Last news in Fakti

8 Юли, 2021 19:20 7 253 31

Как можем да спрем безумието "инсинератор" в София - Адв. Петър Славов пред ФАКТИ

  • инсинератор-
  • тец софия-
  • топлофикация софия-
  • горене на отпадъци-
  • инсталация за горене на отпадъци-
  • адв. петър славов-
  • демократична българия-
  • инсинератори

В 46-тото Народно събрание чрез законодателни способи има начин това безумие, което ни подготвиха управляващите в СОС и подопечното дружество на Столична Община - "Топлофикация София", да бъде спряно

Как можем да спрем безумието "инсинератор" в София - Адв. Петър Славов пред ФАКТИ - 1
Снимка: ФАКТИ

След близо десет години приготовления, протести на граждани и жалби, в началото на година Столична община доведе до финалния праг идеята за инсталация за горене на преработени отпадъци в ТЕЦ "София". В конкретика от общинското дружество "Топлофикация София" бе обявен търг с внушителната сума 292.2 млн. лв. без ДДС (или 350 млн. лв. с ДДС) за изграждането т.нар. инсинератор, който "нарушава съня" на хиляди софиянци още преди да е заработил на практика. Срокът за подаване на оферти изтече в средата на март, като в момента изобщо няма яснота какво се случва с процедурата.

Междувременно, преди обявяването на търга, бе отхвърлена инициативата на "Демократична България" за местен референдум в София с въпроса - да се строи ли въпросният инсинератор или не. Или с други думи, мнозинството в Столичния общински съвет, за което ще стане дума и в разговора с нашия днешен събеседник по темата за инсталацията за горене на боклук, се "изплю в лицето" на софиянци.

В 46-тото Народно събрание чрез законодателни способи има начин това безумие, което ни подготвиха управляващите в СОС и подопечното дружество на Столична Община - "Топлофикация София", да бъде спряно. В центъра на столицата и въобще в целия ни град, където се чудим как да разрешим проблема с мръсния въздух, а той трудно ще бъде разрешен с това управляващо мнозинство, само инсталация за горене ни липсва - казано с ироничен контекст.

За да поговорим за този вреден проект, който трябва да бъде спрян, и за това как на практика може да бъде спрян, от ФАКТИ се свързахме с адвокатът и икономист Петър Славов, който като кандидат за народен представител се е ангажирал да се заеме със законотворчество по темата.

Петър Славов е кандидат за народен представител от гражданската квота на "Демократична България" в 25 МИР в София и е с преференция 105.

Ето какво заяви той по отношение на т.нар. инсинератор:

"Има няколко основни аргумента против реализацията на тази инсталация за горене на отпадъци. На първо място, разбира се, е замърсеността на въздуха в София, който, особено зимата, традиционно е в челото на столиците с най-замърсен въздух не само в Европейския съюз, а в цяла Европа. Всъщност често и в световните класации влизаме в първата десятка за съжаление. На този фон, при всичките проблеми със замърсения въздух, отделно и температурните инверсии заради това, че София е в котловина и има дни на безветрие, в центъра на София да тропосаш тази инсталация за горене на боклук - хората ѝ казват "крематориум за боклук", е повече от неразумно", започна адв. Петър Славов.

"Това, което евентуално като народен представител бих направил в следващия Парламент, е да инициирам една законодателна инициатива. А именно, че когато подобни проекти ще се реализират в дадена община, независимо дали ще е инсинератор за боклук или нещо друго подобно, касаещо на практика цялото население на общината, задължително трябва да се провежда референдум, допитване или някаква друга подходяща форма, с която да се попита населението. А не няколко човека да си решават, че например е много финансово изгодно, както твърдят за въпросното нещо. Посоченото от мен е едно от нещата, които Парламентът може да направи по отношение на един до голяма степен местен въпрос, тъй като в случая решението е на Столичния общински съвет. На законодателно ниво въпросът може да се реши трайно за цялата страна. Още повече, че подобни проблеми с подобни проекти има в из страната като цяло - било то за разни концесии за добив на материали, и традиционно не се провежда допитване до населението, освен ако активни местни хора не надигнат глас и не успеят да направят такова нещо.

С "Демократична България" опитахме да инициираме референдум, но "Коалицията на софрата", както им казват - ГЕРБ, т.нар. патриоти и още няколко "юнаци", бяха достатъчно монолитна група, за да кажат, че отхвърлят предложението за референдум, независимо, че беше по реда на закона - достатъчен брой общински съветници го бяха подкрепили, включително и Борис Бонев се беше включил, за да се съберат необходимите подписи на общински съветници, за да има референдум. "Коалицията на софрата" каза "не", "няма нужда от подобно нещо", елиминираха процедурно предложението и за тях въпросът приключи", изтъкна той във втората част от аргументацията си.

"На трето място е цената. В момента дълговете на дружеството "Топлофикация София" отиват към 1 милиард лева. То се води в практически фалит заради огромната си задлъжнялост и ако не беше общинско - тоест на практика да бъде постоянно дотирано от данъците и такса смет на софиянци, най-вероятно отдавна щеше да е и фалирало. И това с инсинератора е на фона на тази огромна задлъжнялост... Вместо да помислят как да оздравят дружеството - да привлича нови клиенти, а не да гони тези, които има, каквато за съжаление му е практиката, а не да купува какви ли не безумия като джакузитa и т.н. лукс за управленския си борд, и въобще да започне едно професионално управление на това дружество, което все пак е монополист в топлоснабдяването в София и въпреки това е в това плачевно финансово състояние. Те искат да ни убедят, че това дружество, с този мениджмънт ще може да управлява проект с инвестиция за няколко стотин милиона, от които голяма част се взимат назаем. А тези заеми трябва да се връщат. Обясняват ни, че ще го управляват като печеливш проект, как цветя и рози е положението - още нещо, с което не може да се съгласим, защото на всички ни е ясно, че накрая цялата работа ще рефлектира я върху цената на топлото и топлата вода в София, я по друг начин - например през данъците, които плащаме живущите в София", заяви още кандидатът за народен представител.

"Като четвърта причина нека си припомним какво се случваше в Гълъбово и ТЕЦ "Бобов дол". Едни хора документално излизат и казват, че всичко е наред - "тук боклуци не се горят, всичко е перфектно, въздухът е прекрасен". Същевременно обаче хората виждат как бълва една черна вълма дим от комините на въпросните инсталации. Вашите колеги от Биволъ и Bird.bg бяха снимали с дрон купища италиански боклук, струпан там, за да се гори (б.р. в ТЕЦ "Бобов дол").

Въпросната инсталация, за да работи пълноценно, ползва изключително много електроенергия, която е скъпа, както знаем. А това се прави, за да се постигнат оптимални параметри и наистина изгарянето да е при такава температура, че да се отделят минимални количества вредни вещества. Ако не се постигнат тези температури и се изгори в пещите на теца, грубо казано, положението е страшно и тогава пушилката е убийствена. Когато няма и доверие в институциите от страна на гражданите, как да се съгласим подобно нещо да строят в центъра на София?", запита адвокатът и икономист - Петър Славов.

"Проектът си беше направен типично по гербаджийски. Предизборно, набързо и доколкото разбрах кандидатите за изпълнение са от типа конкурси с един кандидат, който единствен отговаря на зададените условия. Като се вземат предвид всичките тези обстоятелства, съмненията са абсолютно логични. Сега чакаме да видим има ли подадени оферти, колко са точно на брой, от кого са, при какви условия, какви ангажименти се поемат, за да може да се дадат по-конкретни отговори на тези въпрос. На подобен проект в такъв кратък срок да му развиеш конкурсната процедура, и то при изключителна липса на публичност, буквално затъмненост, за мен е индикация за нещо съмнително и във всички случаи не в интерес на гражданите на София", категоричен бе той.

"Ако успеем да прокараме законодателни промени да се провежда допитване до хората, предвид и това, че изграждането на проекта не е започнало, ние ще настояваме всички заварени проекти да минат по новия ред. Тоест ще има такава разпоредба в закона, която ще казва, че това трябва да бъде спазено и за инициирани, започнати проекти, които не са в реален процес на изграждане. Допускам, че може би и заради това се бърза, тъй като ние сме обявявали публично тази си идея. Очевидно на някои хора не им харесва да чуят гласа на софиянци. Можеше спокойно референдумът, който инициирахме, да се проведе и да се съобразят с него", допълни адв. Славов.

В края на разговора ни той сподели пред нашата медия за негова и на колегите му от "Демократична България" инициатива, която е един вид опит този меко казано спорен проект да бъде сериозно разклатен и от европейските институции, като за това далеч не липсват основания.

"Чрез Радан Кънев сезирахме Европейската комисия с много конкретен въпрос - финансира ли Комисията подобни дружества, които са тежко задлъжнели, в практически фалит (б.р. в случая "Топлофикация София" е такова). Още повече, част от финансирането на този проект е със заеми, но друга част е безвъзмездно финансиране с пари на европейския данъкоплатец. Ако утре това дружество - "Топлофикация София", спре да функционира, тези пари на европейския данъкоплатец очевидно потъват. От Комисията, освен въпроса, поискахме намеса и ревизия на ангажимента ѝ за финансиране, защото не сме убедени, че данните, с които те разполагат, са обективните данни за реалното финансово състояние на това общинско дружество", сподели адв. Петър Славов.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ами нали

    17 2 Отговор
    Това съоръжение е за изгаряне на преработени отпадъци.
    На 11-ти Юли ще има толкова много отпадъци и като ги преработим........
  • 3 мисира

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Първи да влезе да пробва инсинератора боико поджарникарчето.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 00014

    7 2 Отговор
    Корабите също имат инсинератори. Но на близък рейд и на кей е абсолютно забранено паленето му. Хората си пазят здравето. А нашите тъпанари .... давааааай.

    Коментиран от #17

  • 6 Не МОЖЕТЕ

    9 2 Отговор
    Те вече са направили сметката -КОЛКО ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ.
    А СМЕТКАТА ЩЕ Я ПЛАТЯТ СОФИАНЦИ И ДЕЦАТА ИМ.
    А тези които ще си напълнят шкафчетата отдавна не живеят в София. Те са в затворени комплекси , в еко горички близо до София.
    Там вятъра не носи мръсен въздух.
    Така че , натискайте си парцалите , лапайте мухите и дишайте чист планински въздух.
    Това ако беше във Франция , Германия и другите бели страни
    щеше да има дървен Господ.
    Научете се да се борите за правото да живеете , като останалите европейски народи от белия свят.
    Ако ви пречат законите--СМЕНЕТЕ ГИ.Така правят в САЩ.

    Успех.

    Коментиран от #20

  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    5 1 Отговор
    ИНСИНЕРАТОРА ,
    РЕШАВА ПРОБЛЕМА С ЧОВЕШКИТЕ ОТПАДЪЦИ ,
    КОГАТО ИЗБИВАМЕ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОПГ СИК - ДПС - ИМА и ТЪП НАРОД
  • 8 Тъпи кокошки и пуяци

    4 6 Отговор
    Съгласни са да дишат мръсен въздух.
    Абдали.
  • 9 мислещ

    3 2 Отговор
    Ами най-ефективно би било да инсинерейтнем отговорните за него.
  • 10 Гъзарбайтери

    4 4 Отговор
    В България не останаха умни.
  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    9 2 Отговор
    ТЪПИТЕ АДВОКАТИ СТАНАХА ИНЖЕНЕРИ ,
    ........А ПОЖАРНИКАРИТЕ И ЧАЛГАРИТЕ МЕСИИ
    .......
    ДА СИ ПОКАЖЕ АДВОКАТА ДИПЛОМАТА ПО ИНЖЕНЕРСТВО И И СЪМ ГОТОВ ДА СЕДНА ДА ОБСЪДЯ С НЕГО ТЕХНОЛОГИЯТА ЗА ИЗГАРЯНЕ НА ОТПАДЪЦИ ..........
  • 12 Некой друг

    3 1 Отговор
    Че изгорихме и кметицата на Красно село дето е от ДБ
  • 13 аман от калинки

    3 8 Отговор
    не е проблемът в инсинератора като такъв. порблемите са другаде:
    - замяната на природен газ с отпаден продукт. когато заменяш природен газ, с каквото и да е, винаги има регрес;
    - транспортът. това са прилично количество тежки камиони, които едва ли ще са евро 6 и едва ли ще са специално предназначени за целта. ще се вдигне нивото на емисиите от транспорта;
    - транспортът и съхранението на rdf-а. това може да се окаже основният проблем, но не от гледна точка вредни вещества, а от гледна точка миризми. не винаги е същото, въпреки убеждението на столичаните вповече. и тогава инсталацията в центъра вече ще бъде тежък проблем.
    иначе - сами по себе си емисиите от инсталацията няма да бъдат проблем, защото тя ще работи при условия, които на практика изключват емисиите на опасните вердни вещества, които се получават при изгаряне на тежка органика - диоксини, фурани, прахови частици.
    и още нещо - като биде затворен "кремиковци", подобри ли се качеството на въздуха. подобри се, ама друг път, просто изчезнаха цветните облаци на североизток от т.н. столица. една инсталация трудно може да е определяща за качеството на въздуха в такъв голям град.
    но пък за чесане на езиците и за предизборна кампания - става.
  • 14 Какъв е проблема

    6 4 Отговор
    Подобни инсталации има във всички големи градове в Европа. Близо до центъра на Виена например. Това което този лаладжия пропуска дали от незнание дали нарочно е че модерните такива съоръжения имат защити и при тях байпас не може да се случи както с бандитските инсталации на Ковачки и сие. Подкрепям ДБ но такива глупави позиции рушат доверието в образованите гласоподаватели.
  • 15 Марийка

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ИВАНЧО":

    Ти също, че от доста време ги забравяш
  • 16 Цанков

    4 3 Отговор
    Радев и Рашков вече имат официална подкрепа от САЩ в борбата с корупция, така че ГЕРБ със сигурност съвсем скоро ще бъдат изчегъртани, заедно със закрилника на магията - Гешев назначен еднолично от Тиквения лъжец и крадец за да пази гърба му.
    Да не говорим, че е назначен без образование и без конкурс.

    Коментиран от #19

  • 17 Е,и ? Какво?

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "00014":

    Пак да си пращате боклуците в провинцията ? Ето защо всички мразят софиянци.
  • 18 Петров

    5 2 Отговор
    Фандъкова се нагуши с кинти да трови софиянци.
    Да върне парите и да заминава в Сливенския.
  • 19 Важното

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Цанков":

    в България е какво искат българите,а не САЩ и ЕС. Толкова ли е трудно да не се дупите на всеки?
  • 20 На софиянци

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Не МОЖЕТЕ":

    сметките винаги ги плаща провинцията .
  • 21 Има инсинератори,

    5 1 Отговор
    които работят само по документи. Генка Шикерова направи голям репортаж, Война за трупове, по време на избиването на козите и овцете на хората. Оказа се, че собствениците на такова съоръжение лапат милиони, а работа никаква.
  • 22 Росен

    3 0 Отговор
    Дали съм разбрал правилно какво пише??? След като Баце похарчи милиарди за "независима газификация" от която Бг няма да получи нищо, сега е подписан договор с Американска компания която ще внася втечнен газ от терминали в Албания и Гърция който ще идва от САЩ? Междувременно Овергаз са платили 100 милиона на Газпром, за да се откупи?? Значи не стига, че Боко им построи газова магистрала с парите на Българският данъкоплатец ами и Овергаз им плати още 100 милиона??
    Гешев, нещо разследване няма ли да има за вреди нанесени на България в ГАЛАКТИЧЕСКИ размери ("особенно големи" не е достатъчно като дефиниция)
    И за чий е тази тръба която Боко построи, след като Бг има нужда от нов договор за доставка на газ???
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 1 човек

    3 0 Отговор
    Как можем да спрем Турция Германия и САЩ да престанът да се занимават с България ! ?
    Те знаят всички държавни тайни на България , а тва не е нормално да е така !
  • 25 Johansson

    4 4 Отговор
    Бойко и ГЕРБ ще спечели, а рашкоф, радев и учиндолския педофuл ще са в канала.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЧОБАН

    2 0 Отговор
    ЧЕКАЙ БРАТ МИ КОЙТО ПРАВИ БОКЛУЦИ ДА СИ ГИ ДИША АКО ИСКАТЕ ДА ГОРИТЕ БОКЛУКА НЕКАДЕ ДРУГАДЕ ШЪ ТРЕБЕ ДА ПЛАТИТЕ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    1 Най-добре е да се изградят 4 инсталации за изгаряне на битови отпадъци на площадките на основните централи на «Топлофикация София»АД (ТС): ТЕЦ «София изток», ТЕЦ «София», ОЦ «Земляне» и ОЦ «Люлин».
    Основни предимства:

    1.1. При изгарянето на битовите отпадъци е наложително впръскване на допълнително гориво, най-вероятно природен газ. За целта е необходимо да има газово трасе и горивно стопанство (за основно и резервно гориво).В ТС този проблем е решен в 4-те централи, където основното гориво е природен газ, а резервно-мазут.
    Допълнителното гориво е необходимо главно поради: неравномерния горивен състав на боклука, за разпалване на пещната камера, за добро управление на горивния процес.

    1.2. Площадките на централите на ТС са общинска собственост. Същевременно всичките 4-ри централи са проектирани с оглед на бъдещи разширения, така че спокойно ще се намери място за Инсенераторен цех влючващ и предварителната обработка/сортиране/ на отпадъците.

    1.3. Произведената от инсталациите енергия ще бъде усвоена с минимални загуби. Връзките със съществуващите мрежи ще изискват най-ниски инвестиции. При което, включването на инсенераторните инсталации към системата на ТС ще премахне проблемите с оперативното управление на съществуващите мощности и топлопреносната мрежа, тъй като ще бъдат към една администрация.

    1.4. Съществуващите централи на ТС са разположени равномерно в четирите посоки на града, което ще доведе до значително по-ниски разходи за т

    Коментиран от #31

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    1.4. Съществуващите централи на ТС са разположени равномерно в четирите посоки на града, което ще доведе до значително по-ниски разходи за транспорт на битовите отпадъци. Централите, въпреки че са в рамките на София, са разположени извън жилищни райони.

    1.5. Изграждане на няколко инсталации ще намали концентрацията на вредни емисии, генерирани от изгарянето. Тъй като, не същесвува абсолютно безопасна долна граница на вредни емисии, така че колкото те са по-малко, толкова е по-добре за здравето на столичани.

    1.6. Получената енергия ще има нулева себестойност, което ще повиши ефективността на ТС и нейната социална роля като комунално предприятие , или казано по-съвременно,-фирма от утилити сектора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове