Last news in Fakti

17 Август, 2020 07:27 3 021 26

Проф. Друмева: Свикване на ВНС не е пречка за служебно правителство

  • емилия друмева-
  • румен раден-
  • бойко борисов-
  • конституция-
  • внс

Почти всички лансирани предложения за конституционни промени от страна на премиера Бойко Борисов не изискват свикване на Велико народно събрание, смята секретарят по правните въпроси на президента

Проф. Друмева: Свикване на ВНС не е пречка за служебно правителство - 1
Снимка: БГНЕС

"Предложенията за промени в конституцията, подготвени от екипа на президента, не изискват свикването на Велико Народно събрание. Румен Радев няма да внесе проекта си в този парламент, тъй като е с изчерпано доверие".

Това заяви проф. Емилия Друмева, секретар по правните въпроси на държавния глава, пред Дарик радио, цитирана от Епицентър бг.

Проф. Друмева беше категорична, че комбинацията между оставка на премиера и свикването на ВНС не е пречка за съставяне на служебно правителство, ако обикновеният парламент не може да избере нов кабинет.

Секретарят по правните въпроси обясни, че ВНС е заложено в конституцията като гаранция за стабилност и устойчивост, а не като изход от кризи. В случая основанията и предпоставките за приемането на нова конституция ги няма – като например нов модел на разделението на властите, какъвто в момента не се предлага.

По думите ѝ почти всички лансирани предложения за конституционни промени от страна на премиера Бойко Борисов не изискват свикване на Велико Народно събрание. Едно от възможните обяснения за лансираните идеи е стремеж на управляващите към спечелване на повече време. Друго лансирано твърдение било, че се цели избягването на вариант, при който да се назначи служебен кабинет.

„В публичното пространство се лансира твърдението, че комбинацията от оставка на министър-председателя и свикването на ВНС не допуска, препятства съставянето на служебно правителство. Такова твърдение не е състоятелно и няма опора в конституцията. Фактът, че парламентът няма да бъде разпуснат не препятства въобще съставянето на служебен кабинет, защото това е логична и последователна фаза, която изрично е предвидена от основния закон при подаване на оставка и при невъзможност на НС да състави редовно правителство по предвидената конституционна процедура", смята проф. Друмева.

"По начало промените в конституцията изискват голяма отговорност и внимание, ресурс на време и добра воля, така че внасянето на такъв сериозен проект в парламент, който е с много ниско доверие и изживява последните си месеци, едва ли е в синхрон с това, което влагаме в конституционализма“, каза проф. Емилия Друмева на въпрос за проекта за промени в основния закон, подготвян от президента.

Тя допълни, че легитимиране на този парламент, който приключва, чрез такъв значим проект не би било подходящо действие и няма да бъде извършено.

„Избиране на президента от парламента би била една посока, която не съм убедена, че е премислена“, коментира проф. Друмева по повод лансираните тези дни предложения в тази посока.

Тя беше категорична, че подготвяните от президента промени в основния закон не залагат идеи за президентска република. Което би засегнало формата на държавно управление и би изисквало ВНС.

Проектът обхваща широк кръг от въпроси, които засягат независимостта на съда, отчетността и ефективността на държавното обвинение, правата и свободите на гражданите, улесняване достъпа до КС, напомни секретарят по правните въпроси в президентство.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    20 34 Отговор
    Правите, струвате и все служебно правителство на БСП определено от спонсора от Дубай. Е поне си признайте, че партията ви е 6 милиона на червено и нямате финансов ресурс за честни избори. Признайте си че това е единствения начин да сте във властта.

    Коментиран от #24

  • 2 КОТарАК

    38 14 Отговор
    президентът влезе в политиката вчера и като такъв не може да се обвинява в нищо задкулисно и кражби . изглежда ми почтен човек , надявам се да измисли някакъв начин да създаде политически проект , въпреки пречките , които му налага поста , да обедини народното недоволство и протестиращите -бих гласувал за него , защото за друг не виждам за кого

    Коментиран от #3, #11

  • 3 Миризлив пор

    16 17 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Във политиката се влиза с пари, с много пари. Не казвам че е лош човек, просто изпълнява заповедите на тези които дадоха парите той да стане президент. Със една генералска заплата не вярвам да е спестил толкова, че да си самофинансира кампанията.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 КОТарАК

    14 12 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    доколкото си спомням е номиниран от БСП а те имат паричния ресурс за кампания! и не си мисли че няма честни хора между тях-във всяка партия ги има но са много малко

    Коментиран от #15

  • 5 123

    19 12 Отговор
    Какво точно предлага президента? Какво прелага БСП?Какво прелага ДПС? Какво предлага Отровното трио? Какво прелагат протестиращите младежи? Какво прелага Божков? Какво прелага Слави Трифунов? Знаеме какво предляга Премиера Борисов.
    Всички тези за сега не са съгласни с нищо което преди са искали ,и сега им се прелага. Всеки говори че прелага , но нищо същественно не са преложили.Единственното предложение е на Борисов. Едно е да искаш, друго е да можеш и трето е да го направиш? Лесно е да разбиеш каквто е построено до сега, въпроса е как да го надградиш а не унищожиш?За колко вереме и с колко труд изкарвате една 500 евро банкнота, и колко време отнема да я унищожиш като я запалиш с кибрит? С омраза хубави неща не стават, всички сте в лодката заедно и всеки един лесно може да направи дупка и да я потопи.

    Коментиран от #7

  • 6 Behemoth

    12 15 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    Ти си много зле, оди на доктор....два милиона и половина гласуваха за него дали са купени и то срещу кра.нтата на Тиквата с апартамента....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Искайте

    15 9 Отговор

    До коментар #7 от "Behemoth":

    Но сте малко, много малко. България не подкрепя протеста.
  • 9 Аве Адолф Хайлллл

    13 9 Отговор
    Превратаджийчето е мобилизирало куцо и сакато , да налива вода в мелницата на преврата ...... жалки изпълнения на жалки хорица .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ха-ха

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Ще видим колко е почтен
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 123

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "Behemoth":

    Един има със виждане, е казвай какви са ти вижданията?Явно си по умен от Президента щом ти знаеш какви промени в Българтия да има и как да бъдат направени, а той не знае какво иска. А чалгата е създадена от БСП и азиатските поклонници в България, не от ГЕРБ.

    Коментиран от #14

  • 14 Behemoth

    6 8 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    Баце е чалга отвсякъде и на записите има чалга...а относно идеите айде няма нужда след десет години да ги мислите сега...вън и съд на всички ви ...съда да реши виновни ли сте ...

    Коментиран от #16

  • 15 Миризлив пор

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Кога бяха изборите имаха, сега имат проблеми. За това Корнелия Нинова отказва да даде финансови отчети. Отделно имат да връщат на държавата едни пари надвзети от субсидия. Това много лесно се проверява, поразтърси се. Пак казвам, не е лош президента, лошо е задкулисието което му нарежда.
  • 16 123

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Behemoth":

    По отговора ти си личи че си също толкова толкова умен колкото името ти Behemoth. Другото е че не си никакъв демократ, а чист комунист чието единственна идея е да краде, ако имаше някаква идея за щеше да имаш да кажеш нещо повече от махай се.Имаш 6 950 000 съграждани имного въобще не са съгласни с твоите комунистически теории. Брисов според твойте комунистически виждания и тълкувания на демокрация ,до сега трябва или да те и изгонил извън страната или да те е осъдил. А това че Борисов слуша чалга не означава че той я е създал, най вероятно и не може да пее.

    Коментиран от #26

  • 17 По крадат от циганите

    5 7 Отговор
    Драпат за служебен кабинет за да се накрадат на воля. А после циганите крадяли и били виновни за всичко, казват белите цигани т.е. политици
  • 18 Анонимен

    1 3 Отговор
    Бойко Борисов се готви за Президент, така ми казва бай дупуде
  • 19 Бай бай

    4 5 Отговор
    Щом изпълзяха всички ДС агенти зад Румбо и ревът, значи Бойко им го сложи с...... Хахахахаха хахахахаха хахахахаха

    Коментиран от #21, #23, #25

  • 20 Айде стига бе

    5 2 Отговор
    Велико народно събрание? КОЕ ТОЧНО му е великото ⁉️ Обяснете ! Не е реторичен въпросът ми. КОЕ ?.Може би това,че внс се състои от доказани престъпници затънали до шия в престъпления срещу народа. Заради това ли е ,,велико". И КОЙ ще бъде в това внс ? Някакви божества от друго измерение изтъкани от светлина,други хора нямащи нищо общо с политика и с извращенията спрямо всички ни ИЛИ същите изверги гарантиращи ни геноцида всеки ден ?!!!! Като например 6-те лв.компенсация от вчера с които майчица абсурдистания компенсира покачването на ток,вода и цени.
  • 21 веселяк

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бай бай":

    Щом в различни теми правиш копи пейст на една и съща глупост, значи си на надница!
  • 22 Хайде

    2 5 Отговор
    и тая умница се изказа. Въртят, сучат, а само служебно правителство им е в устата. Ами няма да ви огрее,колкото и да виете.Хиени.
  • 23 БЪЛГАРЧЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бай бай":

    Ей като прочета някое велико творение на привърженик изпадналата в клинична смърт ГЕРБЕРАСТИЯ и ми става едно весело и приятно.
  • 24 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Може би не знаеш, че не може да се случва това което искаш и да вменяваш кой и какво да признае, "Една птичка Пролет не прави" По добре на изборите си помисли за кого ще дадеш своя глас- когато и да бъдат те.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай бай":

    Те, ДС агентите, още не са му простили дето навря в кучи г...Вальо Топлото........
  • 26 Никът ти е с

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    цифри .Сънувате цифри. Но 60 % ви е запазена мярка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове