Last news in Fakti

28 Февруари, 2020 14:29 6 771 25

Управляващите са се хвалили с един нереалистичен икономически растеж

  • стефан антонов-
  • нси-
  • икономика-
  • растеж-
  • национален статистически институт-
  • агенция митници

Икономистът Стефан Антонов подчерта да се обърне внимание на факта, че от НСИ продължават да не изнасят окончателната информация за тримесечието от Агенция Митници, която трябва да имат от 70 дни насам

Управляващите са се хвалили с един нереалистичен икономически растеж - 1

НСИ си признаха, че има неверни данни. Но има друг въпрос, има нещо, което трябва да се подчертае - предварителните данни излизат на 70-тия ден от приключването на тримесечието. Това означава, че дори и окончателните данни от окончателните декларации пред Агенция Митници вече трябва да са показани на НСИ. Тримесечието е свършило, 70 дена по-късно те трябва да имат реалната информация, а въпреки всичко те продължават да подават все едно я нямат. Управляващите са се хвалили с един нереалистичен икономически растеж. Така икономистът Стефан Антонов коментира сгрешените данни на НСИ в предаването "Студио Хъ" по телевизия 7/8.

Ето какво още заяви той по темата:

НСИ си признаха, че има неверни данни. Това е твърд факт, остава да се разбере дали грешката наистина е грешка или става дума за манипулиране на данните под политически натиск. Това, което също знаем е, че за момента всички подозрения и цялата икономическа логика сочи, че когато има ревизия, тя ще бъде надолу, няма растежът от 3,5 да стане 4,5 или 5 %. Тя ще надолу. Председателят на НСИ Сергей Цветарски призна, че те също знаят за грешката от края на януари. Но има друг въпрос, има нещо, което трябва да се подчертае - предварителните данни излизат на 70-тия ден от приключването на тримесечието. Това означава, че дори и окончателните данни от окончателните декларации пред Агенция Митници вече трябва да са показани на НСИ.

Тримесечието е свършило, 70 дена по-късно те трябва да имат реалната информация, а въпреки всичко те продължават да подават все едно я нямат.

От една страна през цялата минала година, политическата класа, по-скоро представители на управляващите се хвалиха, че икономиката расте с изпреварващи темпове спрямо средните за Европа. Ако оценката на г-н Румен Гечев се потвърди, ще се окаже, че ние сме на опашката, не догонване по никакъв начин западните доходи и в крайна сметка това изхвърляне, че сме готови за еврозоната няма да бъде много коректно. Тука става дума за това, че управляващите са се хвалили с един нереалистичен икономически растеж през цялата изминала година. Много интересно те наистина ли са били подведени с оценките за растежа, когато са правили бюджета за тази година, защото и те се базират на икономическия растеж или е имало по едно счетоводство образно казано за обществото и едно за правителството, което е знаело какво се случва.

Tук става дума за това, че управляващите са се хвалили с един нереалистичен икономически растеж през цялата изминала година. Много интересно те наистина ли са били подведени с оценките за растежа, когато са правили бюджета за тази година, защото и те се базират на икономическия растеж или е имало по едно счетоводство образно казано за обществото и едно за правителството, което е знаело какво се случва.

Това, което се притеснявам да кажа... двама от моите източници твърдят, че тази грешка е била известна още през декември, тоест НСИ не са имали само три седмици преди да пуснат експресните за 4-то тримесечие, те са имали близо два месеца яснота по въпроса, че са допуснали грешка и за момента още не сме видели те как обработват тази грешка.

Само ако може да отбележа, че през лятото на миналата година, няколко индустриалци казаха за нас кризата вече е дошла, вижте, че няма внос и тогава опитах по някакъв да видя, по някакъв начин да кажа, че на НСИ данните са некоректни.

Имаше през миналата година толкова много организации, които правят прогнози за икономическия растеж – банки, международни институции, НПО-та, нито една организация от тези, която работи с числата на НСИ, не посмя да каже: „Абе, тука нещо не е докрай коректно.“

На много места се говореше, че растежът е по-малък, но никой не посмя да го каже публично, включително и аз, включително и журналистическата гилдия сме имали едно на ум, че това не е точно каквото изглежда, но поради липсата на повече смелост в експертното говорене всички мълчахме.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Флагмански коментар

    54 3 Отговор
    Това е ФАКТ
  • 2 🇪🇺🇪🇺🇪🇺🚫🇪🇺🇪🇺🇪🇺🚫🚫🚫

    52 11 Отговор
    Като приемем еврото 🇪🇺 ще станем още по-бедни !

    Коментиран от #17

  • 3 НЯМА ГРЕШКА

    76 3 Отговор
    ДОХОДИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ИМАЛИ ДАЖЕ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ РАСТЕЖ.ОСТАНАЛИТЕ ................. КУЧЕТА ГИ ЯЛИ
  • 4 квото коже той после от горе надолу

    54 2 Отговор
    БВП по Банкянски , верен сбор от неверни цифри.
  • 5 Брах ви лайката гербаджийска

    45 4 Отговор
    Боко истината баце и простия народ си му вярва хахаха балъци
  • 6 Последствия

    57 5 Отговор
    Няма експертно говорене! България отдавна е превзета от простотия и корупция! Просто, вече нещата стават неудържими! Няма нито евро, нито шенген! С мутра отпред - толкова! Дано поне влезе в затвора, идиота!
  • 7 666

    38 3 Отговор
    Къде са парите?
  • 8 Фдйк

    33 3 Отговор
    В което и да е министерство иведемство да беъкнеш по-надълбоко, ще се види че кашата е пълна и никой не работи качествено!!!
  • 9 Бегето е пример

    33 3 Отговор
    За икономика изградена изцяло на грабежи издевателства рекети и кражби и измами насочени към всяко живо същество на таз прокълната територия
  • 10 Икономика на пирамидата

    37 3 Отговор
    Всеки граби от своята позиция и предава нагоре към тиквата фараон
  • 11 а бе

    5 13 Отговор
    и тоа е толкоз икономист. дават ти данни, четеш и говориш. при тъпи и неверни данни говориш неистини. щото си прочел неистини. виновен е не четящия, той чете написаното, а писателя щото е писал глупости. като резултат - да си ходи. щото прецаква еврозоната.
  • 12 Мицев

    10 6 Отговор
    Коя е свинята в кадър?
  • 13 Прост народ

    30 4 Отговор
    По интересното е че това е правителството с най много издънки в историята и боко тиквата още не е свален
  • 14 Тошко

    9 18 Отговор
    Като четях и стигнах до 7/8 и ми се присра.
  • 15 Тошко

    5 12 Отговор
    Днес всички балъци са на линия във Факти!
  • 16 Onq s konq

    12 1 Отговор
    Бойко най обича да се хвали кога е мека зимата! 2013 не се хвалеше.
  • 17 € €

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "🇪🇺🇪🇺🇪🇺🚫🇪🇺🇪🇺🇪🇺🚫🚫🚫":

    Въведи рублата тогава.
  • 18 Политолог

    2 9 Отговор
    Всичко свързано със Слави, негови коментатори, редактори, сценаристи е нагласена лъжа и манипулация. Не знам този мъж, Слави каква цел преследва, какви политически амбиции има? Болен човек с провинциално-селски комплекси !

    Коментиран от #24

  • 19 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ТОВА НЕ Е ПРИЧЕСКА НА АМЕРИКАНСКИ " МАРИНКО" , А НА БЪЛГАРСКИ -ХЪМПТИ -ДЪМПТИ - РАЦИОНАЛИСТ - МЕРАКЛИЯ !!!!!!!!!!!!
  • 20 Кво ще кажат сега

    6 0 Отговор
    йорданофф, харизанохараланките, гълабчето, фсичколока проффесор? Нещо нема коментари, особено от математика нали цифрите са негова сфера? По-голем административен гаф, да не кажа някоя друга дума, не моем си представим, ама знъм ли владко може да ме опровергае
  • 21 Ба си

    12 0 Отговор
    Ба си растежа.
    На истина е голям,само че в покачване на цените и от там намаляване на покупателната способност.
    Що ли наште управни.ци не са кат сръбските а?
    Там отдавна касовите им апарати работят в динари и в евра.
    Що ли целию трафок от азия пазарува свободно у сръбско.
    Щеш храна,щеш гориво щеш проститут....и.щеш в динари,щеш в в евра.
    Оно ония отдавна са в ЕС.
    Па нии ,чечакаме после да ни свалят и кожата от гърба.
  • 22 ХХХ

    11 0 Отговор
    Боко иска да оправи растежа,като прати куките да съби-
    рат пари по пътищата.КАТ глобяват за невписани в талона
    газови уредби ,за аптечки и пожарогасители въобще за
    каквито се сетиш формалности ,само не и за нарушения
    генериращи катастрофи.Включена в далаверата е и
    охранителна полиция, де що има кука можеща да държи
    палка е на улицата, а в това време айдуците си гепят
    необезпокоявани от никой.
  • 23 Усмивката

    8 0 Отговор
    Абе с две думи....това правителство е неработещо
  • 24 Гражданин

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Политолог":

    Всеки Ваш коментар на каквато и да е тема е платен
  • 25 Byg

    0 1 Отговор
    Абсолютни глупости , колко требе да си тъп за да повярваш на такива простотии . Нали това са данни които идват и от независима европейска комисия , тоя галфон за шепа копейки бръщолеви тотални простотии
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове