Last news in Fakti

14 Април, 2020 16:43 4 212 70

Корнелия Нинова: Извънредното положение не означава безконтролно положение

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • коронавирус

Предстои ни стратегически разговор за възстановяване на икономиката и нормалния живот на хората

Корнелия Нинова: Извънредното положение не означава безконтролно положение - 1
Снимка: БГНЕС

Извънредното положение е изпитание за всяко българско семейство. Но извънредно положение не означава безконтролно положение. Днес ПГ на „БСП за България“ искаме да се възстанови парламентарния контрол. Какво чухме от страна на управляващите – да искаш да се възстанови нормалността за тях е „антитеза“. Да има парламентарен контрол е норма, а не антитеза. Но нормалното днес се счита за ненормално.

Това посочва лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Изглежда у нас напоследък е модерно да се цитират различни философи. Имаме си много хубава българска приказка: „Свестните у нас считат за луди“. Ние просто искаме нормалното да се възстанови в държавата, а то е: опозицията да си върши работата, да пита. Управляващите ни казват, че това е „пречене“. Да искаме контрол е „пречене“. На какво може да пречи един въпрос от депутат от опозицията? Според мен на кражба, или на далавера с едни 10 милиарда, които се очакват да бъдат изтеглени. На какво друго може да пречи парламентарният контрол?

Следващото, което се чу няколко пъти: „Не говорете много, защо говорите шест души, като може един“. Уважаеми български граждани, не само че не искат да върнат нормалността, но искат да ни ограничат колко души и по колко пъти, за колко време да говорим тук от ваше име. Те искат да ограничат вас да задавате своите въпроси чрез нас. Ще ни наложат по един от нас да говори. Дотам докараха извънредното положението, което стъпка по стъпка превръщат в безконтролно.

„Да питаш министър означава да му губиш времето“, казаха още управляващите. Нали затова е министър, нали затова е слуга на народа, за да дойде тук и да отговаря на народа, който пита през опозицията. Нормалното за нас за управляващите е „губене на време за министъра“, „много думи и изказвания“, „пречене“ и „антитеза“. Това е днешната действителност на 30-ия ден от обявяването на извънредното положение.

Каква би трябвало да е? Да имаме парламентарен контрол, защото знаем, че имате много въпроси. Онези, останали без работа, искат да питат защо Топлофикация и ВИК оператори в София-област спират водата и тока, защото хората не са си платили, защото нямат работа и нямат пари. Кой ще ги контролира? Тук е мястото на контрола, тук е мястото да дойдат министрите и да отговорят защо това се случва въпреки решенията на правителството и Народното събрание.

От името на хората с кредитите – искаме да питаме, по чие решение разсрочването на кредита върви с увеличаване на лихвата до 10 и над 10 процента.

За малкия и средния бизнес – кога ще го освободите от данък сграда и такса-смет, както заявихте? Кога ще изпълните казаното от министър-председателя да се изкупи продукцията на земеделските производители от държавата и да се раздаде на социално слабите.

Предстои ни много стратегически разговор – как ще възстановим икономиката и нормалния живот на хората след края на кризата. Предстои ни контрол за прозрачност върху харченето на пари. Това са данъците на хората и те ще плащат заема от 10 милиарда. Те не могат ли да попитат как ще се изхарчат тези пари и как ще стигнат до тях. Не чухме нито един аргумент защо ще отхвърлите контрола. Освен един – когато се събираме много хора на едно място, създаваме условия за зараза и разпространяване на болестта.

Управляващите казват: „Няма да се събираме, ще идваме само да приемаме спешни закони“. Ето по един такъв повод сме се събрали днес – да приемем спешни неща.

Питам уважаемите управляващи: вие знаете ли днес какъв закон ще гласувате? Чели ли сте го? Законът влиза в сила от 1 януари 2022 година, с изключение на параграф 5 и 10. Значи не може парламентът да се събере, за да отправим въпроси за актуалната обстановка и тегобите на хората, но може парламентът да се събере извънредно за „много спешен закон“, който ще влезе в сила през 2022 година. Някой ще обясни ли, за да проведем аргументиран спор? Един от вас поне да стане и да каже.

И ви уверявам, не просто на инат, а защото смятаме за изключително наложително да се върнем към нормалността и контрола, да водим дебат да има управляващи и опозиция - ще направим всичко възможно да има контрол. Ако отхвърлите предложението ни днес, имаме и друг парламентарен механизъм- да го направим с подписи. И ще го направим. Извънредното положение не е безконтролно положение.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 интересно ми е какво друго очаквахте

    33 2 Отговор
    Абе Нинова , кой както си го чете , а някои и да четат не обичат , та както им износи.

    Коментиран от #67

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 антибсп

    36 28 Отговор
    Да така е, също както и "бсп" отдавна не означава "алтернатива".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Курнелия Вещицата

    36 35 Отговор
    Само заради проклетията ти няна да гласува никой за теб!
  • 7 Николай

    37 37 Отговор
    Ох пак ДРУГАРКАТА с мнение. Абе срам няма ли? За морал не питам!!!
    Да ходи да язди КОН, а хората да остави!!!

    Коментиран от #24, #30

  • 8 НРБ

    37 31 Отговор
    А вас кой ви контролираше когато крадяхте, приватизирахте, фалирахте банките и докарахте народа до просешка тояга ,а държавата 2 пъти до фалит след 89 г ?????? Имайте малко поне срам и страх от Бога, свещичките и снимките в църквата няма да измият срама и безочието ви !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Последния софиянец

    33 4 Отговор
    То като се почне, лидери ще се намерят. Ще ги излъчат тълпите.
  • 11 Бай Кольо

    45 19 Отговор
    От старите и истински комунисти имаше много свестни хора, но тези които ги насладиха и в момента представляват БСП чеп за зеле не става

    Коментиран от #35

  • 12 нинова

    30 25 Отговор
    на тая и пресъхна кладенчето и нема спирка горката
  • 13 Скрий се,ма

    31 28 Отговор
    Корни,извънредното положение означава,че са ти ограничени публичните изяви,срещи с партийци и ти пречи,защото те ограничават в изяви и подмолни действия,което може да те спъне да оглавиш партията отново.Вземи пример от другия кандидат,които Кирил Добрев,които е съгласен с мерките за да се опази електората.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Танатос

    28 22 Отговор
    Рафаело,как е в Америка,Корни?Той излизали да протестира против извънредното положение там?Как ще коментираш мерките е Русия?Ще носиш ли отговорност ако стигнем,където са и други държави да решават възрастни и такива с придружаващи заболявания да не се приемат и да не се лекуват?,Не ми се мисли ако управлявахте вие дали въобще щеше да за някой и 5 лв. соц.подпомагане,защото при предишните кризи при вас нямаше.Остави управляващите,които са по наясно с икономиката и кога ще се отмени положението,което БСП единственно осложняват и те създават страха и хаоса.

    Коментиран от #28

  • 16 pppp

    29 19 Отговор
    Днес се навършват 95 години от А*тентатът в църквата "Света Неделя" в София.Той е най-кървавият в българската история и един от най-кървавите в световната.

    Коментиран от #19

  • 17 Загрижен за България

    35 32 Отговор
    Никога не съм Харесвал Корнелия Нинова, но е права, искат да откраднат едни 10 милярда, без контрол, като ни плашат с обикновен грип, самоия Мутафчиски каза че не е опасен и след вде седмици, като видя далаверата, се извъртя и ни заключи... Все едно сме в концлагер... Президента е прав, ДА СЕ ОТМЕНИ КАРАНТИНАТА!!!
    Всички българи имат ваксини, тоест този грип не е опасен - смъртните случаи са на болни хора със сърце, инсулти, черепно-мозъчни травми... тоест с цел да ви уплашат и да ви манипулират!
    Българино събуди се!!!
    Прекратяване на КАРАНТИНАТА!!!!!

    Коментиран от #26, #27, #37, #38, #61

  • 18 Зорка

    31 21 Отговор
    Корни,днес ви гледах и слушах изказванията в Парламента и се зачудих не е ли по-лесно,БСП даде изолирали да остави тези,които имат идеи и предложения да работят?Излизате само да обиждате някой,да изисквате и целия МС да спре да работи и дави дава обяснения и нито едно предложение, които уж имате за справяне с проблема,спекулата и подпомагането.Преврнахте НС в клюкарска седянка и нито субсидия,нито надница заслужавате.
  • 19 georgi

    29 13 Отговор

    До коментар #16 от "pppp":

    Те в*зривиха божия храм,там дето хората отиват да се помолят и да потърсят мир и спокойствие!

    Коментиран от #29, #42

  • 20 Гечев

    37 5 Отговор
    Нинова, я подгответе един законопроект за кражбите от държавата,държавна собственост на безценица,за фалитите на банките преди това и всички престъпления срещу държавата да няма давност да има съд и присъда за всеки.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Другари

    34 14 Отговор
    Всички на Бузлуджа за 1-ви май! Да се по целуваме, попеем съветски песни, потанцуваме казачок млатим кюфтета и кебапчета на обща софрс... Ура Другари!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Tozi

    19 23 Отговор
    Пак го изтрий. Тиквопоклоници като рогоносците последни ще разберат че са ограбени.
  • 26 С танка

    23 11 Отговор

    До коментар #17 от "Загрижен за България":

    Ами кажи някой в света,които да е очаквал последствията?Те и БСП казват,че кризи при тяхно управление е нямало и как да им вярвам?Та те никога не са мислили или направили нещо за народа,само като опозиция са загрижени и после като вземат властта даже и не разбираме,къде отиват парите,заема за краткото управление на Ореха не разбрахме кога се тегли,кога свърши.БСП не трябва да имат допир да държавни пари.БСП са вредни!Да не говорим и Станишев какви ги забърка.Защо при последното ви управление,в последния ден спешно приехте закон да не носите отговорност за това,което бяхте забъркали и откраднали?
  • 27 Бай Кольо

    9 11 Отговор

    До коментар #17 от "Загрижен за България":

    Абе бачо и ти като бай ти Волен си за пандиза май
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Tozi

    16 11 Отговор

    До коментар #19 от "georgi":

    Кои тези ? Напиши едно име от герб който не е бил комуняга.

    Коментиран от #32, #40, #43

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 бсп

    28 12 Отговор
    Права е нинова, тя сама вече не може (а и по принцип не може) да се контролира!Мисли си само за Техноимпекс да не и отнемат!
  • 32 коментар

    25 13 Отговор

    До коментар #29 от "Tozi":

    Дори и да са комунисти от ГЕРБ работят винаги за България, а Антикомунистите мразят България и то се видя пак вчера!Дркопейкин излезе пак да марширува пред Парламента със свита от 8 човеци, и........нищо както винаги ха ха ха ха.........!

    Коментиран от #44

  • 33 мангалезич

    22 8 Отговор
    "Имаме си много хубава българска приказка: „Свестните у нас считат за луди“ .... Не е приказка а от стихотворението на Ботев "Борба", но в Крушовица това не е залегнало в учебната програма! Сраммм !

    Коментиран от #56

  • 34 Госあ

    7 8 Отговор
    "За малкия и средния бизнес – кога ще го освободите от данък сграда и такса-смет, както заявихте? " 😂

    Коментиран от #39

  • 35 Госあ

    24 6 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Кольо":

    Тези са всичко друго, но не и комунисти. По десни мерки отколкото от тези,не е имало. Невероятни крадци и некадърници. И да, ако овчарката не беше крал от гьола Белене, реакторите вече щяха да работят в Козлодуй. Тази нахална приватизаторка просто не ми се коментира. Искаше да не слага в листата си председателят на ПЕС 😂
  • 36 Мдааа

    24 11 Отговор
    Радев,Корнелия,Волен и Слави Трифонов,обичайните заподозрени и се редуват през ден,иначе много ще бие на очи,смешна работа!
  • 37 9742

    20 5 Отговор

    До коментар #17 от "Загрижен за България":

    Никога не си я харесвал, ама на всички избори си с червена бюлетина. То в БСП и от сте така, с много неща и действия на партията ви не сте съгласни ама нямате право на мнение .Членски партийни книжки по наследство се предават-всичко ,което имаш и с което си отгледан е от партията-така и ти си на партията.За това за мен са по-скоро секта от колкото партия
  • 38 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    16 5 Отговор

    До коментар #17 от "Загрижен за България":

    Кажи го това на хората в Италия,Испания и други........ама ЛИЧНО
  • 39 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    Когато ти реши Щаба.......
  • 40 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    19 1 Отговор

    До коментар #29 от "Tozi":

    Не е важно какъв си бил, а какво правиш сега за хората....
  • 41 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    20 6 Отговор
    Другарко Нинова, стой си в дупката и спазвай разпоредбите на ЩАБА. От теб и Радев нищо не зависи. Вие сте най полезни , като ......... БЕЗДЕЙСТВАТЕ........
  • 42 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    19 3 Отговор

    До коментар #19 от "georgi":

    Комунисти и божи храм...........Несъвместимо.
  • 43 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    19 4 Отговор

    До коментар #29 от "Tozi":

    Незнам какви са от ГЕРБ, но на избори ви разбиват........вече цяло десетилетие......но явно ви е малко

    Коментиран от #45

  • 44 Tozi

    5 12 Отговор

    До коментар #32 от "коментар":

    Вярваш ли си ? Защото вие сте патологични л

    Коментиран от #49, #66

  • 45 Tozi

    4 9 Отговор

    До коментар #43 от "БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ":

    Тази песен си я пял и отговори си получавал. Смени репертоара си .

    Коментиран от #51, #52

  • 46 турайте си червен фенер

    4 12 Отговор
    Медийният бардак на Боци се сдоби с още една ''дама'' - Факти бг
  • 47 месара

    18 5 Отговор
    тази другарка "загрижена" импексова, каквото и да каже винаги е лъжа, безочие и цинизъм!
  • 48 Николай

    17 4 Отговор
    Тая изпълзя от дупката. Две седмици се беше скрила като мишка и чака някой да вземе решение и да почне да критикува.
  • 49 коментар

    20 2 Отговор

    До коментар #44 от "Tozi":

    Истината много боли когато ви се каже!За 20г като бяхте на власт под различни фракции щото нинова беше и седесарка при самопровъзгласилия се антикомунист иван костов какво построихте освен разграбване на Българи с масовата ви приватизация другари патологични мошеници!?

    Коментиран от #50

  • 50 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    17 4 Отговор

    До коментар #49 от "коментар":

    Няма чавдарчета,пионерчета,комсомолчета,комунисчета. Мога да излизам спокойно от България без да давам обяснение на никой и още много други неща, които ти никога няма да разбереш....

    Коментиран от #65

  • 51 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    13 3 Отговор

    До коментар #45 от "Tozi":

    Уча се от теб. А че ви праскат на избори....ФАКТ.....
    Научи и ти нещо....
  • 52 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    10 2 Отговор

    До коментар #45 от "Tozi":

    Отговори с факти.....другарю

    Коментиран от #60

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Бат Вальо

    16 3 Отговор
    Писна ми, тая и фатмака на трибунал, незабавно!!!
  • 55 Другия с коня

    14 3 Отговор
    Има една много хубава Българска Приказка за Лъжливото Овчарче.....На края вълците го изяли,защото никой не му повярвал на виковете.за.Помощ.
    НЕ знам какво да добавя повече.....Жалко за всички,които са ти гласували Доверие,другарко Нинова.....
  • 56 КОРОНела - тиквата от селО КрУшовица

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "мангалезич":

    Мен пък не ме е срам.
  • 57 Червени боклуци.

    12 2 Отговор
    Червената шайка-терористи, БеСеПедерастите са пътници. На следващите парламентарни избори са извън парламента.
  • 58 Скрити се крадло!

    13 3 Отговор
    Другарката лъжа от Крушовица явно има народа за много прост!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Tozi

    2 8 Отговор

    До коментар #52 от "БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ":

    Не съм другар но карай вие така си говорите бившите. Та факт Елена осъди тиквата за лъжа, не е бил на маса с черепа излезе снимка но пак ще кажеш някаква тъпотия , не си срува на те репликирам ум не се набива.

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Е ,стига

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "Tozi":

    И за какво го осъди?За едни държавни пари,които Станишев и отпусна,когато беше Мин.председател и стана обществена тайна?Минаха през БНТ и си ги прибра,дали си ги поделиха-незнам.Живееха двамата на квартира преди да стане мин.председател ,а сега са с куп имоти за милиони.Не си другар ама мерилото ти клони на там.

    Коментиран от #63

  • 63 Tozi

    3 6 Отговор

    До коментар #62 от "Е ,стига":

    Мраэя крадци. А вожда ти е хиледи пъти с по вече имоти. На ъде лониш?
  • 64 Tozi

    1 6 Отговор
    Мраэя крадци. А вожда ти е хиледи пъти с по вече имоти. Ти на къде клониш?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 коментар

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "Tozi":

    А вие сте уникални мошеници!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 КОЧА

    0 0 Отговор
    СИНЪТ ТИ УМИРА В СОЩ И ТИ ЩЕ УМРЕШ СКОРО .