Last news in Fakti

19 Август, 2020 17:20 6 418 7

„Инвестбанк“: Милионите от Венецуела са постъпили при нас съвсем законно

  • николас мадуро-
  • пари-
  • инвестбанк

Всяко парично движение се регистрира и проверява от всяка банка по пътя на трансфера за произход, причина, краен собственик, договорни отношения и транспортна документация

„Инвестбанк“: Милионите от Венецуела са постъпили при нас съвсем законно - 1

По повод публикация на сайта „Биволъ“ от 15.08.2020г. /б.р. публикувана и във ФАКТИ/ „Парите водят от Каракас към Кремъл. $158 млн. на Николас Мадуро отлежават в „Инвестбанк““, в която се отправят директни обвинения към „Инвестбанк“ АД „в изпирането на нефтодолари, от “Инвестбанк” АД“, бихме желали да възразим срещу направените внушения за противоправно поведение на кредитната институция.

Категорично заявяваме, че „Инвестбанк“ АД е спазила всички национални и европейски регулаторни изисквания, в т.ч. наложените международни санкции и ограничения, както на ЕС, така и на OFAC.

За да се квалифицира паричен трансфер като „изпиране на пари“, следва да е налично доказателство, че средствата са с престъпен произход, което се доказва с решение на компетентен орган за извършено престъпление с влязло в сила осъдителна присъда. Дейността на банките е да предоставят банкови продукти и услуги на своите клиенти, като тя е строго регламентирана и регулирана, с ясно разписани правомощия и компетенции, които не включват разследване на евентуални престъпления, за което са оправомощени други органи и институции.

Задълженията на банките са да информират тези оправомощени органи при финансови трансфери с недоказан съмнителен произход.

Паричните преводи по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички изискуеми мерки за превенция и не е имало основания за съмнения по отношение на произхода им. 

Адвокатите и адвокатските дружества откриват клиентски доверителни специални сметки по чл. 39 от Закона за адвокатурата и при тяхното управление те са длъжни да прилагат Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), поради факта че те са задължени лица по чл. 4, т. 15 „лицата, които по занятие извършват правни консултации.....“.

Входящите и изходящи преводи по доверителната сметка са обработвани от различни банки от ЕС и САЩ включително, без да има затруднения при тяхното изпълнение. Банките кореспонденти също извършват задължителна проверка по отношение на мерките срещу изпирането на пари и спазването на въведени международни санкции, както по отношение на държави, така и по отношение на лица от международни санкционни и забранителни списъци.

Преди средствата да постъпят в „Инвестбанк“ АД, те са преминали през минимум две банки кореспонденти, тъй като ние нямаме преки кореспондентски отношения с венецуелски банки.

Всяко парично движение се регистрира и проверява от всяка банка по пътя на трансфера за произход, причина, краен собственик, договорни отношения и транспортна документация. Веднъж минали през филтъра на няколко контролни и финансови институции, парите постъпват в „Инвестбанк“ АД по доверителните сметки, открити към адвокатска сметка по чл.39 от Закона за адвокатурата.

Като допълнителна мярка за сигурност, преди клиентите да бъдат представени за одобрение от „Инвестбанк“ АД, всеки клиент и всяка транзакция е била първично проверявана от специализирана швейцарска фирма, лицензирана да извършва анализи и оценка на риска, в съответствие с международните норми за противодействие на изпирането на пари. Както е известно, най-строгият и безкомпромисен контрол в тази област е швейцарският.

Адвокатът, като задължено лице по чл.39 от Закона за адвокатурата е водещото отговорно лице, съгласно действащото законодателство по ЗМИП, нормативен контрол за идентификация на неговите клиенти, финансовите им транзакции, участващите в тях лица и произхода на средствата, с които те се разпореждат.

Извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които включително имаме представени товарителници, което потвърждавате и вие в статията си. Не са налични санкционни трансакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.), а така също и лица, които да са в списъците не само на OFAC, но и в базата данни ползвана от нас за проверка и наличие на негативна информация, а именно Accuity Online Compliance.

Специализираното звено в банката извършва постоянен контрол за съответствие на платежните операции на всички наши клиенти на територията на Република България и чужбина, като банката инвестира значителни по размер средства в специализирани софтуерни системи за превенция и противодействие срещу измамите и изпирането на пари, а именно ASSEBA AML, както и посочената по-горе база данни Accuity Online Compliance.

Ще бъдем удовлетворени, ако настоящото писмо бъде възприето като израз на уважение към Вашата дейност в полза на обществото и желанието ни "Биволъ" да отразява коректно обстоятелствата, свързани с „Инвестбанк“АД, което е от взаимен интерес, както за финансово-банковата дейност в страната, така и за Вашата медиа, която, вярваме, се стреми да информира обективно своята аудитория.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    33 2 Отговор
    Съвсем законно си влязоха в шкафчето ми.Кълна се във внуците.
  • 2 Няма къща в Барцелона

    28 3 Отговор
    Щом парите са законно откраднати, значи няма проблем. Поне аз така я разбрах тази статия.
  • 3 Пази Боже

    21 2 Отговор
    ДА ГИ ИЗТЕГЛЯТ НЕЗАБАВНО ЩОТ ЯНКИТЕ ЩЕ ГИ СВИЯТ НЕЗАБАВНО /РАЗБИРА СЕ С ЩЕДРА КОМИСИОННА ЗА УПРАВАТА НА БНБ И РАЗНИ ДРУГИ ПО ВЕРИГАТА
  • 4 ПЕНКО

    2 19 Отговор
    БЪЛГАРСКИ "БИВОЛЕТА " НЕ СЕ НАПИНЯЙТЕ ---АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ОТГЛЕЖДАТ "БИВОЛИ"--- ТА ДА ВИ НАПРАВЯТ "БИВОЛЧЕТА " !!!!!!!!!!
  • 5 София

    11 0 Отговор
    Банка=Банда
  • 6 Политолог

    4 2 Отговор
    От години сайта Бивол раздухва една новина, прави от мухата слон и 90% са фалшиви новините им. Никога не проверяват източниците си, разчитат на шараните да лапат мухите. Определено платен сайт, обслужва определена политическа група

    Коментиран от #7

  • 7 Харалан Добрев

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Политолог":

    АБЕ ЛОШОТО Е ЧЕ 90% СА ВЕРНИ И ТОЧНИ НОВИНИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове