Last news in Fakti

17 Август, 2020 11:18 3 096 30

Румен Ненков: Битката е кога да са изборите

  • нова конституция-
  • бойко борисов-
  • мерки

Заявката на премиера за Велико народно събрание е опит и двете страни в конфликта да излязат с достойнство

Румен Ненков: Битката е кога да са изборите - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият конституционен съдия обясни какво следва от заявката на Борисов за промени в Конституцията
„Дилемата е дали да има избори през декември или януари, организирани от служебно правителство на Румен Радев, или редовни избори през март. За това е цялата битка”. Това коментира в предаването „Здравей, България” по "Нова телевизия" бившият конституционен съдия Румен Ненков.

„Думите на премиера Борисов са извратени от държавния глава. Той каза, че депутатите от ПП на ГЕРБ ще внесат такова предложение, а те имат това право”, коментира Ненков.

И припомни, че когато президентът назначи Иван Гешев за главен прокурор, започна консултации за промени в Конституцията.

„Обществеността очакваше да види какъв е резултатът от тези консултации. Някъде прочетох, че неговият правен съветник проф. Друмева казва, че имало някаква готовност, но поради това, че доверието в този парламент било изчерпано, предложенията ще бъдат внесени в следващия парламент. Очевидно тези предложения не са свързани с кардинални промени, защото не предвиждат Велико народно събрание. Не виждам пречка тези предложения на президента да бъдат обявени на обществеността”, заяви Румен Ненков.

Според него и прокуратурата, и президентът са нарушили Конституцията. Докато прокуратурата обаче вече проявява известна сдържаност, от другата страна нещата доста загрубели.

„Президентът подкрепя протести, които са направо противоконституционни. Вече и аз се настройвам против властта, защото не може да осигури гражданските права на другите хора”, заяви Ненков.

Според него заявката на премиера за Велико народно събрание е опит „и двете страни в конфликта да излязат с достойнство”.

При свикване на Велико народно събрание сегашното правителство няма да продължи да управлява. Великото народно събрание ще трябва да избере нов кабинет. „Иначе отказваме ли се от парламентарния контрол върху изпълнителната власт?”, попита Ненков.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инквизитора

    36 3 Отговор
    Битката е да пратиш синчето некъде на сигурно в топлите държави.
  • 2 втори официален турски

    21 12 Отговор
    Велико Народно Събрание значи край на България.
  • 3 вввт

    34 9 Отговор
    Няма дилема. ББ се готви за президентското място и ще променят Конституцията, така че да го назначат за президент без избори.

    Коментиран от #7

  • 4 Гнида

    26 6 Отговор
    При вариант на свикване на внс , герб ще подредят за тях си нещата и ще управляват до края на нандата си , доста златни тоалетни ще построят .....
  • 5 цербер

    8 9 Отговор
    неговАТА правНА съветниЧКА проф. Друмева
  • 6 Просто е като Боко Борисов

    32 5 Отговор
    Битката е само една, Самодържеца Бойко Методиев Борисов да запази властта максимално дълго и да си подсигури имунитет, ако случайно я загуби и разбира се да си харчи спокойно спестените милиард и нещо!
  • 7 оня с коня

    0 15 Отговор

    До коментар #3 от "вввт":

    Е тва лошо лий?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Грейс

    23 4 Отговор
    Всички конст бивши съдии, полит, и соц лизатори, джурналисти, пол лица в групите на Герб и патериците им са добре подплатени финансово. Пачките не само замъгляват зрението, а направо ослепяват от тях. Както и да се изказват, освен пачките дриго не виждат.
  • 10 сектант

    20 3 Отговор
    много е обидно да ходиш и да хвърляш пари в лицето на хората, боче, много

    Коментиран от #17

  • 11 Българина

    27 3 Отговор
    Хората искат само: ОСТАВКА, СЪД и ЗАТВОР за ХУНТАТА....Останалото е ПУНТАМАРА, и селските номера на ТИКВАТА Не МИНАВАТ.
  • 12 Още един лъжец

    23 2 Отговор
    При ВНС сегашният кабинет продължава да управлява като правителство в оставка, а ВНС може да дебатира новата конституция с години
  • 13 Емил

    5 16 Отговор
    Чета коментари и разбирам защо русофилията е по-страшна от бяса! Освен че засяга главния мозък и нарушава всякаква мисловна дейност, блокира и сетивността - черното става бяло и обратно!
  • 14 Браво на Гешев!

    1 15 Отговор
    Уж искат промени, а се разбира че не искат
  • 15 Псевдоним

    19 1 Отговор
    Борисов в качеството си на какъв се изказва и се бута от името на депутатите? Неговата длъжност е дефакто на един слуга.
  • 16 НИКАКВО

    8 1 Отговор
    уважение към СУВЕРЕНА "ГРАЖДАНИТЕ' от страна на г-н Ненков използвайки думичката " хора " не носи никаква отговорност за казаното. Празнодумци .🤨🧐
  • 17 оня с коня

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "сектант":

    Ха ха!А ти хвърлял ли си някога че знаеш?А съм сигурен че на теб ако ти хвърлят Пачки в лицето много ще се обидиш...но ще търпиш докрай!
  • 18 Наблюдател

    11 3 Отговор
    Необходимо е служебно правителство. В момента бг медиите са в джоба на герб. Служебното правителство трябва да осигури свободни и обективни медии, за да са честни изборите. Иначе ще имаме поредни корумпирани русофоби, избрани по методите на ЦвЦв.

    Коментиран от #20

  • 19 Случайност?

    10 3 Отговор
    Тоя ненаял се гербав измекяр пак изпълзя да заработи още някоя стотинка за себе си и недоносения полуидиот сина си, дето е депутат от Гроб и лизането на топките на Тиквата и Прасето им е фамилен бизнес!
  • 20 М13

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Наблюдател":

    Бг медиите са джоба на плащачите на протеста, защо непрекъснато коментарите за протеста,. Тук там се появява някой с друга теза.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ю Кортес

    6 11 Отговор
    Нещата са пределно ясни.Бсп и ДБ знаят че не могат да спечелят при редовни избори.Искат еднолично служебно правителство при което да нагласят резултатите така че да имат мнозинство.Нямат никакъв друг шанс.
    Обаче,грешно са си направили сметката.При такава фалшификация,народа ще се вдигне и ще ги разкъса.Сегашните протести ще изглеждат като детска градина
  • 23 ЦРУ

    4 12 Отговор
    НИКОЙ да не се СЪМНЯВА !!!! При сл. кабинет ( без НС) ….на дторият ден пРезидента ще въведе ИЗВЪНРАДНО ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ !!!!! Ще вкара ГЕШЕВ з затвора ( иначе ГЕШЕВ ще вкара Р.Р. в затвора за ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА )….Б.Б. в гроба....а това АВТОМАТИЧНО ни вади от ЕС и НАТО - мечта на Кремъл !!! Р.Р. купува няколко МИГ-а ...и КАНИ " ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА " да ги обслужват ! БСП почва кампания.че от ЕВРАЗИЯ по -хубаво няма ….и вместо на плаж в Гърция...САЩ и Лондон....ще ходим на Каспийско море...Таджикистан ...Узбекистан.. В Гърция и Румъния -със ВИЗИ......а Корни и Р.Р. ще си отидат при синовете си в САЩ...…...ХОРА БДЕТЕ !!!
  • 24 Ненков,

    13 2 Отговор
    С какво протестът е противоконституционен? Доколкото си спомням, в Конституцията пише, че гражданите имат право на протести. Ако смяташ, че е противоконституционно да се протестира против Бойко Борисов, то тази конституция още не е приета.

    Коментиран от #25

  • 25 Ненковица от Сф

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ненков,":

    Протести...шествия..се разрешават от СОС .след подадени уведомления. БЛОКИРАНЕ на ключови кръстовища....магистрали....СТРУКТОРО определящи обекти ( министерства...болници...военни обекти ) СЕ СМЯТА за ТЕРОРИЗЪМ !!! …..АНАДЪМО ????????????
  • 26 Karosel

    3 6 Отговор
    Радев има една наредена от Москва цел-да вкара България в криза, с цел отцепването и от ЕС т.ест. цивилизованите държави и да бъде закачена в орбитата на Русия! Да бъдат оглозгани милиардите помощ от ЕС за преодоляване на коронавируса и да бъдем бедни и прости кълвачи! Те най - лесно се манипулират. Това е Радев не иска НС а пълната безконтролна власт по путински!
  • 27 Бивш канадец

    3 0 Отговор
    Битката наистина е да изборите. Защото Тиквата прекрасно разбира, ме при избори, организиране от временното правителство шансът му за победа е около минус нула. Да не говорим пък, че ако не натисне чиновниците и не преброи и мъртвите души, може и да не стигне 4%!

    Коментиран от #28

  • 28 СОФИЯНЕЦ

    1 7 Отговор

    До коментар #27 от "Бивш канадец":

    ТЪПчоооооооо…….САМО ТИ ЛИ не ЗНАЕШ ???.....или толкова си знаеш !......Б.Б. ДВА ПЪТИ го избираме за кмет на СФ ...със над 70 %...при у-нието на серГея !!!!! ГЕРБ почва като НОВОУЧРЕДЕНА ПАРТИЯ ...при у-нието на ТР.КОАЛИЦИЯ ….и от тогава ВИНАГИ ПЕЧЕЛИ със над 1 000 000 + гласа !!! Б.Б. ДВА пъти подава оставка.....и ДВА ПЪТИ НАРОДА го връща на власт с над 1 000 000 гласа ! СЕГА ...ГЕРБ + ОП = 123 депутати ….а на пролет ...ГЕРБ + ОП = 140 + депутати. а това значи....БОРИСОВ -4 ….БОРИСОВ -5 ….и така …" ДОКАТО СМЪРТТА ни РАЗДЕЛИ " ….или БСП спадне до 4-5 %...………..ПАНИМАЕШ ????? МАРШ обратно при ЕСКИМОСИТЕ и БЕЛИТЕ МЕЧКИ !
  • 29 ПУДЕЛА

    0 1 Отговор
    EЙ ЛИВAДИ ТAКИВA !!! Aз cъм ПРИДВOРНИЯТ пудeл нa Чeрeпa . Кaзвaм ce гн. Нищo нe прaвим Рaдeв киceлия . Зa мeн e ВAЖНO мoят ГOCПOДAР дa e дoбрe и дa ми cлaгa в ''пaничкaтa '' РEДOВНO !!! Зa ceгa ce cпрaвя дoбрe и aз гo пoдкрeпям зa тoпкитe . Aкo трeбвa щe му ги oближeм !!! Прeзидeнтcкaтa инcтитуция нe мe интeрecувa , нaрoдa cъщo !!! Рaздeлям и влaдeя caмo бaлъцитe !!! Жaлкo , чe тe cтaвaт вce пo мaлкo !!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове