Last news in Fakti

20 Август, 2012 18:23 2 180 9

Налбант остро към Сергей Игнатов

  • сергей игнатов-
  • мукаддес налбант-
  • вазов-
  • ботев-
  • левски-
  • учебници
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият зам.-министър на образованието в кабинета на Тройната коалиция Мукаддес Налбант публикува на сайта на ДПС остро открито писмо до просветния министър Сергей Игнатов.
То е във връзка с изследването "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование",   възложено от Комисията за защита от дискриминация на екип, състоящ се от независими експерти и представители на държавни институции.
Причина за писмото е изказванията на Сергей Игнатов по повод скандала с учебниците и спорните заключения в експертно изследване, поръчано от Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за Христо Ботев и Васил Левски.

Някои от изводите на експертите в изследване предизвикаха бурни коментари в социалните мрежи и накараха образователният министър за седмица да даде две пресконференции, на които обясни, че изучаването на Левски, Ботев, Вазов няма да бъде променяно.

Той посочи, че Налбант е един от авторите в изследването.

Игнатов дори коментира, че когато освобождава човек от министерството, винаги се пита дали не е сбъркал, но в случая с Налбант е убеден, че е постъпил абсолютно правилно.

Ето и пълният текст на писмото:

УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР  ИГНАТОВ,
Тъй като си позволихте да цитирате само моето име във връзка с посоченото по-горе изследване, си позволявам да Ви отговоря в лично качество.
Дойдохме си на думата господин Министър.
Защо цитирате само моето име? По какъв признак го избрахте – етнически, политически? – защото то е единственото разпознаваемо  в това отношение. Понякога разпознавате и признака професионализъм, защото когато се разделяхме по взаимно съгласие и ме наградихте с шест брутни заплати, заявихте, че нямате съмнения в моя професионализъм и че причините са политически. …Което, разбира се, е една отделна тема.
Нещо повече – от Вашите думи излиза, че списъкът на поканените експерти сам по себе си е бил достатъчен, за да сте  спокоен и да се доверите на изследването. Ако бяхте изчели докладите, може би нямаше да си позволите твърденията, че някой иска да премахне класиците на българската литература от учебниците.
Националната сигурност ли е Вашият ресор или образованието? Ако е националната сигурност, трябва да знаете, че първото условие за нея е толерантното общество. Ако е образованието, крайно време е да направите нещо за него.
Кое Ви дава право да се обявявате за по-голям патриот от всички останали? Властта? Съветското образование? Владеенето на  семитско-хамитски езици? Вие не сте патриот  господин Министър, защото си измислихте и създадохте скандал, за да освежите увехналия си имидж. Използвахте националните герои, за да се превърнете в политически герой.
Но Ботев го е казал най-добре: „Патриот е – душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа!“
Кой може да отрече този гений?
Във Вашите думи има  заплаха. Кого заплашвате – експертите, изготвили докладите? Сред тях имаше представители и на държавни институции. Убедена съм, че в основната си част те са по-големи патриоти от Вас.
Казвате „Не сме някакви пришълци тук за 600-700 години“. Май забравяте, че сме в Европейския съюз и че сме в 21 век, ако това има някакви измерения за Вас. Ако ще си говорим за пришълци, искам да Ви заявя, че Вие сте един добър пример за пришълец в образованието и в политиката.
Казват, че човек се съизмерва според това, кои са неговите врагове. Избрахте мен за Ваш опонент. Честта е Ваша, не моя. Но не си позволявайте да се съизмервате с Ботев и Левски и да се храните от тяхното величие, защото те са духа на България.
И ако сте способен на интелигентно четене, би трябвало да вникнете в смисъла на написаното от мен, че този дух трябва да обединява българските граждани, а не да ги разделя. За да се постигне това в училище са необходими талант, професионализъм и непредубеденост, каквито за наше щастие ги има и сред авторските колективи и сред учителите. И точно те, винаги първо биха тръгнали от историческия контекст, за да стигнат до общочовешките ценности и съвременните демократични принципи.
Трябва наистина да сте много предубеден господин Министър, за да не забележите в написаното от мен, че акцентът е върху един изключително добър учебник по литература на издателство „Просвета“, който не създава стереотипи, а напротив – позитивни нагласи, чрез които учениците, независимо от техния етнос, биха припознали Ботев като едно от най-ярките и светли имена в българската литература. Ще се опитам да го кажа по-простичко – проблемът не е в автентичните текстове на който и да е автор, а в интерпретацията и анализите към тях.
Трябва и да сте сляп, за да не видите нелепостта на задача, поставена на учениците да се разделят на два лагера и опирайки се на „Опълченците на Шипка“ да защитават тези за българите и против българите. Възрастта между детството и юношеството е твърде крехка, за да могат децата да разграничават игровата ситуация от
реалността. Ако подкрепяте такава задача, значи приемате риска половината от всички ученици преминаващи през VІІ клас да не съумеят да се дистанцират от аргументите си против българите. Така ли трябва възпитаваме в патриотизъм?
Колкото до текста за Левски - не зная кой го е написал, но искам да му кажа следното: Борбата за свобода във всичките и измерения е винаги срещу „законния ред“. Приемането на  тезата в разпространения текст би превърнала всички признати герои в историята на човечеството в „закононарушители“.
Всъщност по-големият проблем сте Вие Министър Игнатов, защото сте обезличен.
Как го бяхте казали? -  "По заръка на премиера Бойко Борисов".
Как го бяха казали? – че сте „воденичният камък“ на това правителство.
Съжалявам Ви.
Мукаддес Налбант”
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И аз съжалявам

    2 0 Отговор
    Не забелязвам какъвто и да е професионализъм в думште на тази патка. Пред обръщението "Г-н Министър" се пише запетайка, поне 4 пъти не бе сложена. Отделно, там където става дума и за авторските колективи, и за учителите също се слага запетая, но в текста липсваше! Заммин. на образованието?! Същата тази неграмотна твар?! Кой кого да съжалява, ясно, че Игнатов го е казал по причини на успокоение, за да покаже, че не зависи от него, но това не я прави професионалист...
  • 2 Аз пък не съжалявам

    2 0 Отговор
    Изключително грубо и злобно изказване!
  • 3 HАНЕ

    2 0 Отговор
    Госпожа Налбант въртеше министерството на малкия си пръст.
    Взеха и жезъла и сега си си показа рогата.Нискокултурна ,неграмотна и злобна жена.Може би трябва да забравим историята си,като сме влезли в евросъюза?Едва ли има толкова толерантен народ ,като българския!Като ни спретнат "Автономия
    Родопи"ще ни стане ясно !Земята до Пловдив е изкупена вече!
    Строят джамийка до джамийка и препикават територия!
  • 4 БЪЛГАРИН

    2 0 Отговор
    Тия от ДПС нямат работа в управлението на БЪЛГАРИЯ,да си ходят в Турция и там в техните учебници да определят какво да учат
  • 5 жокей

    1 0 Отговор
    Какво е това "Мукадес Налбант"?
    Прилича на име на кобила !
    И визията и е същата и държането е такова .
    Дий коньоооо и право у ряката !
  • 6 Инатов

    1 0 Отговор
    Ух, тук се е развихрила агитката на ГРОБ, пардон ГЕРБ. Права е жената във всяка дума, която пише и ако Ви става ясно целта е точно да се избегне етническото напрежение.
    Аз съм българин, учител и преподавам в район, където са предимно мюсюлмани. Тук наистина има много проблеми. Пълно е с учители с турско самосъзнание, кадри на Шуменския университет, които дори не говорят на български в часовете си и повтарят това, което им кажат в местните организации на ДПС, но точно тази госпожа, която е написала писмото до Игнатов не бих обвинил в липса на професионализъм и пристрастие.
    Безхаберието на поредния некадърен министър на Б.Б. ще срине и малкото останало в българското образование.
    А темата с учителите в етническите райони е болна и никое правителство до сега не смее да направи нещо по нея, затова ДПС си развява байрака там.
  • 7 doc

    1 0 Отговор
    - Разбиха престъпна група за производство и разпространение на марихуана
    - Зюддойче цайтунг: В българските курорти масово се перат пари
    - Баща: Продаваш бебе, оправяш нечий живот...........
    това е реалността във България към днешна дата а вие кълвете на стръвта на ББ.
  • 8 Пламен Апостолов

    0 0 Отговор
    Ловка еквилибристика, казват му и словоблудство. Този с острието се оплаква, че не сме си навели добре главите. Левски, доколкото си спомням от училищните уроци е приемал всички хора, независимо от етническия им произход за равни в бъдеща република.
  • 9 Пламен Апостолов

    0 0 Отговор
    Ловка еквилибристика, казват му и словоблудство. Този с острието се оплаква, че не сме си навели добре главите. Левски, доколкото си спомням от училищните уроци е приемал всички хора, независимо от етническия им произход за равни в бъдеща република.