Last news in Fakti

26 Април, 2024 15:57 2 115 3

Ежедневните храни от менюто ни, които съсипват ставите

  • здравословно хранене-
  • стави-
  • полезна храна-
  • полезно-
  • храна-
  • зърнени храни

Редовно посягаме към тези храни, без да съзнаваме как се отразяват те на вътрешните процеси в тялото

Ежедневните храни от менюто ни, които съсипват ставите - 1
Снимка: Shutterstock

Всички знаем, че с напредване на възрастта подвижността ни не е като на 20-годишното ни Аз. Дори и да водите здравословен начин на живот, дори и да спортувате, гъвкавостта не е вечна.

Ендокринологът в SM-Clinic д-р Анжела Толмасова споделя важни факти, които трябва да знаем за храненето и как се отразява то на процесите в тялото. Тя подчерта, че има храни, които се водят полезни, но всъщност са неочаквани „убийци“ на ставите ни.

„Яденето на рафинирани зърнени храни може да влоши възпалителните процеси, включително в ставите“, предупреди ендокринологът д-р Анжела Толмасова.

В същото време рафинираните зърна могат да се съдържат в много продукти, които човек консумира ежедневно. Това са например бял хляб, брашно, тестени изделия, бял ориз и други.

„Рафинираните зърна се свързват с повишени нива на възпалителни маркери в кръвта, което може да има отрицателен ефект както върху ставите, така и върху други възпалителни състояния (например сърдечно-съдови заболявания, диабет)“, подчерта д-р Анжела Толмасова.

Основната вреда от такива зърнени култури е, че триците и зародишните слоеве, които съдържат повечето от хранителните елементи, като фибри, са отстранени от тях.

Специалистът посъветва да се ядат пълнозърнести продукти. Те са богати на витамини от група В и антиоксиданти. „При избора на продукти трябва да обръщате внимание на състава“, заключи д-р Толмасова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така Така

    7 0 Отговор
    То , че всички съвременни храни по веригите са отрови е ясно но не си мислете, че като не ядете хляд или ориз на 150 години ще ви вземат в националния по художествена гимнастика или спортна такава.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.