Last news in Fakti

11 Юни, 2020 12:24 2 294 45

"Тренд": Българите мислят, че Бил Гейтс стои зад пандемията

  • бил гейтс-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • тренд

Две трети от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките

Всеки пети българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Над една пета от българите са на мнение, че Бил Гейтс стои зад пандемията. Над два милиона и триста хиляди българи са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест.

След приключването на извънредното положение и отпускането на противоепидемичните мерки, агенция „Тренд“ тества нагласите на българите по темата. Отчитаме доминираща положителна обща оценка - над три четвърти (76%) от анкетираните са на мнение, че България се справи с овладяването на епидемията от коронавирус. Едва 10% е делът на смятащите, че не се е справила.

Две трети от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките. До голяма степен можем да считаме, че в съзнанието на българите, извънредното положение и мерките около него са по-скоро отминал период.

В проучването този месец, екипът на „Тренд“, заложи и специален блок въпроси, касаещи добили популярност в последните месеци конспиративни теории. Една от тях се оформи около темата за навлизането на 5G технологията, за която над една трета от анкетираните смятат, че е опасна. Традиционно, по всички теми, хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това отчитаме, че именно сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна, е най-висок – 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна.

Над 2 милиона и 300 хиляди българи са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Малко над една четвърт (26%) са тези, които не се съгласяват с това твърдение.

Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Тук отчитаме по-високи нива скептицизъм спрямо тази конспиративна теория – 41% не са склонни да се съгласят с това твърдение.

Отчитаме съществен дял (40%) и сред мислещите, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Спрямо демографските разбивки виждаме, че живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в Столицата в най-малка степен.

Над милион са скептично мислещите, които смятат, че коронавирусът не съществува и че е световна измама. Над половината (56%) не се съгласяват с това твърдение.

Всеки пети (22%) българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Приблизително същият дял (21%) са смятащите, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 39% не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40% не могат да преценят или изкажат мнение.

Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия. Отново регистрираме висок дял (43%) на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26%) са несъгласните с това твърдение. 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mi ta ka

    5 17 Отговор
    Бас хващам че не е така !
  • 2 ужас

    14 31 Отговор
    Е стана ли ви ясно от анкетата, защо не може да се разчита българите сами да се пазят както в Швеция, две трети не спазват никакви мерки, пък всеки пети вярва, че е слух и че ще го чипират. С това мислене, скоро ще ги минем по 500 на брой заразените.

    Коментиран от #5, #10, #25

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 11 Отговор
    не е вярно

    Коментиран от #33

  • 4 Гей Билтс

    24 8 Отговор
    Както всички имате Уиндоус на компютрите си, така ще сложите и ваксината, нема де да бегате.
  • 5 Мислещ

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "ужас":

    Ако имаме увеличена заразяемост без да се увеличава смъртността (И тя не се увеличава), значи имат основание да мислят по този начин, а вие сте в грешка.

    Коментиран от #23

  • 6 Благой от Софстрой

    32 5 Отговор
    АЗ ЛИЧНО НЕ МИСЛЯ ,А СЪМ ТВЪРДО УБЕДЕН ЧЕ ТОЗИ ГЕЙТС Е МЕДИЦИНСКИ ФАШИСТ.
  • 7 шигиг

    24 0 Отговор
    Интернет постави българите в трудна ситуация. Повечето могат да четат но нямат познания и интелект да смелят информацията. В цял свят е така.

    Коментиран от #9

  • 8 Глупости

    21 5 Отговор
    Някой е взел пари за " социологическо проучване" . Аз пък мисля, че Бойко се страхува от Божков ???

    Коментиран от #27

  • 9 Пунта Мара

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "шигиг":

    Много точно казано
  • 10 няма страшно

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "ужас":

    опаковай се в целофан !
  • 11 Гост

    13 8 Отговор
    Много прост народ има. Ма то си личи и по изборите
  • 12 пройчо

    3 1 Отговор
    Димитър Ганев ,ако си свали и скалпа----ще стане още по-умен и хлъзгав.
  • 13 номад

    16 1 Отговор
    и аз мисля че на Алепу е подпорна стена и че шехерезада с кредити изплаща имоти и каскета не закача кирчо прасето и ивчо прокопиев ама народа немисли като мен
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тате казваше :

    5 0 Отговор
    " Интереса клати феса ! " Сега разбрах колко е бил прав !
  • 16 Долен вестник

    22 1 Отговор
    Цял свят го мисли.Питайте Тръмп
  • 17 Бачо Киро

    25 3 Отговор
    Интересно, Бил Гейтс никога не е крил и открито пропагандира за намаляване на популацията чрез ваксини, нашите "специалисти" обаче не спират да дрънкат, как това били конспирации... Ми а разберете се с Бил, поне да престане да го твърди по конференции... Поне видео материалите да разкарате...

    Коментиран от #26

  • 18 Софиянец

    23 3 Отговор
    Значи тоя очилатия публично обявява,че хората на планетата са много и трябва да се вземат мерки,ама щом някой спомене нещо за ваксината,в която и той участва,веднага е конспирация.Изобщо,щом нещо не им отърва,конспирация и никой от журналята не смее да го разледва.

    Коментиран от #39

  • 19 Бай ганю

    7 0 Отговор
    Голлем комплимент, тцтцтц тц само булгарите можели да мислят
  • 20 В.В.

    7 0 Отговор
    И не само Той...замесени са големи,мощни ,яки, иституции.....Които не го крият....От все страни...от САЩ,Русия,Китай, Европа...Спасение няма...Ще взимате кредити...До края на света.....
  • 21 Скрап

    5 10 Отговор
    Българите имат нужда от ваксина за параноидна шизофрения!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 има време

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мислещ":

    само стой и гледай, че ще се увеличи. Увеличава се пропорционално на броя на заразените. Да, лятото отчитат малко снижаване в другите страни, но като сложим състоянието на нашите провинциални болници и многото хора със заболявания, ще стане в някои области доста напечено, освен ако не ги затворят по къщите. Те хората не умират веднага като се заразят, първата седмица може да е песен, и после изведнъж не могат да дишат. Плодовете на повече жертви/като разбира се спрямо населението на България и населените места/ ще ги берем след седмица.
  • 24 Ндааа

    9 3 Отговор
    Защото неговата медицинско подразделение на корпорацията му патентова Covid-19 през 2014, като патоген съставен от животински и човешки вирусни щамове. За първи път се смесват човешки и животински клетки успешно.
    Според професор Ярославски, един от водещите вирусолози в Русия в този щам има 5 HIV клетки.

    Коментиран от #28

  • 25 А кой предлагаш тогава

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "ужас":

    да ни пази? Тия, дето не затвориха границите ли? Дето вместо да задължат хранителните магазини да работят денонощно, въведоха пенсионерски час(дето в цяла Европа им забраняваха да излизат, е разбира се с безплатен социален патронаж) и дори въведоха нощен час, за по-сигурно, че ще се сбутаме натясно през малкото оставащи часове. Нещо освен Господ Бог твърдиш, че ни е пазело досега ли??????
  • 26 Гост

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "Бачо Киро":

    Дай линк, където Бил Гейтс да пропагандира "намаляване на популацията чрез ваксини". От моите наблюдения на поведението на Гейтс, оставам с впечатление, че човека е добър и кампанията срещу него е точно от страна на мизантропите. Факти: Гейтс спасява Стив Джобс и компанията му от фалит, точно когато всички Апъл фенове сатанизират Гейтс; Никога Майкрософт не наказа крадящити Windows и др.продукти на компанията. Спомнете си как ореваха света срещу пиратстването музикалните компании, филмопроизводителите, авторите на книги. Майкрософт дори ъпдейтваха пиратски офис продукти и ОС. Гейтс продаде почти всички свой акции от печелившата MSFT за да финансира фондацията си, която не печели нищо. Тя е регистрирана с идеална цел и не може да печели и вбъдеще.
    Мисля, че когато разсъждаваш и действаш така в целия си съзнателен живот, едва ли в края му ще решиш да правиш зло.

    Коментиран от #29, #31, #32

  • 27 Думат ни

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Глупости":

    Получилите пари за изследването тренд, имат ли общо с тренди от 24ч? Прехвърлили са се да стават преброители на отговори на въпросите на господарите, защото за журналисти хич не стават, нищо че са им дали цяла рубрика.
  • 28 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ндааа":

    Като не знаете, недейте да пишете. Covid-19 не е вирус, а означава Корона Вирусна Болест от 2019 г. Вирусът, който причинява тази болест е Sars-cov-2.
  • 29 Гост2

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Разсъждаваш типично като човек черпещ информация само и единсвено от големите обществени средства за масова информация, чиято основна цел е да промива мозъците на обикновенните хора! Ти вероятно считаш, че всички държави са абсолютно независими територии, които се управляват от демократично избрани правителства, чиято единствена и главна цел е благоденствието на народа?! Жал ми е за теб, честно!
  • 30 ха ха ха

    10 2 Отговор
    ГЕЙтс е една от плюнките на ротшийлд... изпълнява каквото му кажат иначе ще му артисат милиардите. Той не е интересен, а и задължителното ваксиниране, няма да бъде прокарано, независимо от милиардите, които хвърлят в момента за да го постигнат - този опит им е четвърти и той буквално ги срина, вече и кучетата разбраха що е то Хитлер, ГЕЙтс и пр., и чия маша са били те!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Краси

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Тъй като трият коментара с линк,пробвам друго.Напиши това в ютуб и гледай. Бил Гейтс признава, че ваксините се използват за намаляване на човешката популация.
  • 33 Кое не е вярно

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не е ли вярно, че Бил Гейтс в свои изказвания твърди, че населението на Земята било прекалено голямо, а планетата замърсена?
    Не е ли вярно, че същият твърди, че населението на Земята трябва да бъде ваксинирано, за да намалее с 10-15%?
    Не е ли вярно, че Римският клуб, създаден през 1968 г. от световния елит за световния елит с такива еврейски фамилии като Ротшилд, Рокфелер, Х. Кисинджър и т.н., през 1974 г. приема план за "златния милиард" от човечеството, който да бъде отсят, а другите - кучета ги яли?...

    Не е ли истина, факт и каменен монумент сатанинският план с 10-те богоборчески заповеди издялани в камъка на монумента на осем съвременни езика и на още 4 древни езика? George Guidestones – потърси в интернет!!! George Guidestones е поръчан мистериозно от мистериозен човек през 1979 г., открит е на 22.03.1980 г., но при поръчката поръчителят представил се като Robert C Christian (вероятно псевдоним) е споделил с изпълнителя и управител на каменоделската компания Joe H Fendley, че замисълът за монумента е от преди 20 години (т.е. от 1959 г.)
    Първата сатанинска заповед гласи: 1. Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature. (Поддържай човечеството ПОД 500 МИЛИОНА ПРИРОДОСЪОБРАЗНО в постоянен баланс.)
    Първата сатанинска заповед има 4-ри постановки:
    -Човечеството да бъде поддържано и управлявано от някого тук на планетата. Кой е той? – Новият завет го е посочил – Анти-Христа.
    -Човечеството да бъде съкратено под 500 млн.

    Коментиран от #34

  • 34 Кое не е вярно

    10 3 Отговор

    До коментар #33 от "Кое не е вярно":

    (продължение)

    Първата сатанинска заповед гласи: 1. Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature. (Поддържай човечеството ПОД 500 МИЛИОНА ПРИРОДОСЪОБРАЗНО в постоянен баланс.)
    Първата сатанинска заповед има 4-ри постановки:
    - Човечеството да бъде поддържано и управлявано от някого тук на планетата. Кой е той? – Новият завет го е посочил – Анти-Христа.
    - Човечеството да бъде съкратено под 500 млн. ( не е споменато човеци, хора (human; people…). Следователно, „излишните” сега над 7 милиарда души трябва да изчезнат…
    - Останалите под 500 млн. (каквито и да са изпълнители на заповедите на управляващия – индивиди, биороботи, роби) не трябва да мУ замърсяват природата – пропагандата на Грета Тумберг, малкото зомби.
    - В постоянен баланс – много разтегливо понятие – в най-добрия случай, ако трябва да бъде пощаден някой той ще бъде един на всеки 15 души(1/15) от всеки народ. За България в най-добрия случай 1/15 означава да бъдат пощадени като роби на Анти-Христа не повече от 450 хиляди души...
    Сорос, Гейтс, Кисинджър, Илон Мъск…са само изпълнители на този план.
    Без ваксинация, геноцид (депопулация), чипизация и управление на чипираните биороботи (роби) чрез 5G технологията, планът на Сатана за налагане господството на техния месия - Анти-Христа - е трудно осъществим…

    Коментиран от #35

  • 35 Софиянец

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Кое не е вярно":

    Няма смисъл да им се обяснява.Започнаха да ти слагат минуси.Сещам се за клипа на "Пинк Флойд" с месомелачката.

    Коментиран от #37, #43

  • 36 бис

    5 2 Отговор
    Не само Българите а целия свят мисли така. В италианския парламент се повдигна въпрос за Гейтс, да му се повдигне отговорност за заплаха срещу човечеството.
  • 37 прав си

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Софиянец":

    Старите хора казват: "Ти го кръщаваш, а то пърди да ти мъти водата."

    Коментиран от #38

  • 38 ...

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "прав си":

    Ако го кръщаваше в чиста вода,няма как да я размъти ...
  • 39 Много са

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Софиянец":

    тези, които раждат по 5 чавета и ги оставят на издръжка на държавата. Много са в гетата в разни държави с прекомерна раждаемост, които после превземат Европата ни, ама откъде у всички мозък да се разбере какво е искал да каже Бил Гейтс. Иска да не се възпроизвеждат толкова много,защото като станат много и са гладни става страшно. Вместо 7,8,9 деца да раждат 2, за да може ако те не могат сами да им осигуряват храна и обучение да може да им се помага. А не после да разправят колко са онеправдани и какви расистки сме белите. Не искам с моите данъци да плащам детските на 20 годишна, която не може да си напише името без грешка, а вече е народила 4-5 и на 28 ще е баба, а на 40 прабаба. Нещо не сте му разбрали думите на Гейтс ама то какво ли разбират 2/3 от българите, а и не само от тях. Когато прозрат истината бели и синеоки ще са екзотика в Европа.

    Коментиран от #44

  • 40 Аз мисля че населението

    3 3 Отговор
    в Индия, Бангладеш, Нигерия, Сомалия, и т. н. трябва да спре да се увеличава. И това в Китай. Добре, че поне там дълго време поддържаха политика на 1 дете в семейство. Иначе не зная колко милиарда щяха да са станали. Много са хората затова нагъват прилепи, плъхове, храните са ГМО. Ако всички имаха по 2-3 деца максимум щеше да е много по-добро място за живеене планетата. С по-чист въздух, по-малко унищожена природа, с по-малко конфликти и войни. Вече не са необходими много хора, за да се добива храна като преди 150 години.
  • 41 Ичо

    3 0 Отговор
    Отдавна съм се убедил, че българите мислят с дирниците си.
  • 42 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    НЕ Е ВЯРНО !!! В РАЗВИТИЯ КАПИТАЛИЗЪМ СИ ИМА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ЛАБОРАТОРИИ /ФАРМАЦЕВТИЧНИ/ ПРОИЗВЕЖДАЩИ : "СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ -СЪС СЪОТВЕТНИ ЛЕКАРСТВА " ; " СТАВНИ БОЛКИ -СЪОТВЕТНИ ЛЕКАРСТВА "; " СЪРДЕЧНИ ПРОБЛЕМИ-СЪОТВЕТНИ ЛЕКАРСТВА " ---И Т.Н. И ГИ РАЗПРОСТРАНЯВАТ КРИМИНАЛНО ... И ПЕЧЕЛЯТ ... САЩ -САЩ !!!!
  • 43 Дрън-дрън

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Софиянец":

    Ми ще му слагаме минусите, щото теорията му има много съществен пропуск - дяволите не обичат да работят. На един devil, при това и чак подбран, му трябват минимум 1 000 роби. Ми то градовете по света са много повече от 500 хиляди. А devil-ът няма да живее сам, ами със семейството си. Ако човечеството толкова драстично намалее, то дивите животни ще се развъдят много бързо, ще се навъдят дори и по улиците и животът на тези подбрани ще стане доста несигурен. Като оставим настрана Индия и Китай, хората всъщност въобще не са много.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове