28 Май, 2020 11:46 4 082 22

Съдия Дечев: Различната позиция на Лозан Панов дразни мнозинството във ВСС

  • емил дечев-
  • съдия-
  • съюза на съдиите-
  • лозан панов-
  • всс

''Това, което се случва с него, е и предупреждение към всички, които могат да достигнат висок пост'', смята съдията

Съдия Дечев: Различната позиция на Лозан Панов дразни мнозинството във ВСС - 1
Кадър: ''Честно казано с Люба Кулезич''

''Това което дразни много в позицията на Лозан Панов е, че той изказва различна позиция. Ако може да няма различна позиция, за ВСС ще е най-добре. В този съвет избраните 11 човека от парламента и прокурорската квота, могат да решат всичко без участието на съдиите. Безспорно е, че има членове на сегашния и бившия ВСС, които ще са щастливи ако г-н Лозан Панов подаде оставка'', това заяви съдия Емил Дечев в предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'' по ТВ Евроком.

Той е част от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България.

''Тези скандали с Лозан Панов по-скоро, може би, вече са стратегия на ''китайската капка“. Целта им е без да се обръща внимание какво говори той, хората да имат негативно мнение само от появяването му'', смята Дечев.

''Това, което се случва с него, е и предупреждение към всички, които могат да достигнат висок пост. Предупреждение какво ги очаква, ако не слушат хората, които са ги избрали'', добави съдията.

''Напълно логично е, когато се решават въпроси от глава 6 в Конституцията, която е за съдебната власт, освен политици, е нормално да се изказват и съдии. Лозан Панов не е правил изказвания дали да напуснем НАТО или ЕС, дали да се строи АЕЦ ''Белене'' или други такива въпроси. Той се изказва за съдебната система'', обясни съдия Емил Дечев.

''Това са обществени процеси, които протичат не само в България. Има такава вълна още в Полша, Унгария и други страни. Един от елементите на тези процеси, които вървят у нас от 20 години, е борбата за съда. Това е ключов елемент. Промените в Източна Европа засегнаха много съдебните системи. Съдът и прокуратурата са изключително важни. Въпросите са два - ще се търси ли отговорност, а тя се търси от съда, и второ: какво ще правим със собствеността и как тя ще се трансформира. Всеки един от тези въпроси зависи от съда и прокуратурата. Вниманието на другите две власти – законодателна и изпълнителна е било винаги много втренчено в съдебната власт'', заяви той.

''Още по Конституция ние имаме Висш съдебен съвет, но в него съдиите са малцинство. Това е парадокс, който противоречи на стандартите на Съвета на Европа, на Венецианската комисия и други, защото според тях съдиите, избирани от съдии, трябва да имат мнозинство в един такъв орган'', каза още съдия Емил Дечев относно дефектите в съдебната ни система.

По темата с мониторинга над България от страна на Европейската комисия, съдия Дечев заяви следното: ''В момента състоянието на мониторинга е състояние на импотентност. Формално той съществува, защото старата ЕК предложи отпадането му на новата ЕК, но това решение не е взето. Новата комисия работи по нов механизъм, в който ще влизаме и ние.''

Цялото интервю на Люба Кулезич със съдия Емил Дечев можете да изгледате след 10:15 във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    28 3 Отговор
    ГОЛЕМИ ВЪРГАЛИ ЩЕ ИМА СКОРО...ЖУРНАЛИСТИТЕ ОЩЕ ЛИ НЕ СА ОТКРИЛИ БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА...САМО ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ ИЗРЕЧЕНО ОТ НЕЯ И БАРЦЕЛОНСКИ Е ПЪТНИК....

    Коментиран от #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 РЕАЛИСТ

    33 4 Отговор
    Различната позиция на Лозан Панов дразни единствено един от Банкя.

    Коментиран от #5

  • 4 goni

    7 32 Отговор
    Ако, Лозан Панов е единственият читав съдия да уволним всички други и да оставим само него!:) Защо, той едиствен е света вода не напита?!:) Трябва ли църквата да го канонизира и да го направи Свети мъченик, още приживе?!:) Нека да излезе и си каже на кой господ се кланя, и дали не е идолопоклонник!:)

    Коментиран от #8, #12

  • 5 goni

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Интересно! Съдиите са добри, прокурорите са лоши!:) Ако, съдиите имаха мнозинство във ВСС нещата щяха да потекат по мед и масло!:) Мога да ти разкажа и други приказки, ама по-добре си ги прочети сам!:)

    Коментиран от #18, #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Прав е Панов

    31 3 Отговор
    Лозан Панов ,не иска да бъде един от Хунтата, която управлява, това е цялата, кристална истина!

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Панов е съвестен затова

    26 4 Отговор

    До коментар #4 от "goni":

    Защото, отказва да играе хорото на корумпиран съдия, малко са като него, в това блато, е ужас от поставени нагаждачи.


    Или, ще търкате, да не видят читателите истината?

    Коментиран от #9

  • 9 goni

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Панов е съвестен затова":

    Интересно! Я, сподели името на поне още един!:) Благодаря ти предварително за информацията!:)
  • 10 goni

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Прав е Панов":

    Според теб той е самотен воин! Няма ли поне един оръженосец!:) Като Дон Кихот!:)
  • 11 Високобюджетен маскарад

    6 17 Отговор

    До коментар #7 от "Прав е Панов":

    Бай Лозан,с отвитите болтове не иска да е от Хунтата на Баце,а иска да е от хунтата на СДС-Шайката,която изкорми държавицата ни и я увиси на ченгел.
  • 12 Глей ти

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "goni":

    Не е единствен, но е в малцинствената група. Проучи как се избира ВСС и ще разбереш, защо е така.

    Коментиран от #13

  • 13 goni

    1 7 Отговор

    До коментар #12 от "Глей ти":

    Е! Сподели името на някой от малциството! Би, ли ми казал защо само прочутия Лозан!:) Толкова ли няма поне още един честен съдия и всички са корумпирани?!:) Споделям личното си мнение: Лозан е прах в очите на хората! Ако, си зрял човек знаеш, какво е това!:)

    Коментиран от #14

  • 14 Глей ти

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "goni":

    Не съм аз този, който определя кой е корумпиран. Има си органи за това, за съжаление неработещи. Влез в сайта на ВСС и виж квотите. Единадесет са политически избор на парламента. Прокурорската квота и на следователите уж не са, но де факто и те са политически назначения. От тримата по право, главния прокурор не искам да го коментирам. Останаха съдийската колегия. Ей това е малцинството. Във ВСС има мнозинство на политически лица, макар и привидно облечени в независимостта по закон. Е, това може ли да бъде независим орган на съдебната власт? Поради това Лозан Панов, и не само той, са в опозиция на явно политически решения на ВСС. Затова се опитват и да го очернят. Все пак той е ръководител на най-важния съд в страната. Очернят ли го него, за да го разкарат, подчиняването на съдебната система ще е пълно.

    Коментиран от #15

  • 15 goni

    1 14 Отговор

    До коментар #14 от "Глей ти":

    Значи според теб Лозан е едиствен и неповторим!:) Той, не е от ничия квота и е едиственият съвестен!:) Ох! " Блажени са вярващите и тяхно е царството небесно!" Лозан си има свойте " малки таини", но за тях изобщо не се шуми. Той, e едно мюре!:) Подмамва хората! Вижте има честни и справедливи съдии! Но, на тях лошите не им дават да пекнат!:) Единствен той е смел и неустрашим и безпощадно се бори със злото!:) Ако, щеш вярвай!:)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ПЕНКО

    1 3 Отговор
    КОГАТО ГЛЕДАТЕ ДЕЧЕВ - НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО ...! КАКВО ОЗНАЧАВА РАЗЛИЧНА ПОЗИЦИЯ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА??? МЕЙ БИ : "ЗАКОНЪТ НЕ Е ТОЧНО ТАКЪВ -СПОРЕД МЕН "!?
  • 18 Георги

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "goni":

    Вие сте лицемер. Човекът,когото репликирате, изобщо не е казал това.
  • 19 Bai nudals

    4 0 Отговор
    Лозан е читав,ама шайката го грабна. Дано успее,ама те са пуснали пипала на всякаде,първо започват с мисирките,плюят,плюят. После идват законните бухалки...
  • 20 Bai nudals

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "goni":

    Ей,гони умник,скрий се откадето си изпълзял. Ние тоя филм сме го гледали.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Не думай

    1 0 Отговор
    Съдебна система дим, говори Москва.!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове