Last news in Fakti

11 Април, 2020 20:16 7 917 18

Война между превозвачи в Пловдив

  • превозвачи-
  • война-
  • пловдив-
  • веселин дошков-
  • петко ангелов

Скандалът тръгна, когато бяха подписани временни договори за обслужването на 8 линии

Война между превозвачи в Пловдив - 1
Снимка: БГНЕС

Обвинения в корупция, извиване на ръце, саботаж на извънредното положение и опит за прокарването на автобуси на 15 години в градски транспорт на Пловдив. Тези обвинения си размениха двамата основни превозвачи в Пловдив Веселин Дошков на „Хеброс бус” и Петко Ангелов на „Автобусни превози”, предаде Trafficnews.bg.

Скандалът тръгна в петък, когато бяха подписани временни договори за обслужването на 8-те линии, за които има конкурс. На 14 април, когато изтича договорът за тях, трябваше да се отворят офертите на превозвачите за линиите 4, 10,12, 20,22, 24,27 и 93. Заради извънредното положение обаче срокът за приемане на документи бе удължен до 26 май.

За да не спира услугата Община Пловдив трябваше да подпише временни договори, като на нея са били поканени всички превозвачи в Пловдив - фирмите „Хеброс бус”, „Автобусни превози”, „Автотранс Чолаков” и „КЗК Златанови”. Веселин Дошков е поставил обаче условие – или продължава да си кара 6-те линии, или няма да вземе нито една линия. До този момент той изпълняваше 6 от 8-те линии, чиито договори изтичат - 4, 12,,22, 24,27 и 93. След като напуснал със скандал срещата в ОКТ, той е събрал и персонала, като им казал, че ще обслужва вече само 5 линии, а другите шофьори и кондуктори ще бъдат освободени. „Предложиха ми две от шестте линии, които обаче са най-слабите. Практиката винаги е била да се продължат договорите с анекси, до края на конкурса. Сега изведнъж хубавото отива на едно място, калпавото другаде”, каза Веселин Дошков. Той обясни, че неговият партньор в друг консорциум, който обслужва 11 линии от градския транспорт, Петко Ангелов се опитва да наложи монопол на автобусните превози в Пловдив.

„Някои хора постоянно се хвалят как с кмета са „така”, как премиерът им решава проблемите. Става въпрос за корупция в Община Пловдив и извиване на ръце. Нещата наистина са брутални.След извънредното положение ще станете свидетели на уникално шоу. То ще е свързано с корупционни практики в Община Пловдив, ще чуете много атрактивни неща”, каза Дошков. Според него в момента Петко Ангелов се опитва чрез дъмпинг да монополизира пазара, тъй като е на загуба, но дотира автобусите си със средства от товарните превози, с което той създава неконкурентна среда.

„Категорично няма да участвам в новия конкурс. Това означава да катастрофирам икономически при този режим на работа в Община Пловдив”, каза Дошков. Собственикът на „Автобусни превози” Петко Ангелов категорично отрече обвиненията, че се опитва да наложи монопол на градския транспорт или извива ръце в Община Пловдив. По думите му Веселин Дошков се опитва да прокара 15-годишни автобуси, с които да се яви на новия конкурс, което не било нормално за 21 век. Той дори заяви, че Дошков му предложил да спрат рейсовете заради извънредното положение. Причината е, че в момента те са на 85% загуба заради слабия пътникопоток.

„Вижте колко неизпълнен пробег има „Хеброс бус”. Данните са от Община Пловдив – става дума за 4000 курса на месец! Докато моите шофьори стоят и карат до 22:00 часа вечерта, неговите се прибират в 19:00- 20:00 часа и остават хората без транспорт.По линия 93 той има неизпълнение под 60 %! На базата на него трябваше да му прекратят договора още преди една година за тези 8 линии. До вчера беше добре с мен, вече е зле, защото в неговата глава е, че нещо като поиска трябва да е на неговото. Помагал съм му постоянно – дори му дадох 4 автобуса без пари за 6 месеца, за да спечели конкурс ”, заяви Ангелов. Той каза, че той не може да спечели сам новия конкурс, защото няма необходимия брой автобуси. Било направено и предложение към Дошков да се явят заедно на конкурса в консорциум, но той нямал нови рейсове. „Може ли 2020 година да има Евро 5 рейсове на 15 години? След 10 години, когато изтича договора, те ще бъдат на 25 години. В другите градове вече вървят електробуси, той иска по улиците в Пловдив да вървят 15-годишни рейсове. През годините той е свикнал винаги конкурсите да бъдат правени за неговите рейсове и винаги да става на неговото”, каза превозвачът.

При разпределението на линиите на Дошков било предложено да си избере линии, но той бил категоричен, че си иска 6-те и станал и си тръгнал, а сега линиите трябва да бъдат разпределени на другите превозвачи и да трупат загуби. „В момента сме на огромна загуба заради извънредното положение. Може би целият този цирк от Дошков бе да не кара автобуси по време на извънредното положение и да не трупа загуби. И сега трябва да взимаме и неговите линии. Нещо повече – той предложи да спрем автобусите по време на извънредното положение! Това щеше да е саботаж на държавата! Може ли да оставим Пловдив без градски транспорт? Казах му, че ще дойде главният прокурор и ще ни затвори всички. Това според Вас нормален човек може ли да го предложи?”, заяви Петко Ангелов. Той допълни, че неведнъж е говорил с Дошков и другия превозвач Димитър Чолаков да се разпределят линиите чрез консорциум, но не и чрез прекарването на стари автобуси.

Зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов заяви, че по никакъв начин Община Пловдив не дели превозвачите. „По време на консултациите г-н Дошков се отказа, което ни постави в положение, при което трябваше да вземем решение, за да не спре услугата. Тези договори са до избора на постоянен изпълнител на услугата. Всеки може да се яви на конкурса. Естествено, че сме завишили изискванията – Евро 6, дълги и удобни автобуси, с рампи и места за трудноподвижни хора. Не можем да позволим в Пловдив да вървят стари автобуси”, каза Тодор Чонов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    18 4 Отговор
    Тия и да се карат файдъ няма, няма клиенти и това значи скорошен фалит и за единия и другия.
  • 2 Ivanov

    20 2 Отговор
    Желая им скорошен фалит на всички,особено на онази змия златанова,бял ден да не види дано
  • 3 нали

    18 0 Отговор
    ама гласувахте за мутрата Зико, нали???
    ХА ХА.
  • 4 Чума

    20 2 Отговор
    Герберюги, сър! Див, варварски и най вече - тапанарски капитализъм!
  • 5 Чонов

    17 2 Отговор
    Петко Ангелов е купил Чонов и Зико. Заедно мачкат всяка конкуренция и обричат Пловдив на задръствания и замърсяване.

    Коментиран от #6

  • 6 Пловдив

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чонов":

    П. Ангелов е бизнес лицето на Иван Даскалов - апелативен прокурор на Пловдив. Чонов защитава интересите на Даскалов в община Пловдив. Има и още членове на това най-мощно ОПГ в Пловдив. Дано някой от натисканите с години бзнесмени проговори и да си получат заслуженото тези самозабравили се дерибеи.
  • 7 0808

    13 1 Отговор
    .. ха, ха 15 годишни.. В Станимака се движеше доскоро 72 годишен автобус с шофьор на 75 години...Абе, пълен ужас!

    Коментиран от #13

  • 8 Глупав

    10 3 Отговор
    Да попитам - защо трябва да има конкурс? Защо няма свободен достъп на автобуси? Имаш бус, отговарящ на изисквания, караш по линия. Защо някой трябва да мополизира линията. Да се направи както при такситата. Конкуренцията ще отсее читавите.
  • 9 Няма ВИС няма пари

    13 0 Отговор
    ВИС и останалите.
    КОГАТО ПРИВАТИЗИРАХА АВТОГАРИТЕ И ГРАДСКИЯ , без пари БЕШЕ МАЗНО, СЕГА ТРЯБВА ПАРИ А ВИС го няма.
    Това е проблема?
    Пиха ядоха и се веселиха, 30 години ,на гърба на един ,Пловдивски кмет.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Знаещ

    7 0 Отговор
    Петко Ангелов ще напуска от малките си щъркели по тези линии, нищо, че има много пътници понякога.
  • 12 ДЖЕМИЛ

    10 0 Отговор
    подобна картинка като в ТЪРГОВИЩЕ конкурса беше нагласен за транспорна фирма близка до заместник кметицата ЯКУБОВА
  • 13 Бфнфн

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "0808":

    Как се казва фирмата в Асеновград

    Коментиран от #14

  • 14 То от пловдив

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бфнфн":

    Същата същата
  • 15 дявола

    2 0 Отговор
    Почнаха да се глождят
  • 16 Гост

    1 1 Отговор
    Тъпите майни са затънали в корупция

    Коментиран от #17

  • 17 засрами се селянино

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    ФАКТИ БГ, не толерира обидни коментари
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове