Last news in Fakti

27 Август, 2020 10:51 1 988 6

Доц. Михаил Околийски: Вирусът е отслабнал, но мерките трябва да се спазват

  • коронавирус-
  • мерки

СЗО очаква до края на годината да има ваксина, а пандемията да продължи до края на 2021-а

Доц. Михаил Околийски: Вирусът е отслабнал, но мерките трябва да се спазват - 1
Снимка: БГНЕС

„Безопасното училище предполага намирането на най – добрия вариант за деца и учители. От една страна е важно да не се загуби връзката, възможността за контакти с връстници и това води до тютюнопушене, желание за ранни сексуални контакти“, заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

Средата вкъщи е сигурна, но изолира детето от ранния свят, обясни той.
„Затова трябва училищата да стартират работа, но при спазване на важни мерки – дезинфекция и дистанция. Децата вече трябва да спазват дистанция от метър, метър и половина, да не се скупчват“, каза доц. Околийски.

Маските задължително трябва да се носят от деца над 12 години, а от 6 до 11 е препоръчително, съобразно родителите им, поясни той.
В час маски трябва задължително да носят по-възрастните учители, информира още той.
„Дистанционната форма трябва да е в краен случай“, каза доц. Околийски.

Доц. Михаил Околийски призна, че вирусът е отслабнал, но заяви, че трябва да се спазват мерките. Той разказа, че наблюдава хора в София и в другите градове, които носят маските си на брадичката и влизат в магазин или в аптека, с готовност да я вдигнат, ако някой им направи забележка.

Относно това трябва ли да се ваксинираме с противогрипна ваксина, доц. Околийски заяви, че това трябва да се направи. Той напомни, че в България едва около 3-4% се ваксинират, а в Европа има страни, където се достига до 20-30% или 50%.

По думите на доц. Околийски СЗО очаква до края на годината да има ваксина. Руската ваксина, по думите му, не е била подложена на достатъчно изпитания и затова СЗО смята, че няма ваксина.

СЗО смята, че пандемията ще продължи до края на 2021 година, отново съобщи доц. Михаил Околийски.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 1 Отговор
    Особено отслабва вируса през уикендите.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Е мрънчо още една година ще си на червено! Айде пак кажи за заведенията ти бля бла бла

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    А,ченгето от ДС пак е тук!?Разкажи пак нещо интересно за мен дето не го знам.

    Коментиран от #6

  • 4 тупалката

    2 6 Отговор
    децата на у-ще да са 'социализират' кат изяде няколко юмрука и ритника и кат му спукат далака наш ква убава комуникация със съучениците съ получава.

    Коментиран от #5

  • 5 Дельо Хайдутин

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "тупалката":

    Тебе така ли те действаха в училище?Аз водех банда и нямах тия проблеми.Двамата най яки и прости в училище ми бяха лична охрана.
  • 6 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Не знам за какво ченге говориш. Само знам , че си зверски мрънкалник от няколко месеца! Та кажи са още ли си с намален персонал заради измислената пандемия?