Last news in Fakti

31 Май, 2020 18:16 3 315 30

Мая Манолова внася законопроект за колекторите

  • мая манолова-
  • колектори-
  • колекторски фирми

Това е първи законодателен опит да се регламентира дейността на колекторите, засягаща над 1 млн. души

Мая Манолова внася законопроект за колекторите - 1

Утре, 1 юни 2020 г., от 11:00 ч., председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова ще внесе законопроект за регламентиране на колекторските фирми. Това ще стане в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І” № 1 (вход от бул. „Княз Дондуков”), срещу Министерския съвет.

По данни на Асоциацията на колекторските агенции в България през 2018 г. колекторите са събирали вземания от граждани по 1 221 227 случая за общо 1.418 млрд. лв. при среден размер на дълга от 1161 лв., е вписано в мотивите към законопроекта.

Промените забраняват събиране на вземания от колектори, ако в потребителския договор няма изрично писмено съгласие на длъжника задължението му да се събира от колектор, както и същият да бъде посочен конкретно. С промените на Манолова се забраняват и контактите на колектора с работодатели или близки и съседи на длъжника. Вече ВиК-дружества, енергоразпределителни дружества, топлофикации и мобилни оператори няма да могат да прехвърлят задълженията на хората към колектори. Забранява се на колекторите да начисляват всякакви други разноски при събирането на дълга, освен главницата и законната лихва. Недействително става прехвърлянето на дълг към втори, трети и следващ колектор.

В мотивите към законопроекта се аргументира въвеждането на регистър за колекторските фирми и регламентиране на дейността им за първи път от над 20 години насам. При системни нарушения на правилата за събиране на задължения колекторската фирма ще бъде заличавана от регистъра и ще ѝ се забрани да осъществява дейност. Ще има и санкции – глоба за служители на колекторски фирми до 1500 лв., а за колекторски фирми 5% от оборота, но не по-малко от 5000 лв., за всеки отделен случай на нарушения.

Проектозаконът изменя и допълва шест свързани закона, между които тези за защита на потребителите, потребителския кредит, кредитните институции, електронните съобщения.

Законодателните промени са адресирани до премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до народните представители от всички парламентарни групи, за да влезе законът веднага, в законодателната програма на 44-тото Народно събрание.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рон Джереми

    21 16 Отговор
    Майче, разхубавила си се!

    Коментиран от #8, #21

  • 2 Хаджи хаджи Българин

    50 5 Отговор
    Тия колектори ми приличат на мутрите от 90те години! Заставам плътно и одобрявам законопроекта, защото , хора изпаднали в немилост и са принудени да вземат кредити, им пускат, мутро- колектори!

    Коментиран от #9, #18

  • 3 Егида

    41 4 Отговор
    Прекрасни идеи, но се съмнявам, че ще минат, защото дерибеите са под закрила.
  • 4 Туй идиотски ухиленото

    13 36 Отговор
    В качеството на Какво? ще направи опит да внесе поредното си законодателно малооумие. Питайте ЧСИ-тата...

    Коментиран от #11

  • 5 Уса

    29 1 Отговор
    Измитираха американските колекторни фирми с тая разлика,че в САЩ колекторите са натикани от законите в мечи г.з и имат право само да ви пращат писъмца,които вие да изхвърляте в коша.Трябва да си много глупав,че да успеят да те притиснат в ъгъла
  • 6 БРАВО

    35 7 Отговор
    БРАВО МАНОЛОВА.ОТДАВНА Е ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАКРИЯТ ЧАСТНИТЕ КОЛЕКТОРИ И ЧАСТНИТЕ СЪДИЛИЩА.ТЕ СА ЕДНА ЯЗВА В ВСЕКА ДЪРЖАВА.ИНАЧЕ ДА СИ ИЗБЕРЕМ ЧАСТЕН ПРЕЗИДЕНТ,ЧАСТЕН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ И ДА СЕ ОБЯВИ БЪЛГАРИЯ ЗА ЧАСТНА ДЪРЖАВА

    Коментиран от #30

  • 7 Гост

    29 7 Отговор
    Много добър проект. Дано мине през Нароното събрание.
  • 8 7575

    13 20 Отговор

    До коментар #1 от "Рон Джереми":

    Вид на магистралка.

    Коментиран от #12

  • 9 Бай Хой

    9 22 Отговор

    До коментар #2 от "Хаджи хаджи Българин":

    Никой не ги кара да взимат заеми! И ако знаете,че 90% от взетите пари от тези фирми се използват за ЯДЕНЕ,ПИЕНЕ,ХАЗАРТ,ТЕЛЕФОНИ......изобщо за неща от които "бедният" българин не е на "зор".....
    Така,че проблема е в "главите" на тези,които преди да вземат така " необходимите" пари ( за да ги изплюскат и изпият) да помислят как ще ги връщат....Точка...

    Коментиран от #10

  • 10 свидетел

    6 15 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Хой":

    напълно прав ! десет плюса !
  • 11 Да те светна

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Туй идиотски ухиленото":

    ЧСИ работят по закон и правила, а т.нар. колектори са нещо като платени рекетьори, та има незабавна нужда да се гласува закон, който спира своеволията и натиска, упражнявани върху хората, имали нещастието да задлъжнеят.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шопо

    17 2 Отговор
    Глупости! Та нали Бойчето точно на тях даде 70 000 000 !!!
  • 14 БРАВО НА МАЯ

    23 12 Отговор
    ЕДНА УМНА ЖЕНА ИСКА ДА НАПРАВИ НЕЩО УМНО В ТАЗИ ДЪРЖАВА. ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН ТЕЗИ РЕКЕТЬОРИ ДА НЕ ПРИТЕСНЯВАТ ХОРАТА. НИКЪДЕ В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ ГО НЯМА ТОВА ЧУДО. ПОСЛЕ ИДВА РЕД И НА ЧСИ. АДМИРАЦИИ МАЯ
  • 15 Бай Кольо

    15 6 Отговор
    Майче ми ти тая тема я дъвчеш още като беше Омбудсман,ама после рязко млъкна,че половината то тези фирми се оказаха на твоите шефове бр.Галеви, сега пак празни приказки както винаги

    Коментиран от #17

  • 16 Кюстендилската

    6 13 Отговор
    селянка бори тези колектори от десет години. Като Дон Кихот е тази Мая Манолова Божкова. Само дето не може да хвърчи. Но ако и сложим една перка в задника може и да литне.
  • 17 габровец от варна

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Кольо":

    Абсолютно!И да не забравяме,че тия 'фирми'😂са перачници за кинти,само как се навъдиха за отр.време.
  • 18 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаджи хаджи Българин":

    Ма това са точно те
  • 19 Майна

    12 6 Отговор
    Мая, харесвам те и те подкрепям, да не ти пука от плюнките към теб, симпатяго, борбен човек си... Дерзай!
  • 20 Нео

    11 6 Отговор
    Добре бе Мая, но защо не го направи когато бе на власт твоята партия? тогава нямаше ли коректори? Подозирам, че само имитира дейност, за да не я забравят!
  • 21 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Рон Джереми":

    Ти не си ли я виждал на живо? Радвай се, ако е така!
  • 22 Таня първа

    2 5 Отговор
    Мая Манолова е борбена, за което моите уважения. Но защитава предимно длъжници, а те не са основна част от българите. Тези, които не теглим безмислени кредити, плащаме си навреме каквото трябва, сме много повече и за съжаление нямаме трибуна и истински лидер.
  • 23 оня с коня

    8 8 Отговор
    Мая имаше Законно право да внася Законопроекти/отделен въпрос е колко те ще бъдат приети/ когато бе Омбутман.Сега Мая е НИКОЯ и НЯМА ПРАВО ДА ВНАСЯ каквото и за е в НС за розглеждане.Затова и адресира ДРАСКАНИЦИТЕ СИ до ББ,до Цвета Караянчена и до Нар. представители,та КЪДЕТО ХВАНЕ ДИКИШ.В годините като депутат от БСП Мая се е доказала като Хитър и изключително нагъл човек и отлично знае,че НИКОЙ няма да се занимава с нейните "предложения" ."Тънкият момент" в случая е,че Тя ИСКА ДА НЕ ПОТЪНЕ В ПОЛИТ. ЗАБВЕНИЕ и да напомни на хората че още е Жива,щото...нали ще прави и тя Партия?!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Иван

    8 2 Отговор
    Единственият смислен закон е тия колектори напълно да се забранят.
  • 27 ПОВИШИХА ТЕ БЕЗ ДА УСЕТИШ

    0 0 Отговор
    КАКТО КРАСЕН КРАЛЕВ БЕШЕ ОПОЗИЦИЯ ВЪВ ВАРНА ,РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ СЪС ШИШИ ,ИНСА ОЙЛ/ПЕТРОЛ
  • 28 Опса

    0 0 Отговор
    Зсщо не каже Мамолова скьпите и чамти. Обувки и дрехи на каква цена са един работник не взема заплата колкото е чантата и или тя спестява от закуската си. Нее актуална мина и веремето има млади хора даите им права да се докажат.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове