21 Януари, 2020 21:15 6 648 50

Предизвикателствата пред първите четирима кандидат-пилоти на F-16

  • долна митрополия-
  • авиация-
  • пилоти-
  • обучение

Обучението започна първо на L-39

Предизвикателствата пред първите четирима кандидат-пилоти на F-16 - 1
Снимка: М. Богданова ©

Първите четирима млади пилоти започнаха едномесечно обучение във ВВУБ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Това е първият етап от тяхната подготовка за новите изтребители F-16 BLOCK 70. Първоначално те ще се обучават за самолети L-39 и след това ще преминат към новите изтребител. Следва 5-годишно обучение.

„Ние може да го сравним с дълго маратонско бягане. Като всеки атлет, който трябва да може да разгърне пълните си способности, ние трябва да им отделим период, в който те да „загреят” достатъчно, така че да са способни а покажат най-доброто от себе си през следващите години. Това е период, в който в домашна обстановка, спокойно ще им осигурим относително динамична среда за обучение, в която те да усвоят самолет L-39 и да са готови за по-нататъшно изучаване на друг тип авиационна техника”, казва подполковник Пламен Ковачев пред Военен телевизионен канал.

Обучението на четиримата пилоти започва с първоначална подготовка на самолета L-39. По време на този процес кандидат-пилотите трябва да придобият умения за управлението на реактивен самолет. Това е и моментът, в който обучаващите трябва да се подготвят психологически, че биха могли да се справят с предизвикателствата. В България те ще направят 40 часа нальот, а в САЩ ще преминат първо през обучение на самолетите Т-6 и Т-38 и след това ще се качат на F-16.

„Всички избрани ги познаваме още от курсантските им години. Знаем какви са им възможностите. Те са изключително амбициозни, надъхани и изключителни професионалисти. С тях сме работили на Pilatus. Убеден съм, че те ще успеят да се справят с предизвикателството, което ги очаква. Те ще трябва да учат почти 4 години самолета в САЩ”, казва майор Петко Димитров, инструктор във ВВУБ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия.

„Най-голямото предизвикателство е приучаването към новия тип авиационна техника. Досега сме експлоатирали Pilatus – PS9M и в момента преминаваме теоритична и практична подготовка на самолета L-39”, каза лейтенант Марио Божков от ВВУБ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    98 25 Отговор
    Докато дойдат самолетите тия пилоти ще се пенсионират.

    Коментиран от #2, #4, #7, #14, #20

  • 2 Тези самальоти, за да дойдат

    34 22 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    трябва от музея да излязат. И ще са цел на Русия и Сърбия, да им намалеят ракетите.
  • 3 С тез 8бр. ф16

    52 18 Отговор
    За никъде не сме.
  • 4 Гост

    53 24 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Това е пълна пародия. Ще се учат "на сухо" как да летят на самолет след 5 години, евентуално. А дотогава на самолет произведен 60та година. Пилоти дето никога не са летели.
  • 5 tost

    60 23 Отговор
    Най голямото предизвикателство пред пилотите е да се научат да летят на ф 16 - тъй като са невидими и не се знае дали изобщо ще станат видими, просто защото завода още не е построен.

    Коментиран от #21

  • 6 Да им дадат един оборотен

    29 7 Отговор
    да се учат на него.

    Коментиран от #8

  • 7 Еда ма като пуснат играта Ил 2 Штурмовик

    23 8 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ще могат да управляват ф16ките има полза.
  • 8 От къде

    17 6 Отговор

    До коментар #6 от "Да им дадат един оборотен":

    То няма
  • 9 Като се научат ще докарат новите

    20 8 Отговор
    самолети ф-16 на самоход от Америка.

    Коментиран от #13

  • 10 Помпео

    30 39 Отговор
    Ало, пaляци, да не мислите, че да се научат да летят на ф-16 е като да подкарат жигула? Замислете се малко ве михлюзи!!!
  • 11 SAAB

    31 23 Отговор
    Щеше да е смешно.....ако не е тъжно ! Училище откриха :) .....тия юнаци след пет години са за пенсия .....с тоя летателин стаж на табуретка !
    След пет години ще дойдат от Инджирлик да инспектират консервата /ако изобщо се случи / ......а байрака на султана ще е на Дунав ! Политиката на наколенките е напъбно предскажуема......еднокнижният също ! :)
  • 12 Г Бенковски

    54 15 Отговор
    До преди 30 години това училище бълваше всяка година поне по 100 пилота от различни националности. Първоначално се обучаваха на Л39, след това на МИГ21.
    За несведущитеще кажа, че управленитео на МИГ21 в сравнение с това на дозвуковия Л39 е като висшаматематика в срванение с бакалска сметка.
    А програмта ПИЛАТОС с техните ВИТЛОВИ самолети....ох тъга! Витловите изтребители приключиха веднага след ВСВ (Втора, Световна Война- уточнявам за тия дето са родени след 95-та година(
    А тия сега, дето ги учат как се карат 60-годишни самолети, докато се изучат и ще станат за пенсия, а пенсия няма. Да не говорим ,че изобщо няма да видят бараките, понеже сащ взеха парите и казаха че ще видим кога....

    Коментиран от #26

  • 13 Анонимен

    22 9 Отговор

    До коментар #9 от "Като се научат ще докарат новите":

    Само да не изпопадат в Атлантика
  • 14 Бесен Язовец

    20 38 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Споко, това не е като да си платиш за рушкия кенеф Жигули при раждането на сина ти, за да може евентуално като му дойде време за женене да я получиш и да му я подариш за сватбата.
  • 15 123

    33 8 Отговор
    'Елките' ги 'чоплехме', преди повече от 25 години в Долна! Леле, ние не само не сме мръднали напред, ами почваме от минус 20 години развитие!
  • 16 Рашка с чашка

    15 20 Отговор
    Истината е че F-16V е създаден за въздушен ескорт и обучение на F-35B и F-35 C, които още се доработват. Гръцката медия Катемарини пише че гръцките F-16C ще бъдат модернизирани до F-16V за да се подготвят гърците за усвояване на F-35 A, а българите получавайки F-16V block70 ще преминат на по - новите варианти В и С по-лесно.

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 17 criminal

    28 16 Отговор

    До коментар #16 от "Рашка с чашка":

    Ще преминем от идиоти към едноклетъчни......
  • 18 Рашка с чашка

    16 12 Отговор

    До коментар #16 от "Рашка с чашка":

    F-35 B е с късо излитане и кацане, каквито купиха Великобритания за самолетоносача си. F 35 C е с вертикално излитане и кацане и с най-мощния двигател слаган на изтребител до сега. Идеята е да няма нужда от летища в бъдеще, може да излита и каца навсякъде.

    Коментиран от #46

  • 19 criminal

    12 8 Отговор

    До коментар #16 от "Рашка с чашка":

    Не съм сигурен какво е изправило твоите мозъчни гънки.......явно е вродено..,.....
  • 20 Rado

    22 18 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Едно време като чакахте за лади и москвичи нищо не викахте.

    Коментиран от #22

  • 21 гост

    12 9 Отговор

    До коментар #5 от "tost":

    Изненада! Ей така в шеги и закачки,завода беше построен и започна производство на самолетите Ф 16.

    Коментиран от #28

  • 22 Наблюдател

    15 9 Отговор

    До коментар #20 от "Rado":

    За колите си плащахме от джоба... А за тия бракми ще плащаме пак ние,,,, само че ненужна стока.... 1942 година американците са бомбардира ли . Япония... Под простата прищявка на Рузвелт... 2, 04 1942 година..
  • 23 Тъпи и сложни с-ми са хамериканските оръ

    32 16 Отговор
    Виж Су 35 Терминатор,е друга бира....качваш се и караш...около 17 млн долара за самолет......А 200млн. за бройка консервна кутия ф16......ако ще и два пъти V70......или ProWWWWW+++++.......това се казва лобизъм и ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА.......ТЕЯ ОТ ГРОБ СА ЗА РАЗСТРЕЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ....
  • 24 соросоид дебил

    18 9 Отговор
    Парашути ще им раздадат ли, или и те не са произведени още?
  • 25 Плевньо

    17 5 Отговор
    Аз и Паси започнахме обучение за камикадзета. Тия пичове ще ни метнат над Москва с по две гранати в ръце и толкова му е на Путин.
  • 26 Казуар

    19 6 Отговор

    До коментар #12 от "Г Бенковски":

    Хем са на чертеж, хем са 60 годишни, съгласувайте си писанията.

    Коментиран от #36

  • 27 Нощен Наблюдател

    11 5 Отговор
    Най-голямото предизвикателство ще е да се научат да задействат катапулта .
  • 28 Манаф

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Изненада ! Ей така в шеги и закачки , госта се озова с изути гащи .

    Коментиран от #29

  • 29 ???

    12 3 Отговор

    До коментар #28 от "Манаф":

    Не знам как е госта, но в игри и закачки някой ще обясни ли как самолетите трябва да дойдат 2023година, а пилотите ще се обучават дода 2025 година?
  • 30 Защо така бе другари и другарки

    9 11 Отговор
    Агата Ердоган не ще Руските щайги СУ57 Иска Хамерикански бойни изтребители
  • 31 гост

    21 9 Отговор
    Уважаеми русофоби соросоиди.Това с жигулетата беше преди 50години.Сега нали всеки обикновен българин може да отиде в шоу рума на някой представител на коли и да си закупи кола.Има по 30 000 има и по 200 000 лв.Нали се замогнахме и икономиката ни лети стремглаво нагоре.Това обаче няма нищо общо с закупуването на военна техника.Първо произвеждаш техниката.После я презентираш на някое изложение и после приемаш поръчки.Сключва се договор и всичко е като при нормална сделка.Проблемът тук е,че тия самолети още не са произведени,щото не знаят къде ще ги сглобяват.Но най-скандалното е че управляващата мафия гушна доста добра комисионна за да ги плати предварително с парите на българският народ.А вие ми говорите за неща от миналия век.

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Не мога си обясня тая работа

    9 20 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Защо бе другарю Русофил никой не купува от сайта Мосфилм Комеди Прекрасните Руски Самальоти а има опашка за Хамериканските

    Коментиран от #34, #35

  • 33 ???

    9 5 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Няма да те разберат. По горе писах за обучението и кога ще дойдат самолетите. Сега ще продължа с нещо друго. На какви смени ще работят пилотите щом са само 4?Без отпуски ли?После ,ако работят по двама, колко пилота са нужни?
  • 34 Бачо Киро

    11 5 Отговор

    До коментар #32 от "Не мога си обясня тая работа":

    На първо място, защото иначе има санкции. Така работи големия "брат". Колкото до бастуните с жигулите - ми нали бе, идиоти, не искахте да се връщате в това време? Сега пък с това се оправдавате... Смучат милиарди ежегодно от България, резултат нулев, а на вас ви е кеф... Явно не плащате данъци у нас, иначе не виждам обяснение. Знаем у нас кои не плащат данъци....
  • 35 гост

    14 9 Отговор

    До коментар #32 от "Не мога си обясня тая работа":

    Първо не съм русофил.Второ руснаците произвеждат и продават самолети,ракети и друго оръжие на много страни по света.Това го правят и Франция и другите производители на оръжия.Това е бизнес.А това,че имало голяма навалица за Ф ките и ония не можели да насмогнат с поръчките,направо ме развесели.Приятен ден.

    Коментиран от #38

  • 36 Палко

    14 5 Отговор

    До коментар #26 от "Казуар":

    Абе, не знам на какво ниво са чертежите, но според договорката трябва да са тук до 3г а нашите пилоти ще се обучават 5г в САЩ! През тези 2г какво ще правим със самолетите, може би ше ги ползваме за Rent a plane?
  • 37 Летяща костенурка

    7 8 Отговор
    В момента на планетата Земя не съществува фабрика,цех,хале за производство на самолет ф 16-70. блок.Българските пилоти ще се обучават на какво да е , защото един ден ще летят на какво да е .

    Коментиран от #39

  • 38 Не мога си обясня тая работа

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Продават на остров Тумбукту и други подобни от тяхната черга
  • 39 НАТО

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "Летяща костенурка":

    В момента се произвеждат 16 боя ф16-70 за Бахрейн. След това ще се произведат 16 броя за Словакия и 8 броя за България. След това 62 броя за Тайван и 32 броя за Индонезия.
  • 40 Ventura

    8 1 Отговор
    Само не разбрах, в това ВВУ , колко преподаватели ще има на четирима студенти?
    Или ще е както в цялата БА, генералите повече от войниците!

    Коментиран от #41

  • 41 ???

    6 3 Отговор

    До коментар #40 от "Ventura":

    Една година в България. После 4 в Сащ. Така, че колкото и да се дръвчат някои за самолетите преди 2025 няма да дойдат. Иначе някой друг трябва да лети на тях. Сега остава и летци от чужбина да си напазарим.
  • 42 хай хой

    3 4 Отговор
    2035 година шъ се возят на Блоковете...
  • 43 ДедоВиЯ

    4 1 Отговор
    Язе така като прочетуюх додех до извода дека ся отваряме наново льотчик - школото, ама ша чекаме 4 годин тез 4-мата юнаци да се изучат у Америката. Па после га се приберот те ша изучат тукашните даскале на ф-ки, дека они само на л-ки могат маат со криле! Дааа... Значи днешнете даскале ша си изучат технете даскале. Бе нещо такова дека и язе се обърках. За пет фърчила цяло школо. Малиии, да бяаме взеле две ескадри - неколко авиационно градчета с десет юнивърситита и толкова колежи ша тряаше а градим!!!
  • 44 НАТО ВЕЦ

    4 2 Отговор
    Играта на Енгър да започне.
  • 45 еврейската държава Русия е на колене

    5 10 Отговор
    Руcнaцитe и турцитe ca двeтe брaтcки eврeйcки плeмeнa, кoитo ca ce изгубили и oтклoнили oт 12-ттe изрaeлcки плeмeнa, кoитo прeди някoлкo хиляди гoдини в прoдължeниe нa 40 гoдини, cкитaйки ce в кръг в пуcтинятa ca ce oтклoнили.Нaциcтитe ги нaдушихa и избихa 25-30 милиoнa руcнaци рaзмaзвaйки глaвитe и чeрвaтa им c тaнкoвe и oбръщaйки Руcия нaoпaки cъc зeмятa, нo тъпитe aмeрикaнци cпacихa тoгaвa Руcия oтвaряйки втoри фрoнт. Ceгa тъпитe aмeрикaнци ce ocъзнaхa кaквa грeшкa ca нaпрaвили, нo къcнo мaлкo.... Нa турцитe тoгaвa им ce рaзминa нa кocъм, нo ceгa ca нa пaнгaрa и щe гo oтнecaт cкoрo....Братя националисти, не оставяйте днешната работа за утре и не допускайте руските и турските мелези-циганчета в България да дерибействат и да се държат все едно те са на власт, защото ако не ги смачкате днес, утре не много умните американци пак ще ги спасят от концлагерите, които им готвиме....

    Коментиран от #47

  • 46 Ха - ха!

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Рашка с чашка":

    Тази идея твоята глава ли я роди? Сподели я с американците, те не знаят за нея!
  • 47 Пациент

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "еврейската държава Русия е на колене":

    Побързай да станеш пациент на Курило, защото иначе ставаш пациент на Гешев!
  • 48 Честит им

    3 0 Отговор
    Смях в залата,на мечтите на момчетата,жалка държава.В трети курс, след летателна подготовка на L29,се качваха на МИГ21
  • 49 Честит им

    4 0 Отговор
    Първи полет самостоятелен в първи курс,на19 години.На реактивен самолет.
  • 50 serjant

    1 0 Отговор
    za nachalo shte letjat na chertejite na F 16 , a posle moje i na samolet ,... ako dojivejat ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове