Last news in Fakti

19 Май, 2020 17:34 1 729 24

"Демократична България" внася предложението за референдум за изгарянето на отпадъци в София

  • софия-
  • горене боклук-
  • горене на отпадъци-
  • демократична българия-
  • допитване

Допитване в столицата

"Демократична България" внася предложението за референдум за изгарянето на отпадъци в София - 1

От "Демократична България" са събрали 13 подписа на съветници, необходими, за да разгледа Столичният общински съвет (СОС) предложението им за местен референдум относно строежа на инсинератор за горене на отпадъци в центъра на София.

Те са получили подкрепата на Борис Бонев и заедно с подписите на групата на "Демократична България" са събрали минималното количество подписи, изискващи се от закона, за да внесат предложение за провеждане на референдум.

От "Демократична България" посочват, че под предложение им е имало и още подписи, но членовете на БСП са ги оттеглили, тъй като районния кмет от "Демократична България" Константин Павлов е поискал един съветски окупационен паметник да бъде изпратен в музея.

Ако проектът за инсинератор продължи, скоро ще трябва да заменим противовирусните маски с противогази. Защото, според направената оценка на въздействието, инсинераторът ще прибавя годишно поне още 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона фини прахови частици (ФПЧ) към вече недопустимо мръсния софийски въздух, подчертават в позицията си от "Демократична България".

По думите им отпуснатият по ОП "Околна среда" за строеж на инсинератора грант от 180 милиона лева може да бъде инвестиран в здравеопазване или в работещи мерки за по-чист въздух и здравословна градска среда.

Общината пропуска и възможността да не бъде взет заемът в размер на 130 милиона лева, отпуснат от Европейската инвестиционна банка. В изключително тежката икономическа криза нямаме нужда от заем, който не само не може да бъде изплатен поради икономическата несъстоятелност на проекта, но и значително ще наруши кредитоспособността на СО в тежките кризисни години, които предстоят, категорични са от "Демокоратична България".

Те питат защо, ако проектът е толкова изгоден за града, не искат да се покаже финансовата му част. По думите им кметът Йорданка Фандъкова не е изпълнила влязлото в сила решение на ВАС, с което се задължава да разсекрети и предостави на обществеността информацията за планираните приходи и разходи на проекта.

От "Демократична България" изразяват недоволството си и, че за зам.-кмет по екологията е назначена Десислава Билева - член на екипа, подготвил и защитил трета фаза на проекта за инсинератора.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV4o

    20 3 Отговор
    Добавете още въпроси в този референдум за държавните бензиностанции и покупката на атомна подводница! :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бахти

    9 5 Отговор
    Простите хора , в центъра на софия ?!

    Коментиран от #6

  • 4 ОТКАЧАЛНИК

    10 4 Отговор
    А БЕ ВИЖТЕ КАКВО ПРАВИ ТИКВАТА ЗАВЗЕМА ДЪРЖАВАТА ВИЕ С ЩУРОТИЯ СЕ ЗАНИМАВАТЕ ИЗЛЕСТЕ КАТО ОПОЗИЦИЯ И ПОВЕДЕТЕ НАРОДА ШУШЛЯЦИ
  • 5 Лекар БГ

    10 1 Отговор
    Какво означава"секретен"проект,за който плащаме ние,а чрез заема и децата ни?!Що за комунярско мислене и действие е това?!
    КОЯ е Фандъкова,че не се съобразява със Съда,че и "засекретява"?!
    Далаверата й в този случай,на колко милиона евро възлиза?!
    Нищо общо няма Пловдив,напр.,с тази свинска ко-ина,в която е превърната Столицата за 12 г.Ако и там да не е цветя и рози.
    Само като погледна тази жена,действията й,резултатите й,ми става адски,много адски лошо!Подиграва се с нас,с огромна наглост.
  • 6 Ти "ко искаш

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бахти":

    кочинааа
  • 7 Мда

    6 1 Отговор
    Докато ни борят с фалшиви вируси около нас се мъдрят "чудеса"на върховната управленска простотия
  • 8 пройчо

    6 2 Отговор
    Наспаха се,пийнаха кафе и се активизираха, мързели/меко казано/.
  • 9 Дада

    5 4 Отговор
    Бойко управлява с помоща на БСП и ДПС
  • 10 не се надявайте решена ви е събата

    9 0 Отговор
    На Демократична България май не им е ясно, че Китай забрани вносът на отпадъци още преди 2 години и от тогава започнаха мъките на Ганьо. Просто бизнес, както се вика.

    Коментиран от #11

  • 11 Боклуците

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "не се надявайте решена ви е събата":

    на софиянци от години се депонират край Ловеч и това трябва да се прекрати!
  • 12 Провинциалист

    6 3 Отговор
    Изгаряйте си боклуците в Шопия, а може и да се заравяте в тях, хем сте си лика- прилика. Какво си мислите - да ни возите смрад ливите си гащи да ги изгаряме в провинцията, за да можете вие шопите да си правите далаверите, а ние да ви дишаме смрадните! Да ама не!
  • 13 777

    3 3 Отговор
    След като дойдохте в София я напълнихте с боклуци и най вече с провинциална простотия.Като искате екология се приберете по родните места а не да се правите на еколози.

    Коментиран от #16

  • 14 Тошко

    1 1 Отговор
    "партийка" с един файтон члена не е способна да инициира какъвто и да е референдум. Ще каже ли Дъ Бъ какво и къде да се прави с отпадъците? (отпадъците не са боклуци)
  • 15 Гошо

    2 1 Отговор
    А тия от демократичната България спомена ли ли са как и откъде ще се финансира референдума и също какво ще се прави с отпадъците ако не бъдат изгаряни
  • 16 Провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "777":

    Да, ама вие шопетата не искате да изгаряте простотията, чиято и да е тя, а искате да ни натресете за изгаряне нааканите си памперси и използваните капути, като трърдите,че това не са отпадъци, а били суровини! Дръжте си суровините у вас или ги изпратете на Тръмп, нали той ще мейква Хамерика грейт ъгейн!
  • 17 ФАНДЪКА В ЗАТВОРА

    0 0 Отговор
    В ИТАЛИЯ вceки eдин рaбoтник или eднoличнa фирмa щe пoлучи зa мeceц aприл 600 eврo, a зa мaй - мeжду 800 и 1000 eврo. Мaлкият и cрeдeн бизнec щe бъдe пoдпoмoгнaт c нaд 16 милиaрдa eврo. Нaд 3 милиaрдa щe ce инвecтирaт в здрaвeoпaзвaнeтo и зa приeмaнe нa бoлничeн пeрcoнaл, кaктo и зa oбcлужвaнeтo нa пaциeнти при дoмaшни уcлoвия.

    Ceмeйcтвaтa c ниcък гoдишeн дoхoд щe пoлучaт бoнуc oт 500 eврo зa лятнa вaкaнция
  • 18 анонимен

    1 0 Отговор
    е не му е място на инсинератора в софия и без това е котловина и мръсния въздух се задържа , този да си отегли искането за демонтиране на паметници , не е толкова важно като инсинератора
    софия се управлява с нашите данъци от мутри
  • 19 Ивелин

    2 0 Отговор
    Да разбираме, че от ДБ няма да видят и лев от въпросния грант и затова сега се правят на интересни....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гошо

    2 0 Отговор
    Пак симулиране на дейност хаха
  • 22 Нено

    1 0 Отговор
    Абе тия катили няма ли какво друго да правят в тая криза ами референдуми искат???
  • 23 Петър

    1 0 Отговор
    Демократична България пак играе по свирката на обвиняемия Прокопиев, който явно има интереси в тази сфера или негови приближени олигарси.
  • 24 Тери

    1 0 Отговор
    Демократична България с поредното неадекватно предложение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове