Last news in Fakti

10 Февруари, 2020 20:50 2 862 29

Бизнесът иска оставки в енергетиката

  • аобр-
  • криб-
  • енергетика

Единствената по-висока цена, тази в Гърция, е несъпоставима, тъй като включва и някои мрежови такси, освен активната енергия

Бизнесът иска оставки в енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС

КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП са запазват правото на радикални действия, но според закона Работодателските организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, поискаха с декларация оставките на ръководствата на Българския енергиен холдинг, на ТЕЦ "Марица-изток 2" и на Българската независима енергийна борса заради високите цени на електроенергията на свободния пазар.

В декларацията дословно се казва:

"От началото на годината цената на електроенергията за индустрията в България е най-висока в цяла Европа! Това добре се вижда при сравняването на цените на борсовия сегмент "Ден напред", на който се търгуват около 2/3 от количествата на свободния пазар и който е референтният пазар за цената на тока както за институциите, така и за търговците, производителите и потребителите.

Единствената по-висока цена, тази в Гърция, е несъпоставима, тъй като включва и някои мрежови такси, освен активната енергия. Да, ние имаме най-скъпия ток, а трябва да прибавим към тази цена и ненотифицираните държавни помощи, които доплащаме допълнително за всеки мегават чрез таксата „Задължение към обществото“. И така, няма грешка, няма увъртания! Бедна България се е докарала до там, индустрията ѝ да плаща от 20 до 50 на сто повече за електроенергия от конкурентите си в Европа. И за това няма други причини, освен некадърно и/ или корумпирано управление на БЕХ, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и БНЕБ.

БЕХ е монополист на борсата и очевидно използва монопола си като не управлява според регламента РЕМИТ предлагането, а управлява във вреда на българската индустрия и българската икономика. Във вреда на България! ТЕЦ „Марица Изток 2“ упорито не изпълнява препоръките на КЕВР да продава на цени над 93,33 лева за мегаватчас, престоява и трупа загуби, а индустрията внася електроенергия на значително по-високи цени. Да, при некадърното и/или корумпирано управление на енергетиката България от страна, изнасяща над 15% от произведената електроенергия, съкрати производството с тези 15% и се превърна във вносител.

БНЕБ за 2 години така и не разбра, че трябва да предложи стандартизирани по време продукти на пазара на „Дългосрочни договори“ и че не е нормално да има възможност да се оферират отклонения от – 100% до +500% и т.н. и т.н. Поредният връх на цинизма и престъпното безгрижие бе достигнат в неделя, 9 февруари 2020 г., когато цената в България беше не просто най-висока в Европа, а над ДВА пъти по-висока от средната в Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия! Работодателските организации многократно са посочвали пороците на системата, от които се възползват енергийните олигарси на прехода, прекрачвайки често Закона в свой интерес и в ущърб на цялото общество.

Бизнесът в България казва "СТИГА ВЕЧЕ!" Няма да търпим повече да се ограбва трудът на нашите работници! Искаме незабавни оставки! На ръководството на БЕХ. На ръководството на ТЕЦ "Марица Изток 2". На ръководството на БНЕБ. Ние, представителните на национално равнище организации на работодателите - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, си запазваме правото за всички позволени от закона радикални действия с цел защита на интересите на нашите членове."


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 4 Отговор
    а народа иска оставка на ПП ГЕРБ
  • 2 4988

    9 25 Отговор
    Не ми е ясно, от какво се оплакват? Пазарна икономика, независима борса и свободен пазар, нека стане същото и с газа. Всеки има право да си купува, от където си иска.

    Коментиран от #18

  • 3 2020 ЧНГ

    26 2 Отговор
    ОСТАВКА !
  • 4 Аставка или ?

    6 1 Отговор
    УЗТЪФГА ?
  • 5 Оставка

    27 4 Отговор
    Боко
  • 6 пейо

    26 3 Отговор
    От цялата работа не се разбира какво е виновно ръководството на ТЕЦ2 Те са само изпълнител. Казват им пуснете и те пускат, казват им спри и те спират. Нито си определят те цените на които да продават. Частниците искат да лапат все повече и повече и да не остане нищо. Ще ги видим частните тецове като им изтекат договорите какво ще правят.

    Бизнесът в България казва "СТИГА ВЕЧЕ!" Няма да търпим повече да се ограбва трудът на нашите работници! Тази реплика е направо смешна. Вие сте хората, които не давате заплати на хората си. Ако държавата не вдигаше минималната заплата, най вероятно щяхте все още да давате по 350-400 лв.

    Коментиран от #19

  • 7 Ужас

    24 4 Отговор
    Бахси лъжците...няма такива манипулативни изроди...шайката диктува цените на борсата и си ги вдига до небесата при положение, че им плащат пари да горят боклук (който ни трови) и дефакто суровината им е без пари, от което следва и тока да е евтин, а на всичкото отгоре искат оставки в тец Марица Изток 2, който наскоро искаха да ликвидират?!?!? Тоя домус ага стана по-нагал и от бат боко....изроди мръсни са всички
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 2 Отговор
    герб са мафия а РУМЕН РАДЕВ е най добрия ПРЕЗИДЕНТ на БЪЛГАРИЯ
  • 9 Госあ

    26 0 Отговор
    Интересно защо скимтат само срещу М. Изток 2 ? А 1 и 3 ? Хамериканските. По демократичен ток или к'во?
  • 10 Ужас

    8 1 Отговор
    Домус ага дали няма ей така едно устройство за намаляване измервателните способности на електромерите на заводите му? За един преател питам
  • 11 Доктор Менгелеле

    22 0 Отговор
    СМЕШЕН ПЛАЧ ! Точно ТЕЦ - 2 продава евтина енергия , не му разрешават да произвежда повече за да не е на печалба , в същото време внасяме скъпа енергия от Турция която обаче минава през офисите на великите енергийни стратези А. Дог. , Р. Овч. и К. Домус.!!! Ха сега познайте кой печели и кой губи - печели ей тоя ревльо лудогорски ! Що не реве срещу скъпите американски Тец-ове , що не реве срещу изключително скандалната продажба на Тец - Варна , що не реве срещу "златната" зелена енергия ??? Кирчо , като не ти харесва цената ами направи си фотоволтаик и няма нужда да ревеш бе ! И освен това такава цена от 2 евро НЯМА това е домусЛЪЖА !!!
  • 12 Кой68

    8 0 Отговор
    Какъвто бизнеса у нас,такова е и това на което искат оставка.Защото средствата да стигне "това",откъде са дошли и кой е спонсорирал?Чий са различните лобита.......🤔
  • 13 Госあ

    7 0 Отговор
    Абе, троловете на веитата могат ли да кажат какви са преференциалните цени на изкупуваната електроенергия от НЕК от солари,вятърни турбини и вецове и да я съпоставят с тази от ТЕЦ и АЕЦ. Като оставим настрана факта,че веитата са малко по чисти от тецовете. Разбира се, от АЕЦ са несравнимо по мръсни. И също така, колко процента е веи тока в микса. Щото във Франция е 4%. Та да видим откъде идва тоя скъп ток и защо разтягат напълно безмислени лакардии с някакви сметки,които нямат нищо общо с истината.

    Коментиран от #21

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 2 Отговор
    ......... заради липсата на професионализъм "Теменужката" скоро ще я откъснат.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 амперо

    4 0 Отговор
    Четем ви тука, не ви е скъпо май! Милионерчето плаче, а прошляко тука е доволен! Затова е милионерче
  • 17 Мисирка от ингелезка порода...

    3 1 Отговор
    Продажни мисирки,слуги на всички които им дават да папата парички!🦃🦃🦃🦃🙉🙉🙉
  • 18 не знаеш

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "4988":

    за какво става дума?!....
  • 19 Точно

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "пейо":

    Така е!
  • 20 123

    1 2 Отговор
    Оставка на баце и съд за гела заради БМФ
  • 21 Друже!

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Сам си си отговорил на въпроса, откъде идва скъпият ток!? Всичко отдавна, политически, е решено, където и от който трябва, а това, което се изнася пред обществото са само кухи приказки от кухи глави. Целта е да сме бедни, зависими, неграмотни, уплашени, евтин пазар, безплатна работна ръка, депо за отпадъци, военна база на "господарите", .......и ......СПИМ!!! И, за жалост, подозирам, че големите катастрофи тепърва предстоят, защото тези, които изпълняват плана, живеят много добре. Следващото, което ни готвят, например, може да е съвместно управление на ГЕРБ и БСП и повЕрвайте ми, не е конспирация!
  • 22 Гост

    2 0 Отговор
    На Кирчо баща му га беше шеф на енергото в Разград не ревеше,а са Ко реве?
  • 23 Гост

    2 0 Отговор
    Ааа.То тогава момчето беше още малко.
  • 24 Гост

    3 0 Отговор
    Кирчо Гуменката ли?
  • 25 Гост

    3 0 Отговор
    На тате с паричките стана номер 1
  • 26 Баш Гост

    4 0 Отговор
    Към "великите" ни родни и безродни бизнесмени - като сте толкова голяма работа, преместете си производствата при евтиният ток и спрете да ревете! А пък ние, ограбените от кой ли не работници ще си търсим колая.
  • 27 Mustafa

    2 1 Отговор
    Продажната теменужка и борисов уакаха цялата енергетика с кражбите си. Всичко идва от борисов, нарочно съсздаде структори като бех и кевр за да са бушони а той пак да не е виновен за нищо. А трябва ботисов да носи отговорност за всичко от боклука през липсата на вода до затриването на енергетиката ни ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА....

    Коментиран от #28

  • 28 :D:D:D:D

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Mustafa":

    Каква оставка, бе хора, не трябва да се отървават толкова лесно. ЗАТВОР!!! Това е, което трябва да се случи на всички нагли крадци.
  • 29 karl hoker

    0 0 Отговор
    оставка! само това бръщолевят .докато не се разбие главата на някой боклук няма да се сепне никой!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове