Last news in Fakti

11 Декември, 2020 12:06 5 259 66

Проф. Славия Бърлиева пред ФАКТИ: България е символ на кирилицата

  • кирилица-
  • славия бърлиева-
  • 24 май-
  • българска писменост и култура

"Името отговаря най-напред на традицията, след това отговаря на историческата истина", каза професор Бърлиева по повод новото име на празника на 24 май

Проф. Славия Бърлиева пред ФАКТИ: България е символ на кирилицата - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като по-рано тази година пaрлaмeнтaрнaтa групa нa „Oбeдинeните пaтриoти“ прeдложи промяна в името на празника, който честваме на 24 май, нa 1 oктoмври бeшe глacувaнo на първо четене имeтo нa прaзникa дa бъдe прoмeнeнo oт „Дeн нa бългaрcкaтa прocвeтa и културa и нa cлaвянcкaтa пиcмeнocт“ нa „Дeн нa бългaрcкaтa пиcмeнocт, прocвeтa и културa“. Последва обществено обсъждане на името в Кoмиcиятa пo oбрaзoвaниe на 15 октомври, а преди няколко дни името на празника на 24 май беше официално променено на „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.

От ФАКТИ се свързахме с професор Славия Бърлиева от Кирило-Методиевския научен център на Българската академия на науките, която също се включи в обсъжданията на името на празника на 24 май, за да говорим по темата.

„Аз не смятах, че е нужно да се променя името, но първоначалното предложение не ми хареса – не за друго, а защото изхвърляше славянската писменост. Включих се в дебата, където осъзнах, че за широката публика славянска писменост означава славянска азбука, което, разбира се, подразни много хора и което беше подвело депутатите за изпадането на тази част от наименованието на празника“, каза професор Бърлиева.

„Както казах, масовият читател, слушател, масовата публика схваща азбука и писменост като равностойни понятия, а това не е така. Затова аз предложих да се замени „славянска писменост“ със „славянска книжовност“, защото ако се бяхме отказали от славянското изобщо, ние щяхме да загубим едни позиции, които изконно ни принадлежат и които още по-сигурно са ни признати. България е символ на кирилицата, България е основата на този трети дял на европейската писмена култура – славянската.

Относно „ден на българската азбука“ това е несъмнено, защото кирилицата е това, което е създадено в кръга на цар Симеон от наследниците и следовниците на Кирил и Методий. След тяхното изгонване от Моравия, княз Борис, а по-късно и цар Симеон, ги приемат с уважение, почит. Създават им една възможност за работа и за това да развиват делото на първоучителите. Така че нямаме никакви съмнения за кирилицата. Това беше важно, защото напоследък се налага една теория, дори в научни среди, главно от учени от бивша Югославия, които например казват: „Кирилицата, първоначално създадена в България, е възприета в Македония и оттам се разпространява в целия славянски свят“. Това е един нонсенс, защото по това време никаква Македония не е имало, както е било до преди един век. Това наистина е спекулация, на която трябваше по някакъв начин да се противопоставим.

Началната част - „ден на светите братя Кирил и Методий“, на това дълго заглавие – „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“, е също по настояване на учените, защото в България „Ден на светите братя“ се чества още от XI век. Той винаги, включително през нашето Възраждане, се е наричал „Ден на Кирил и Методий“. Хубаво беше да си запазим традицията, да се знае, че е ден на Кирил и Методий, но това не е еднозначно на азбуката, която не е създадена от тях“, допълни професор Славия Бърлиева.

В заключение, по повод новото име на празника на 24 май, професор Бърлиева каза: „Името отговаря най-напред на традицията, след това отговаря на историческата истина и също така отговаря на признатото място на България като създател на третата писмена система в Европа“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаолина

    14 33 Отговор
    Aзбуката е писана от братята византийци в Солун за всички славяни!

    Коментиран от #24, #41

  • 2 Sofia

    10 22 Отговор
    Прeвoд oт руcки нa думaтa "нaпрaвo" = нaдяcнo


    Прeвoд oт руcки нa думaтa "cтoл" = мaca


    пocлe cмe били брaтя... oткрaднaхa ни кирилицaтa и ни пoрoбихa c тeхeн прeвoд нa вcичкo кaквoтo им изнacя
  • 3 Sofia

    19 11 Отговор
    Дa пoпитaм кoгa ca минaвaли брaтятa Кирил и Мeтoдий прeз Мacквa и cъщo тaкa кoгa ca имaли ушaнкитe Пaтриaрх ?

    Коментиран от #18

  • 4 Sofia

    28 3 Отговор
    Ранната кирилица е сътворена от учениците на Кирил и Методий, ... Ако трябва да сме точни, тя не засяга кирилицата – просто ... Откраднаха историята на Киевска Рус, сега се опитват да ни откраднат азбуката.

    - Кирилицата е българска азбука, но масово се въприема като славянска азбука. Дори битува схващането, че кирилицата е руска азбука. Не ли крайно време да припомним в Европа фактите, които доказват, че тя е българска азбука?

    Коментиран от #10, #34, #37

  • 5 Sofia

    15 4 Отговор
    - Създаването на първия славянски книжовен език е предшествано от създаването на първата старобългарска азбука - глаголицата. Тя е дело на св. Константин-Кирил Философ, който създава писмена система, която да отрази солунския говор от ІХ в., а той е източнобългарски по езиков тип и най-много се доближава до родопските говори. На глаголица и на говоримия солунски говор са записани първите преводи на необходими за богослужението книги, осъществени от братята св. св. Кирил и Методий.
  • 6 ТаУмВзе

    5 11 Отговор
    Поредното Заличаване! Когато ни обявят, че сме диалектна форма маке език, пак ще се радваме. Робе Робе!
  • 7 Sofia

    13 2 Отговор
    Глаголица и глаголически книги заминават за Моравия. Глаголически книги освещава в Рим папа Адриан ІІ. Глаголически книги донасят със себе си прокудените от немското духовенство Кирило-Методиеви ученици Климент, Наум и Ангеларий.



    Кирилицата е втората старобългарска азбука. Тя е създадена от преславски книжовници в България по времето на Златния век. За разлика от глаголицата, която е оригинално творение, кирилицата е компилативна азбука, обединяваща в едно 24-те букви от гръцката азбука и 12, знака за звуци, липсващи в гръцкия език, заети от глаголицата. Тези специфични нейни особенности я правят пригодна да отрази характерните особености на славянската реч.

    Коментиран от #50

  • 8 Заглавието:"България е символА..."?!

    17 1 Отговор
    В българския език има едно нещо, на което му се вика "членуване с пълен член" за думи от мъжки род, когато са подлог в изречението! Като журналисти, би трябвало да спазвате граматиката на българския език.
  • 9 Sofia

    15 1 Отговор
    На базата на старославянската литература, внесена предимно от България, от ХV век писмеността в Русия се развива като писменост на литургичния църковнославянския език с употреба и в административния, държавен език.
  • 10 Реално погледнато

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Sofia":

    кирилицата има доста заемки от гръцката азбука. 😉

    Коментиран от #49

  • 11 Софиянец

    8 13 Отговор
    Русоробите са готови и от азбуката си да се откажат в името на матушка рус!
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
  • 13 иванов

    8 0 Отговор
    Премахнаха-че и ний сме дали нещо на света- следвайки линията: Разделяй за да владееш
  • 14 Sofia

    17 1 Отговор
    буката е съставена 30 години след смъртта на Кирил от Климент Охридски по политическа поръчка на българския цар Симеон и баща му цар Борис. Създадена е от българи, в България, по поръчка на българи – българските царе. Тогава Българската империя противостои на най-великата сила в света, Римската империя. В продължение на повече от 500 години тези две сили играят на канадска борба – ту единият побеждава, ту другият. След падането на 1-то българско царство, ромеите добре разбирайки значението на езика, словото, писмеността, променят наименованието от българска на кирилица.

    855 г. Кирил и Методий създават глаголицата, просъществувала 200-300 години. Но Симеон не използва тази азбука. Той я има в ръцете си, току-що свежо написана глаголица от Кирил и Методий и изведнъж му хрумва да поръча на Климент Охридски нова азбука. И тя бива написана от Климент и учениците му. Безусловно Климент е имал ноу-хауто, даровит последовател на Кирил. Така или иначе, тази азбука не е написана от Кирил, умрял 30 години преди това.
  • 15 Sofia

    13 3 Отговор
    Да се върнем към 9-ти век – две големи противопоставящи се сили – Римската и Българската империи. Единствената цел на съществуването на Симеон като владетел е държавата да преуспее във времето. Това не би било възможно, ако бихме продължили да функционираме, използвайки една чужда азбука, написана от ромеи и поръчана от ромеи. Фотий е осъзнавал прекрасно значението на това да има азбука, писана на езика, на който говори българското население. Тя е инструмент за въздействие. По това време Римската империя се превръща в Гръцка. Между 5 и 7 век Римската империя преминава от латински на гръцки. Писмеността се променя, езикът се променя, променя се и националната същност. Почват да наричат ромеите гърци – „гърците ни нападнаха”, „ние победихме гърците”. Тези умни владетели, ерудити, духовници прекрасно знаят колко важно е какъв е езикът, каква е азбуката, каква е писмеността в съответната държава. Това е инструмент за въздействие. Симеон прекарва 10 години в Цариград. Той напълно познава идеологическата същност на управляващите в Римската империя. Те разчитат на глаголицата, като тяхна азбука.
  • 16 срам за БГ

    10 11 Отговор
    Когато видите McDonalds да пише на Кирилица, тогава ша приказваш, че България е символ на Кирилицата. В Русия Кирилицата е култ и друга азбука няма. Кочината е латинизирана и ангоезична.

    Коментиран от #20, #22, #32, #35

  • 17 Sofia

    12 3 Отговор
    Как тези знаци са попаднали при гърците, е друга тема. Вероятно е станало така: Черноморският потоп преди около 7500 години е предизвикал голяма миграционна вълна от Балканите във всички посоки, включително към Мала Азия. Тези преселници взели със себе си и своята писменост във вида, в който се е използвала по днешните български земи – познаваме я от плочките, намерени край Караново, Градешница и на много други места в страната.
  • 18 Емил Боев

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "Sofia":

    Аз ти отговарям братята Кирил и Методии също никога не са идвали ,камо ли минавали през България .Всъщност те са създали азбуката за всички други Славяни но не и за Българските .И до края на живота си са останали верни поданици на Римската империя
  • 19 г0ш0

    8 0 Отговор
    886 г. – Изгонване на учениците на Кирил и Методий – Горазд, Климент, Сава, Наум и Ангеларий, от Великоморавия. Радушен прием за Климент, Наум и Ангеларий в България от княз Борис.

    след 886 г. – Дейност на Климент в югозападните български земи (област Кутмичевица, дн. Северна Македония, Гърция и Албания). По заръка на княз Борис е изпратен в Кутмичевица, за да развива книжовна дейност. Под ръководството на княз Борис в българската държава се оформят два големи книжовни центъра – единият е в Плиска (североизточните предели на България), другият е в Северна Македония, Гърция и Албания (обл. Кутмичевица, югозападните български земи). Строят се църкви, манастири, превежда се книжнина на славянски език и в двете книжовни средища.

    край на IX век – Създаване на кирилицата на основата на гръцката унциална (заглавна) писменост. Това се свързва с името на Климент Охридски. Преминаването от глаголица на кирилица е бил труден процес на работа. Княз Борис е подкрепял Климент в книжовната му дейност по създаване на „кирилицата“. Така новата азбука е била много по-лесна за писане и включвала всички особености на българския език при писмено изразяване. Българският народ вече заема достойно място в световната история със своя писменост и книжнина и е неизменна част от християнството.
  • 20 Ха ха ха ха ха ха

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "срам за БГ":

    Абсолютно си прав !
    БългърякЪ пак го удря на псевдопатриотизъм и неможе да стопли какво въобще му казваш.
  • 21 Е и ?

    3 7 Отговор
    Професорке,а света знае ли или пак се надъхваме пред огледалото преди да си пъхнем главата там където не грее слънце....точно там !

    Коментиран от #26

  • 22 Между другото

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "срам за БГ":

    Ленин е направил опит да латинизира Русия. Ататюрк решава през 1928 г. да латинизира Турция и го осъществява една година по-късно. Мао е опитал да латинизира Китай, в крайна сметка безуспешно, защото техните йероглифи са тясно свързани с културата и традициите им и "заличаването" на йероглифите би било равносилно на "заличаване на културата". Ако не се лъжа, и тримата са изхождали от теорията, че латинизира ето би било довело държавите им до прогрес и би намалило неграмотността сред населението им.
  • 23 Антигерб

    11 0 Отговор
    Ясно трябва да се заяви - кирилицата е българска азбука но не е създадена от братята Кирил и Методи които пък са византийци. Те създават глаголицата която не се ползва никъде днес.

    Омешването на братята Кирил и Методи с кирилицата създава това объркване и на запад и на изток - почти на всякъде си мислят че братята са създали азбуката - но трябват политици с топки да го разяснят навсякъде и да го отстояват.
  • 24 Чук

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шаолина":

    Е, и ??? ... Говорим за кирилицата ... или и тя е всичко друго, но не и българска ?
  • 25 БРАТУШКИИИИИИИИИИИ !

    1 7 Отговор
    Освободете кирилицата от робство и тиранство и я дайте на вулгарите, чи, завалиите, няма с ко друго да се гордеят !

    Коментиран от #27

  • 26 Чук

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Е и ?":

    А к'во ти пука дали света знае ??? Това е въпрос на комплексар.

    Коментиран от #48

  • 27 Чук

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "БРАТУШКИИИИИИИИИИИ !":

    Ами те, "братушките" отдавна са "освободили" азбуката от всякаква връзка с историческите факти. Допреди 30-ина години смятаха, че е написана от Ленин (с ушите съм го чул от две студентки 1-курс през 82-ра ?!) ... сега са много по-образовани - чували са за Кирил и Методий.

    Коментиран от #28

  • 28 Хм...

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Чук":

    А пък Ленин всъщност се е опитал да смени кирилицата с латиница. Докато не дошъл Сталин и не я превърнал в "руски символ" 😂
  • 29 rusnak

    4 5 Отговор
    Вчера ви го написах пак ще повторя! България няма никаква заслуга азбуката да се разпространи сред 300 милиона! Обратното, ако това дело не беше на Русия, отдавна щяхте да стеяосрали, както правите със всичко друго!

    Коментиран от #40

  • 30 СЕРИОЗНО

    1 0 Отговор
    КОЯ БУКВА Е ИЗМИСЛЕНА ЗА КИРИЛИЦАТА, ПРЕДИ КИРИЛИЦАТА?
  • 31 РУСИЯ

    1 0 Отговор
    КОЯ БУКВА Е ОРИГИНАЛ, В КИРИЛИЦАТА, НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА ПРЕДИ КИРИЛИЦАТА? НЕ Е ОТ АЗБУКИТЕ ПРЕДИ КИРИЛИЦАТА, И НЕ Е ОТ ЩРИФТЪТ НА ПЕТЪР ПЪРВИ
  • 32 МАКДОНАЛДС

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "срам за БГ":

    Сложи си очилата и го виж.А сега ти ми напиши на латиница ъгъл, пъдпъдък.Ако не можеш значи си идиот.Позволявам ти да ползваш като помощно средство гръцки букви и китайски йероглифи.
  • 33 Сандо

    3 2 Отговор
    Като трътна по улиците и се зачита,спокойно мога да уверя професорката,че греши.

    Коментиран от #38

  • 34 Русский

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Sofia":

    Армения наскоро ни плюеше като вас. Резултатът: Русия не се присъедини към Армения, тя загуби част от Нагорни Карабах. Вчера в Баку имаше Аазербайджанско-турски парад по повод победата над Армения. Сега ни заливате с помия. След 10 години ще станете вилает на Турция. Ако САЩ не се застъпят за вас, разбира се.

    Коментиран от #64

  • 35 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "срам за БГ":

    С български букви ще напиша какъвто и да е израз на който и да е език.И което е по хубавото:Всеки грамотен българин ще го прочете правилно.А ти напиши немската дума щурмбанфюрер и накарай испанец или французин да я прочете.
  • 36 Германец

    1 2 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ПИШЕ С РУСКИ БУКВИ, РЪКОПИСНИТЕ Д-g П-n М-m, буквата Я,
  • 37 Русский

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Sofia":

    Сега арменците казват, че Русия трябва да се застъпи за Армения. След като арменците ни псуваха и ни заливаха с кал! Не, нека Франция и САЩ се застъпят за Армения.
  • 38 До Сандьо

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Сандо":

    Защото чИтеш,а трябва да можеш да четеш.
  • 39 провинциалист от провинция Тракия

    0 0 Отговор
    В кой исторически документ Кирил и Методий се самоопределят като византийци?
  • 40 Чук

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "rusnak":

    Ами откъде са първите ви книги, бе симпатяго ? Чудите се как да нарерчете езика в тези книги - старославянски, църковнославянски ... само и само да не признаете, че е старобългарски. Както казах и по-горе, там в Русията, сте много скарани с историческите факти ... историята ви е пълна с комплексарски имперски измишльотини.
  • 41 иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шаолина":

    права сте г-жо азбиката е създадена за всички славяни ,чиито езици тогава са много по-близки Това е политика на Византия за да наложи християнството и да приобщи славяните А Кирил и Методий са Славяни познават отлично своя майчин език и за това на тях е поверена задачата Фактически патриотите отричат нашата заслуга към славянството а съзнателно или не се поставят в услуга на тъмните сили страхуващи се от славянско обединение Но такова ще има
  • 42 Аспарух

    1 0 Отговор
    Ако кажеш ПАТРИОТИ-то е равносилно на ПРЕДАТЕЛИ! Започва с буквата,,П"-няма разлика!!! Ако водеше,,ПАРАЛАКС" и да не е ,,народен храненик",оня дето се скри като мишка-Касабов,щеше да плюе 5 часа за съсипването на българската история! Ама по-добре е да цоцкаш-то било хубаво бе,А!!! Всички сте гола вода и кал по ушите-трябва да се казвате-,,ПОСЕРКОВЦИ"-пак е с,,П"!
  • 43 Лихачов

    2 1 Отговор
    Тази другарка, забравя думите на акад.Лихачов, че руския език се оформя на основата на старобългарския език. Руският епископ Иларион Алфеев е категоричен - църкославянския език е възникнал при превода на религиозните книги от византийски на старобългарски.
    Моля, не бъдете по-големи руснаци от самите руснаци !
  • 44 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Много се страхува Вмро ( една партия от щатско-турския военен съюз) от обединение между славяните. 😀
  • 45 Пейо

    1 1 Отговор
    Не ще другарката да маха славянската /нема такава/ писменост. България е дала и вяра и писменост на руси, сърби, украинци , белоруси. Яворов казва: Тъй минаха ред години, десет и повече, в мъчителни очаквания, в празни сънища. През това време руското правителство употреби всички средства да покаже, че славянството и православието са две овчи кожи върху гърба на един хитър вълк.
  • 46 Просто двама умни братя от Солун,

    3 0 Отговор
    верни на императора изнамерили глаголицата, за да могат славяните от Моравия, по нашите земи и наоколо да се придържат към византийският културен ареал, а не към папският такъв.
  • 47 Същия

    2 0 Отговор
    Многоуважаемата проф.Бърлиева несъмнено е сравнявала и "глаголицата" и ранната "кирилица" и много добре знае , че днес ние пишем на друга "кирилица". Някой виждал ли е азбуката "глаголица" - една йероглифна и невероятно трудна за употреба графична система и не случайно Климент прави тотална промяна - в "кирилицата" - 24 от буквите са гръцки и още 14 различни знаци. А в момента ние пишем на така наречената "руска кирилица" - "Граждански шрифт" от времето на Император Петър I-така ,че не виждам основание да се превъзнасят тези неща от псевдопатриотите...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Onix

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Реално погледнато":

    А гръцката азбука от къде има заемки? Знаеш ли? Прочети за Линеар А у Линеар Б и после пиши.
  • 50 Onix

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Sofia":

    Много добре. А гърците от къде са взели тяхната азбука? Един джокер - не са я писали те, търси на изток. Ако я намериш там потърси тези от изток от къде са я взели, защото и те не са я измислили.
  • 51 Камен

    14 0 Отговор
    Тaзи cтaтия e по-добра oт вчерашната, но въпреки това и тук нe всичко е вярно.

    Отнocнo дoкaзaтeлcтвaтa пo всички тeзи иcтoричecки въпрocи, щe кaжa cлeднoтo: Aз винaги рaзcъждaвaм трeзвo и лoгичнo, и внимaтeлнo cъпocтaвям и aнaлизирaм вcички извecтни фaкти, кaтo ce cтрeмя дa oтceя зърнoтo oт плявaтa!
    И зaтoвa ще напиша и мoят aнaлиз пo тaзи тeмa:

    Нaй-вaжнoтo по тази тeмa e, чe:

    Cъздaвaнeтo нa cлaвянcкaтa aзбукa (глaгoлицaтa) и cъздaвaнeтo нa бългaрcкaтa aзбукa (кирилицaтa) ca двe рaзлични cъбития!

    И мнoгo хoрa (дoри и голяма чacт oт "учeнитe") ги бъркaт и ce oпитвaт дa ги cлeят в eднo! A тoвa нe e прaвилнo и нe e вярнo!

    И част от депутатите cъщo бъркaт тeзи двe cъбития и зaмeнят дeня нa cлaвянcкaтa пиcмeнocт c дeн нa бългaрcкaтa aзбукa - a тoвa e бeзмиcлeнo и нeпрaвилнo зaщoтo тoвa, както вече казах, ca двe рaзлични нeщa!

    Освен това навсякъде пoчти се oтричa или нe се oтдaвa нужнoтo знaчeниe нa вeликoтo дeлo нa Cв.Кoнcтaнтин Кирил филocoф (и брaт му Cв.Мeтoдий)!

    A Cв.Кoнcтaнтин Кирил филocoф е eдин oт нaй-прocлaвeнитe Прaвocлaвни Cвeтци и oт eдин нaй-вeликитe хoрa в иcтoриятa нa чoвeчecтвoтo: нeвeрoятeн и уникaлeн Cвeтeц, учeн, умeн, бoгoвдъхнoвeн, рaзумeн и прeмъдър чoвeк!

    (щe пocтнa чacт oт житиeтo му, кoeтo имa връзкa c тeмaтa, в cлeдвaщитe ми пocтoвe)
    A ceгa първo щe продължа с нaй-вaжнoтo зa тeмaтa:
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Камен

    15 0 Отговор
    А най - същественото в тази тема е:

    Нa 24 мaй ce прaзнувa (пo cтaр cтил) пaмeттa нa Cв.Кирил - cъздaтeлят нa cлaвянcкaтa aзбукa (глaгoлицaтa) и зaтoвa пo-къcнo e рeшeнo тoзи дeн дa ce oтбeлязвa и прaзнувa кaтo дeн нa cлaвянcкaтa пиcмeнocт.

    A бългaрcкaтa aзбукa(Кирилицaтa) e cъздaдeнa пo-къcнo в Бългaрия oт Cв. Климeнт Oхридcки, (a cпoрeд някoи тeoрии e кoригирaнa и дoуcъвършeнcтвaнa oт Cв.Нaум Охридски.)

    Тoecт oщe вeднъж oбяcнявaм cъщинaтa нa тeмaтa:

    Св.Кирил (и чacтичнo Св.Методий) са създали глаголицата - но това не е българската, а е славянска азбука! - и тoвa e cъбитиeтo, кoeтo ce прaзнувa нa 24 мaй!

    A cъздaвaнeтo нa българската азбука (Кирилицата) oт Cв.Климeнт Oхридcки e другo cъбитиe и прocтo трябвa дa ce чecтвa нa другa дaтa!
    Кoятo дa ce oбяви зa дeн нa бългaрcкaтa aзбукa и бългaрcкaтa пиcмeнocт и книжoвнocт!

    Тoзи въпрoc трябвa дa ce oбcъди и дa ce взeмe рeшeниe зa тoвa!

    Eдиният вaриaнт e за ден на българската азбука (Кирилицата) да се обяви 25 ноември, когато се чества нейният създател Св.Климент Охридски!

    Другият вaриaнт e за ден на българската азбука (Кирилицата) да се обяви 27 юли, когато се честват Светите Седмочисленици, защото според някои източници и Св.Наум има дял в създаването на Кирилицата.
  • 54 Камен

    14 0 Отговор
    Eтo първо чacт oт житиeтo нa Cв.Климeнт Oхридки Чудoтвoрeц:

    Cв. Климeнт пo рoд e oт eврoпeйcкитe мизи, или бългaри; и e кoпнeeл дa ce върнe в Бългaрия; Климeнт придружaвaл cвoитe учитeли в Рим, къдeтo бил ръкoпoлoжeн в cвeщeничecки caн oт римcкия пaпa Aдриaн ІІ. Cлeд cмърттa нa cв. Мeтoдий, aрхиeпиcкoп Мoрaвcки (†885 г.), нeмcкoтo духoвeнcтвo изгoнилo из Мoрaвия aпocтoлитe нa cлaвянcкaтa рeч.

    Тoгaвa cв. Климeнт c някoи cвoи cъбрaтя нaмeрил дoбър приeм в рoднaтa cи Бългaрия, кoятo вeчe oфициaлнo билa приeлa хриcтиянcтвoтo и имaлa нуждa oт учитeли нa cлaвянcки eзик. Блaгoвeрният цaр Бoриc–Михaил изпрaтил Климeнт (886 г.) в югoзaпaднaтa пoлoвинa нa cвoятa oбширнa държaвa, в oблacттa Кутмичeвицa c глaвни грaдoвe Дeвoл и Oхрид. Тaм тoй рaбoтил c гoлямa рeвнocт мeжду нoвoпoкръcтeнитe бългaри кaтo учитeл и cвeщeник.

    Нa cъбoрa в Прecлaв (893 г.) Климeнт бил избрaн зa "пръв eпиcкoп нa бългaрcкия eзик". Кaтo cвeщeник и eпиcкoп тoй нeумoрнo рaбoтил 30 гoдини (886-916 г.) зa утвърждaвaнe нa хриcтиянcкaтa вярa cрeд cвoя нaрoд. Дeнeм тoй oбучaвaл дeцa и юнoши, a нoщeм ce мoлeл и пишeл: прeвeждaл книги oт гръцки нa бългaрcки eзик; cъcтaвял прoпoвeди зa прaзници, кoитo caм прoизнacял или нeгoвитe учeници ги прoчитaли прeд нoвoпoкръcтeния бългaрcки нaрoд. Пocтрoил църкви и мaнacтири. C мoлитвaтa cи извършвaл мнoгo чудeca.

    Тoй oпрocтил глaгoлицaтa и cъcтaвил буквитe нa тъй нaрeчeнaтa cлaвянcкa aзбукa "кирилицa".
  • 55 Камен

    14 0 Отговор
    Само в западната половина на тогавашна България св. Климент имал около 3500 ученици, които приемали свещен сан и постепенно измествали из България гръцкото духовенство с неговия непонятен за простия народ гръцки език. Като си приготвил предварително гроб в основания от него манастир "Св. Пантелеймон", св. Климент починал на 27 юли 916 година.

    След смъртта му Господ го прославил с благодатни чудеса от неговите Св.мощи, затова е наречен Охридски чудотворец.


    Продължавам с части от житието на Св.Константин Кирил философ, които имат връзка с темата. Това ще бъде в няколко последоватени кометара, но е изключително важно и душеполезно.

    Но първо ще напиша нещо за Св.Константин Кирил философ от себе си:

    Знаете ли, че той по молба от царя е оборил най-учените хора от два народа в два диспута в защита на Истинския Бог и е доказал, че Православието и Православната вяра и църква са единствено правилните и "преподаващи вярно Словото на Божията истина" - и по този начин е обърнал тези два народа към Православието! Като в тези диспути е извършил с Божия помощ и чудеса!

    Той е имал невероятно и уникално боговдъхновено и логическо разсъждение, и е умеел с прости и разбираеми думи и слова, моментално да обори всяка лъжа, ерес и заблуда - разбира се, защото освен много учен, умен и мъдър, е бил и Светец и в него е бил Светия Дух!

    Ето два примера за лека илюстрация:

    1.какво е отговорил Св.Константин Кирил философ на въпрос: що е философия?
    - Философия з
  • 56 Камен

    14 0 Отговор
    1.какво е отговорил Св.Константин Кирил философ на въпрос: що е философия?
    - Философия значи да разбере човек Божиите и човешките работи и да се научи на дело да бъде образ и подобие на своя Творец, и колкото е възможно да се приближи до Бога!

    2.Ето и част от диспута му, (още когато е бил съвсем млад), с Патриарх Иоан VII (Аннис), който бил възстановил иконоборната ерес, като проповядвал да не се оказва почит на светите икони. Свикаха събор, изобличиха го и го свалиха от престола (842). Но той продължавал да говори:
    - Насила ме изгониха, без да ме оборят, защото никой не може да устои против моите думи!
    Тогава царят с патрициите му изпратили Св.Константин Кирил философ и казали на Иоан:
    - Ако можеш да обориш този юноша, пак ще получиш престола си.

    Иоан, като видя младия философ, без да подозира старческия разум в него, и другите младежи с него, им рече:
    - Вие за подножието ми не сте достойни, как ще се препирам с вас?
    Философът отговори:
    - Не се придържай в хорския обичай, човече, а гледай Божиите заповеди! Както тебе те е създал Бог от земя и душа, така и всички нас. Затова гледай в земята и не се гордей!

    Иоан пак каза:
    - Не подобава да търсим цветя през есента, нито старец да пращаме на борба, както юношата Нестор.
    Философът му отговори така:
    - Сам против себе си даваш обвинения. Кажи ни: В коя възраст душата е по-силна от тялото?
    Тоя рече:
    - На старост.
    Философът пак попита:
    - А на каква борба те призоваваме: телесна или духовна?
  • 57 Камен

    14 0 Отговор
    Той рече:
    - Духовна.
    Тогава Философът отвърна:
    - Ето защо сега си най-силен. Затова не ни казвай такива подобия, защото нито цветя търсим ненавременно, нито те призоваваме на телесна борба!

    Така, посрамен, старецът обърна разговора в друга насока и рече:
    - Щом като Бог е рекъл на Моисей: "Не си прави всякакво подобие", защо вие правите това и му се покланяте?"
    Философът отговори на това:
    - Ако беше рекъл: "Не си прави кумир и никакво изображение на онова що е горе на небето...", тогава ти си прав. Обаче Той е рекъл: "Не си прави всякакво подобие", което значи "недостойно подобие."

    Старецът засрамен млъкна, защото не можа нищо да възрази.
    ------------------------------------------------------------------

    С този пример Св.Константин Кирил философ с лекота и с две изречения оборва иконоборческите учения! Удивителна и божествена премъдрост!
    (Който иска може да прочете пълното му житие - от Житията на Светиите по св.Димитър Ростовски)

    Ето и как се осъществява създаването на славянската азбука:
    "
    Докато Философът се радваше в Бога, ето че пак се яви друга работа не по-малка от първите. Моравският княз Ростислав, по внушение Божие, се съвещава със своите князе и моравци и изпрати пратеничество при византийския император Михаил, като казваше:

    - Нашият народ се отказа от езичеството и се придържа към християнския закон, обаче нямаме такъв учител, който да ни изясни на наш език истинската християнска вяра, та и други страни като ни гледат,
  • 58 Камен

    13 0 Отговор
    да се уподобят на нас. Затова, Господарю, молим изпрати ни такъв епископ и учител, защото винаги от вас изхожда добрият закон по всички страни!

    Царят свика съвета, а повика и Константин Философ, за да чуе това писмо, и му рече:
    - Знам, Философе, че си преуморен, но се налага ти да отидеш там, защото никой не може да извърши тази работа като тебе.
    Философът отговори:
    - И съм преуморен, и болен телесно, но с радост ще отида там, стига само да имат букви на своя език.
    Царят му каза:
    - И дядо ми, и баща ми, и много други са правили опити безуспешно. Та как бих могъл аз да се справя?
    Философът рече:
    - Но кой може да запише на води своите проповеди, та и да придобие име на еретик?
    Царят пак му отговори заедно с вуйчо си Варда:
    - Ако ти поискаш, Бог, Който дава на всички просещи без съмнение и Който отваря на хлопащите, може да ти даде.

    Философът си отиде и се предаде на молитва и пост по своя обичай заедно с другите свои сътрудници. И скоро Бог послуша молитвите му и му откри да състави буквите, и той веднага започна да пише Евангелието: "В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото" и прочее.

    Царят се зарадва и прослави Бога заедно с членовете на своя съвет, и го изпрати с много дарове, като написа такова послание на Ростислав:

    "Бог иска всички да стигнат до познание на истината и да се издигнат на по-висока степен, затова, като видя твоята вяра и подвиг, в наше време откри букви за вашия език, каквито по-рано е нямало,
  • 59 Камен

    13 0 Отговор
    та и вие да се причислите към великите народи, които славят Бога на свой език. Затова ти изпращаме самия този, на когото Бог ги откри, благоговеен и благоверен мъж и много учен философ.
    Приеми го като дар по-голям и по-скъп от всякакво злато и сребро, скъпоценен камък и преходно богатство! Подвизавай се заедно с него да утвърдите бързо това дело и с все сърце да потърсите Бога! Погрижи се за общото спасение и подтиквай всички да не се ленят, но да поемат истинския път, та и ти като ги доведеш с твоя подвиг, да познаят Бога, да приемеш своята награда в този век и в бъдещия, приготвена за всички ония души, които искат да вярват в нашия Бог Христа, и да оставиш спомен за себе си на бъдещите поколения подобно на великия цар Константин отсега и до века!"

    Като пристигна Кирил в Моравия с брат си Методий, Ростислав го прие с много почит, събра ученици и му ги предаде да ги учи. А той скоро преведе целия богослужебен чин и ги научи на утринна, часове, вечерня, повечерие и тайнствената служба ­ света литургия. Тогава според пророческите думи, отвориха се ушите на глухите да слушат библейските слова и стана ясен езикът на гъгнивия. Бог се възвесели за това, а дяволът се огорчи.

    Но докато се ширеше Божието учение, изначалният зъл завистник ­ проклетият дявол, влезе в своите съсъди и започна да подбужда мнозина, като им говореше: "Така не се слави Бог. Ако това би Му било угодно, не можеше ли да направи така, щото и славяните да славят Бога още от начало, като
  • 60 Камен

    13 0 Отговор
    пишат с букви своята реч? Ами избра само три езици, с които подобава да Му се въздава слава ­ еврейски, гръцки и латински!" Това говореха латински клирици ­ владици, свещеници и техните ученици.

    Философът се пребори с тях, както Давид с другородците, победи ги с библейски думи и ги нарече триезичници или пилатяни (Защото на тия три езици Пилат написал надписа на кръста Господен.)


    След като прекара четиридесет месеца в Моравия, той се отправи за Рим, за да посвети своите ученици. Пътьом го прие Коцел, князът на Панония, който обхванат от такава силна любов да се научи на славянските книги, му предаде около петдесет ученици, за да ги научи; оказа му голяма почит и го препрати в неговия път.

    Като узна за него, Римският папа изпрати да го посрещнат. А когато пристигна в Рим, сам папа Адриан излезе да го посрещне с всички граждани, които носеха свещи, защото Философът носеше и мощите на свети Климент, мъченик и Римски папа.

    Папата взе славянските книги и ги положи в църквата "Света Мария Фатни" и ги освети, като служи над тях света литургия. След това папата заповяда на двама епископи, Формоза и Гаудерик, да посветят славянските ученици, които ръкоположени, веднага служиха света литургия на славянски език в църквата "Свети апостол Петър", на другия ден ­ в църквата "Свети Петронил" и на третия ден ­ в църквата "Свети апостол Андрей", а оттам пък в църквата на великия вселенски учител "Свети апостол Павел", където цяла нощ пяха славословия на слав
  • 61 Камен

    14 0 Отговор
    на славянски, а на другия ден ­ литургия над неговия свети гроб, като имаха помощта на Арсений, един от седемте епископи, и Анастасий Библиотекар.

    Философът заедно със своите ученици не преставаше да въздава хвала на Бога за всичко това. А римляните не преставаха да идват при него и да го разпитват за всичко, каквото за питане си имаше всеки, и получаваха от него двойно и тройно обяснение. И един евреин също идваше и се препираше с него, и един път му каза:

    - Още не е дошъл Христос според числото години, за което говорят пророците, че ще се роди от Дева.

    Философът му преброи всичките години от Адама по родове, обясни му подробно, че вече е дошъл и че толкова години има оттогава досега. Така го поучи и го изпрати.


    Понеже му се наложи да извърши много трудове, той се разболя. Докато с търпение понасяше болестта си, веднъж видя някакво Божие явление и започна да пее така: "Зарадвах се, когато ми казаха: да идем в дома Господен". Облече се в прилични дрехи и така весел прекара целия оня ден, като казваше: "Отсега нататък вече не съм слуга нито на царя, нито на някой друг на земята, а само на Бога Вседържителя!"

    На другия ден бе постриган в светия монашески образ, получи светлина към светлината и си нарече името Кирил. И в този образ преживя петдесет дни.
  • 62 Камен

    13 0 Отговор
    Когато наближи часът да получи покой и да се пресели във вечните жилища, вдигна ръце към Бога, помоли се със сълзи и рече:

    "Господи, Боже мой, Който си създал всички ангелски чинове и безплътни сили, Който си прострял небето и си основал земята, и Който си привел от небитие в битие всичко съществуващо, ­ Ти всякога слушаш ония, които Ти се боят и спазват Твоите заповеди и изпълняват Твоята воля!
    Послушай и моята молитва: запази Твоето верно стадо, на което Ти бе поставил за приставник мене, негодния и недостоен Твой раб! Избави го от безбожната и езическа злоба на ония, които говорят хули срещу Тебе! Погуби триезичната ерес, възрасти твоята Църква много и много, всички събери в единодушие, създай изрядни хора, които еднакво да мислят за Твоята истинска вяра и правилно изповедание, и вдъхни в сърцата им словото на Твоето осиновление. Защото е Твой дар, макар да си ни приел да проповядваме Евангелието на Твоя Христос нас недостойните, които се подвизаваме за добри дела и вършим угодното на Тебе. Което ми беше дал, предавам Ти го като Твое! Благоустрой го с всесилната Си десница и го покрий с покровителството на Твоите криле, та всички да хвалят и славят Твоето име ­ на Отца и Сина и Светаго Духа! Амин!"

    Целуна всички със свето целование и рече:

    "Благословен Господ, Който не ни предаде за плячка на техните зъби. Душата ни се избави като птица от примка на ловци: примката се скъса и ние се избавихме".

    И така си почина в Господа, на 42 години, 14
  • 63 Камен

    13 0 Отговор
    И така си почина в Господа, на 42 години, 14 февруари 869 година, втори индикт.


    ---------------------------------------------------------

    Надявам се, че всичко, което написах тук ще послужи за духовна полза на мнозина!

    Бог да ни пази, помага, и укрепва в Православната ни вяра!
  • 64 Йонко - понко

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Русский":

    Е-е, това е истинската ,,братска" любов. Батко винаги е прав, щото е батко.
  • 65 Фаера

    1 0 Отговор
    Продавам дипломи на некадърници да стават професори на цигани
  • 66 Спартак

    1 0 Отговор
    Кирилицата е взета от саробългарския,а старобългарския е над 2000хиляди език,и от племити Готи и Тракици е бил саздаден.През 7век хан Аспарух като идва по българските земи,прогонва готите,и те заминават за Италия и Германия.Във Германия дори през те векове на старо български се пишело,но след това са преминали на латиница.Кърилицата според мен,от старобългарския е написана и променени бикви имало.Никакви римляни или гърци във старобългарския нямат участие.Лично аз във Плиска и във Преславските музеи има натписи по камени плочи от времето на Готи и Траки,а това е над 2000хиляди години.Основата на Кирилицата според доказателсва от камените натписи е старобългарския.Всичко останало през 9век е променено на новата азбука от Кирил Методи и учениците им.Но распостравяването на Кирилицата от българските земи е взето и корегирано.По доказателства говоря,а не по измислени истори.Дори през 2век от Византия библията на старобългарски е преведрна от латиницата.