Last news in Fakti

15 Август, 2012 17:17 1 032 0

Няма да има дело срещу Фандъкова за кучетата

  • бездомни кучета-
  • йорданка фандъкова-
  • прокуратура-
  • глутници-
  • нахапани-
  • сгп
Няма да има дело срещу Фандъкова за кучетата - 1
Снимка: БГНЕС

С повече от любопитни мотиви Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува досъдебно производство по сигнал на общински съветници срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщи „Правен свят“. Става дума за допуснатите фатални случаи, в които двама столичани бяха нахапани до смърт от улични кучета. В края на юни общинарите от БСП Георги Кадиев, Жельо Бойчев, Калоян Паргов и Анна Славова подадоха сигнала си в прокуратурата.

„Двама изядени от кучета, хиляди нахапани, виновни няма. Софийска Градска Прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу кмета на София. Фандъкова „акцентира“, че действията й почиват изцяло върху Разпоредбите на Република България. Въпросът обаче винаги е бил на какво почиват бездействията й, не действията“, написа в блога си Кадиев.

По-рано той съобщи, че средно на година в София има 400 ухапани от кучета и проблемът е в контрола и прилагането на наредбите.

В постановлението си за отказ да се образува досъдебно производство обаче, прокурор Петър Смолички от СГП пише, че не са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, но не говори за несъставомерност на деянията или за липса на престъпно бездействие. Той излага възгледи и аргументи, които приличат повече на недобре написана защитна позиция на кмета на столицата.

Прокурор Смолички набляга на едно любопитно противопоставяне – смъртните случаи, според него, са "не много на брой". От друга страна, писменото становище на кмета Фандъкова е девет страници, подчертава прокурорът, а това на директора на "Екоравновеие е 3 страници.

"Във връзка с проблема с бездомните кучета, разхождащи се на територията на столицата и често ставащи агресивни, нападайки хора на най-различна възраст в това число възрастни и деца в резултат на които нападения са причинени и няколко (не много на брой) смъртни случаи са предприети сериозни мерки за овладяване на съществуващия от години проблем. Горното е видно от сьбраните в хода на проверката гласни и писмени данни – обяснения на общинските съветници, подали сигнала в СГП, писмено обяснение от д-р Манол Нейков – ВРИД Директор на ОП "Екоравновесие" – /три страници/, писмено становище от г-жа Йорданка Фандъкова – Кмет на Столична община /девет страници/ с което са предоставени и писмени документи относно предприетите от нея лично и от нейния екип мерки по проблема с безстопанствените кучета", пише представителят на СГП в постановлението си за отказ за образуване на досъдебно производство, цитати от което публикуваме без редакторска намеса.

Относно положението с "Екоравновесие", Георги Кадиев бе изтъкнал, че общинското предприятие е "извор на корупция". Той цитира и договор между Столична община и "Екоравновесие", с който през 2010 г. на дружеството е възложено да залови 50 кучета, за които кметството плаща 5000 лева. Парите са само за залавянето, отделно се плаща кастрацията и т.н. В тези 5000 влизали парите за ловец, за стрелички, за шофьор и 1700 лева за бензин.

В постановлението си обаче прокурор Смолички посочва заповед на Фандъкова от 2011 г. за цялостна проверка в "Екоравновесие", допълнителна заповед за увеличаване състава на комисията и резултат от проверката, който констатирал нарушения, за които пък е уведомена СГП. Столичният кмет обяви още миналото лято, че праща сигнал срещу "Екоравновесие" в прокуратурата, но от държавното обвинение отговориха, че той е получен в началото на ноември, непосредствено след последните избори и съдбата му засега е неясна.

"В становището си, г-жа Фандъкова акцентира върху това, че действията на Столична община почиват изцяло върху изискванията на действащата в момента в Република България нормативна уредба",пише още в постановлението на прокуратурата. Прокурор Смолички използва един от любимите аргументи на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов - когато не могат или не искат да решат някой проблем, те често изтъкват, че той стои от 20 години.

"Очевидно е обаче, че към днешна дата проблема за чието окончателно разрешаване се полагат немалко усилия не е напълно овладян и не може да бъде овладян светкавично. Това е така, защото очевидно през последните две десетилетия проблема е бил подценяван, не му е обръщано достатъчно внимание и неизбежно този проблем вместо да бъде решен кардинално се е задълбочил. 

Проблема обаче така или инак съществува, поради което са предприети и активни действия по неговото разрешаване – става дума за проблема с популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община", припомня предмета на извършената проверка прокурор Смолички и посочва, "че това е процес и по-точно дълъг процес, който не може да бъде решен с еднократен акт на кмета на Столична община".

Постановлението за отказ предизвика искреното възмущение на Георги Кадиев. "Фандъкова "акцентира", че действията й почиват изцяло върху Разпоредбите на Република България. Въпросът обаче винаги е бил на какво почиват бездействията й, не действията. Пито - платено, изяденият - изяден. Фандъкова няма нищо общо с последните две десетилетия, това е "процес, по-точно дълъг процес", взети са мерки и т.н. Обяснете всичко това на изядените и нахапани хора…", пише в блога си Кадиев, където може да се види и постановлението на прокуратурата. То може да бъде обжалвано пред Софийската апелативна прокуратура. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове