкова по въпроса.Освен това,Министърът рече,че в Париж,въздухът е по-мръсен./много протестират,затова/.
    Никакъв"зелен билет"!Не сте заслужили.Всички юруш връз автомобилите.Освен това е много топло за декември,така че,спирайте с дървата,кюмура и пелетите.Аман от мрънкачи.

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Коментара

    9 8 Отговор
    Трябва някой да пукне от задух за да пуснат зелен билет, тов е ясно... И тези призиви са също комични.... няма какво да се призовава ...забрана за ползване на дърва и въглища на територията на София град и точка! На който не му изнася - да се изнася...
  • 8 ШопЕн

    12 1 Отговор
    Софиянци дишат дълбоко и така филтрират въздуха .
  • 9 В най-замърсените квартали

    8 0 Отговор
    Какви мерки са взели, за да компенсират натравянето?
    Този мръсен въздух е поне от 5 години такъв. Какво става с ЕК, защо не прави нищо срещу безделието на държавната администрация? Искат да протестираме ли, за да разбере целия свят какво управление имаме.........
  • 10 гецо

    9 0 Отговор
    Като съпоставя начинът по който управлението в повечето Западни държави се заема с решаването на даден проблем и управлението в България ме избива на смях. Ама да, те нямат причина да си сменят начина на управление, гражданското общество при нас е прекалено малко за да бъде чуто.
  • 11 Уйо уев

    8 1 Отговор
    Къде е зеления билет бе марцинярии направихте 2 лв билета това ще ви е за последно
  • 12 Спиридон

    12 0 Отговор
    Щом от общината казват че е чист въздуха, значи е чист ! Айде бе,ще оспорват те ,казаното ! Много ясно че няма да се "прецакат"и да губят пари от билети !
  • 13 6 държавни станции за измерване

    10 0 Отговор
    Обърнете внимание къде са поставени, попитайте защо са там, как са избрали мястото и около тях има ли дървета? Програма за 2015-2020? Поправка на програмата. Как избраха какво да поправят? Колко струва програмата за чистия въздух, поправката й и дали е обсъдена някъде? Засаждането на дървета не може да пречисти въздуха сега. Т.е. къде са незабавните мерки? Ходете пеша, за да не тровите другите, е лозунг който би следвало да се провери сред служителите в държавните институции. Всичко е една голяма пародия на управлението. Защо не построите ведомствени жилища на човеците от министерския съвет в квартала с най-лоши показатели за чистота на въздуха?
  • 14 Баба Гицка

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лекар БГ":

    Добре де, да спират печките, ама не разбрах с какво по проект са подменени печките на 20 000 домакинства? Ако някой знае, да ми каже
  • 15 Ужас

    9 0 Отговор
    Всеки тука казва, че ще им е за последно, а те си имат пълен мандат 4 години да си правят каквото искат и да ни отровят колкото си поискат :)....сега беше момента да премахнем тези наглеци, но ви промиха мозъците и 1 ден след избора на стария - нов се започна с вдигане на данъци, мръсен въздух, нови и нови разрешителни за строежи на зелени площи!!! Нооо това ще им е за последно!! Няма да се отчайваме следващите 4 години като бетонират Витоша!!! Има становище за разрешаване на високо строителство в кварталите под полите на Витоша!!
  • 16 данко хайрсъзина

    9 0 Отговор
    Няма да пиша нищо , защото модератора трие верно написаното.
  • 17 Даже

    6 0 Отговор
    трябва да поскъпне "Зеленият Билет". Така е честно, защото е "Европейско". Какъв е този 1лев?! Минимум 13-14 лева!!Ми така де,след 30 години,след като и последният загаси лампата в Територията,и въздухът,ще се самопрочисти.
  • 18 дада

    0 0 Отговор
    То билета си бешр 1лв преди няколко години ,ама нали сме овце...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове