4 Май, 2020 09:00 3 104 25

117 години от смъртта на Гоце Делчев

  • гоце делчев-
  • вморо

Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети

117 години от смъртта на Гоце Делчев - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

На 4 май се навършват 117 години от гибелта на българския революционер Гоце Делчев.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Република Северна Македония.

Гоце Делчев е роден в Кукуш през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМОРО.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити.

Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бис

    33 6 Отговор
    НА КОЛЕНЕ И ПОКЛОН ЗА ТАКИВА БЪЛГАРИ

    Коментиран от #25

  • 2 шкюмбето

    13 5 Отговор
    Добре, че го няма да види мистър торбичка от Русе

    Коментиран от #3

  • 3 слаботоков

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "шкюмбето":

    Мани Мани, пародията е голяма!😀😃
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 цербер

    22 4 Отговор
    ТРЯБВАТ ТАКИВА БЪЛГАРИ ДНЕС! ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ!
  • 7 Поклон

    22 4 Отговор
    Велик Българин!

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хаха

    9 2 Отговор
    Много изтрити коментари виждам, какво става със свободата на словото в България?
  • 12 БгТурист

    6 0 Отговор
    Семката не се затрива .
    Трудните времена раждат герои .
    Героите раждат хилави деца .
    Хилавите деца създават трудни времена.
    И после пак трудните времена раждат герои !
  • 13 Генерал 🇧🇬

    11 1 Отговор
    Не разбрах, за КАКВО се е борил тоя Гоце Делчев???
    Срещу КОГО се е сражавал и КОИ са го убили?????????????????

    И защо след като е посветил живота си на мечтата за Обединена България е национален герой за макидонеещите се българи в Северна Македония, които разделят България?

    Светла му памет!

    Коментиран от #14

  • 14 Мико

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Генерал 🇧🇬":

    Да ти обясня накратко Гоце е роден в област Македония която тогава ,като част от България (Като Мизия Тракия) е в пределите на Османската империя.Държава Македония тогава е нямало.И никога преди това не е имало.И Гоце и неговите предци, не са познавали нищо друго като своя Родина освен България .Напълно логично е щом е нямало тогава, а и преди това държава Македония.
    Гоце създал чета да се е борил за освобождението на някого от Османците. Е щом като тогава е нямало, и не имало в миналото държава Македония, която да освобождава.Е излязал в балкана за да освобождава страната която е роден и приема за поробена .А това е съвсем логично България. Интересно за какво спорят Македонците в днешно време ??? Като държава Македония никой по времето на Гоце не е чувал и виждал.Нито е имало такава Държава нито пък е имало Македонски владетел или президент.Единственото което е имало са Български революционери и политици родени в Българската област Македония.Тези хора сегашните макета се опитват да пробутат за Македонски герои..Все едно в област Тракия да обявят Стамболов за тракийски политик защото е роден там.Нищо че е бил Български политик. Просто Балкански абсурди.

    Коментиран от #18

  • 15 оня с коня

    4 1 Отговор
    Македонците се ръководят от Желязна Логика:След като БГ можа да им подари навремето толкова Танкове,кво я бърка да подари и Гоце?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БО-COVID-19

    3 1 Отговор
    Северна Македония няма и не трябва да има каквито и да са права и претенции, че Гоце Делчев ѝ принадлежи, защото нейната история започва някъде около 1945-а година.
    Това трябва постоянно да се напомня на "учЕните" македонисти!
  • 18 джаич

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Мико":

    Друже Мико , жалим ти акъло ! Нужно е да четеш повече , да мислиш ! Хубаво е да си патриот ( родолюбец ) , а не патриотар защото патриотизмът е като любовта вътрешно съкровенно чувство и няма нужда от показност и хвалби . А нашиот Гоце не го пипайте не е татарин нито серсемин от ВМРО-каракачанки , а сам се е определил като македонец славофон от гр. Кукуш ( Килкис ) , преследван от Върховния Македонски Комитет оглавен от българския генерал Иван Цончев в Княжество България , изключен е от Военното Училище на Негово Величество Княз Фердинанд , експулсиран от княжеството като чужд поданик на т.н. Османска Империя . Защо така бе Мико , нали е бугарин и се бори за бугарите в бугарската Македония ???

    Коментиран от #19

  • 19 Генерал 🇧🇬

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "джаич":

    Не си измисляй!
    Гоце Делчев пише писма на ръка, в които се нарича българин. След като е бил български офицер, български кадет, български учител, братята му са били в български чети и са загинали в български битки. Няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание. Не можеш да променяш историята.
    Това, че се определял като българин, го признава и северномакедонският Ви президент Стево Пендаровски.

    Първо, няма как Гоце Делчев да е бил "македонец" по националност, тъй като по негово време държава "Македония" е нямало и, съответно, няма как той да е бил Гражданин на НЕсъществуваща държава! А Националността на човек я сочи, единствено и само, гражданството/поданството/ му!
    Сиреч, Гоце Делчев НЕ е бил "македонец"по Националност.

    Второ, НЕ може да се твърди, че Гоце Делчев е бил "македонец" по етнос, тъй като той сам се определя и твърди, че е "българин" по етнос- а само самоопределението на човек е меродавното и важното за определяне на неговата етническа принадлежност!
    Сиреч, Гоце Делчев НЕ е бил "македонец" по Етнос.
    Всякакви други виждания, твърдения и внушения са тинтири-минтири и ала-бала!
    П.П. "Нацията" е съвкупността от хората, които имат право и задължения по една и съща Конституция и производните и закони"
    А Националността на човек се определя и сочи от принадлежността му към конкретната нация- т.е., неговото Гражданство/Поданство/!
    "Гражданство" е при държавите-републики, а "Поданство" е при държавите-монархии!
    Няма македонска нац

    Коментиран от #21

  • 20 Генерал 🇧🇬

    3 1 Отговор
    "Гражданство" е при държавите-републики, а "Поданство" е при държавите-монархии!
    Няма македонска нация преди 1944 година. Гоце Делчев загива 40 г. по-рано, когато не съществува понятието македонска нация.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Генерал 🇧🇬

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "джаич":

    Един съвет.
    Първо разбери какво означава "Македонизмът"(политическа доктрина и национална идеология,която обосновава съществуването на македонска нация, език и култура).
    Второ научи кой е Стоян Новакович /1842 – 1915 г./ - сръбски филолог и политик, известен е като основоположник на идеологията на македонизма.

    И после ще ти стане ясно, че Македонизмът така построен е с базова същност да разделя българи от българските в Македония. Това му е основна функция! Той за това е направен и съществува. Каквото и да направи или не България, източника на проблема не е у българите. Трябва да се промени из основи доктрината на македонизма. Македонизма е направен от Белград, за да е антибългарски и сърбомански. Ако той не се промени каквото и да прави България ситуацията ще е същата.
  • 24 Генерал 🇧🇬

    4 0 Отговор
    До джаич
    Незнам защо ми изтриха коментар-22, ще го публикувам отново.
    ... я да видим и "съобразим с истината и фактите такива каквито са , а не такива каквито са ви внушени":
    1 ) Античнитe мaкeдoнци ca гoвoрили нa гръцки,тoвa пoнe e приeтo oт нaучнoиcтoричecкaтa oбщнocт в cвeтoвeн мaщaб, пaк и oткрититe мaкeдoнcки нaдпиcи cъщo ca били нa гръцки eзик, бeз иcключeниe.
    2) Античнa Мaкeдoния нe ce e включвaлa днeшнaтa Сeвeрнa Мaкeдoния или чacти oт нeя, в пo къceн eтaп Aлeкcaндър oкупирa тeзи зeми кaктo и пoзнaтият дo тoгaвa cвят. В Пaкиcтaн и Индия, пo тая лoгикa мoгaт дa изявят прeтeнции зa мaкeдoнcкият им прoизхoд.
    3) Древна Македония без собствен език става „световна държава“, но тя няма нищо общо с населението на днешната македонска държава. След смъртта на Александър Велики Македонската държава се разпада. Постепенно се заселват и славянски племена от групата на дакийските славяни.
    През 7-ти век, когато Византия започва да ги тормози, славяните търсят помощ от прабългарите. Тогава Куберовите българи нахлуват от Панония и се установяват и на територията на днешна Македония и създават Куберова България.
    Кан Аспарух е бил в делтата на р. Дунав. В началото на 9-ти век Куберова и Аспарухова се съединяват в една България.
  • 25 Тои е македонец бе

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "бис":

    Не е беге
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове