Last news in Fakti

18 Март, 2020 13:24 5 877 53

Възраждане: ГЕРБ-вирусът убива икономиката на страната ни

  • коронавирус-
  • възраждане-
  • мерки

Решението за извънредно положение със сигурност е предпазна мярка, за да не стане явно, че здравната ни система ще рухне, но нагледно показва как това би могло да  се случи със социалната в по-късен момент

Възраждане:  ГЕРБ-вирусът убива икономиката на страната ни - 1

Необходимо е въвеждането на адекватни и бързи мерки за овладяване на колапса на българската икономика. Пред нея предстоят сериозни предизвикателства и изпитания. Поради въвеждането на извънредно положение и резкия спад в икономическата активност на стопанските субекти, възстановяването на нормалната дейност вероятно няма да се случи със същите бързи темпове.

Това се казва в официална позиция на партия "Възраждане".

С решението си да „парализира страната”, ГЕРБ-вирусът ще предизвика фалити на фирми, както и експоненциален ръст на безработицата, а от там, ръстът на обещетенията ще доведе до срив на социалната система на страната и до трудното оцеляване на много хора. Овладяването на предстоящата криза е от особена важност за справянето с нея.

Решението за извънредно положение със сигурност е предпазна мярка, за да не стане явно, че здравната ни система ще рухне, но нагледно показва как това би могло да се случи със социалната в по-късен момент. Наложените мерки са нужни, но не по начина, по който са прилагани. От опита на Китай и Италия виждаме как бяха поставени под карантина определени райони, в които има зараза, но не и цялата страна. Тези страни бяха в епидемия, но не спряха икономиката си, както това сториха некомпетентните управници на България.

В така създалата се ситуация, ние от Възраждане призоваваме за взимане на разумни решения и незабавно прилагане на поредица от мерки, чиято цел трябва да е едновременното опазване живота и здравето на хората, запазването на всяко едно работно място в държавата и защита на най-зависимите социални групи и хора в неравностойно положение.

Данъчна ваканция, без наказателни лихви за забавяне - Заради ограничителните мерки, наложени от правителството за свободно движение на хора и товари, е необходимо да се въведе данъчна ваканция за всички бизнеси, като се даде възможност за отсрочване на корпоративния данък, ДДС, ДОД, осигуровките и т.н. Срокът да бъде минимум три месеца по-дълъг от периода на извънредното положение. Това означава, че в периода на ваканция бизнеса не заплаща данък, а той се компенсира от средствата отпуснати на държавата от Европейската комисия, които са в размер на 2,5 млрд. лв, като субсидия за справяне с епидемията. Да се поеме заплащането на осигурителната тежест от страна на държавата във фирмите, пряко ощетени и затворени за периода на извънредното положение, както и до 75% от възнагражденията на работещите.

Намаляване на работното време дава възможност на работодателите да водят гъвкава политика, съобразно въведените извънредни и ограничителни мерки, така че да се направи взаимен компромис в интерес на запазването на работните места.

Да се отпуснат помощи във вид на съответната месечна работна заплата на един родител, отглеждащ деца, които към момента не посещават детски градини или училище по повод създадената ситуация. Да се наложи мораториум върху вноските по ипотечни заеми от граждани и заеми от юридически лица (микро, малки и средни предприятия с персонал до 250 човека) за срок от три месеца.

Сметките за ток, вода, газ и парно да бъдат разсрочени без наказателни лихви и без възможност за спиране от страна на доставчиците на услугата.

От Възраждане сме категорични, че държавата трябва да поеме своята грижа към гражданите и данъкоплатците си в този момент на изпитание.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРОБ

    41 70 Отговор
    Тея от Възраждане имат много изкривена представа за нещата?!
  • 2 Факт

    40 17 Отговор
    Боко излъга снощи че камионите ще пътуват от и към страната ни.

    Коментиран от #53

  • 3 гарантирано от ГЕРБ

    74 20 Отговор
    В Гермния се заделят 500 млрд. за подпомагане на бизнеса, а нашия Тиквеник каза бизнеса да си продават скъпите коли и да плащат заплатите

    Коментиран от #13, #19, #23, #40

  • 4 Добро утро

    44 4 Отговор
    ще се сетите...
  • 5 Бойко Боклука

    42 14 Отговор
    Ще ви изтрепя всичките, стадо малоумно!
  • 6 вашето мнение

    62 10 Отговор
    За първите два месеца от годината биби и калинките му теглят два пъти заем. В герберландия пари няма, държавен резерв няма, мизерия по-страшна от коронавируса ще има до няколко седмици.

    Коментиран от #15, #43, #48

  • 7 Гост

    32 7 Отговор
    Въпроса е защо, когато си заразен и "оздравееш" ако си в контакт със заразен, пак се заразяваш ? Трябва да спрем щатите.
  • 8 Последния софиянец

    47 10 Отговор
    Добре че е коронавируса. Сега най после ще се открият празните банки и опоскания държавен резерв.
  • 9 С това трябва да се почне

    42 8 Отговор
    Ама не им изнася , а и са опоскали всичко , само командировачните им за обиколки са милиони. Да се правят на международници.
  • 10 Guru

    11 1 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=FhuLxTgEv5Y

    Всичко е парлама.
  • 11 tost

    40 9 Отговор
    Спокойно БиБитко ша опрай положението, един нов заем от 20 - 30 милиарда и да му мислят младите след десетина години.
  • 12 Русороб

    17 50 Отговор
    Тези от Възраждане, народът с колци ще ги избия спокойно, припомнете си Орешарски и шиши, вашата мама шумкарска!

    Коментиран от #14, #20

  • 13 Последния софиянец

    54 10 Отговор

    До коментар #3 от "гарантирано от ГЕРБ":

    Бойко току що каза че има пари само за пенсии. Това какво ви говори.

    Коментиран от #18, #50

  • 14 Дельо хайдутин

    20 3 Отговор

    До коментар #12 от "Русороб":

    Ще трябва да извикат и американските сенатори, ама как, като затвориха границата. ХА ХА ХА!
  • 15 Последния софиянец

    35 9 Отговор

    До коментар #6 от "вашето мнение":

    За Януари и февруари Бойко тегли четири пъти по 200 000 000 заеми. Общо 800 000 000.

    Коментиран от #42

  • 16 гецо

    50 7 Отговор
    И какво като рухне това което е останало от икономиката на страната, някой заспал ще се събуди и ще почне да мисли трезво ли? Нито една от тези мерки няма да бъде взета. До колкото разбрах ще бъдат усвоени едни 800 милиона от световната здравна организация (или от ЕС, за Бойко и компания няма значение от къде му идват готовите пари). Ще се симулира някаква загриженост но тя ще бъде минимална и другото просто ще изчезне както по принцип става при нас. Но това няма никакво значение, Българите пак ще си останат послушни агънца, няма да вдигат много шум и пак ще си преизберат Бойко и компания. Тези статии би трябвало да имат ефект върху здравомислещите хора, жалко че такива са все по-голяма рядкост.
  • 17 Време е за възраждане

    30 13 Отговор
    Константин - Победа!

    Коментиран от #33

  • 18 гарантирано от ГЕРБ

    40 9 Отговор

    До коментар #13 от "Последния софиянец":

    Как какво ... че държавата фалира, щото всичко се окраде като за последно и сега нямаме резерва за настоящата криза
  • 19 СавеЦка USsR

    23 20 Отговор

    До коментар #3 от "гарантирано от ГЕРБ":

    Междодругото правилно е казал продавайте поршета моршета да имате за леб и за сланина да ядете боклуци долни.Защото За народа на никой не му пука за бизнеса им е болката Кор за бизнеса и кор за икономиката къде и без това ги няма има разни бизнесмени комунета с куфарчета от бкпто и това е а без народ няма и бизнес и икономика.Нека се забрани повреме на кризата банките да искат пари от хората , мобилните оператори да спрът да реват за пари за телефона и тн и тн сметки .Само партия Възраждане ще оправи тази държава!

    Коментиран от #21

  • 20 куку руку ку

    43 13 Отговор

    До коментар #12 от "Русороб":

    Орешарски го свалиха соросоидите "умни и красиви", заради изразеното от него желание да тегли кредит от 1 млрд. и да може тиквен боко пак да вземе властта. След което боко тегли 25 млрд. заеми, загроби България, а сега забива последният пирон.
    Някой да вижда умни и красиви да протестират? Само питам! Rhetoricae quaestio

    Коментиран от #47

  • 21 ха ха

    21 13 Отговор

    До коментар #19 от "СавеЦка USsR":

    Много си тъп бе пич, без икономика т.е. бизнес кой ще плаща заплатите на народа??? Тъп, тъп ... като всеки герберастин!

    Коментиран от #46

  • 22 Гуцанов

    9 20 Отговор
    Тия Възраждане са мойте кучки!

    Коментиран от #25

  • 23 БолимеКерестака

    16 10 Отговор

    До коментар #3 от "гарантирано от ГЕРБ":

    Да продават скъпите бентлита назагуба нещастните боклуци долни които се правят на бизнесмени и да си плащат на работниците платен отпуск.бокли ме Керестака за бизнеса грижете се за хората без хора няма икономика няма бизнес.
  • 24 Зъл магийник

    30 2 Отговор
    Спокойно . На икономиката на страната , нищо не може да и стане , защото ние отдавна нямаме реална икономика. Местене на стоки от рафт на рафт , щкембеджийници , кебапчийници , и наредените на опашка за обществени поръчки , и европейски програми , към пях огромната кохорта държавни служители , преработвателите на стоки в суров вид , и ишлеме не могат да станат икономика . Икономика има тогава когато имаш познато лице , и изнасяш на международните пазари.
  • 25 Яж Патлангача

    23 11 Отговор

    До коментар #22 от "Гуцанов":

    измет долна гербеасопитек ти си кучка.Слава Константин Слава Възраждане!
  • 26 ФАКТИ

    27 6 Отговор
    Големи и мощни държави казват, че отиват на кино, а какво остава за нас измекярите.

    Коментиран от #27

  • 27 Патлангача

    15 13 Отговор

    До коментар #26 от "ФАКТИ":

    Измекяри сте вие а не българския народ гласувайте за Константин и за Възраждане за да има оправия в тая държава и да се спрът кражбите!

    Коментиран от #45, #51

  • 28 одесос

    13 19 Отговор
    Точно Разграждане на костя копейкин и пишмат авиатора , са хората които олицетворяват вирусоносителите в наше време! Точно те излъгаха и все още лъжат повярвалите им хора как ще ги представляват ! И разбира се,ги излъгаха!
    Като говореха за най милото,,децата! Но вече питат, къде са тези деца,къде са парите ,които щяха да помогнат да се явят тези деца? Това са чужди агенти,агенти на русия,на путин! И е добре за в бъдеще всички да разберат и се съобразяват!
  • 29 Минчо Куралски

    12 13 Отговор
    Копейкин веднага да си смени рублите за левове и да започне да ги раздава на всички нуждаещи се,
  • 30 Мислещ човек

    21 8 Отговор
    Трябва да не му плащаме на Бойко никакви данъци,и да го видим тогава как ще плаща на копоите си.Сценария е ясен.Паника заради вируса,криза заради вируса.И после обиране на народа с една хубава криза.И за да не гледате децата ви как измират от глад,(понеже от короната няма да умрат защото SARS е убил повече хора)надигнете се и унищожете вирусите боко гешев и подобни.Така или иначе ще го правите,то поне да е сега,а не когато неможете д анахраните децата си.

    Коментиран от #44

  • 31 Така е пич

    10 1 Отговор
    Никога не е приятно, когато се появи конкурент по-добър от теб. Още по-лошото е в случая е, че администрацията ти не може да иска от вируса рушвет и да го разиграва, докато реши нещо да снесе. Страшно си е няма що!
  • 32 гост

    12 10 Отговор
    Не съм за Герб, даже обратно, но тези от Възраждане, защо използват всяка една криза и трагедия за трупане на политически дивиденти и не е ли малко много грозно и неприемливо това? Във време, когато трябва да сме най-единни, когато сме изправени пред здравна и икономическа криза, те продължават да разединяват нацията без грам свян. Герб им е време да си ходят, но да не дава господ точно тези да ги сменят.
  • 33 гост

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Време е за възраждане":

    Не е Константин а Костадин. Поне му научи името, преди да скандираш. Прост народ, слаба държава.
  • 34 Русенец

    9 3 Отговор
    Ще я убива, като сте направили икономиката базирана на внос и търговия, вместо на производство, така е. България стана изцялозависима от чуждо финансиране. Вие, на това му викате "приобщаване към Европа".
  • 35 filo

    10 5 Отговор
    Тия какви са и кой ги бръсне за слива?

    Коментиран от #37

  • 36 ВЕЛА ПЕЕВА

    8 6 Отговор
    не герб,а ние комунистите-терористи и убийци ще ви избием като 1944г.
  • 37 възраждане на 2 метра под земята

    6 4 Отговор

    До коментар #35 от "filo":

    ние сме кората на лайното,под4инени на посрано 20.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 зсдфкл;

    5 0 Отговор
    България и икономика ха-ха дребни занаятчийски "фирми"
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Eistee

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Последния софиянец":

    За тези заеми ли пишеш: https://www.economic.bg/bg/news/12/pravitelstvoto-barza-da-vzeme-nov-vatreshen-dalg-ot-200-mln-lv.html Нещо проблеми с мозъчната дейност ли имаш? Държавата взима ВЪТРЕШНИ ЗАЕМИ С ОТРИЦАТЕЛЕН ЛИХВЕН ПРОЦЕНТ. Ако не си наясно какво е това, пиши тук, ще ти обясня, за да не се излагаш като кифладжия. Как пък за толкова години вие червени рубладжийски тролчета не схванахте едно елементарно нещо - не се правете на луди и не лъжете, защото живеем в 21-ви век и с едно търсене в Интернет ви лъсват голите лъжливи дупета...
  • 43 Eistee

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "вашето мнение":

    Какво от това? Ако мошеник като Ж. Виденов е взел заем с лихва 3,5% и Борисов вземе заем С ОТРИЦАТЕЛНА ЛИХВА (т.е. хората, които му дават парите освен това му и плащат отгоре на всичко заради това, че работи с парите им) за да изплати заема, по който годишно губим 3,5% от лихви и сега всъщност започнем да ПЕЧЕЛИМ от това, че сме взели назаем, какъв е проблемът? Аааа, сетих се какъв е проблема - една робска и продажна душа просто не може да й се обърне езика да каже "Ей, браво!", защото е взела аванс рублички за да плюе по Борисов? Нали? Жалка история.
  • 44 Eistee

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Мислещ човек":

    "Мислещ човек"? С какво мислиш, с гъза си ли? Хайде прочети малко за SARS, колкото едно грахово зрънце поне, за да не падат хората от смях като ти четат безсмислиците. Хайде, ще ти помогна малко, че може да не знаеш как се търси в Интернет: "Между ноември 2002 г. и юли 2003 г. избухва епидемия от тежък остър респираторен синдром в южните части на Китай, която води до заразяването на 8098 души, от които 775 души в 17 държави загиват (9,6% леталност)" - източник Wikipedia. Пусни си в YouTube "Coronavirus Pandemic: Real Time Counter, World Map, News", надявам се въпреки трудностите, които срещаш с мисленето и логиката ще се сетиш как - и какво виждаш? 8956 починали от вируса. Хайде сега, титане на мисълта ми обясни как 8098 е по-малко от 9956? Не се стеснявай, отпусни се, помисили спокойно. Дай ми поне някаква слаба индикация, някакъв повей от намек, че централната ти нервна система функционира. Напиши ми, как стигна до извода, че числото 8098 от една приключила епидемия е по-голямо от числото 9956 на една ПАНДЕМИЯ, която едва сега започва? Сигурно използваш същата логика, по която плюеш по правителството? Същата логика, която те кара да смяташ, че щом ти е платено, истината няма значение? Същата логика, която ти помага след гнусните писания по новинарските сайтове да можеш да се гледаш сутрин в огледалото без да ти се повръща?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Eistee

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "ха ха":

    Ти наистина ли не схващаш, че няма ли хора - няма бизнес. Няма. Просто няма. Хората, ако са грамотни и работливи и коректни, дори и нечий бизнес да фалира, за 24 часа ще си намерят нова работа. Но ако хората погинат, от къде бизнесът ще си намери нови, обучени, грамотни, работливи с висок морал и работна етика? Цигани ли ще наеме? Или пък, не дай си, Боже, теб?
  • 47 Eistee

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "куку руку ку":

    Мили троле, чети малко преди да пишеш. Прочети как се развива Външния дълг през годините. Особено внимание обърни как се развива ВД през годините съотнесен към БВП. Как е възможно, точно в годината, в която правителственият дълг съотнесен към БВП е достигнал ИСТОРИЧЕСКИ МИНИМУМ от 18,6% ти да пишеш "След което боко тегли 25 млрд. заеми, загроби България, а сега забива последният пирон." Как съвестта ти допуска да пишеш по новинарските сайтове ТОЧНО ОБРАТНОТО НА РЕАЛНОСТТА? Къде е възпитанието ти? Къде е моралът ти? Къде е етиката ти и уважението към родители и учители, които десетилетия са се опитвали да ти вменят кое е добро и кое е лошо? Това ли е всичко на което си способен? За това ли си отглеждан, хранен, пазен, обучаван? За да може за няколко кирливи рубли да пишеш глупости в Интернет?
  • 48 чичо

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "вашето мнение":

    Държавния резерв,в най-лошия случай,е такъв какъвто го остави БСП.
  • 49 Да да

    5 3 Отговор
    Днес 1 лев е 45 рубли! Приравнено в Костя Копейки 1 лев е 4 500 кастадинки ! Как няма да реват от възРаждане на комунизма?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Eistee

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Патлангача":

    За да спрат кражбите, първо трябва всички ние да сме достойни, възпитани, коректни хора, които знаят български език и могат да се изразяват ясно и еднозначно. Да ме агитираш да гласувам за някого и да не знаеш как се пише глаголът "спрат" - това е все едно някой омазан с фекалии да ме кани да посетя виенската му сладкарница. Не, благодаря! Правописът не е най-важното, но ако го няма, останалото губи и смисъл и привлекателност.
  • 52 българи

    0 0 Отговор
    поздрави за всички бедняци станахме голтаци
  • 53 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Варненското Възраждане на Костадин Копейкин е най въздухарската партийка на тимаджийско Варна. Те не могат да се справят с корупцията във Варна, а тръгнали акъл да дават. Вожда им Копейкин да си заминава за Русия където му е мястото, а не да цапа с присъствието си европейска България.