Last news in Fakti

14 Август, 2012 17:46 1 366 5

Ботев си остава в учебниците непроменен

  • игнатов-
  • ботев-
  • учебници
Ботев си остава в учебниците непроменен - 1
Снимка: БГНЕС

Тази спешна пресконференция се прави заради това, че аз лично съм възмутен от това, което се пише във Фейсбук, че Ботев имал проблем да бъде изучаван, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов днес, който е прекъснал отпуската си по този повод, предаде БГНЕС.

"Целият ми екип и премиерът, ако не беше зает и той щеше да дойде тук и да каже следното: Христо Ботев остава в българските учебници при това непроменен", категоричен бе Игнатов.

"Смятам, че няма да намерите български политик, учител и обикновен гражданин, който да не ни подкрепи. Нашите деца и младите хора трябва да познават историята с конкретните исторически факти така, както е написана от участници през 19 век. Ботев ще се изучава такъв, какъвто е", повтори министърът. Ще се намери ли някой смел, дори учен, който да подмени текстовете му, така че да звучали по-добре днес на български език, продължи той.

"Това е позицията на кабинета Борисов и моя лична позиция. И сме убедени, че никой от следващите правителства няма да посмее да посегне на тези наши светини", бе ясен по темата Игнатов.

През новата учебна година ще има същото, което е имало през 2006 г., когато е бил отбелязан периодът на Тройната коалиция - тогава как пък никой не видя нещо неестествено в това, каза в отговор министър Игнатов на въпрос на БГНЕС дали през учебната година в учебниците по история ще присъства периодът на управлението на Бойко Борисов и неговото име. Учебникът по съвременна история ни задължава да се включат имената на министър-председателя, на президента, имаме еврокомисари, изброи министърът. Ако анализирате текстовете ще видите, че няма исторически оценки и анализи, добави той. Координатната система на историята са имена и дати, казвал съм го, анализите са друго нещо, посочи Игнатов.

Смятам за некоректно цитирането, което се появи в медиите - извадени изречения от контекста, с които се хвърля съмнение върху българското образование като се казва – какви са тези учебници, отбеляза министърът по другата спорна тема. Поводът, всъщност, е проект, който се изпълнява от Комисията за защита от дискриминацията, с участието на експерти от Министерството на труда и социалната политика и на Институт "Отворено общество", по който е направен предварителен анализ с техни констатации и качен на сайта на комисията. Все още в МОТ не е постъпил окончателният доклад. Не сме инициирали този анализ и доклад, заяви зам.-министър Милена Дамянова.

Като се казва "моми за женене" това е народна песен, как да я променим сега, тя е създадена тогава и е част от нашата гордост, продължи по темата министър Игнатов. Той изрази категорично несъгласие с някои от разработките и коментарите на основата на този доклад в медиите. Не става дума за дискриминация спрямо съвременните разбирания, потвърди той. Тези текстове или са изтеглени вече от учебното съдържание или са извадени от контекста, обясни министърът. Никой досега не си е позволявал да постави под съмнение тази литература, с която сме закърмени. А това, което ще бъде променяно зависи от Закона за училищното и предучилищното образование, който се обсъжда, добави той. Ние имаме корени, имаме достойнство, не сме велика държава с широки граници, но сме империя на духа, е неговото разбиране.

За проблема с признаването на дипломите ни за висше образование в Турция министърът заяви: "ние нямаме фалшиви български дипломи - има един отделен случай и съмнение за 80 академични справки". И продължи: има запитване на дипломи и се оказа, че те са легални. За всеки сигнал имаме доклад до министъра на вътрешните работи Цветанов. България си е свършила работата, имаме студенти от 50 страни. Турция е част от европейското образователно пространство, а нашият анализ показва, че нямаме конкуренция в областта на образованието в Югоизточна Европа, имаме изградена солидна база и все още нямаме конкуренция, твърди Игнатов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 largo

    0 0 Отговор
    evala edno umno re6enie
  • 2 666

    0 0 Отговор
    Туй що намесвате Ботев и е писал на Български, както и вашите постановленийца мога само да кажа:

    От едно и също цвете змията прави отрова, а пчелата - мед.
  • 3 дарка

    0 0 Отговор
    "Ботев имал проблем да бъде изучаван"....,ако е правилно цитиран министъра....голям смях...Ботев едва ли има проблем ;)
  • 4 История

    0 0 Отговор
    Истината лека-полека ще си проправи път. За да отслабят Османската империя, руснаците са давали много пари за подривна дейност и създаване на литература против турците. Има достатъчно много българи, които знаят, че четата на Ботев не е подкрепена от българите; дори са им токзвали храна и вода. Много българи знаят, че Ботев не е убит от турски куршум, но така се пропагандира, "за да е единен българският дух", нищо че е базиран на лъжа и омраза. Въобще в ония години четниците са мародерствали в своя изгода и за да създават размирици в империята. Левски е придружаван от шепа заптиета по пътя си към София и не са се намерили шепа хора да го освободят. Защо ли? Авторът на "Стани, стани юнак балкански ... " е получил голямо количество златни рубли за творението си, защото е насочено против турците. Това са само малка част от данните в тази насока. Лично за мен е ясно, че този манталитет е формиран с активното действие на руснаците в стремежа им да отслабят Османската империя и да поличат със сила излаз на топли морета.
  • 5 Живка Балтаджиева

    0 0 Отговор
    Срамно е да се пише така за Ботев. Хаистина най-вероятно не е убит от турски куршум, но това се дължи точно на факта, че на никоя империя не е бил слуга.
    Да се говори за пренаписване на Ботев е коштунство и неграмотност. Дотам стигнахме. Такива сме си ние. Как да му простим на Ботев, че ни го казва в очите?
    Има хора, за които всеки, който не мисли единствено за това откъде да открадне и как да излъже и ограби другия, е пройдоха. Тази е истината. Те са много и могат да пращат да бъде оплюто всичко истинско и достойно. Тъжно ми е за всички нас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове