ФАКТИ.БГ

COVID-19: Всеки десети българин не издържа финансово

Все по-големи групи хора се доближават до ръба на безизходицата

Публикувана: 15 Април, 2020 16:42
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1747
COVID-19: Всеки десети българин не издържа финансово
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Към средата на април 2020 г. рязко нараства тревогата на значителни групи от хора, които се усещат близо до „ръба“ във финансово отношение като резултат от ограниченията, наложени от извънредното положение. Това показват данните от допитване на социологическа агенция „АФИС“.

Анализът е въз основа на национално представително проучване, осъществено в периода 11-13 април 2020 г. Интервюирани по телефона са 2085 пълнолетни български граждани.

В отговор на въпроса „Вие или член на вашето домакинство изпитвате ли някои от следните последици в резултат на извънредното положение“, 23.9 % са потвърдили загуба на работно място. Почти същият дял (23.6 %) сочат, че член на домакинството е с намалено заплащане.

Близкият дял не означава, че това са едни и същи хора; двете категории само частично се застъпват. 28% съобщават и/или за съкращаване на работното време. 43% от домакинствата са изпитали поне една от тези три последици.

А 11% от домакинствата са претърпели и трите вида последица. Още 3% са загубили работно място и са претърпели намаление на заплащането, но без намаление на работното време.

Финансовият удар е по-силен при хора, чиито доходи и без това са ограничени.

Сред населението като цяло преценяващите, че „живеят по-зле“ от останалите хора е 19%, а сред изгубилите работа или част от заплащането и работните часове, този дял е около два пъти по-висок (съответно 47%, 38% и 41%).

Дали е по причина или като следствие, е друг въпрос, важното е, че те имат по-малко резерви и са по-уязвими.

В кои сфери е най-голям делът на хората, останали без работа? Най-тежък удар от положението понасят туризмът, хотелиерството, ресторантьорството. Там загубилите работата си са 44%.

Както при всеки икономически застой, силно страдат също така транспортът (15%), строителството (15%). Осезаемо, но засега по-слабо са засегнати услугите (11%), търговията (10%), земеделието (6%) и промишлеността (4%).

Обхватът на пряко засегнатите в материално отношение хора говори за две неща. Първо, в голям риск от обедняване изпадат големи групи граждани. 14% от домакинствата представляват около един милион души, в това число 800,000 пълнолетни.

Ако бъде допусната депресия, за нарастващ брой хора рискът да изпаднат през процепите на социалната защитна мрежа ще стане трагична неизбежност.

Второ, ако продължи да доминира очакването депресията да се проточи, това очакване ще се превърне в самосбъдващо се пророчество.

В такива моменти само държавата може да подкрепи фактора „търсене“ в икономиката, като не допусне да има спад на потреблението, оттам на поръчките, оттам на наемането на работна ръка.

Месец след въвеждане на извънредния режим е ясно, че въпреки запазеното и дори увеличено доверие в ръководството на страната, все по-големи групи хора се доближават до ръба на безизходицата.

На въпроса, ако извънредното положение продължи, колко време можете да издържите финансово, всеки десети (10%) споделя – „Вече не издържам“. Всеки двайсети (5%) отговарят – „около седмица“. 31% могат да потърпят още около месец.

26% мислят, че могат да почакат още три месеца. Сравнително спокойни са 30%, които смятат, че могат да изкарат половин година и повече.

Иначе казано, кризата увеличава социалното разслоение, тъй като около половината от пълнолетните граждани разполагат с финансов буфер да издържат още месец на извънредното положение, а едва един от всеки пети е спокоен за по-далечното бъдеще.

Мотивите за тревогата на около 15% от населението се потвърждават от дескриптивни сведения за положението им. При тях паралелно наблюдаваме завишена двойно и тройно честота на самоотчета за лош материален статус (безработица + намалено заплащане + намален трудов престой).

Това не е чудно. По данни преди кризата реално безработните, включително трайните, които не посещават Бюрата по труда, са около 11%, а от тях около 8% не се осигуряват.

Приетият от правителството подход за подпомагане на изгубилите доходи обвързва извънредните компенсации с фактора „осигуреност“, докато значителна част от работещите хора не се осигуряват изобщо или се осигуряват върху намалена сума.

Пример са надомните работници, неформалните работници в семейни стопанства, дребните земеделски производители, нередовно самоосигуряващите се, „прекариатът“, преводачите и „гурбетчиите“ в други страни от ЕС, които не могат да заминат поради ограничителните мерки.

Делът например на неосигурените не е никак малък.

По данни от национални представителни изследвания на АФИС преди кризата само 44% от пълнолетните са осигурени по трудов договор на пълен работен ден, 3% – на непълен, 1% – на граждански, 2% – от съпруг или родител, 25% – от държавата (пенсионери), 6% се самоосигуряват, но тъкмо сега сферата на услугите рязко се сви, и 16% изобщо не са осигурени.

В типичния случай жителите на страната очакват животът в нея да се върне към нормалния си ход “до няколко месеца “. Това е отговорът на 48%. По-големи оптимисти, че това може да стане в рамките на месец са 15%.

Мнозина обаче предполагат, че финалът на това изпитание ще видим чак към края на годината (23%) или след това (15%). Към момента на изследването това кореспондира с едно средно очакване в рамките на месец да започне снемане на ограниченията в придвижването, съвместното присъствие в едно помещение и т.н.

Нещо повече – прави впечатление, че в това отношение няма съществено изместване на нагласите. Към края на март (по данни от предходния телефонен сондаж на АФИС) очакващите бързо връщане на стария ритъм на живот до месец са били едва 10%; до няколко месеца – близо 52%; до края на годината – 22,5%; по-дълго – 15,3%.

С други думи, с напредването на извънредния режим не можем да говорим и за съществено подобряване на очакванията за скорошна развръзка. Ако това продължи ще измести трайно и нагласата за връщане към един все по-отдалечаващ се „нормален ход“. А това може да окаже съществено влияние и върху икономиката на страната.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
124
1 Отговор
Всеки втори ,не всеки десети

Оценка:
-1 +49

иде глад
2 Отговор
Да бре, всеки десети. Като почнат да се палят по 10 на ден, ще си говорим пак.

Оценка:
-1 +32

Мислещ
3 Отговор
Ъм, значи ситуацията по време на кризата се е подобрила?
Фейк нюз!

Оценка:
-3 +34

Антиполитик
4 Отговор
И при това голямото тегло още не е дошло!

Оценка:
-1 +26

СТАТИСТИКА
5 Отговор
Отново лъжат 80% изпитват хронично недостиг на пари последните 10г!

Оценка:
-1 +45

Ахаха
6 Отговор
Уважаеми мисирки, даже графични справки не може да четете! До кога ще тичате по мазните мутри и ще ги облизвате?! Не са 10%, а 15. Понеже 10 са тези, които вече не издържат, а още 5 ще издържат максимум седмица!
Реално за 45% от българите положението е трагично! Само месец могат да издържат! Половин народ! След това какво следва?! Имат ли план мутрите или може би самолетите до Дубай изнасят пари по сметки на мутрите?!

Оценка:
-2 +37

Българин
7 Отговор
Цялата икономика е с главата надолу.Цените са ни европейски,а заплатите български. Г-н Горанов Фирмите реват че нямат пари за заплати.Говорим за европейски заплати най малко 1000 лв.Как да има като българина се лишава от много стоки да оцеле до другата заплата.Има едно нещо което се учи дори в училище умножението.С 1000 лв заплата човек ще купи повече стока отколкото с 500.Ся сметни 2 мил българи по 500 лв за друга стока която не могат да си позволят по принцип колко ще се увеличи покупателната стойност на човек. Но в България е свичко с надолу главата.Всеки си мисли Аз да съм си добре а вуте да му е зле. С тези цени и заплати никога няма да тръгне икиномиката ни.А едно нещо да е здраво гледай да има здрави основи.При нас точно обратното отдолу развилини отгоре палат

Оценка:
-1 +31

Баце ви Боко пастира
8 Отговор
Ще гладувате здравословно!За шеф на щаба ще назнача доктор Емилова!

Оценка:
-2 +21

Боко
9 Отговор
Всеки ден храня мисирките , затова ме обичат .

Оценка:
-1 +15

Стадоооо!!!!
10 Отговор
Събузи се СТАДОООО.....

Оценка:
-1 +23

Рошко
11 Отговор
Тва covid-19стана вече като запазена марка, няма да се учудя ако почнат вече спортно облекла и маратонки да произвеждат

Оценка:
-1 +12

сова натъкмарис
12 Отговор
А всеки девети би участвал в революция.

Оценка:
-0 +17

Plovdiv
13 Отговор
Интересно че няма данни за доверието на хората към "ръководството" на държавата, само един ред, че доверието уж било пораснало... Май някой го е страх от истината?!

Оценка:
-0 +9

Гошо
14 Отговор
Гърция по бързо да отваря границите половин СОФИЯ се готвим за нахлуване, другите не ни бъркат.

Оценка:
-0 +10

Иван
15 Отговор
Отварайте заведенията хората с пари искаме да се забавляваме, стига сте мислили за бедняците

Оценка:
-7 +8

Някой си
16 Отговор
Каскето вчера вика два-три месеца никакъв проблем......

Оценка:
-1 +5

17
Този коментар е премахнат от модератор.
Ей мисирки
18 Отговор
Стига сте лъгали за подкрепата на правителството

Оценка:
-1 +6

19
Този коментар е премахнат от модератор.
20
Този коментар е премахнат от модератор.
filo
21 Отговор
Извънредно положение има от 1месец, а не от 1година. Както се казва досега ахо-ихо, сега ще бъде малко тихо.

Оценка:
-1 +3

Ръмпези
22 Отговор
КОЙТО НЕ ИЗДЪРЖА ИМА ЦЯР....ОТИВАТЕ В БАНКЯ ИЛИ В БАРСЕЛОНА, ТАМ Е БОГ , ТОЙ ЩЕ ВИ НАХРАНИ, НАПОИ ,А ЗА ФИНАЛ МОЖЕ И ДА ВИ ИЗРИТА, ХЕЙ ТАКА, ПРОСТО ЗА УДОВОЛСТВИЕ , ЗАЩОТО ТОЙ Е БОГ....

Оценка:
-1 +4

Някой
23 Отговор
Тука виждам един трол дето дава минуси... да ти изсъхнат мандарите ромче...

Оценка:
-0 +6

Кратун
24 Отговор
Мършата горанов с 20 000 лв.спестени.Той ША ви Управи.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Георги Първанов
Експрезидентът Георги Първанов коментира пред бТВ обвиненията на вътрешния министър, че е свързан с организираната престъпност
Цветанов е вътрешен министър, а не махленска клюкарка"

Още бисери
ТОП 5