Last news in Fakti

16 Юни, 2020 20:38 9 228 26

Проф. Йончев пред ФАКТИ: Скептичен съм, че коронавирусът е плод на някакъв заговор

  • конспирации-
  • българи-
  • изследване-
  • коронавирус-
  • проф. димитър йончев

Експертът по национална сигурност коментира и изтеклия запис в интернет пространството, на който се чува гласът на премиера Бойко Борисов

Проф. Йончев пред ФАКТИ: Скептичен съм, че коронавирусът е плод на някакъв заговор - 1
Снимка: ФАКТИ

''Всеки има право да си търси за себе си, както казахте равновесие, и да си обясни ситуацията. В психологията има много едно много хубаво понятие - ''когнитивен дисонанс''. Тоест, когато в познавателен смисъл не си в равновесие. Примерно, знаеш, че не трябва да пушиш, но пушиш, или пък знаеш, че не трябва да нарушаваш правилата, но ги нарушаваш. Много е интересно, че хората не обичат да остават в такова състояние и си измислят някаква концепция. Колкото е по-примитивен човекът, толкова е по-проста концепцията''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ експертът по национална сигурност проф. Димитър  Йончев. Думите му са повод това, че преди дни излязоха резултати от изследване, в което се твърди, че много българи вярват в конспиративни теории, според които коронавирусът е заговор срещу човечеството, или пък е създаден от някой, който има користна цел.

''Лесно се проверява. Няма пушач, който да не ви обясни защо пуши. Същото е и с тази ситуация (б.р. извънредното положение, предизвикано от коронавирусната пандемия). Намираш се в положението, което се отличава от предишното и трябва някак да си го обясниш. Аз нямам нищо против най-различните обяснения, даже тази медийна небулоза, която се създава. Но има едно но. Ами, ако наистина е така? И затова, в такъв случай, по-разумно е да се спазват някакви мерки, а мнението да си го оставиш за себе си.  Все пак животът е по-ценен. Това, може би, винаги го има в нашия живот. Впрочем, това са последните думи на Балзак: ''Отивам да видя великото ''може би''''. Ние живеем в ''може би''. И не ми харесва, когато някой е твърдо: ''Това е така, това не е така''. Не е черно-бяло.  

''Е, когато си тийнейджър и ти кажат, че това теб не те засяга, и примерно в метрото поколенчески стоят маските, а поколенчески стоят без маските, това е вече разпадане на социалната връзка. Но нека кажем така. Ситуацията е необичайна и публиката се стреми всеки за себе си, всяка група за себе си, да намери някакво равновесие. Но при това положение никога не трябва да изключваме това, че онзи, който има възможност, ще лови риба. Водата е мътна'', продължи той по темата с различните теории за пандемията от COVID-19.

За фактическите последици от коронавирусната пандемия, проф. Йончев заяви: ''1 промил е засегнат, а останалите 999 са поразени от страха. За което, например, много допринася сегашната комуникационна среда. Не можехме да си го представим преди 50 години това.''

''Конспиративната теория работи само до степен, когато е в някакъв сектор на обществото, в само някакъв аспект, в някакво направление, но не за цялото. Цялото е толкова сложно, че няма начин да бъде обхванато. Но аз си мисля, че това беше причината да спрат ''Бесогона'' на Никита Михалков, който говореше точно за такъв заговор и руската държава му го спря, защото някак си публиката е чувствителна на тази тема. По-лесно се възприемат, както казах в началото, по-простичките обяснения. А ''заговор'' е сред най-простите. Той показа, че най-големите милиардери са основали фармацевтичната компания, която ще направи ваксината и която фактически, той го обяви, звучи много цинично, но той извади някакви доказателства, че това ще регулира населението на планетата'', коментира още експертът по национална сигурност.

''Последните данни за Италия са, че за няколко месеца там спадна с няколко години продължителността на живота. Ако тази тенденция продължава, защото сега много често срещам изявления, че при втората вълна той (б.р. коронавирусът) е по-контаминозен, по-заразен, по-лесно се разпространява, и знаете тези призиви: ''Трябва да живеем с'', да не смятаме, че окончателно ще се справим. Това пряко влияе върху продължителността на живота на хора, които имат заболявания, които са възрастни, а те са по-голямата част в Европа. И затова мисля, че не са лишени от основание тези наблюдения. Но доколко всичкото това е заговор на някаква група, тук съм много скептичен'', изрази мнението си той.

Според проф. Йончев разглеждане на хипотеза за въвеждане на нов световен ред, покрай създалия се хаос с коронавируса, е възможна, но той все пак се съмнява в съществуването на такъв сценарий.

''Какво ни показа цялата тази ситуация? Имаш два типа хора, които се опитват да влияят на обществото. Едни, които се опитват да се впишат с цел лична изгода и интерес, нямащи критично отношение. Най-често там са неграмотни. И други, които имат критично отношение, като изключа от тях радикализираните, защото там е смешно вече. Има една здрава нотка даже и в нашата журналистика. Аз не бих казал, че сме напълно лишени от нея, но за съжаление това не е мнозинство засега'', констатира той.

''Много хора говорят, аз наблюдавам сега, създават се даже и при нас политически проекти, които си поставят като основна цел възстановяване на националната държава. Никой не се връща в утробата. Няма как при тези комуникации, при това движение на хора, а и най-вече при тази незаинтересованост на бизнеса да прави войни. Той има интерес да прави бизнес, другите ограничения му пречат. Това е доброто на лошото. Защото безкрайният либерализъм, освободеният либерализъм, вярно е, че пробива държавите, но същевременно прави от цялото пространство икономическо изгодно пространство, което е хубаво да поддържаш прозрачно, за да може да се движиш из него, търговски да се движиш. А иначе, когато направите война, правите 17-ти паралел, отделяте ''Желязна завеса'', парчетосвате света и той не става вече за печалба. Това го изживяхме'', смята проф. Димитър Йончев.

''Има една тенденция, мои приятели от Франция често ми наблягат на нея, защото аз съм по-скептичен, че има доста интелектуалци, цели движения, сред които и доста млади хора, които са тип природозащитници, тип антилиберали, хора, които смятат, че тази форма на управление унижава човека и унищожава в нас нашия смисъл като разумни същества, защото ние не сме направени тук, за да си задоволяваме нагоните. Ние имаме една вертикална възможност да бъдем човечеството в себе си. Свържете го с религия, с каквото искате. Смятат тези мои приятели, че такава тенденция е доста зрима, доста силна и медиите, комуникациите ще помогнат такива хора да се самоорганизират'', сподели проф. Йончев.

Експертът по национална сигурност коментира и изтеклия запис в интернет пространството, на който се чува гласът на премиера Бойко Борисов:

''Той е достъпен на ползващите мрежите. Тоест, има една не малка част от народа, особено провинциалната част, по-елементарните хора, които нямат достъп до тази информация, дочули са нещо. Тези, които са го чули, естествено не могат да избягат от коментарите, които са строго разделени на две. Едни, които са уверени, че това е той и съжаляват, и други, които са уверени, че това е манипулация и нападат първите. Каквото и да направим, ние се разделяме. И затова според мен реакцията тук трябва да бъде съвсем професионална. Дайте да видим, направете един научен анализ и кажете какво е. Но самият факт, че такива неща пълзят и се движат в пространството говори много за състоянието на общественото мнение. То не е далеч от мисълта да го приеме това.

Никога не бих твърдял едностранно, че това е вярно или не е вярно при условие, че няма експертиза. Такива сериозни неща не се твърдят голословно. Затова не ми харесва и голословното отричане. Има два варианта. Ако наистина си го направил: ''Ами, мъжки разговор, не е за пред хора.'' Това рядко се случва, един американски президент се извини така, че направил грешка (Ричард Никсън). Но другият вариант, който е почтен и истински политически вариант, е: ''Искам да се обърна към специализираните органи, най-добре е да се независими, моля ви се проверете и се произнесете, а дотогава ви предлагам да закрием темата, защото всичко останало са спекулации. Какво пречи това да се каже? А иначе тези коментари... много са лековати.''

Проф Йончев коментира и броженията между държавата и някои бизнесмени, превърнали се в изгнаници:

''Периодично се случваха, в рамките на това управление, подобни напрежения между отделни съратници. В главата на управляващите въобще не стои въпросът да доведат някаква такава разправа докрай. Не може във всичките тези години, поне аз така си мисля, контактът между министър-председателя и един от най-богатите хора в страната, който се намесва на много места, да бъде една пура. Трябва да бъде много специална такава пура и затова тези обяснения, лековатите, ми показват само, че трябва да се пробутва, да минава, да дойде следващото. Ние някак си свикнахме, този модел отдавна работи. Много бързо един скандал измества друг, а ние вече даже не ги подреждаме, не ги помним.''

''Идва ми наум една работа в края. Имаме късмет с вас, че живеем в демокрация, защото ето например в Русия, където няма демокрация, там един човек ги управлява повече от десетилетие. А у нас, където има демокрация - 10 години. Така че друго е да живееш при демокрация'', завърши иронично проф. Димитър Йончев.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пашата

    41 9 Отговор
    Нема заговор,записът е истински.Баце еве с 200.
  • 2 СВЕТИ БОЙКО-ПОБЕДОНОСЕЦ, ДА СЕ СВЕТИ ..

    10 34 Отговор
    ИМЕТО МУ, ДА БЪДЕ ВОЛЯТА МУ!!!
    ВЕЛИК СИ БОЙКО НАИСТИНА ВЕЛИК,..ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК,ВЕЛИК РОДОЛЮБЕЦ, БЪЛГАРИН И ИСТИНСКИ МЪЖ!!
    МАЧКАЙ БЕЗМИЛОСТНО ЧЕРВЕНИТЕ ПОЗИТАНО-САРАЙСКИ ДОНОСНИЦИ,ХАЙДУЦИ И БЕЗРОДНИЦИ ОГРАБИЛИ БЪЛГАРИЯ!
    МАЧКАЙ ЗДРАВО,. ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СНЕ С ТЕБ!
  • 3 baihui

    23 4 Отговор
    Тоя охлюв хептен го е ударил тока!
  • 4 Д-р Бръкнипутев

    15 2 Отговор
    Тоя мяза на Развигор Попов, едно към едно са, ама си е махнал мустака.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Роко Сифреди

    5 10 Отговор
    Е и ?! и да е вярно, каква е алтернативата, тая недое.аната Корнела?! или палячото Слави Трънков?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 SSP Alliance

    2 1 Отговор
    Мacoви aрecти из цeлия cвят! Зaщo ли в CAЩ към 31 мaй 2020 имa 172 401 зaпeчaтани oбвинитeли aктa (oт caйта нa oфициaлният cъдeбeн aрхив нa CAЩ - pасеr.gоv) Зaщo Тръмп рeнoвирa Гуaнтaнaмo зa нaд 200 млн.? Дaли тoвa e зaрaди ceгaшнитe oкoлo 40 зaтвoрникa? Споменавал ли е Дoнaлд Тръмп, чe щe гo нaпълнят c мнoгo лoши типoвe?! Cъщecтвувa ли "Зeмният Aлиaнc"? A Ceкрeтнa кocмичecкa прoгрaмa, кoятo пoглъщa трилиoни дoлaри? Вижтe oщe: "Кocмичecкo рaзкривaнe - Зeмният aлиaнc" "Q - Плaнът зa cпacявaнeтo нa cвeтa" и "Нaд Мaджecтик - Пocлeдcтвиятa Oт Ceкрeтнaтa Кocмичecкa Прoгрaмa"
  • 13 Пешо

    11 8 Отговор
    Браво господа, откъде го изкопахте тоя комунист експерт, как все такива интервюирате, няма ли някой по да е с акъла си, не всико е пари авторче.
  • 14 Значи

    21 4 Отговор
    Вижда се ,че Йончев е извървял пътя от военен до професор, път, който днес в БГ е кратък. Вижда се ,че е научил доста нови думи, несрещащи се в уставите на БНА. Вижда се , също, че толкова е поумнял, че сам не разбира това , което говори. Така, че не се косете, ако и вие не го разбирате.
  • 15 И този

    20 1 Отговор
    Бие по тъч линията. Много говори, пък нищо не казва.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Momche

    3 0 Отговор
    Az kade ne sam profesor, znam che tva s virusa e chista manipulaciq I prah v ochite na horata. A na takiva pumqri kato toz kadeto sa mu platili da breshtolevi kvoto mu padne moga da kaja samo edno: Ne sme vsichki ovce ;)
  • 18 Правилно

    3 8 Отговор
    Доста разумно говори, но плюещите кобри винаги ще са недоволни. Закото така!
  • 19 Рошко

    5 0 Отговор
    Ами" професоре"като гледам нямаш фейсбук не знаеш сигурно и как да по разгледаш и в ютуб, може и скептицизма ти да се промени
  • 20 Ники

    9 1 Отговор
    Откъде се появи този политически труп? Йончев, вярваш ли, че имитатор би се съгласил да върши това, като знае какво може да му се случи впоследствие? Имитаторството е особена дарба и лесно можеш да бъдеш спипан.
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    вирус е
  • 22 ИВАН

    3 0 Отговор
    Дрън, дрън изтрещяло лъжливо старче, дошло да заработи някой долар с лъжите си - да има за внуците, за черни дни и за старини ... можело и да има Нов световен ред, ама той не вярвал, можело това, можело онова,- само увърта и нищо не казва, като съвременните политици
  • 23 МЪКА МЪКА

    3 0 Отговор
    90% от човечеството страда от мисловна парализа. За неща като конференция ТЕД, в която геЙтс споменава за редуциране на населението, Събитие 2019 от октомври месец, Аgenda 2020, и куп други събития,които са ФАКТ - средствата за масово оглупяване успяват да убедят стадото,че са конспирация , а за нещо като СВОБОДА НА СЛОВОТО ,което не съществува никъде,стадото е убедено,че го има.
  • 24 pepi 52

    1 0 Отговор
    още един " професионалист" и разбирач на всичко от родната БКП
  • 25 незнайко

    0 0 Отговор
    Скептичен бил !!! Направете сравнение със строежа на офицерския плаж който НЕ Е ХОТЕЛ А ПОДПОРНА СТЕНА и ще разберете що за глобален ЕКСПЕРИМЕНТ е този вирус !!! Вируса не е ИЗКУСТВЕН а е ЕСТЕСТВЕН !!!
  • 26 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Заговор на световно ниво.... Но в България управляват престъпници , а Сорос точно на това се кефи.... Педофилия, разврат и калигула.......... Тия за пари ни продадоха..... Но питат ли се какво после става с предателите.... Боже от евреин пари ,,,,,,,,,,,,