Last news in Fakti

16 Август, 2020 18:04 10 905 16

$158 млн. на Николас Мадуро отлежават в „Инвестбанк”

  • николас мадуро-
  • пари-
  • инвестбанк-
  • алекс сааб-
  • цветан цанев

Венецуелски депутати с второ писмо до Бойко Борисов за деблокиране на петродоларите

$158 млн. на Николас Мадуро отлежават в „Инвестбанк” - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Колумбийският милиардер Алекс Сааб е предполагаемият собственик на запорираните в България венецуелски авоари. Той беше задържан през юни в Кабо Верде с международен ордер за арест от САЩ. По искане на бившия посланик на Вашингтон в София Ерик Рубин бяха блокирани €141,5 млн. в кореспондентски сметки на адвоката Цветан Цанев. Те все още са арестувани в банката „гнила ябълка” „Инвестбанк”, разкриват съдебни документи, с които „Биволъ” се е запознал. Oще една група венецуелски парламентаристи са подготвили писмо до премиера Бойко Борисов с молба средствата да бъдат деблокирани, за да се закупуват храни, съобщи „Биволъ” в съвместно разследване с избягалия в Колумбия екип венецуелски журналисти от сайта Armando Info.  

От миналата година опозиционното мнозинство на Националната Асамблея на Венецуела разследва ролята на България в изпирането на нефтодолари през “Инвестбанк” АД. Ключова роля имат фирмите Salva Foods 2015 SA, Adon Trading и Group Grand Limited чрез фиктивни доставки на храни. Те са свързани с милиардера Алекс Сааб Моран. 

Алекс Сааб е арестуван и чака екстрадиция в САЩ

Колумбийският милиардер от ливански произход Алекс Сааб се смята за един от топ олигарсите на Николас Мадуро и за възможен “ковчежник” на ливанската терористична групировка „Хизбула” в Латинска Америка. 

Той бе арестуван от властите на о. Кабо Верде (бивша колония на Португалия) по настояване на САЩ, които го издирват по обвинения за пране на пари от Венецуела. 48-годишният предприемач е задържан с т.нар. “червена бюлетина” на Интерпол, издадена от Министерството на правосъдието на САЩ. 

През юни т.г. Алекс Сааб Моран беше задържан по време на технически престой на частния му самолет, в който той пътувал за Иран, като агент на правителството на Мадуро. Там той трябвало да сключи сделки, свързани с получаване на храна и медицински консумативи за борба с коронавируса, твърди венецуелското външно министерство.

На 4 август същия сайт съобщи, че съдът в Кабо Верде е дал зелена светлина за екстрадицията на Сааб в САЩ, но информацията засега не е потвърдена официално. Съгласно законодателството на Кабо Верде, защитата на Сааб има право за още две обжалвания на това решение. 

Моран влезе в санкционния списък на американското Министерство на правосъдието (OFAC) през юли 2019 г., а през септември бяха санкционирани и негови роднини. Обвиненията на САЩ са, че той е създал през 2016 г. корупционна мрежа за доставки на хранителни стоки  за режима на Мадуро, заобикаляйки международните санкции.

Заедно с неговия бизнес партньор Алваро Пулидо, Алекс Сааб е обвиняем за пране на пари, след като двамата са организирали извеждането на $350 млн. от Венецуела през САЩ към чуждестранни банкови сметки. Това е станало, когато през 2011 г. са получили първите си държавни поръчки от режима на Уго Чавес за изграждане на жилищни сгради. 

В България името на Моран се свързва с няколко фирми, свързани с адв. Цветан Георгиев Цанев. Името на Цанев изплува и в други  скандали като колаборация с италианската мафия в бизнес с “кървави диаманти” в Африка и отвличането на танкера БАДР. 

През февруари 2019 г. „Биволъ” разкри в свое разследване, че адвокатът Цветан Цанев, в миналото е имал тесни бизнес връзки с лица от т.нар. “Кръг Банкя” по линия на петролния бизнес с Русия.

Самият Цанев омаловажи аферата в ЮАР и отрече участие в сагата с танкера БАДР. Той изпрати позиция до Биволъ, в която казва буквално следното:

“Може би единственият верен факт е, че и аз и някакъв си италиански мафиозен бос сме посетили по различно време ЮАР, и сме се интересували от един и същ обект, публично обявен за продажба; За аферата „Бадер“ научих от страниците на „Биволъ“, която много ме развесели.” 

Второ писмо от Каракас до Бойко Борисов 

Както писа „Биволъ”, през април 2019 г. поне депутати от Венецуела (Луис Пара, Ричард Атреага и Конрадо Перес) пристигат тайно в София и се срещат в МВнР със служителка на отдел “Америка”. Там те предават първото си писмо до премиера Бойко Борисов, с молба да бъдат размразени средствата в „Инвестбанк”.  

Първата снимка, изтекла в медиите с Ричард Артеага и Конрадо Перес в София. На оригиналната снимка, с която се сдоби Armando Info, се вижда и Луис Пара, който считано от 5 януари 2020 г. заема длъжността на “председател” на Националната Асамблея с подкрепа на чавистите, в опит да свалят Хуан Гуайдо от този пост.

Когато представителите на законодателната власта на Венецуела правят своя “евротрип” с цел да лобират за бизнеса на Алекс Сааб, Министерството на финансите на САЩ е провеждало разследването си срещу колумбийския милиардер. Де факто, само след три месеца, през юли 2019 г., ведомството на министъра Стивън Мнучин установява и санкционира компаниите: Asasi Food FZC (ОАЕ), Group Grand Limited (Хонконг) и Mulberry Proje Yatirim (Турция), свързаните с доставки на хранителни стоки за режима на Николас Мадуро.

Друго писмо, подписано от венецуелските парламентаристи Конрадо Перес и Фреди Суперлано са се обърнали към премиера на България на 9 април 2020 г. Фреди Суперлано не е бил част от делегацията на представители на венецуелския парламент в Европа и е отказал да пътува, за да защитава бизнеса на Алекс Сааб и не спира да е част от опозицията, за разлика от политиците, които са преминали в опозиция на Хуан Гуайдо. В писмото те твърдят, че са проверили дейността на редица компании, които по данните на Armando Info са близки до Алек Сааб, и не са открили нередности.

„Ние, председателят и зам.-председателят на Постоянната комисия за надзор на публичните разходи на Националната Асамблея и председател на Специалната подкомисия, която разследва оплакванията, подадени срещу фирмите, свързани с Местните комитети за снабдяване и производство CLAP – депутатът Фреди Суперлано и Конрадo Перес, депутати в Националната Асамблея, които анализираха документацията, представена от законното представителство на фирмите, както и съответните МИКРОБИОЛОГИЧНИ АНАЛИЗИ за разследване на оплакванията, подадени в нашата подкомисия срещу фирмите ASASI FOOD FZE и GROUP GRAND LIMITED за търговия с хранителни стоки”. 

Те описват проверките си и намекват, че няма основания за продължаващото удържане на средствата, които са в сметките на Цветан Цанев. 

„Важно е да се изтъкне, че парламентарното ни посещение имаше за цел, както и изложихме в нашата молба за среща, на първо място да Ви връчим в приложения анекс заверено копие на взетите от Специалната подкомисия решения относно  разследванията, които бяха проведени на тези фирми в приложения анекс; в този смисъл предлагаме, фирмите, които са спазили механизмите на парламентарен контрол и останалите законови изисквания да могат да разгледат тези действия, за да продължават своята търговска и финансова дейност по предназначение. На второ място ви молим да откриете схема на сътрудничество с цел задълбочаване на борбата срещу корупцията с механизмите за контрол, санкции и ембаргови мерки на всички онези фирми, които пренебрегват и не спазват мерките на парламентарния контрол, установени в Конституцията на Боливарската република Венецуела и по-специално на тази Специална подкомисия, на която бе възложено проучването на случаите, отнасящи се до Местните комитети за снабдяване и производство CLAP”. 

Парите на Алекс Сааб са в „Инвестбанк” 

Въпреки че властите съобщиха само за $60 млн., общата сума на арестуваните от българския съд по искане на ДАНС средства са $158 млн.

Тези активи са предположително на офшорните компании с бенефициенти на кръговете около  Алекс Сааб и PDVSA. Парите са в сметките на адвоката Цветан Георгиев Цанев, депозирани в „Инвестбанк” АД на Петя Славова. 

„Биволъ” се сдоби със 7 определения на съдилищата относно ареста на средствата, като част от тях потвърждават решенията на по-ниските инстанции за запорирането на сметките на адвоката Цветан Цанев, чието име се споменава в съдебната документация като Ц.Г.Ц. 

Софийски градски съд (СГС) арестува средствата според Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП), става ясно от определението No.25 от 31.05.2019 г. на VII състав на Софийски апелативен съд (САС) с председател Диана Коледжикова и съдиите К.Първанова и Д.Мирчев. 

„Производството пред СГС е образувано по искане на прокурор от СГП за постановяване на мярка по чл.73, ал .3 ЗМИП-налагане на запор по сметки на Ц. Г. Ц. до приключване на възложена проверка по сметките, по които са нареждани суми. Представени са данни за извършени операции по установени банкови сметки с титуляр Ц. Г. Ц. и изложение, че е налице съмнение за обвързаност в изпирането на пари с неустановен действителен източник на формиране в особено голям размер и вероятното му инвестиране във финансово кредитната система на РБългария. Посочено, че от информация на „Финансово разузнаване“ – Д. /л.8 по делото/ се установява, че Ц. Г. Ц. е титуляр на 80 броя банкови сметки и че са налице данни за пране на пари. Постъпила е информация и от БНБ, че в периода от 12.07.2018г до 6.11.2018г   по сметки на ТБ [фирма] са получени средства на обща стойност 141.5 млн.евро, както и че титулярът ги получава в качеството на лице по чл.39 ЗАдв. Част от средствата са излъчвани или нареждани от банка във В.». 

В определението No.9 на Софийски апелативен съд (САС) от 5 март 2019 г. 13-ти състав с председател Анелия Цанова и членовете Анжелина Х. и Х. Лазаров след докладваното от съдия Х. ч. гр. дело NoСП 8/2019г. по описа на САС, се споменава сигнал на “Финансово разузнаване” на ДАНС към Софийска градска прокуратура (СГП). 

“В случая от представените доказателства по делото се установява, че са наредени процесните банкови операции, като в СГП е постъпила информация по чл.73, ал.2 ЗМИП от ДАНС- С. „Финансово разузнаване” във връзка с доклади за извършени съмнителни операции, които касаят титуляра по гореописаните банкови сметки Ц. Г. Ц. и дружествата, в чиято полза са наредени преводите на паричните суми.

При тези данни настоящият съдебен състав приема, че са налице достатъчно данни за възникване на съмнение, че са налице действия по изпиране на пари и то такива с престъпен произход. Информациите и докладите от ДАНС са официални документи, доколкото изхождат от оправомощени длъжностни лица и са съставени в кръга на техните правомощия, като в рамките на настоящото производство съдът не е длъжен да изследва дали е налице обосновано предположение за извършено престъпление. Произходът и движението на парите следва да бъде проверена в хода на евентуално образуваното наказателно производство”. 

В едно от съдебните решения изрично се споменава Adon Trading FZE – ключовата компания от ОАЕ, която според венецуелските журналисти от базирания в Богота разследващ проект Armando Info може да бъде директно свързана с Алекс Сааб. За нея пише протокола от закритото заседание на Върховния касационен съд (ВКС), с който „Биволъ” също така разполага. Този протокол е от 17 юни 2019 г., трето гражданско отделение в състав: председател – Марио Първанов с членове Илияна Папазова и Майя Русева. 

„Специално относно сметката на ADON TRADING FZE UAE ответната страна изразява становище /без да представя доказателства/ за просрочие на подадената частна жалба, доколкото „спряната сума по тази сметка е втора наредена сума по вече извършено спиране по гр.д.№ С-13/2019г.на СГС”, по което са предприети действия по реда на ЗМИП от друг състав на СГС. Твърди, че това е било известно на страната. Оспорва претенцията за разноски, както поради липса на доказателства за реалното им заплащане, така и с довод за недължимост на такива от Прокуратурата, която действа като процесуален субституент на държавата. Прави и възражение за прекомерност”. 

Потърсен с въпроси за отношенията му с Adon Trading, както и евентуално с PDVSA и фирмите Salva Foods 2015 S.A. и Group Grand Limited адв. Цветан Цанев отговори, че единствено Adon Trading FZE e негов клиент.

Фирмата “поддържа адвокатска под-сметка в “Инвестбанк АД” с блокирани по нея средства” – отговори Цанев по имейл. “Бизнес отношения с клиентите си не практикувам, а взаимоотношенията ни  са строго регламентирани от закона като мандатни, и са формулирани в договори за правни услуги и адвокатски пълномощни.

Държа по възможност да бъде изрично отразено във Вашия материал, че PDVSA никога не е била мой клиент, не съм поддържал каквито и да било отношения, та камо ли бизнес. Фирмата не е имала адвокатска под-сметка и никой от нашите клиенти не е доставял материали, части или стоки за тази компания.” – уточни той.

На въпрос дали се познава лично с Алекс Моран Сааб, Цанев отрече. 

“Господин Алекс Моран Сааб не е мой клиент и нямам честта да го познавам”.

Цанев каза също, че нито един него клиент не е доставчик на PDSVA и че “стоките са закупувани предимно в Европейския съюз, Турция, ОАЕ, Швейцария и др. Дестинацията на средствата е била към банковите сметки на производителя или доставчика на закупените стоки, които са били също надлежно проверявани за законосъответствие и преводи са били извършвани едва след одобрението на съответните финансови и банкови контролни органи.”

Доведен брат като прокси  

Компанията Adon Trading FZE, която се споменава и в определенията на българските съдилища като една от тези, чиито средства са в сметките на Цветан Цанев, се управлява от Лоренцо Антонели, който e доведен брат на съпругата на Алекс Сааб. 

Цветан Цанев каза за “Биволъ”, че компания от ОАЕ е “специализирана в търговия с фармацевтични продукти, торове и хранителни продукти.”

Той потвърди, че познава Антонели, но не вижда проблем нито с него, нито с фирмата. “Ръководената от него компания преди откриване на адвокатски под-сметки са били обект на задълбочена KYC проверка съгласно изискванията на българските и международните закони и е било установено, че напълно отговарят на тях.” – каза Цанев.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б.Б.

    33 5 Отговор
    Те тия кинти съм ги превъртял в ШкафБанк
  • 2 божкееее

    22 6 Отговор
    Тия колумбийци явно не познават нашите тарикати.В заглавието 151 млн,в текста 141.5 млн?Разликата да не е преминала през „онова чекмедже на нощното”?Ако е така,на някой ще му виси одраното тяло с главата надолу?

    Коментиран от #4, #7

  • 3 мдаааа

    26 1 Отговор
    Затуй некой драпа толкуз да останена власт,мдааааа...иначе съдбата на Луканката му е в кърпа вързани.Мноооого нагли,бре!
  • 4 Nikolay

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "божкееее":

    $158 млн. долара са Ви споменатите от съда $141,1 млн. евро. Може би специално за някои да напишем и в лева и в рубли?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТЕЗИ КОЛУМБИЙЦИ

    16 4 Отговор
    ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ЗА ТЕЗИ ПАРИ И ЩЕ ХВЪРЧАТ ГЛАВИ. ...НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВЕН. .НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО
  • 7 Николай

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "божкееее":

    Публикувано във факти.бг: $158 млн. долара са Ви споменатите от съда €141,1 млн. евро. Може би специално за някои да напишем и в лева и в рубли?
  • 8 Колумбийците

    13 2 Отговор
    Ще пият една студена вода 😀
  • 9 Чекмедже банк

    15 0 Отговор
    Парите вече са при нас и не смятаме да ги връщаме.Хау!
  • 10 Мухаха

    24 1 Отговор
    Мадуроо, мадуро намери къде да си сложиш парите при крадците... отдавна са усвоени мойто момче
  • 11 Бат Бойко нощния бандит

    15 1 Отговор
    Мадуро!Ще ме хванеш за маду..те?!ха ха ха ха

    Коментиран от #13

  • 12 Недялко от пиш

    12 1 Отговор
    Дефакто шиши ги е задържал за него си
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Mad man

    2 0 Отговор
    Ще ближеш мад урите на El Prezidente, мин дил.
  • 15 НАБЛЮДАТЕЛ

    4 1 Отговор
    Щом наш Бойко знае за тези запорирани пари ,той вече ги е откраднал и са минали към неговите офшорни сметки в милиарди долари.
  • 16 Познавач

    5 1 Отговор
    Мадуро,имаш ли акъл?Пари в БГ да оставяш,няма нищо,ще се научиш!