Last news in Fakti

16 Май, 2020 12:25 2 356 22

Живодар Терзиев: Има три хипотези за създаването на държавна петролна компания

  • живодар терзиев-
  • горива-
  • държавни бензиностанции

Ако целта на бъдещата петролна асоциация е да работи като барчето в Народното събрание, по себестойност и линия на издръжката, това не би било полезно за пазара, каза той

Живодар Терзиев: Има три хипотези за създаването на държавна петролна компания - 1
Снимка: БГНЕС

Нямахме представа за идеята на държавата да влезе на пазара на горива чрез създаване на държавна петролна компания с верига от бензиностанции. Това каза в „Тази събота“ по бТВ председателят на „Българска петролна и газова асоциация“ Живодар Терзиев.

По думите му от бранша имат нужда да разберат какви ще бъдат целите на държавното предприятие. Той обяви, че проблем ще бъде малкият резерв в държавата от нефтени продукти. Терзиев изрази притеснения дали ще има лоялна конкуренция на пазара.

„Ако целта на бъдещата петролна асоциация е да работи като барчето в Народното събрание, по себестойност и линия на издръжката, това не би било полезно за пазара. Притеснения преди да прочетем целите, аз нямам. Всеки е добре дошъл, конкурентен е пазарът, дали ще влязат двама, трима или петима играчи – досега не са били проблем“, каза той и допълни, че са готови да поканят държавната компания в асоциацията.

Председателят на „Българска петролна и газова асоциация“ посочи, че има три хипотези за създаването на държавна петролна компания. Първата е да се направят бензиностанции в малки населени места, където достъпът до гориво е ограничен.

Втората е да се увеличи качеството и стандартът, а сивата икономика да се ограничи. Така държавната компания ще се превърне във водеща верига сред клиентите, но това не винаги е свързано с ниски цени. Трета цел, според Терзиев, е да се поддържат ниски цени на държавните бензиностанции.

„Това предприятие трябва да се разгледа в две направления – търговия на едно и бензиностанции. Хората, електоратът ще се зарадват на бензиностанциите като олтар за зареждане на дори отрицателна стойност. Това обаче, няма как да се случи поне в следващите 12 месеца“, допълни той.

Терзиев беше категоричен, че няма напрежение в бранша въпреки постоянните проверки през изминалите три месеца.

„В момента сме притиснати и това не е добре. Чух от финансовия министър, че не му е харесал маржът от 0,50 лв. Пазарът се определя от търсенето. Последните 100 дни на пазара има доволно различни цени и предлагания. Който търси ниска цена, той не е обременен да я получи. Преди години бяхме обвинявани защо всички цени са еднакви, а сега защо са различни. Е, няма угодия“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Опа

    30 1 Отговор
    На тези тарикати от тази асоциация и на една дума не им вярвам

    Коментиран от #21

  • 3 пожелание

    27 0 Отговор
    Май ви се стъжни живота и печалбата като чухте за тази идея !!Картела трябва да се разбие!!!

    Коментиран от #6, #22

  • 4 гост

    17 2 Отговор
    Всъщност веригата може да стартира само за 2-3 месеца !! Достатъчно е да изкупят малките бензиностанции , които фалираха и затвориха , има по 4-5 почти във всеки град и да ги пуснат със зареждане от държавния резерв !! Те и без това няма да имат най-вероятно други продажби освен горива , като бензиностанциите от големите вериги , така че базата на малките им е достатъчна !! И що ли си мисля , че веригата на Марешки ще е една от изкупените , въпреки че не е затворила !
  • 5 Първо приватизация на държавната Петрол,

    8 2 Отговор
    сега нова държавна компания. На всички е ясно,че
    огромната част от българските и чужди бензиностанциите са дистрибутори на един монополист-производител,а икономиката в бранша е 100% картелен,като всички други в “държавата”.Знае се,че държавната петролна компания ще бъде също част от картела,но явно се устройва бизнес и места за наши хора за след изборите,като застраховка.Топлофикация като не е частна,да не би да продава евтино топлата вода и отоплението.
  • 6 Колкото Топлофикация разбива монопола

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "пожелание":

    Международните цени на горивата и газа паднаха
    с десетки проценти,а руснаците върнаха надвзетите суми,но потребителя в БГ си плаща като поп с 1,5% отстъпка.
  • 7 Опа

    12 0 Отговор
    И още нещо за коментар. Унгария, Словакия имат държавни бензиностанций който не са приватизирани??? А помните ли какво ни казваха на нас?

    Коментиран от #9

  • 8 Не се накрадоха

    10 2 Отговор
    Държавата е лош стопанин, но източник на корупция и кражби! Търсят длъжност на някой, кой ли е?
  • 9 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Опа":

    Нещо не си доразбрал !! Държавата има ДЯЛ в компаниите в Унгария и Словакия и то миноритарен , а не че са държавни !!

    Коментиран от #15

  • 10 Ученика

    5 1 Отговор
    Надяваме се държавните бензинистанции да не задлъжнеят с няколко милиарда и да фалират...
  • 11 А ДЪРЖАВНАТА ПЕТРОЛ

    7 0 Отговор
    КАК ПОПАДНА В ПЕЕВСКИ
  • 12 Чичо

    6 1 Отговор
    Ще съживят по някоя изоставена бензиностанция, ще изкупят някоя фалирала, ще построят някоя по шосетата и след 2-3 години, когато потръгне работата, ще обявят, че са без печалба и трябва да се приватизира цялата верига. Познайте кой ще я закупи!

    Коментиран от #13

  • 13 пжи

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Чичо":

    Е,няма угодия! Ако е "не" - защо е не, ако е "да", защо е да? От кога държавната власт се опитва да им покаже на тия тарикати, че не могат да доят народа така безогледно. Е, не разбират от дума и това си е! Евала, точно това е мярката! Наистина и сега има бензиностанции, които продават на по-ниска цена, но с малък марж и по-ниско качество. Дори и мярката да е временна, достатъчно е да им стане ясно, че хората в България не са овце. Марешки показа, кои са нормалните цени, така че какво има да му се мисли. Същата мярка трябва да се приложи и по отношение на болниците. Не търговски дружества, а хуманни лечебници, на пълна държавна издръжка с високо платени и мотивирани специалисти. На пазара да останат частните, и който може да си го позволи, да се лекува там. Това е пътят към нормалността. Дай Боже,повече такива инициативи!
  • 14 987654321

    0 0 Отговор
    ПЛАМА Плевен отново с румънски и малко собствен нефт с воден фракинг! Конкурения от А до Я.
  • 15 Опа

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Разбрал, недоразбрал, прав сте,за дяловете. Но нямах предвит това а нещо друго. Ето още един пример ЧЕЗ Чехия, тааа за нашата привитизацая ми е думата
  • 16 Петър Волгин

    2 1 Отговор
    ако фалира частният бизнес? АКО ДЪРЖАВНА КОМПАНИЯ ТЪРГУВА ТОКЪТ НА АЕЦ БЕЗ ПЕЧАЛБО, ВСИЧКО ЧАСТНО Е ФАЛИРАЛО
  • 17 Първо да я създаде с пари от Хазната

    1 0 Отговор
    А после да се приватизира от като "губеща " .
  • 18 Първо да се създаде с пари от Хазната

    1 0 Отговор
    А после да се приватизира от като "губеща " .

    Коментиран от #19

  • 19 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Първо да се създаде с пари от Хазната":

    И за какво да се приватизира ?? Такава верига без държавния резерв , който купува огромни количества на най-ниски цени и може да си позволи да ги препродава почти по себестойност е фалирала на следващия ден !! Никой частник не може да си позволи да затвори такива пари и не му трябват бензиностанции , които разчитат само на горива на тънка цена !! Да не мислиш , че големите вериги за кеф ги правят тия магазини и заведения на бензиностанциите ?? ОМВ още преди десет години казаха , че печелят от тях повече , отколкото от горивата !!!
  • 20 Йозеф

    0 0 Отговор
    По време на извъредното положение потреблението на горива спадна с 80%, бензиностанциите ще трябва да избият загубите. Не гледайте цените на петрола, горивата в България са най-некачествени.
  • 21 Барман

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Опа":

    Не може за чаша млеко да плащам цялата крава как-то при вас цени европеиски а заплатите в нефтохимик африкански
  • 22 На по умни акъл не даваи

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "пожелание":

    Те ще се оправят а не като вас пада цената на барел нашесте складов ги заредихме от скъпия барел вдига се цената и след 1-2часа цените се вдигат не чакате и ден
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове