ФАКТИ.БГ

117 години от смъртта на Гоце Делчев

Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети

Публикувана: 4 Май, 2020 09:00
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1800
117 години от смъртта на Гоце Делчев
Снимка: БГНЕС/Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

На 4 май се навършват 117 години от гибелта на българския революционер Гоце Делчев.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Република Северна Македония.

Гоце Делчев е роден в Кукуш през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМОРО.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити.

Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
бис
1 Отговор
НА КОЛЕНЕ И ПОКЛОН ЗА ТАКИВА БЪЛГАРИ

Коментиран от #25


Оценка:
-6 +33

шкюмбето
2 Отговор
Добре, че го няма да види мистър торбичка от Русе

Коментиран от #3


Оценка:
-5 +13

слаботоков
3 Отговор

До коментар #2 от "шкюмбето":


Мани Мани, пародията е голяма!😀😃

Оценка:
-4 +5

4
Този коментар е премахнат от модератор.
5
Този коментар е премахнат от модератор.
цербер
6 Отговор
ТРЯБВАТ ТАКИВА БЪЛГАРИ ДНЕС! ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ!

Оценка:
-4 +22

Поклон
7 Отговор
Велик Българин!

Коментиран от #10


Оценка:
-4 +22

8
Този коментар е премахнат от модератор.
9
Този коментар е премахнат от модератор.
10
Този коментар е премахнат от модератор.
хаха
11 Отговор
Много изтрити коментари виждам, какво става със свободата на словото в България?

Оценка:
-2 +9

БгТурист
12 Отговор
Семката не се затрива .
Трудните времена раждат герои .
Героите раждат хилави деца .
Хилавите деца създават трудни времена.
И после пак трудните времена раждат герои !

Оценка:
-0 +6

Генерал 🇧🇬
13 Отговор
Не разбрах, за КАКВО се е борил тоя Гоце Делчев???
Срещу КОГО се е сражавал и КОИ са го убили?????????????????

И защо след като е посветил живота си на мечтата за Обединена България е национален герой за макидонеещите се българи в Северна Македония, които разделят България?

Светла му памет!

Коментиран от #14


Оценка:
-1 +11

Мико
14 Отговор

До коментар #13 от "Генерал 🇧🇬":


Да ти обясня накратко Гоце е роден в област Македония която тогава ,като част от България (Като Мизия Тракия) е в пределите на Османската империя.Държава Македония тогава е нямало.И никога преди това не е имало.И Гоце и неговите предци, не са познавали нищо друго като своя Родина освен България .Напълно логично е щом е нямало тогава, а и преди това държава Македония.
Гоце създал чета да се е борил за освобождението на някого от Османците. Е щом като тогава е нямало, и не имало в миналото държава Македония, която да освобождава.Е излязал в балкана за да освобождава страната която е роден и приема за поробена .А това е съвсем логично България. Интересно за какво спорят Македонците в днешно време ??? Като държава Македония никой по времето на Гоце не е чувал и виждал.Нито е имало такава Държава нито пък е имало Македонски владетел или президент.Единственото което е имало са Български революционери и политици родени в Българската област Македония.Тези хора сегашните макета се опитват да пробутат за Македонски герои..Все едно в област Тракия да обявят Стамболов за тракийски политик защото е роден там.Нищо че е бил Български политик. Просто Балкански абсурди.

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +13

оня с коня
15 Отговор
Македонците се ръководят от Желязна Логика:След като БГ можа да им подари навремето толкова Танкове,кво я бърка да подари и Гоце?!

Оценка:
-1 +4

16
Този коментар е премахнат от модератор.
БО-COVID-19
17 Отговор
Северна Македония няма и не трябва да има каквито и да са права и претенции, че Гоце Делчев ѝ принадлежи, защото нейната история започва някъде около 1945-а година.
Това трябва постоянно да се напомня на "учЕните" македонисти!

Оценка:
-1 +3

джаич
18 Отговор

До коментар #14 от "Мико":


Друже Мико , жалим ти акъло ! Нужно е да четеш повече , да мислиш ! Хубаво е да си патриот ( родолюбец ) , а не патриотар защото патриотизмът е като любовта вътрешно съкровенно чувство и няма нужда от показност и хвалби . А нашиот Гоце не го пипайте не е татарин нито серсемин от ВМРО-каракачанки , а сам се е определил като македонец славофон от гр. Кукуш ( Килкис ) , преследван от Върховния Македонски Комитет оглавен от българския генерал Иван Цончев в Княжество България , изключен е от Военното Училище на Негово Величество Княз Фердинанд , експулсиран от княжеството като чужд поданик на т.н. Османска Империя . Защо така бе Мико , нали е бугарин и се бори за бугарите в бугарската Македония ???

Коментиран от #19


Оценка:
-5 +4

Генерал 🇧🇬
19 Отговор

До коментар #18 от "джаич":


Не си измисляй!
Гоце Делчев пише писма на ръка, в които се нарича българин. След като е бил български офицер, български кадет, български учител, братята му са били в български чети и са загинали в български битки. Няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание. Не можеш да променяш историята.
Това, че се определял като българин, го признава и северномакедонският Ви президент Стево Пендаровски.

Първо, няма как Гоце Делчев да е бил "македонец" по националност, тъй като по негово време държава "Македония" е нямало и, съответно, няма как той да е бил Гражданин на НЕсъществуваща държава! А Националността на човек я сочи, единствено и само, гражданството/поданството/ му!
Сиреч, Гоце Делчев НЕ е бил "македонец"по Националност.

Второ, НЕ може да се твърди, че Гоце Делчев е бил "македонец" по етнос, тъй като той сам се определя и твърди, че е "българин" по етнос- а само самоопределението на човек е меродавното и важното за определяне на неговата етническа принадлежност!
Сиреч, Гоце Делчев НЕ е бил "македонец" по Етнос.
Всякакви други виждания, твърдения и внушения са тинтири-минтири и ала-бала!
П.П. "Нацията" е съвкупността от хората, които имат право и задължения по една и съща Конституция и производните и закони"
А Националността на човек се определя и сочи от принадлежността му към конкретната нация- т.е., неговото Гражданство/Поданство/!
"Гражданство" е при държавите-републики, а "Поданство" е при държавите-монархии!
Няма македонска нац

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +7

Генерал 🇧🇬
20 Отговор
"Гражданство" е при държавите-републики, а "Поданство" е при държавите-монархии!
Няма македонска нация преди 1944 година. Гоце Делчев загива 40 г. по-рано, когато не съществува понятието македонска нация.

Оценка:
-1 +3

21
Този коментар е премахнат от модератор.
22
Този коментар е премахнат от модератор.
Генерал 🇧🇬
23 Отговор

До коментар #21 от "джаич":


Един съвет.
Първо разбери какво означава "Македонизмът"(политическа доктрина и национална идеология,която обосновава съществуването на македонска нация, език и култура).
Второ научи кой е Стоян Новакович /1842 – 1915 г./ - сръбски филолог и политик, известен е като основоположник на идеологията на македонизма.

И после ще ти стане ясно, че Македонизмът така построен е с базова същност да разделя българи от българските в Македония. Това му е основна функция! Той за това е направен и съществува. Каквото и да направи или не България, източника на проблема не е у българите. Трябва да се промени из основи доктрината на македонизма. Македонизма е направен от Белград, за да е антибългарски и сърбомански. Ако той не се промени каквото и да прави България ситуацията ще е същата.

Оценка:
-0 +3

Генерал 🇧🇬
24 Отговор
До джаич
Незнам защо ми изтриха коментар-22, ще го публикувам отново.
... я да видим и "съобразим с истината и фактите такива каквито са , а не такива каквито са ви внушени":
1 ) Античнитe мaкeдoнци ca гoвoрили нa гръцки,тoвa пoнe e приeтo oт нaучнoиcтoричecкaтa oбщнocт в cвeтoвeн мaщaб, пaк и oткрититe мaкeдoнcки нaдпиcи cъщo ca били нa гръцки eзик, бeз иcключeниe.
2) Античнa Мaкeдoния нe ce e включвaлa днeшнaтa Сeвeрнa Мaкeдoния или чacти oт нeя, в пo къceн eтaп Aлeкcaндър oкупирa тeзи зeми кaктo и пoзнaтият дo тoгaвa cвят. В Пaкиcтaн и Индия, пo тая лoгикa мoгaт дa изявят прeтeнции зa мaкeдoнcкият им прoизхoд.
3) Древна Македония без собствен език става „световна държава“, но тя няма нищо общо с населението на днешната македонска държава. След смъртта на Александър Велики Македонската държава се разпада. Постепенно се заселват и славянски племена от групата на дакийските славяни.
През 7-ти век, когато Византия започва да ги тормози, славяните търсят помощ от прабългарите. Тогава Куберовите българи нахлуват от Панония и се установяват и на територията на днешна Македония и създават Куберова България.
Кан Аспарух е бил в делтата на р. Дунав. В началото на 9-ти век Куберова и Аспарухова се съединяват в една България.

Оценка:
-0 +4

Тои е македонец бе
25 Отговор

До коментар #1 от "бис":


Не е беге

Оценка:
-2 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
В Народното събрание след липса на кворум в пленарна зала.
„Ние не сме длъжни да им правим всеки ден кворум, като фикусчето, което си отглеждат”, каза Борисов."

Още бисери
ТОП 5