21 Май, 2020 08:49 4 470 29

Марешки: Бензинът може да поевтинее с 30-40 стотинки

  • бензин-
  • горива

Горивото в България идва от две – три места. Колко по-евтино може да се продава горивото по бензиностанциите?

Марешки: Бензинът може да поевтинее с 30-40 стотинки - 1
Снимка: БГНЕС

Цената на горивата може да падне с 30-40 стотинки с изграждането на държавни бензиностанции. Това коментира лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки пред "Здравей, България" по "Нова телевизия".

„При стабилизиране на пазарните нива на международните пазари се видя, че може да се поддържа разлика в размер на 30-40 стотинки от това, на което се продаваше стандартно в България. В тази криза, през която минахме сега и срива на международните пазари, можеше да се достигне и до по-големи разлики“, каза Марешки в отговор на въпрос колко може да се очаква да намалеят цените.

Според него проверката на Комисията за защита на конкуренцията, при която беше запечатан офисът на Българската петролна и газова асоциация е правилна, но „леко закъсняла“. „Такива влизания в офисите трябваше да има при предишни проверки. Не съм сигурен, че ако е имало документи, не са заличени“, коментира Марешки.

„Проверките в Румъния показаха проблем, показаха наличието на картел при същите играчи, каза още той. „Не мисля, че едни същи играчи в различни държави имат различно поведение“, добави Марешки.

„Готови сме да помогнем“, каза той и поясни, че „Воля“ подава ръка, а вече не е ясно дали управляващите ще я приемат.

Собственикът на VM Petroleum подчерта пред "Нова телевизия", че сега държавата копира идеята му за Държавна петролна компания. "Искам просто да има полза за българския народ и иначе хубавата идея да бъде опорочена", уточни той, като подчерта, че не иска начело на проекта да е "някакъв чиновник", който да го опорочи.

Припомняме, че Марешки изрично пожела да оглави проекта за създаване на Държавна петролна компания.

Не е задължително гориво за държавните бензиностанции да се взема от "Лукойл", но това е най-лесният вариант. Тази битка я виждам като опит за нормализиране на пазара, а не като битка срещу "Лукойл" или друг играч, уточни Марешки. Той се защити, че взема гориво от легални източници и че няма толкова много места – 2-3 източника, сред които "Лукойл", "Ромпетрол" в Румъния и от Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    26 3 Отговор
    Това не трябваше ли да стане ама доста по-рано?

    Коментиран от #6, #29

  • 2 Ей го на

    26 1 Отговор
    другаря ! МОЖЕ да поевтине , а може и да не поевтинее ?!
  • 3 Отклоняване внимание

    31 1 Отговор
    ББ хвърля една безмислена тема в медиите и му е мирно и тихо 10 дни докато Урсула му каза че Данаил Кирилов трябва да си ходи заради несваления мониторинг!

    Коментиран от #5

  • 4 Абсурдистанска реалност.

    14 6 Отговор
    Марешки: Бензинът може да поевтинее с 30-40 стотинки.......ама някой друг път !
  • 5 Четох

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Отклоняване внимание":

    доклада , който е убийствен за правителството !
  • 6 Трябваше !

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сух":

    Къде края на 90-те.
    Заедно с откриването на асфалтовите настилки в крайните квартали,тротоари,контрол върху цени и надценки ПОНЕ на хран.стоки.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДАААА

    4 13 Отговор
    САМО ЧЕТИРИМА ЛИ СА РУСКИТЕ ПОДЛОГИ НАРЕДИЛИ СЕ ЗА ЖЪЛТИ КОПЕЙКИ ?!

    Коментиран от #15, #16

  • 9 Не само

    4 10 Отговор

    До коментар #7 от "фффф":

    от руснаците, а и от българските предатели - русофили .

    Коментиран от #13, #18

  • 10 Гост

    13 1 Отговор
    Как ще поевтинее, като просто ще се появи още един монополист, че и ковящ закони в полза на картела?
  • 11 qwerty

    11 2 Отговор
    Тъпото е, че догодина всеки ще казва ееее тоя ни намали цената на горивата и пак страта песен на нов глас. Както се знае, че всичко държавно е "разграден" двор, сещайте се колко милиона литра горива ще минат пред тези акцизни складове без да бъдат отчетени.
  • 12 HitDobavki Net

    15 3 Отговор
    Едно време бензинаджийте от държавните бензиностации бяха едни от богатите хора! Сега ще е същото! Ще пада крадене и далавера на държавните бензиностации! Ще ги построят с нашите пари и после пак ще ги харижат на някого за жълти стотинки като Петрол! Шиши потрива доволно ръце вече! Явно такава е уговорката! Никога не бих ползвал държавна понеже все още си спомням какви ги вършеха там по времето на социализма!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Шекспир

    10 0 Отговор
    Сбъркана работа.Човека който най много трябва да се страхува от ДПК най силно я подкрепя.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДАААА":

    Само един ли е слугата на султана, приклекнал да злослови срещу славянското единство?
  • 17 Ай стига бе

    6 3 Отговор
    Ай, стига бе! Още малко и ще ни плащат като ходим да зареждаме на бензиностанцията.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Патерицата

    9 1 Отговор
    на толупа,пак се изказа услужлив.
  • 20 Ван дер Любе

    14 1 Отговор
    Познавайки Борисов и Горанов то е по-вероятно да се вдигне цената, за да може да се краде повече. То и бензиностанциите може да не заработят, важното е да се построят, там е килипира. Едно напълно ненужно начинание.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Фермер

    4 0 Отговор
    А метана с още 40%
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Антони

    6 4 Отговор
    Единственият политик, който има стратегия да има и за народа. Друг политик не съм чул. За съжаление народа е тотално обезсилен от големците в България и скоро няма да види нищо хубаво. Кой го интересува цената на каквото и да е като всичко, което се прави е хората едвам да съществуват. Европа уж мониторва, а явно и те са същите дребни далавераджии като да не изброявам поименно всички по новините, на които сега ще им гледаме сеира. Народът няма думата, Европа няма думата. Такива ще си останем, мислейки се за голямата работа.
  • 25 Васил

    6 1 Отговор
    На Марешки ще дадем да управлява и държавните бензиностанции, а неговите ще прехвърли на жена си или на "един приятел" Лева ръка в десен джоб, десна ръка в лев джоб "Итози "е голям Наглец, със сигурнос ще прави правилните "от числения"!!! Но няма да се случи!!!!
  • 26 Консултант

    5 0 Отговор
    Тива което ще последва е тези бензиностанции да се построят от наши хора,които да върнат една част от парите на организаторите.Местата ,на които ше се ситуират тези бензиностанции услужливо ще бъдат на получените срещу компесатирки земи около селищата и принедлежащи към момента на политическия елит от последните 30 години.След това ще писледва едно писмо до Общините и второстепенните разпоредители с бюджетни средства дасе зареждат от тях.Това е .
  • 27 без думи

    7 0 Отговор
    трябва да спре мафията в този сектор, а те са ясни..не може да се оправдават тези мошеници с това че те предлагат по луксозни условия в техните обекти при зареждане..не ми трябват лукс а достъпи цени.
  • 28 Зомби

    3 1 Отговор
    Може само на приказки...................
  • 29 А сега

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сух":

    До вчера падаха цените на петрола, а тук горивата минимално.. Петрола се вдига с 5 долара/барел а тук вдигнаха бензина с 10-15 стотинки????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове