Last news in Fakti

4 Март, 2020 11:58 1 536 14

Петкова: Цената на природния газ ще се определя всеки месец

  • теменужка петкова-
  • природен газ-
  • газпром

Това ще става по формула, в която е включен и пазарен елемент

Петкова: Цената на природния газ ще се определя всеки месец - 1
Снимка: БГНЕС

„Всичко започна от споразумението, което ЕК подписа с „Газпром” през май 2018 г. В рамките му „Газпром” пое ангажимент да предложи на 8 държави членки на ЕС, в това число и България, да подпишат допълнително споразумение, в което ясно да бъдат оказани условията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа. Това обясни пред Нова ТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Във вторник премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерски съвет, че цената на природния газ за България пада с 40 на сто. За това се споразумяха след 7 месеца преговори „Булгаргаз” и „Газпром”.

„Европа даде рамката и ангажираността на „Газпром” да се върви в тази посока, както и възможността на всяка една от държавите да търси т.нар пазарни условия, по отношение на доставката на природен газ”, добави тя.

„Това беше основният смисъл и положителен ефект от тази договореност между „Газпром” и Еврокомосията. Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена. Това, което ние успяхме сега да направим, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определя цената за природния газ. Това, което българите трябва да знаят, е, че до сега тази формула беше ориентирана само на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният елемент в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент”, заяви Петкова.

Тя обясни, че цената на природния газ ще се определя всеки месец по дадената формула.

„Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стреми, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип”, смята енергийният министър.

„Потребител сте, ако ползвате парно на газ. Това е една ситуация, в която изпадаме за първи път. По отношение на цената на топлинната енергия – тя се определя от регулатора. На база на постигната договореност между „Булгаргаз” и „Газпром” и това намаление, „Булгаргаз” ще предостави на регулатора всички свои отчетни документи. След което КЕВР ще направи цена за всеки един месец от 5 август 2019 г. до настоящия момент”, обясни Теменужка Петкова.

Според нея клиентите трябва да бъдат спокойни, защото намалението на цената при всички случаи ще се усети и от крайния потребител.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гледах и припаднах

    14 1 Отговор
    Тая половин час мъца по една ТВ и както е научена, не отговори на директните въпроси каква ще е ползата за обикновения потребител и дали цената от Русия е в пъти по–конкурентна от тази на Сами.
  • 3 Rusnak

    2 8 Отговор
    И тази година ще гледаме парада за 9 май в Москва, само че на запис от миналата година 😂😂😂😂 Вече ще се казва Корона парадът на Червения площад 😁😁😁Една ампулка колкото нокът със Covid-19 на Червения площад и руската армия излиза в "болнични" за неопределено време...😂😂

    Коментиран от #9

  • 4 Йосарян

    8 0 Отговор
    С колко ще се увеличава? Крадци долни.
  • 5 Голям дар за мафията

    13 1 Отговор
    Руснаците клекнаха пред печалбата за БГ мафията!!! Цената на газта падна, но цените на стоките няма да паднат!!! До онзи ден бизнес мошениците говориха, че цените на стоките били високи, защото цената на газта била висока, а тя сформирала около 50% от стойността на даден продукт. От днес БГ мафията започва да говори как цената на газта няма никакво влияние за определяне себестойността на продуктите, затова НЯМА КАК ДА ИМА НАМАЛЕНИЕ НА СТОКИТЕ!!!! Цените ще продължават да се вдигат, независимо дали цените на суровините падат, защото в БГ няма правителство, което да се бори със спекулантите-търговци, а има само правителство, което да помага на спекулантите-търговци!!! ЩОМ ЦЕНАТА НА ГАЗТА ПАДА С 40%, ТОГАВА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ ТРЯБВА ДА НАМАЛЯТ ЦЕНИТЕ СИ С МИНИМУМ 10%. Ще има ли намаление на храните - НЕ!!!! ЩЕ има намаление само на парното през лятото, защото лятото никой не ползва парно!!!! С това ще замажат очите на стадото!!!!
  • 6 Курчо

    7 0 Отговор
    Я лягаи маааа овцо
  • 7 Пунчо

    13 0 Отговор
    Сега с люти формули ще ни обяснят, че в резултат от понижаването на цената на газа с 40%, цената на парното ще се повиши само с 4%, обаче това практически няма да се усети от потребителите, защото ще стане постепенно, и то през лятото.
  • 8 Живков

    13 1 Отговор
    Тази семпла и лъжлива женица, като всеки един от правителството на Вожда Спасител и Миротворец, защо се явява по ТВ те като конкретно не отговори на един въпрос? Но каза, че било Голямо постижение на правителство и цените щрли да паднат. Да, ама не! Преди нея говори шефа на Газовата фирма у нас, който каза, че цената ще варира всеки месец, ще пада до 28 - 32, както и от решенията на КЕВР. В един сайт бяха изчислили, че ако има намаление ще е около 14%, ако не отнемат още проценти. Всичко така е организирано по схеми, че да печелят определени властници и то много, а за българина си остава заблудата.
  • 9 Пунчо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Rusnak":

    Вероятно ги бъркаш с джендърите от Козяк, които препоръчаха забрана на тържествата на Шипка ама те не са руснаци.
  • 10 Анонимен

    6 0 Отговор
    И така лека полека,месец подир месец,докато стигне старата цена.
  • 11 Брах ви лайката гербаджийска

    3 0 Отговор
    Абе пак излъгахте простия народ ма сте спокойни защото си знаете че е прост и ви вярва
  • 12 Васил

    1 0 Отговор
    Нали тока беше вързан с газта значи и тока трябва да поевтинее?
  • 13 Тодоров

    0 0 Отговор
    Цени на нищо няма да паднат, ще има формули, Методики и хиляди "врътки". КЕВР, БЕХ, ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ НЯМА "НАЯЖДАНЕ", КАТО СТОГЛАВА ЛАМЯ! ЗАТОВА ПЪК ЩЕ ИМА ДАНЪЦИ, НОВИ И НОВИ, ТАКСИ, ГЛОБИ, ЩЕ ДИШАМЕ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ ОТ ТЕЦОВЕ И ЦИМЕНТОВИ ЗАВОДИ, ТЕ ЩЕ СИ ОТЧИТАТ "КОЛКО ЗА МЪРСЯВАТ" ВЯРВАЙТЕ ИМ,!!!
  • 14 Условията

    0 0 Отговор
    са Указани!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове