Last news in Fakti

1 Юни, 2020 13:45 3 077 26

Мая Манолова внесе законопроект за колекторските фирми

  • мая манолова-
  • колекторски фирми-
  • колектори-
  • изправи се.бг

С промените на Манолова се забраняват и контактите на колектора с работодатели или близки и съседи на длъжника

Мая Манолова внесе законопроект за колекторските фирми - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова внесе законопроект за колекторските фирми.

По данни на Асоциацията на колекторските агенции в България през 2018 г. колекторите са събирали вземания от граждани по 1 221 227 случая за общо 1.418 млрд. лв. при среден размер на дълга от 1161 лв., е вписано в мотивите към законопроекта.

Промените забраняват събиране на вземания от колектори, ако в потребителския договор няма изрично писмено съгласие на длъжника задължението му да се събира от колектор, както и същият да бъде посочен конкретно. С промените на Манолова се забраняват и контактите на колектора с работодатели или близки и съседи на длъжника.

Вече ВиК-дружества, енергоразпределителни дружества, топлофикации и мобилни оператори няма да могат да прехвърлят задълженията на хората към колектори. Забранява се на колекторите да начисляват всякакви други разноски при събирането на дълга, освен главницата и законната лихва. Недействително става прехвърлянето на дълг към втори, трети и следващ колектор.

В мотивите към законопроекта се аргументира въвеждането на регистър за колекторските фирми и регламентиране на дейността им за първи път от над 20 години насам. При системни нарушения на правилата за събиране на задължения колекторската фирма ще бъде заличавана от регистъра и ще ѝ се забрани да осъществява дейност. Ще има и санкции – глоба за служители на колекторски фирми до 1500 лв., а за колекторски фирми 5% от оборота, но не по-малко от 5000 лв., за всеки отделен случай на нарушения.

Проектозаконът изменя и допълва шест свързани закона, между които тези за защита на потребителите, потребителския кредит, кредитните институции, електронните съобщения.

Законодателните промени са адресирани до премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до народните представители от всички парламентарни групи, за да влезе законът веднага, в законодателната програма на 44-тото Народно събрание.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    28 5 Отговор
    Мая е обикновена популистка, но този закон е хубав! Няма да го прокара и тя си го знае, ама така трупа точки. Решението с колекторските фирми е просто - разрешена стрелба при неправомерно навлизане в личното пространство!

    Коментиран от #7, #13, #24

  • 2 ончу

    15 11 Отговор
    Много се е разхубавила Мая, браво, чудесно изглежда.

    Коментиран от #8, #11

  • 3 За съжаление

    30 10 Отговор
    Браво Манолова, но при тия хрантутници в събранието, шансът "ЗА" е минимален.
  • 4 Точно така

    24 11 Отговор
    Само ни грабят. Браво на Мая.
  • 5 Грую

    10 7 Отговор
    А да побийват длъжниците може ли?
  • 6 Осъдена Душа

    29 2 Отговор
    А надзор над ЧСИ кога ще бъде уреден законово? Над тях е само Господ...

    Коментиран от #12

  • 7 Нама шанс

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    През телефона ли да стрелям, или през водопровода?

    Коментиран от #9

  • 8 Бончо

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "ончу":

    Ще го бъде, явно...
  • 9 Емил

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Нама шанс":

    Като застрелят двама-трима колектори и тези дето нямаме оръжие ще сме добре, щото главанаците няма да знаят кой има!
  • 10 Любомир

    16 3 Отговор
    Това е работа за бившите и сега настоящи рекетьори на СИК, ВИС и тем подобни.По кое време се появиха , а някой каза ,аз се справих с рекета. Той просто стана официално легален под ръководството на новите, недосегаеми ,,съдия изпълнител".Налагат си такси, лихви и хората биват тормозени до дупка.Това трябва да се приеме и гласува от майсторите на ,,чадъра" и да не получават комисиони.
  • 11 Емил

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "ончу":

    Явно не си запознат с компютърните технологии! ;)

    Коментиран от #20

  • 12 Да ти кажа

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Осъдена Душа":

    За ЧСИ има закон, та ти е.ава майката, а колекторите са като рекетьорите от едно време– гадни, нагли и безпощадни.
  • 13 куку руку ку

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Да напомням ли, че тя внесе законопроектът за чл.417 от ГПК, с който бяха създадени ЧСИ, или си помните!

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чичак

    6 7 Отговор
    Браво Мая
  • 16 Novus Ordo Seclorum

    6 4 Отговор
    Сега всички ощетени от този законопроект ще ревнат, че госпожата е популист. Това е всяко действие или ангажимент за такова действие, което отговаря на обществената конюнктура. Т.е. няма нищо лошо в популизма. Шайката, която и да е , винаги недоволства от популизма, защото всъщност не желае да предприеме действия в синхрон с желанията на суверена. С по прости думи, всеки който не желае да краде от своя популис ( народ) е гаден и лош човек, популист. Всеки който иска да откликне на нуждите на своя популис е ужасен популист. Шайката много мрази сред нея да има такъв който ще работи за народа. В обществото умишлено е провеждано промиване на съзнанието за да мисли, че популизма е лош. По същия начин е имало опити да омърсят и думи като Пацифист или Атеист. Едните защото не искат да убиват и водят война, другите защото отказват да вярват в недоказани истории, които ги задължават да вярват в приказките, а не в науката. Трябва да се въведе член в конституцията, които да криминализира неизпълнение на предизборни обещания. Неговото нарушение да се разглежда като престъпление срещу държавата и народа. Пример- обещават пенсията да е 1000 лв. Печелят изборите, защото с такова обещание е лесно. В края на мандата се прави анализ дали е работено в тази посока и какво е сторено. В случай че се докаже че изобщо не е имало как да се случи или че е имало, а не е сторено - доживотна без право на помилване!!! Да вземеш властта с лъжливи обещания е чиста проба преврат , нечестн

    Коментиран от #18

  • 17 гост

    6 5 Отговор
    В какво качество и с какво право Мая Манолова внася законопроект. Ако тя може да го прави, то защо Президента не може? Сега М.М. е обикновен гражданин, като мен. За да се внесат промени в законите от обикновен човек, то е възможно, ако се съберат над 2 милиона подписа (както Слави се опита с референдум)... и пак не стана. Когато М.М. премахне тормоза от монополисти, лихвари, колектори, то тогава да каже какво е свършила, а не какво иска да направи... Сега е само автореклама на която кълват зомбитата. У нас са те малко, защото народа редовно и продължително е лъган.
  • 18 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Novus Ordo Seclorum":

    За съжаление не е възможно да се търси отговорност за неизпълнени обещания. Няма такова нещо в нито една страна, защото винаги може да се намерят причини за неизпълнението, които са извънредни обстоятелства - световна криза, корона пандемия, цунами, влошена международна обстановка и т.н. Може да се направи друго - лесна процедура по отзоваване на народен представител. Ако някой е избран с примерно 30 000 гласа и се съберат 3 000 подписа за отзоваването му, то веднага се прави нов избор. Така народния представител ще се стреми постоянно да е в услуга на хората!
  • 19 Кюстендил

    6 5 Отговор
    Браво Мая, Колектор ските фирми са новите Рекетьори, да бъдат "обявени извън законите" Браво Мая!!!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 оня с коня

    7 6 Отговор
    Мая НЯМА ПРАВО да внася каквито и да са закони за разглеждане от НС.Имаше това право,но КАТО БЕШЕ Омбутсман,сега е Г-жа Никоя.Естествено че Тя го знае това Отлично,но Идеята й е просто ДА НЕ БЪДЕ ЗАБРАВЕНА че съществува на Политическия Небосклон.И се е гледала Мая в Огледалото и си е казвала НЕЕДНОКРАТНО "Каква бях,каква станах",но НА ИНАТ продължава да се Форсира...Е НЕ СТАВАТ с Инат тия работи:)

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ежко

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "оня с коня":

    Ти нормален ли си?За какво го прави Мая няма значение!Важното е какво се цели и дали това е стъпка в правилна посока!Дали ще мине или няма -времето ще покаже, но ако няма дори опит -няма как да се случат нещата!Ако искат ГЕРБ да го направят -ще ги адмирирам, но как да стане,като колекторските фирми са техни?!?
  • 24 Казуар

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Неплащане на сметка и невръщане на заем е вид кражба. В крайна сметка кражбата я плащат добросъвестните платци.
  • 25 Тошко

    2 4 Отговор
    Който има задължения, трябва да си ги плаща! Аз не съм съгласен да плащам (чрез бюджета) чужди сметки за парно, телефони, интернет и кабелни телевизии!! Мая всява раздори в хората и търси лични облаги от това!
  • 26 Българин

    0 0 Отговор
    Браво на Мая Манолова за предлаганите промени, те са логични, справедливи и защитават интересите на вечно мамените потребители.Дано 240-те го приемат, ще се радваме искрено.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове