Last news in Fakti

29 Април, 2020 20:43 4 710 30

ЕК временно освободи родните превозвачи от някои изисквания

  • превозвачи-
  • пакет мобилност

С днешното решение времето за шофиране се увеличава до 11 часа дневно

ЕК временно освободи родните превозвачи от някои изисквания - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия временно освободи България от част от изискванията, свързани с работата на превозвачите, съобщи БНР. Решението идва в отговор на молба от страната ни.

България е поискала да приложи гъвкавост по правилата за управление, сроковете за почивка и почивките по време на работа, отбелязват от Комисията.

С днешното решение времето за шофиране се увеличава до 11 часа дневно. Максималният период на шофиране, след който трябва да има задължителна почивка от 45 минути, нараства на 5 часа и половина.

Разрешава се също така шофьорите да ползват два последователни намалени периода за почивка от поне 24 часа седмично при определени условия. По-конкретно това е позволено, когато водачът ползва поне 4 почивни периода седмично в продължение на 4 последователни седмици, от които поне два да бъдат редовни седмични периоди за почивка.

Дава се възможност водачът да ползва редовната седмична почивка в кабината, ако тя разполага с подходящи условия за спане и превозното средство е неподвижно. Разрешението важи до 31-ви май.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    38 3 Отговор
    Освен разрешения да бяха въвели и задължения за достойно заплащане. Така обричат хората на робство и катастрофите ще се увеличат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шофьор

    27 6 Отговор
    Ами защо изобщо не премахнете почивките ами само ги намаляте??Няма ли да е по добре.И как така ще караме само по 11 часа,давай кой колко може и иска.А, и да махнат това ограничение от 90 км,че не може да минеш 1000км за ден.Да го напрвят 140...Дано по скоро приемат закона на Макрон.

    Коментиран от #26

  • 4 JJJJ

    23 1 Отговор
    Те сега е момента шефовете да ни извадяд душите. До сега се издържаше,трудно,но се издържаше,15 часов работен ден с 9 часа кяране. Сега ни очаква преумора,заспиване на волана и избиване ня невинни хора по пътищата. Малко е 11 часа каране, направете го 24.Един от тия дето я е решил тази простотия не може и на половината да издържи

    Коментиран от #10

  • 5 Пламен

    1 7 Отговор
    Горя за гаджето си!

    Коментиран от #20

  • 6 Пламен

    3 6 Отговор
    Нямате представа колко се вълнувам от гаджето си! Благодаря на цивилизована Европа, че откри този нов вид любов за мен. Жалко, че не по-рано!

    Коментиран от #8, #29

  • 7 Хан Крум

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "Съд за шайката ГЕРБ":

    Скъпи, не се надявай че ако паднат ГЕРБ ще дойде на власт някоя партия като Възраждане или БСП. Българите не сме толкова прост народ колкото някои искат да ни изкарат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 El Camionerro

    5 1 Отговор
    Направо да караме без тахографи???

    Коментиран от #17

  • 10 Хи хи

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "JJJJ":

    Кажи го на джамбаза, той ревеше в еврипарламента, вземи го при себе си да видим как ще издържи 11 часа без почивка.... пардон без пиячка.
  • 11 бай Шиле

    9 3 Отговор
    Струва ми се,че някои от българските шофьори не прецениха добре какво стана.Заблуждават се,че е за тяхно добро и ,че "чорбаджиите" ще им плащат масрафите.Няма да се случи.Много български,румънски и други превозвачи ще фалират.Европейските чорбаджии ще вземат на работа нашите шофьори.Само след половин-една година така ще ги изцеждат,че сегашните им мъки ще са като райски живот.

    Коментиран от #13

  • 12 Дали има и други като мен

    10 2 Отговор
    Това добре, а мене малката, невзрачна, електорална еденица, дето е затворена с КПП в един така наречен областен град, и вече 2 месеца не ми се разрешава да го напускам, ще ми удължат ли срока на винетния стикер, който си изтича и аз харизах едни 97 лева на т.нар. държава за да амортизирам "първокласните" й пътища и магистралите Му ? Мерси.

    Коментиран от #15

  • 13 бай Шиле

    1 8 Отговор

    До коментар #11 от "бай Шиле":

    Един от мотивите на Макрон е:източно европейските шофьори не се прибират при семействата си по два-три месеца.Рушат се семейства!Колко идиот трябва да си да повярваш на тази загриженост?Колко акъл имаш да не разбереш,че транспортните фирми на Франция са натиснали Макрон да им помага?Още повече,че френските педали не могат да се мерят с нашите професионалисти.Колко франсета и германци смеят да карат в Близкия изток?

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 случайно минаващ

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дали има и други като мен":

    Бате Бойко каза,че ще удължат срока на платените винетки със срока на карантината.Ама при следващата карантина.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дедо Шишарко

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "El Camionerro":

    Какви тахографи бе,пич?Когато спиш в мотела или ще ти ошушкат всичко в кабината или ще ти се набутат десет мигранти под чергилото.После се обяснявай на Дувър,дали не си съучастник.
  • 18 бай Шиле

    3 0 Отговор
    Ужасни лицемери в този ЕС:когато им трябва на тях може и 11 часа.После когато не им е зор не.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бай Влад

    3 1 Отговор
    Това важеше за Испания, и то само за храни с температурен режим до 12 градуса постоянна температура, дефакто - свежи храни. Никъде другаде в Европейските държави (специално за СЪРБИЯ) това не се признава!!! Лошото при колегите с дигитали е, че всичко им се пише "на г**а". До 28 дена след нарушението си плащат като попове. Който иска да си нарушава картата.
  • 22 Бай Влад

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "бай Шиле":

    Всъщност, Франция е най-социалната държава в световен план, евър!!! Но думите ти "рушат се семейства" в случая не са идеално правилни от страна на Макрон. Всичко се свежда до пазарна икономика, а именно: аз работя за 70€ на ден, а французина за 92€. Като сложиш пътните такси и надника на шофьора, както и печалбата на чорбаджията, на кой ше възложил товара ? Там е проблема: ние им подбиваме пазара, апропо: нашите чорбаджии им потриват паЗара. Затова е всичко - хляба в БГ е 0.65 цента, а във всички други държави започва от евро и двадесет, и то за франзела, не за хляб от килограм!!! Още ли искате Евро зоната ?!?

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Бай Влад

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ще има за бугати":

    Ако ни няма нас, ти и жго блоуваш :)
  • 24 До Бай Влад

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Влад":

    И къде в Испания видя франзела 1 евро?Около 40 сентима да.А за 1 евро - три броя.Я малко по коректно с цифрите.

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Додо

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шофьор":

    Кой ти е забранил и на 2 часа да почиваш
  • 27 аошщя

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Влад":

    Не лъжи за хляба ей, в Германия съм купувал и по 0.60 цента!
  • 28 Бай Влад

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "До Бай Влад":

    Написал съм, не конкретно за Испания, че започват от 1,20.
  • 29 .........

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пламен":

    Намерил си си друг джендьр ли?? Честито. Вече може да целунеш младоженеца.
  • 30 Dimitar Paskalev

    0 0 Отговор
    Не се къхърете момчета. Тук в Америка се кара по 11 часа при 14 часов работен ден. Свиква се. Почивката е една 30мин. Вземаш я между 3тия и 8 мия час. На ден караш между 600 - 800 мили умножи ги по 1,6 да получиш км. Разрешената скорост е от 55 до 80 мили в час в зависимост от щата. Можете пак да умножите по 1,6 за да получите км/ч. Шофьорите получават $0.55 на миля. Има и повече но болшинството вземат това. Затова че се кара бързо и дълго се правят и повече пари от Европа. В момента може и да нарушаваш правилата ако товара ти е essential - от първа необходимост. Но иначе не е голям проблем да се кара 11 часа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове