20 Януари, 2020 18:15 10 324 44

Отново откриха Висшето военновъздушно училище (СНИМКИ)

  • вву георги бенковски-
  • училище-
  • пилоти-
  • авиация-
  • военни-
  • румен радев-
  • красимир каракачанов

Румен Радев: Авиация се гради с дух, ум и сърце

Отново откриха Висшето военновъздушно училище (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Преди 18 години България закри Висшето си военновъздушно училище, днес то отново отвори врати. По този начин беше поправена една несправедливост, заявиха президента Румен Радев и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. ВВВУ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия ще обучава не само военни, но и цивилни специалисти. Близо двете десетилетия, през които у нас имаше само факултет, показаха, че без висше военновъздушно училище няма как да се подготвят инженерно-технически кадри и авиационен състав както за нуждите на българската армия, така и за гражданската авиация. Първоначално обучението ще се предлага за българи, но много скоро и чужденци ще могат да се възползват от него. Дипломите, които ще получат специалистите в края на своето обучение ще са международно признати, а ВВВУ ще е първото, което ще разработи нови специалности за логистично осигуряване на летищата. Ще бъдат разкрити и редица цивилни специалности, като инженери, пилоти и специалисти за логистично осигуряване на авиацията. Последната специалност е нова за България.

„Днес слагаме край на една огромна несправедливост – закриването преди 18 години на ВВВУ и свеждането му до факултет авиационен към Националния военен университет. Този чиновнически акт едва ли е отчитал най-важното - че авиацията не е просто професия, а призвание, което поставя на максимално изпитание човешките възможности, воля и дух. В това изпитание оцеляват и побеждават само личности с високи морални качества, поставили частта и любовта към авиацията и родината над собствения си живот и благополучие”, каза президентът на България Румен Радев по време на официалната церемония по откриването на ВВВУ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия.

Новите предизвикателства като бурното развитие на авиационните технологии и модернизацията на българската армия изискват високо качество на авиационното образование, а такова е възможно само, когато учебното заведение разполага с достатъчно самостоятелност и гъвкавост да реагира на тези динамични процеси с иновативни форми и методи на обучение, насочени към бъдещето учебни планове и програми. „Днешният акт е носител на именно такава свобода. Но свободата означава и отговорност и очакваме от ръководството на училището не само в най-кратък срок да възстанови традициите на ВВВУ, но и да го превърне в атрактивен образователен и научен център. Авиация се гради с дух, ум и сърце”, допълни президентът.

„Възстановяваме една несправедливост, защото в българската история има политици, които вземат мъдри решения, но и такива, които вземат глупави решения. Българските летци и през двете световни войни доказаха своя героизъм и своите качества. Десетилетия наред в Долна Митрополия се обучаваха стотици, дори хиляди млади български офицери, летци и технически персонал, които служиха достойно в редовете на българската армия”, припомни министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Целта е да се открие ВВВУ, което да бъде авторитетно не само в България, но и в цяла Европа. „Неговите кадри, получавайки своите дипломи, да имат пълната увереност, че са абсолютно подготвени да изпълнят своите задължения към България, а тези, които ще се обучават в други профили, да имат знания и умения, с които не само да се реализират в живота, но и да са атестат за възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски””, допълни министърът на отбраната.

„Пътят е труден и изисква възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на Професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти. Резултатът – готовност за равноправно участие в интегрираното обучение на кадри за ВВС и гражданската авиация на страните, членки на НАТО”, каза бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВУ „Георги Бенковски”.

Отново откриха Висшето военновъздушно училище (СНИМКИ)

Отново откриха Висшето военновъздушно училище (СНИМКИ)

Отново откриха Висшето военновъздушно училище (СНИМКИ)

Отново откриха Висшето военновъздушно училище (СНИМКИ)

Отново откриха Висшето военновъздушно училище (СНИМКИ)

Отново откриха Висшето военновъздушно училище (СНИМКИ)

Отново откриха Висшето военновъздушно училище (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    45 6 Отговор
    Не го пускайте тоя ШОПАР КАРАКАЧАНКАТА, да трови атмосферата, тая КРАДЛИВА и МАЗНА СВИНЯ.
  • 2 шофиьор на самальот

    64 2 Отговор
    Честито да им е на колегите и колежките,само напред и нагоре! Синьо небе и броят на излитанията им да и равен на броя на кацанията! Наздраве!
  • 3 😂😅😂 Eтва е емблема

    11 1 Отговор
    Самолетите летът над книгата ама липсва тигар нещо лъв да изглежда страшна
  • 4 Boxer 3.0

    51 0 Отговор
    Честито!
    Само да не стане така, че по държавна поръчка да се обучават пилоти, за сметка на държавата, а като завършат някоя частна авиокомпания да ги прилапа наготово!
    Гаранции и ясни правила трябват!
  • 5 Летец

    48 14 Отговор
    Да е жив и здрав Президентът Радев, че без него Възстановяването на ВВУ нямаше да се случи! Успех на военослужещите– "Дух, ум и сърце"!
  • 6 Хората немат пари някой нямат и вода

    8 16 Отговор
    Да си платат сметките и храната авиация ще град име браво

    Коментиран от #10

  • 7 мали мали

    14 16 Отговор
    А честито на гласувалите ще отидат едни пари еи така у кофата,а за пенсии и заплати нема ще раним и аз незнам кого военновъздушни са ама какво ще правят .....

    Коментиран от #21

  • 8 Джаба Каракачанина

    19 4 Отговор
    Спонсорирано от торбички те на BILLA
  • 9 Малее

    25 4 Отговор
    Какво сега , ще бомбим Русия или ще плашим гаргите .

    Коментиран от #22

  • 10 Све

    22 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хората немат пари някой нямат и вода":

    Докато избирате мутрите от ГЕРБ, все така ще сте. А преди това си избрахте парчето, който заедно с ДПС унищожиха въоръжение за много милиарди..... Блейте си , дремете и чакайте чумата...ИЛИ ПРОТЕСТИРАЙТЕ

    Коментиран от #12

  • 11 Коко

    12 3 Отговор
    Да му го на шкембе чорбата
  • 12 Аз не съм избрал никой

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Све":

    Не гласувам

    Коментиран от #15

  • 13 Робот

    14 8 Отговор
    Навремето по детските въртележки имаше малки самолетчета, кончета и т.н. Идеални са за тренажори на летци и бъдещи кавалеристи- нов авангарден профил в БА!
  • 14 Оня

    17 1 Отговор
    Отново откриха, закритото училище...

    Коментиран от #35

  • 15 Све

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Аз не съм избрал никой":

    И мислиш, че си по-умен ли ??? ГЕРБ, ОП, БСП, ДПС, ДСБ, ВОЛЯ са платени пряко или непряко от САЩ, ТУРЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, СОРОС..... Единствената видителна опозиция, защитаваща българите и България е партия ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 16 Ventura

    15 4 Отговор
    То докато получиме поръчката за самолетите ,пилотите ще се пенсионират без един летателен час.
  • 17 hond

    4 21 Отговор
    Винаги съм мразел военните !!

    Коментиран от #42

  • 18 SAAB

    4 6 Отговор
    Заради една рисунка .....откриха училище.....:) Никакви консерви нама да получат главанаците .....:)
  • 19 боцмана

    14 10 Отговор
    На гол тумбак , чифте пищови. Самолети нямаме , откриваме висше военновъздушно училище.
  • 20 Мерси

    11 8 Отговор
    Армия 25000 с четири военни училища за има няма 7-8000 офицери. Пълна лудост.
  • 21 ИМА ШАНС

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "мали мали":

    Ще ти печелят пари за пенсии,защото ще подготвят скъпопшатени специалисти за които има търсене в цял свят .Като морското.Има авиоремонтни заводи , места за обслужване и много други неща.Навремето целия близък изток се учеха да летят при нас , а в Пловдив ремонтираха самолетите им.От товаможе само по хубаво да стане .Любовта към летенето няма цвят

    Коментиран от #23, #28

  • 22 Borislav Popov

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Малее":

    Няма да бомбим никого, ще защитаваме въздушното пространство на страната си !
  • 23 мали мали

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "ИМА ШАНС":

    Навремето,едно време имаше а сега какво има

    Коментиран от #24

  • 24 ИМА ШАНС

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "мали мали":

    Навремето имаше аероклубове и в тях стотици младежи са се учулида летят и да правят неща свързани с авияцията.Това време е от 50 те години ие продължило до преди 10години.безплатно.Сега не ставаЩом тогава много по беднаБългария го е правила какъв е проблемът сега в не толкова бедна и както ни убеждават просперираща страна от ЕС. Ако искаме щестане защото го е имало и сме авиационна нация.Който е роден да летиняма да пълзи. Важна епървата крачка напред и нагоре
  • 25 Не думай

    6 5 Отговор
    Сега отворете Щръклево и Каменец,назначете пак крадливи фатмаци там и после пак да ревете ,че е скъпо
  • 26 Ко речи😂😂😂😂муахахахахаха

    5 4 Отговор
    С нами бог😂😂😂😂😂😂аз викам че ше летели на самолети а те на бог разчитали😂😂😂😂😂
  • 27 България ЕС Нато 🇧🇬🇪🇺🇺🇲

    11 2 Отговор
    Където е текло пак ще тече Имали сме бойна авиация и пак имаме Да живей България

    Коментиран от #29

  • 28 Жестоката истина

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "ИМА ШАНС":

    За това ли евреите мачкаха арабелите?
  • 29 Фатих Мехмед

    1 6 Отговор

    До коментар #27 от "България ЕС Нато 🇧🇬🇪🇺🇺🇲":

    И ние така викаме където сме колилили пак ше колим
  • 30 Дали

    7 4 Отговор
    Ще е факултет, или ВУЗ?! Заплатите на администраторите ще са по-голями! А ще ги плаща кой, бе Радев?! Какво като беше факултет, а? Амбиции, комплексарщина😔, прахостнчество....

    Коментиран от #36

  • 31 Нищо

    4 9 Отговор
    Не се открива, защото не е закрито! Авиационният факултет, се преобразува отново в ВУЗ, за кефа на Радев, нищо че администрацията ще бъде в пъти по-голяма от курсистите и много по-скъпа! Кокълче от Боко, платено от суверена, за болни амбиции
  • 32 Мнение

    8 9 Отговор
    На малка България не и трябва такова училище. Много по-големи държави от нашата не си позволяват лукса да поддържат военновъздушно училище. Разходите за това са огромни. Резултатите с тази материална база и преподаватели ще са плачевни. Всичко (преподаватели материална база, техника и т.н.) е изостанало с 50 г. от развитите държави. Решението закриване ВУЗ "Бенковски" обучение на пилотите в утвърдени международни училища, като разходифе ще бъдат в пъти по-малко, а качество в пъти по-високо. Да поддържаш цял университет, който да произвежда 5-6 пилота на година е пълно безумие.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бачо Киро

    11 2 Отговор
    Най-после една свястна и положителна новина. Ако наистина го разширят с обучение и за цивилни летци, както и ако почнат да приемат и чужденци, то ВВУ ще си работи съвсем прилично. Гърците как имат такова, че и таксите са си баят пара.
  • 35 3333

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Оня":

    Всяко откриване и закриване на училище, подделение, център е много скъпо начинание и най лесния начин да се отклонят публични средтва в нечий джоб. Ние си позволяваме да правим такива неща непрекъснато вече 30 г. До кага? Имаме пет самолета на кръст цяло училище ще поддържат 20 генерала 100 полковника до лейтенанта сигурно са над 500 офицера само от ВВС. Няма ли един нормален да направи сметката и да види че срещу толкова много пари обществото не получава нищо.
  • 36 Бачо Киро

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "Дали":

    Като отделен ВУЗ ще може да има собствени правила. Военните кадри може да се обучават безплатно, а цивилните срещу заплащане. Така би било правилно според мен. Де факто, би могло да се самофинансира при добро управление.
  • 37 Братя Българи

    11 4 Отговор
    Браво на всички, които са работили за откриването на ВВВУ "Г. Бенковски". Времето на Костовистите, и на Филип Димитров, Александер Йорданов и т.н. национални предатели нанесоха катастрофални щети във всички сфери в България включително и авацията.
    Как може да се закрие Авиационно училище? Даааа, причината е че в България имаше руски самолети, щом има нещо руско в България то това нещо трябва да се унищожи. Такива са русофобите. България ще затрият само и само да унищожат руското пък било то и самолет.
    Коя съвременна държава няма нужда от авиация?
  • 38 Разум

    9 5 Отговор
    Хубаво е че има и разумни хора в България. Радев добре си върши работата, ама малко са такива като него във властта.

    Тия, които лаят срещу откриването на ВВВУ, не са от най-умните. Болшинството от авионженерите на България са от ВВВУ. И те са в основата на подръжката на самолетите. Авиацията носи пари, но се изискват специалисти за това, а те не се подготвят къде да е.
  • 39 ДОКО

    7 3 Отговор
    ДАНО ДА ОБУЧИ КАДРИ ЗА СЕЛСКОСТОПАНСКАТА АВИАЦИЯ..УСПЕХ СТИСКАМ ВИ ПАЛЦИ И ДАЖЕ ОЩЕ НЕЩО..
  • 40 222222

    7 3 Отговор
    Ако преподаващите са сегашни генерали и полковници - Леле мале! Тия нискочелите хфуни, с гънки по шкембетата, вратовете и шиите, опропастиха всичко.
  • 41 1944

    2 2 Отговор
    тавариши , учебниците пак ли ше са на руски? а гундяй папаз от краснодарското училище ли праща инструктори? и умната ей , чайката се махна ама гешефта знае кой е новия надзирател...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Koko

    3 1 Отговор
    Ара, вара всичко от времето на соца се връща
  • 44 Това е училище

    0 0 Отговор
    За истински и умни мъже,ако издържат теста и по нататък в живота..!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове