Last news in Fakti

5 Май, 2020 08:25 5 487 32

Гоце, когото не успяхме да разделим!

  • гоце делчев-
  • македония-
  • българия

Било е време за невъзможни мечти и невъзможни неща

Гоце, когото не успяхме да разделим! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Материал на Неделчо Михайлов за Varna24.bg

9 години по-късно:

1912 година, края на октомври месец.

България е във военна треска. Армията ни е на път да изпълни мечтата на няколко поколения революционери – всичко българи да живеят в една свободна държава.

На път сме да задраскаме Берлинския договор и да поправим грешката, направена при Съединението – да си приберем обратно Македония и Одринска Тракия.

Било е време за невъзможни мечти и невъзможни неща.

Точно такова гениално и невъзможно нещо правят героите на тази история. Имената им са вплетени неотменно и в съдбата на живия и мъртвия Гоце Делчев.

Те са : великият поет Пейо Яворов и войводата Михаил Чаков. Заедно с Йонко Вапцаров (баща на поета Никола Вапцаров) и още един легендарен войвода от ВМРО - Христо Чернопеев.

Четиримата са в бойна чета на ВМОРО, която помага на българската армия. Военните операции са в Северна Гърция (по-скоро Южна България…). Изтикват се турските войски и се завземат важни населени места. Командир на македонската чета е старият другар на Гоце – Чернопеята.

Яворов пък вече е избран за кмет на току що освободения град Неврокоп.

Днес градът се нарича… Гоце Делчев!

Не остава в канцеларията си… Продължава борбата.

Предстои битка за освобождаването на град Кавала. Командването на армията ни се колебае за пряка фронтална атака. Тогава се намесва ВМОРО. Пейо Яворов предлага безумно дързък план.

Заедно с Михаил Чаков, Вапцаров и Чернопеев, облечени с униформи на български офицери, влизат в Кавала на коне. С хитрост, без нито един изстрел убеждават солидната турска военна част да се предаде. Турските войски слагат оръжие. Яворов държи емоционална реч от балкона на конака. След ден пристига българската армия…

Шест години преди това, Михаил Чаков ще изрови костите на Гоце и ще ги скрие в черквата на село Баница.

Осем години преди това Яворов ще е издал биографичната книга "Гоце Делчев“.

Девет години по-рано Гоце Делчев е убит.

Убит е в сражение с турска редовна част на 4 май 1903 година. Ръководител на турската част е неговият съвипускник от Военното училище в София Хюсеин Тефиков. Преди битката Тефиков произвежда отдалече три изстрела, за да сигнализира четата, за да могат да отстъпят и се спасят. Но това предупреждение от бившия съученик не е разбрано от Гоце…

Ако търсим някаква хронология или приемственост на българските революционери Гоце Делчев е от второто поколение български апостоли и революционери. И със сигурност – най-забележителния от това поколение. Първото поколение, родено пред 30-те и 40-те години на 19 век – поколението на Левски, Ботев, Бенковски, донякъде реши своята историческа задача – свобода за българския народ, макар и постигната по косвен начин и чуждо участие. Не се сбъдна мечтата на Дякона Левски за "чиста и свята република“. Проработи планът на Бенковски с неговото пророческо "Моята цел е постигната вече! А Русия -нека заповяда!“, докато гледал горящото Панагюрище.

Второто поколение – родено около Освобождението трябваше да приключи този процес – да консолидира българския народ в една държава. Това, за съжаление, не става. В името на това България губи последователно няколко въстания, три войни. Националната кауза пропада…

И остава един Гоце, все още неразделен между България и Македония. Пардон, Северна Македония…

Днес костите на великия Гоце се намират в свидната му Македония.

Пътували са за повече от столетие през три държави – през Сяр, Баница, Ксанти, Пловдив, София, Симитли и спрели в Скопие, и в този мъчителен път сякаш иска да ни подскаже, че не сме дочели до края балканския си буквар.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кутьо

    13 44 Отговор
    Истории, Гоцета...бля-бля ! Много добре ще се погаждаме с северните македонци като ни се проветрят главите от комунистическата пропаганда. Отново ще сме една държава - Европейски Съюз.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 JPower

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "Кутьо":

    Къде се слагаш в една държава с ЕС....., а да в тази държава трябва да има някой да чисти тоалетните, да сменя памперсите, да работи на полето....

    Коментиран от #3, #9

  • 3 ТтТ

    11 13 Отговор

    До коментар #2 от "JPower":

    Кой каквото може! Ще миеш кенефи, срамна работа няма!!!
  • 4 ТтТ

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "Кутьо":

    Виждаш ли какв пародия? Комунистите обсебиха македонците, а сега те пилат че неможим да се разберем!!! Нагли тулупи!
  • 5 Age

    13 17 Отговор
    Гоце Делчев е и на българи, и на македонци.
    Някои от четниците ни са участвали и в борбите за освобождение на Македония, както и обратното, макар, че тогава македонска нация не е съществувала.
    Няма какво да делим... когото и да е било
  • 6 Еврогей

    8 3 Отговор
    Кат не е имало прайдове да изпускат напрежението там...
  • 7 Сливи за смет

    24 4 Отговор
    Няма какво да го делим с измислената "държава". Самият Гоце категорично подчертава Българското сисамосъзнание и произход. Както и има много документи за това.Тогава още не е съществувал коминтернът и не е имало кой да сътвори това недоразумение македония.
  • 8 Мимч

    15 10 Отговор
    Знам,че македонците не ни обичат,и ни мислят лошото,въпреки нашата подкрепа.Просто сръбското влияние и убочение на децата си е казало думата и много трудно ще е с тях,дано след някое поколение им се промият мозаците..
  • 9 опорна точка

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "JPower":

    Вие вероятно можете да правите мерцедеси , поршета фолксвагени...? А многоуважаеми господине?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кирил

    3 4 Отговор
    Прекалено много история и много малко прагматизъм.За това и мизерията е много.
    Нови,комплексирани народи,мании за величие,палячовци и клоуни правещи се на Александър Велики.Нови идентитети и митове да ги оправдаят и легитимират.Въобще,балканите са най изостаналото и просто нещо в Европа.

    Коментиран от #12, #30

  • 12 Пацо

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Кирил":

    Ми така си е,казано е,колкото е по мизерен един народ,толкова по голяма история си приписва.
  • 13 Ю Кортес

    9 3 Отговор
    След като гърците ги наритаха за античната история,сега отчаяно са се хванали ако не за средновековната,то поне за Възраждането от 19-ти век.Ама там пък всичко е българско.Накрая ще им останат само титовите партизани комунета.

    Коментиран от #29

  • 14 Тодор Александров

    15 3 Отговор
    Най-голямата беля е направил вожда и учителя Гошо Тарабата,който решил да изпрати костите му от България в Югославия,за да може да направят с кръволога Тито обща южно балканска федерация,но забравили да питат сатрапа Сталин.На всички българи в Благоевградски окръг поправили документите,в които пише "българин" на "македонец",защото решили,че цялата област ще премине към Вардарска Македония.Малко след това Тарабата се споминал скоропостижно в съветски санаториум,а пък Тито решил да не гостува на Сталин.... и те така.Малко забранена история за промитите от комунистите мозъци.

    Коментиран от #15

  • 15 Горд Българин

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Тодор Александров":

    Това е цялата истина, но тя не е удобна на "македонците" в Северна Македония, както и на някой, които се мислят също за "македонци" в Пиринската географска област Македония неотлъчно намираща се в България.

    Коментиран от #16

  • 16 Тодор Александров

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Горд Българин":

    В Пиринска Македония има само няколко десетки човека, които са декларирали,че са македонци.Като процент трябва да напишеш няколко нули след запетаята и първата нула.

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Анонимен

    12 3 Отговор
    Няма македонска нация, добруджанска нация, тракийска нация, шопска и тем подобни. Това са области с българско население.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хасан

    6 13 Отговор
    Стига с тия мечти за чужди земи и народи ..стига с тия опити за асимилация ..турците били българи,помаците били българи,македонците били българи !!

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Сандански

    0 7 Отговор
    За кой писаха медиите в Европа -български животни и показвахма снимки с пречупени кръстове ? Модераторите , защо ми триете коментарите Защо не спазвате правилата за свободно изразяване и правото на самоопределение
  • 24 Горд Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Хасанчо що не вземеш да се спреш с явната си провокация или ако не това е целта ти явно не си наясно с историята и твърдиш небивалици. Ние за нищо не мечтаем. Това, че България граничи със самата себе си от всички страни е повече от ясно, защото историята е такава. България има откъснати територии от всичките си съседни държави. Да ги изброявам ли? Румъния, Сърбия, "Македония", Гърция и Турция. И не го отричай това, защото има договори според, които тези български територии са насилствено откъснати от България. Така, че ние не мечтаем за чужди земи, а за нашите си.
    Второ няма никакви опити за асимилация. Никой не твърди, че турците са българи, но виж да помаците и "македонците" ДА. Сега ще ти кажа, че преди падането на България под османско робство в България нито ислям е имало, а още по-малко помаци. Помаците това са българи насила принудени от турците да приемат исляма и това не го казвам аз, а историческите документи.
  • 25 Сандански

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Хасане, най новата мода е да прекръстват имената на македонските войводи : ) глей им акъло- Георги Делчев , Иван Михайлов ...и т.н Пречат им чисто македонското звучене ..вместо Ванче и Ванчо Яне както казваме ние ..те прекръстват .както и вас преди време.Това и Бог нема да им го прости

    Коментиран от #31

  • 26 Оставете го Гоце

    1 0 Отговор
    Не му ровете душата.
  • 27 Фатих Мехмед

    3 7 Отговор
    Гоце моце сите сте слуги на султана😂😂😂😂

    Коментиран от #28, #32

  • 28 Горд Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Фатих Мехмед":

    Ти може и да си му слуга, но на мен този твоя султан ми е точно никакъв. Вие сте анадолски азиатци и такива ще си останете, а ЕС само ще сънувате.
  • 29 Age

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ю Кортес":

    "...титовите партизани..."
    Преди Тито "Северна" Македония не е съществувала като държава.
  • 30 Петарчо простия

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кирил":

    Като теб!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.