Last news in Fakti

1 Октомври, 2020 15:40 5 563 77

ВМРО: Победа за българщината! НС обяви официално, че кирилицата е българска азбука

  • вмро-
  • кирилица

Категорична позиция на народните представители от ВМРО

ВМРО: Победа за българщината! НС обяви официално, че кирилицата е българска азбука - 1

ДПС и БСП отново показаха, че са антибългарски партии, като отказаха да подкрепят исторически и духовно обоснованата истина, че тази писменост е изконно наша.

Категоричната позиция на народните представители от ВМРО идва в отговор да протеклия дебат в пленарната зала по промените в Кодекса на труда. Промените бяха приети на първо четене с гласовете на Обединени патриоти и ГЕРБ. Приемаме аргументите на коалиционните ни партньори, че това е стъпката към отварянето на обществен дебат. За нас това е и голям напредък към легитимирането на кирилицата като българска и на ниво ЕС.

Промяната, свързана с кирилицата, е внесена от народните представители от ВМРО. Тя е свързана с 24 май и прави промяна в чл. 154 ал. 1, където са указани официалните празници в Република България. Това, което ние променяме, конкретно е думите „24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“ да се заменят с „24 май Ден на българската писменост, просвета и култура“. Напълно естествена и логична историческа промяна, която е и път към задвижването на процес по признаването на ниво Европейски съюз на кирилицата като българска азбука. Днес може да се приеме, че когато стане дума за празника 24 май, българското общество разбира, че това е денят на българската писменост. Тя е идентична с кирилицата, създадена и разпространена сред другите славяни именно от България. Тя е уникална и се отличава от другите графични форми сред православните славяни.

На нея са творили стотици български автори, които са създали хиляди произведения, останали в националната и световната литературна съкровищница, това подчерта в пленарната зала депутатът и зам.-председател на ВМРО доц. Милен Михов:

„Предложението ни не е въпрос на трудово-правни отношения, макар че засяга Кодекса на труда. Въпросът е много по-важен, въпреки че става дума за смяната на една дума. Поправката е значима, защото днес не само силата на армиите и икономическата мощ определят мястото на държавите в света, а защото има друга и много значима и важна сила – силата върху духовни и нематериални ценности. Силата на духа може да бъде много по-мощно оръжие от ракетите и ядрените въоръжения. Основата на държавността на българския дух е именно българската писменост. Затова и аргументите ни са, че историческата наука отдавна е разкрила, че гениалното откритие на братята Кирил и Методий, създавайки азбука на славяните, е използвана във външната политика на император Михаил II за разгръщане на културното и политическо влияние на империята в Западните Балкани. Затова е и създадена моравската мисия на двамата братя, която завършва с провал. По-късно Наум, Климент, Горазд, Ангеларий, Сава достигат до българската земя, през 1886 година, от когато започва и българският разказ за писмеността на братята Кирил и Методий. Кирилицата, която се създава в България, и подменя глаголицата, създадена от Константин-Кирил Философ и Методий, представлява част от фундаменталното реформаторско движение, осъществено от Борис, Симеон Велики и цар Петър.“

Красимир Богданов от своя страна също изказа силни исторически аргументи и призова за национално самочувствие и подкрепа от страна на всички народни представители:

„Кирилицата е чисто българско творение, създадена от Климент Охридски, в българската държава, по времето на българските средновековни царе.

24 май еманципира българите от другите славянски народи по време на Османската империя. Нека напомня, че борбите ни тогава не са били само срещу поробителите, но и срещу фанариотското духовенство и срещу попълзновението на други славянски народи, които са се опитвали да приобщят български територии и население. Не бива да страдаме от комплекси! Нека не забравяме, че славянофилството е политическа доктрина на друга държава, която има своите имперски цели и намерения от времето на Петър Велики нататък.

Ние тук в този парламент сме призовани да защитаваме българската национална кауза и идентичност. Така че нека имаме национално самочувствие и да подкрепим предложението 24 май да стане Ден на българската писменост, просвета и култура.“

Народният представител Мария Цветкова също взе участие в дебата:

„Важно е и как е бил възприеман празникът в годините назад, не само от институциите и историците, а и от българския народ. Ако отворим старите албуми, ако се разровим в Държавния архив и историческите музеи, ще намерим стотици снимки, под които е написано - честване на Деня на създателите на българската азбука Св.Св. Кирил и Методий, честване на празника на българската писменост. Многолюдни шествия, манифестации, Българската армия, която и по време на войните е отбелязвала тържествено този празник, българските войници и офицери, които през Първата световна война са марширували по централните улици на Охрид, Скопие, Ниш, Тулча и са отбелязвали с военен парад празника на българската писменост.

Уважаеми колеги, да подкрепите това наше предложение е въпрос на чест, национално достойнство, национално самочувствие и гордост, които сме длъжни да проявим днес и всички в тази зала, които се чувстват българи, да подкрепят 24 май да бъде записан като празник на българската писменост, а не славянската.“

Александър Сиди от своя страна пък отговори на нападките на независимия депутат, но все още член на БСП, Валери Жаблянов, който не подкрепя предложението на ВМРО:

„Както и в комисията, така и сега на БСП единственият им проблем е какво ще каже Матушка Русия. Ето това е казано просто и ясно.“

По предложение на организационния секретар на ВМРО и секретар на ПГ „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов пък е другата промяна, отново в Кодекса на труда, която за съжаление не получи нужната подкрепа. Тя издига 15 август, известен като Голяма Богородица, сред водещите в национален план религиозни и народни празници, свързани с редица съпътстващи традиции и ритуали. Предложението е този ден да бъде обявен за национален празник. Идеята от трибуната представи Ангелов:

„Напълно логично е един от най-големите християнски празници – Успение на пресвета Богородица, да бъде почетен, както Рождество Христово и Великден. Като държава с над 85% християнско население сме длъжни да почитаме големите християнски празници – така, както го правят в другите християнски държави. В деня, в който Божията майка умира, следва да се спазва християнската традиция и да бъде неработен.

Чух мнения против, защото България била държава с най-много официални празници, които са и неработни дни. Това въобще не е така, не е вярно. Справка с други европейски, християнски държави. В 90% от тях Голяма Богородица е официален празник и неработен ден. В България има 12 официални празника, които са неработни дни. В Италия са 12, плюс 4 регионални – по области. Там Св. Богородица е официален празник. В Германия 12 официални празника и регионални. Там, в провинция Бавария Голяма Богородица е официален празник. Румъния – 15 дни официални празници, също и Голяма Богородица. Гърция, Кипър, Белгия, в която има 10 официални празника плюс още 6 регионални. Франция – 11 официални и няколко още регионални, там също Голяма Богородица е официален празник.

Не трябва да има съмнение защо Голяма Богородица в България трябва да е официален празник!“


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лост

    41 14 Отговор
    То Народното събрание може да реши, че сме марсианци. И какво от това.
  • 4 Criminal

    25 19 Отговор
    Кои са НС, че да вземат решение, дали кирилицата е българска...........

    Коментиран от #76

  • 5 агент иван

    16 14 Отговор
    Победи пунта маращината.

    Коментиран от #34

  • 6 ръет

    22 8 Отговор
    Всяка година ли трябва да се доказваме на някого, има ли още да не знаят или ГЕРБЕРИТЕ продадоха и това?
  • 7 Лост

    20 13 Отговор
    Ако кирилицата е българска, то глаголицата каква е?

    Коментиран от #10

  • 8 ха ха ха

    28 10 Отговор
    Смешници, аут сте следващия парламент корумпирани лизаачи. Дневния ред е ОСТАВКА е не кирилицата. Само с патрЕотизъм и да крадете не става.
    Победа на народа против КОРУПЦИЯТА на псевдопатриотите.
  • 9 Не ви вярвам

    23 7 Отговор
    Нали вие преди няколко месеца казахте че мониторинга за България е паднало. Твърдяхте го единодушно заедно с ГЕРБ. Паднал ама друг път.
  • 10 Славянска

    10 9 Отговор

    До коментар #7 от "Лост":

    Каква да е?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хисторик

    22 19 Отговор
    Могат да си обявяват каквото си искат, същите са като македонците да не се сърдя после като им се краде и техна история. Кирил и Методи са братя византийци и азбуката е писана от тях за всички славяни!

    Коментиран от #19

  • 13 Русороб

    18 21 Отговор
    Според майцепродавците русфилистици азбуката е руска, така са им набивали канчетата ;)

    Коментиран от #17, #33

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бългaрин

    19 19 Отговор
    В настоящия момент на масов наплив на англосаксонсонската писменост и култура
    🇧🇬
    подобно решение е жалък пристъп на дребнав шовинизъм по македонски маниер и отчаян опит за самочувствие ,
    🇧🇬
    който ще ни противопостави на най - братските ни народи : македонци, сърби, руснаци !
  • 16 Private Spaсe

    21 7 Отговор
    Обявено от народно събрание от неграмотни и с преседател неграмотница която разправя, че Пекин е във Виетнам.
  • 17 Фридман

    19 5 Отговор

    До коментар #13 от "Русороб":

    Майцепродавците обявиха по заповед на краварите Западните покрайнини за държавата Северна Македония!

    Коментиран от #22

  • 18 ГЛАСЪТ

    6 15 Отговор
    Всеки вече знае, че азбуката на Климент Охридски е почти пълно копие на много по-стара азбука, тази на коптите-християни от Египет, която е била използвана още от IV век. Всеки днес има интернет и може да сравни оригиналните коптска и "българска" азбука.
  • 19 Русороб

    17 13 Отговор

    До коментар #12 от "Хисторик":

    С едното уточнение че по това време няма термин славяни а мадър раша е било сбирщайн от блатни азиатски племена. Нещастници, докъде ви стига наглоста и азбуката да си продадете.

    Коментиран от #38, #75

  • 20 Лост

    6 6 Отговор
    Колко букви е имала кирилицата? И колко пъти са я кастрирали? Ако искат да празнуват на 15 август кога трябва да е Коледа в България?
  • 21 Къде е победата

    16 4 Отговор
    С това решение се отказваме от първосъздатели на славянската писменост. " И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат" от "Паисий" на Иван Вазов. Прочети отново и виж що за безпаметни празноглавци има в парламента!

    Коментиран от #26

  • 22 Русороб

    14 13 Отговор

    До коментар #17 от "Фридман":

    Нещактник, македония е просадена от гошо тарабата вашия вожд двуграмов пеандурник по заповед на мацква.

    Коментиран от #23, #27, #40, #54

  • 23 Фридман

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Русороб":

    Какво е,, просадена" на какв език е това на македонски ли?

    Коментиран от #28

  • 24 Монгола

    8 5 Отговор
    Не е много патриотично да се присвоява история!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 да де

    12 4 Отговор

    До коментар #22 от "Русороб":

    Спокойно сега твоя любимец тиквата ще довърши пъкленото дело и ще клекне пред големите началници като признае Гоце за македонец.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 не може да бъде

    12 9 Отговор
    Извинявайте,но това е чиста проба комплексарщина и с този акт се приравняваме към македонците!Струва ми се,че в този акт има и доза високомерие и намек за разграничаване от другите ,които изпозват тази писменост-виждате ли ,ние стоим по-високо от вас - по-специално Русия!Отговорът няма да закъснее-сега ще почнат едни дебати какво е това византийска култура ,кои са носителите
    и продължителите на византийската култура, къде е третият Рим и центърът на православието!Да не забравяме ,че и езикът и азбуката ни са силно променени спрямо времето на създаването на кирилицата!

    Коментиран от #70

  • 31 Монгола

    12 9 Отговор

    До коментар #25 от "ха ха":

    Не бе българите са тракийци и най известния тракиец е роба Спартак! Само дто траките са се кланя ли на Орфей, а пра - българите на Тангра тя и история славяно българска на Паисий е измислена според новата сородидна истории и турците само са присъствали тук не е имало робия 500г!
  • 32 КАРАКАЧАНОВ

    9 4 Отговор
    ВИ Е ЛИДЕР КАКВО ДА ГОВОРИМ ПОВЕЧЕ
  • 33 кофти

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Русороб":

    е да си прост....
  • 34 Пешо

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "агент иван":

    Отвличат вниманието на хората с глупости за да продължава организирания грабеж.Виж пиленце в небето, а пребъркват джобовете на хората.
  • 35 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    3 3 Отговор
    ЗНАЕМ КОЛКО ИМОТА ПРИВАТИРАЙТЕ И СЕГА ЖИВУРКАТЕ ОТ НАЕМИ... ПАРТИЯ БЕЗ ПАРИ НЕ СЕ ПРАВИ
  • 36 БАЦЕ БАЦИЛА

    7 4 Отговор
    Управляващите,колкото повече мърдате,повече ви влиза.Не се занимавайте с глупави измишльотини ,ами напишете на кирилица една ОСТАВКА!
  • 37 Подмяна

    12 5 Отговор
    Смешници, оставаше и Кирилицата да е официолна писменост на Конго.
    Как подменят дневния ред за Оставката на ВМРО, Воля, НФСБ и ГЕРБ.

    Гавра, то народ няма да остане след още десет години на бъдещо тяхно управление. Гьон Сурати - Оставка.
    А нищо не казват за премахнатите класически БГ произведения на учениците от МОН.
    Соросоидни подлоги и предатели на БГ.
  • 38 Хисторик

    11 11 Отговор

    До коментар #19 от "Русороб":

    Да да, нямало славяни и Солун византийския град е български и двама братя византийци пишат азбуката спец за Българския Цар защото им е бил много симпатичен! Ви в мочурщето може да си говорите каквото си искате факти са, че славяните са били по тези земи стотици год преди да дойде Аспарух с българи, кумани, печенеги.... И само да си знаеш бойната конница не била съставена от българи, а от куманите точно те са били ловките ездачи!

    Коментиран от #41

  • 39 Я виж

    6 1 Отговор
    ти НС откри Америка!
  • 40 за теб

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Русороб":

    ``Древна Макидония``-Уикипедия!
  • 41 Езиковеда

    12 6 Отговор

    До коментар #38 от "Хисторик":

    Глаголицата е славянската писменост за славяни правена от Кирил и Методий! Българицата (кирилицата) е правена в Преславската книжовна школа от Климент Охридски и Наум Преславски и е била, и е САМО БЪЛГАРСКА АЗБУКА!!!
    Но нищо, продължавай да показваш невежество си.

    Коментиран от #44, #65, #68

  • 42 ВМРОХОХО

    7 7 Отговор
    Триумф на простотията и невежеството в НС! Неграмотна работа!
  • 43 Бесен Язовец

    6 5 Отговор
    Очаквайте скоро и Винету да го обявят за българин ако преди това македонците не решат че не е българин, а македонец!
  • 44 Хисторик

    6 9 Отговор

    До коментар #41 от "Езиковеда":

    Говориш за фейслифта обаче Климент също не българин така чее... какво прави ме?

    Коментиран от #47

  • 45 Терес-Славянски

    5 10 Отговор
    Тази азбука е Руска.😂

    Коментиран от #46

  • 46 Hoho Boho

    11 2 Отговор

    До коментар #45 от "Терес-Славянски":

    ...а латиницата е американска азбука
  • 47 Езиковеда

    9 3 Отговор

    До коментар #44 от "Хисторик":

    В „Кратко гръцко житие на Климент Охридски” се казва, че по род Климент е от „европейските мизи, наричани от мнозина българи”.
    Не българско, а гръцко житие.
    Но нищо, продължавай да затвърждаваш невежество си.

    Коментиран от #53

  • 48 Бате Бойко

    4 2 Отговор
    Г-н Била торбичка, това е факт и без да го обявява НС, ти не ставаш за воевода, но за овчар ДА . О С Т А В К А.......
  • 49 НЕМА ЛАБАВО

    6 2 Отговор
    #ОСТАВКА НАПИСАНА НА КИРИЛИЦА !!!
  • 50 Наум

    14 3 Отговор
    УЧУДВАМ СЕ, ЧЕ ТУК НЯКОИ ХОРА, КОИТО НЕ СА ПРОЧЕЛИ НИТА ЕДНА ИСТОРИЧЕСКА КНИГА СЕ ИЗКАЗВАТ КАТО ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ НА ИСТИНАТА ! Самите руснаци /акад.Лихачов,Епископ Иларион и др./ се изказват, че днешният руски език е 55 % старобългарски език, а тук разни диванета ни говорят обратното ! Как не вие срам, бе другари !?
  • 51 Мунчо

    6 2 Отговор
    ПАРИотите и ГЕРБавите - отвличат вниманието от основното - ОСТАВКА МАФИОТИ! Нека да прочетат 'О ПИСМЕНЕХЬ - „За буквите" от Черноризец Храбър, писана около 893г. Там ясно е написано, за кого е писана азбуката. Във Ватиканските архиви също е написано - за славяните! България я спасява, оформя в кирилица и разпространява по света.

    Коментиран от #57, #58

  • 52 Аре улево

    4 0 Отговор
    Изборите идат и ДС-патриотарстващата СГАН се опитва да лови дебил-маймуни за гласоподаватели с подобни парламентарни пръдни! Пък и пак да прикрие престъпленията си по ДС-патриотарска целесъобразност с изтъркани лъжливи БКП-пропагандни лозунги от типа "Дайта да дадем"! Айде с бодра казармена строева стъпка към доживотната трудова каторга с конфискация на всичките тризонети с тераси в София, България, Париж, Европа, ....
  • 53 Запознат

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "Езиковеда":

    За Климент нищо не се знае освен, че е ученик на Кирил и Методи роден в Солун и е ходил с тях по Европа недей да лъжеш. Също нищо не се знае за майката на Кирил и Методи има само съмнения, че от българските земи за бащата се знае че е бил богат и знатен военно началник!

    Коментиран от #62

  • 54 Рембранд

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Русороб":

    С 2 гр мозък си ти Георги Димитров се присмя на фашистите 1933 в Лайпциг!

    Коментиран от #55

  • 55 ха ха

    5 5 Отговор

    До коментар #54 от "Рембранд":

    Георги Димитров е л*йно!!

    Коментиран от #59

  • 56 джаич

    2 9 Отговор
    Слезни Боже и си ги събери верисийте ! Азбуката на славяните била татарска , св. св. Кирил и Методий , св. Климент Охридски , Македония , Крали Марко и Гоце били БЪЛГАРИ ? Защо забравихте , че сте чужд елемент на тези земи , довлекли сте си азиатските номадски задници от Хиндукуш и Памир едва през 7 век след Христа !

    Коментиран от #61

  • 57 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #51 от "Мунчо":

    Нека сме коректни. " Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    Терминът „СЛАВЯНИ” е от 16 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Термина е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Неини платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на Академии наук СССР за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.
  • 58 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Мунчо":

    Защо германската принцеса София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като императрица Екатерина Велика се захваща със „славяните”?
    -През 1760 г. Русия окупира Померания, а един корпус под командването на генерал Захар Чернишов ПРЕВЗЕМА БЕРЛИН. През 1761-1762 г. Прусия загубва Померания, Силезия и Саксония и е изправена пред катастрофа. Императрица Екатерина II /1729-1796/ се отказва от мирния договора като с действията си по същество спасява Прусия от пълно поражение. Ясно е, че немските княжества не могат да устоят пред руската военна експанзия. За да се намали натиска към германските територии, бившата немска принцеса, прокарва идеята за освобождението на поробените „братя славяни” и „православните народи”. Руско-турската война от 1768—1774 г. е една от ключовите по значение войни. На 21 юли 1774 г. Османската империя подписва с Русия Кючук-Кайнарджийски договор, в резултат на който Русия получава правото на закрилник на православните в Османската империя ...........
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Генерал 🇧🇬

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "джаич":

    Що бе, а ти какъв си?
  • 62 Езиковеда

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Запознат":

    Ами напиши в нета "ГРЪЦКИТЕ ЖИТИЯ НА КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" и чети, и ограмоти. Но не това е най-важното.
    Важното е, че ние държим в ръцете си един неоспорим коз! Защото и ние, и сърби, и руснаци, и македонци честваме КИРИЛИЦАТА. А кирилицата не е кирилица! Кирил създава глаголицата. Кирилското писмо е 100% доказуемо българско, новосъздадената чисто българска азбука е наречена "кирилица" като поклон към цивилизаторското дело на светите братя, физическото й създаване няма нищо общо с тях!
    Ето това трябва да се сочи непрекъснато, класическата кирилица е българска по характер, създадена е на българска земя по поръчка на български владетел и великодушно е предоставена на всички желаещи славяни, в т. ч. и на руснаци, и на сърби / барабар с римеещите се румънски българи/. На македонците не сме я давали по една много проста причина - до началото на 20 век по македонските земи няма македонци.А 90+ % от славяноезичните там се самоопределят като "българи".
    Ерго - азбуката, езикът и преводите на Светото Писание и останалите служебни книги, чрез които са християнизирани руснаци, сърби, румънци, са 100% български. И никакви други.
    Това е Фактът. Който никога не бива да пренебрегваме! Особено по 24 май!
    Славейки цивилизационния подвиг на Светите Братя, никога не трябва да пропускаме да напомним на многобройните претенденти за собственост върху кирилицата чия е тя.
    А тя е наша. Българска.И този факт няма как да се скрие с приказките за "славяните", белким се изтрие
  • 63 Езиковеда

    1 2 Отговор
    А тя е наша. Българска.И този факт няма как да се скрие с приказките за "славяните", белким се изтрие споменът за българския й произход!

    Това е положението, скъпи заслепени българофобски комшии.
  • 64 Месут

    1 4 Отговор
    Така наречената кирилица е копие на гръцката КОПТСКА азбука създадена 400 години преди това. За кава българска азбука претендирате. Цял свят ви се смее
  • 65 Месут

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Езиковеда":

    Я отвори гугъл да видиш коптската азбука и тогава претендирай за българска азбука. Фалшификатори

    Коментиран от #66

  • 66 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #65 от "Месут":

    Това доказва, че Коптите са отродени Българи.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Истината боли

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Езиковеда":

    Да бе, затова КЛИМЕНТИЦАТА (днешната КИРИЛИЦА = РУ+БГ+УКР+БЕЛОРУС, МК+СРЪБСКА) е фонетичната ЕЛИНСКА азбука с няколко добавени знаци за специфичните звуци от говоара на МАКЕДОСНКИТЕ славяни, чийто език няма нищо общо с ПРА-БЪЛГАРСКИЯ на Борис-1 от ТУРСКАТА езикова група!Думата, фразата, терминът "грък", "гръцко", "Гърция" е с ЛАТИНСКА основа и се налага от Западните сили след образуването на гръцката държава 1820-те с ИЗКУСТВЕНОТО ОБЕДИНЯВАНЕТО на Атиняни, Тесалийци, Критяни, ..... !) А думата, фразата, терминът "българин", "българско", "България" се налага с много милиони златни червонци от Русия като опит за създаване на свое стратегическо териториално предмпостие към Босвора, Дарданелите и Цариград, като се използва това, че руския император сред многото си други титли е инал и титлата "кнез болгарский" (след завоюването на татарите именувани още и болгари)! Така, както при гръцкия случай, изкуствено се обединяват македонци, тракийци и пра-българи-влахо-кумани в "България", "българско" и "българин" - т.е. една КУХА табела за обединяване на различни по съдържание елементи! За това е и ИЗКУСТВЕНИЯ за случая девиз "Обединението прави силата" - ако наистина имаше някакъв обединителен елемент между македонци, траки и пра-българо-влахо-кумани, този девиз би бил излишен!

    Коментиран от #69

  • 69 Истината боли

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "Истината боли":

    Шиптарите също са изкуствено обединени от Великите сили под табелата "албанци", "албанско", "Албания" Тоски, Геги, Косовари!
    Днес под кухите изкуствено наложени табели "гръцко", "българско", "албанско", "сръбско" се крият и се ползват за комуфлаж на АГРЕСИВЕН КРИМИНАЛЕН МЕРКАНТИЛИЗЪМ: държавната заплатка, комисионна, рушветче, контрабанда, евро-субсидйка за политиканстващи управници, партийци, чиновници, съдии, прокурори, военни, джандари, особено "учени" по идеологическо-"историческо"- пропагандните наци-дисциплини! Меркантилизъм избуяващ във ВУЛГАРЕН НАЦИОНАЛ-ШОВИНИЗЪМ с избиване на КОМПЛЕКСИ ЗА МАЛОЦЕННОСТ и всякакви НАЦИ-ФОБИИ - пример е македонофобията на гърци, българи, шиптари, сърби!
    Великите сили - и на Запад, и на Северо-Изток и на Юго-Изток поддържат тези изкуствено създадени от тях конгломерати, като насърчават разногласията и разприте между тях за да ги държат зависими и ги експоатират за свое обогатяване и печалба!

    Коментиран от #71, #72, #74

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Истината боли":

    Демек?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Дончо масончо

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Истината боли":

    Същото може да се каже за всички западни страни.
  • 75 иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Русороб":

    Г-не по онова време понятието българи не съществува.Тосе появява много по късно А Русия никога не е отричала че азбуката идва от България но тя е създадена за славяните за да бъдат покръстени Това е политика на християнството във Византия
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове