Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 12:10 2 885 22

МВР: Тайна е колко служители пращаме на протеста

  • мвр-
  • протест-
  • протести-
  • полицаи

Силовото ведомство не дава информация и за общия размер на командировъчните, които са били изплатени на униформените

МВР: Тайна е колко служители пращаме на протеста - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешните работи не иска да даде отговор колко полицейски служители от цялата страна са били командировани на 2 септември за първия антиправителствен протест под надслов "Велико народно въстание", пише вестник "Сега".

В отказа по Закона за достъп до обществена информация на заявление от "Сега" се казва, че броят на полицаите представлява служебна тайна, тъй като при обстановка на повишени обществени вълнения тази информация би могла да възпрепятства дейностите по опазването на обществения ред в държавата.

От вътрешното министерство по този въпрос отговарят единствено, че командированите служители са от дирекция "Жандармерия" и областните дирекции. Абсурдно е обаче, че МВР не дава информация и за общия размер на командировъвчните, които са били изплатени на униформените, изпратени на протеста. Силовото ведемство отговаря, че нито Главна дирекция "Нациолнална полиция", нито Главна дирекция "Планиране и управление на бюджета" могат да направят исканата справка.

Така и не става ясно колко е струвало на бюджета на МВР това командироване на полицаи в София. В социалните мрежи се разпространиха снимки на стотици патрулни автомобили да влизат в стройна редица по бул. "Цариградско шосе". Това остави впечатление, че заради мащабната мобилизация на униформени, редица населени места останаха за няколко дни без адекватно полицейско присъствие и сигурност. В същото време вътрешното министерство твърди в отговора си до "Сега", че няма изплащани бонуси на полицаи, участвали в охраната демонстрациите на 2 септември, тъй като такива не са предвидени в Закона за МВР, в който са регламентирани възнагражденията.

Без никакви мотиви вътрешното министерство отказва да отговори извършвана ли е вътрешна проверка дали сред полицаите, които изпълняват служебните си задължения на протеста, има такива, които работят като частни охранители, въпреки че нямат това право. Вместо да даде исканата информация обаче, МВР съобщава, че не е наемало фирма за частна охранителна дейност, както и че външни за системата лица не са участвали.

Без отговор е оставен и въпросът дали има установени нарушения за непозволено използване на помощни средства като метален бокс от страна на полицейски служители по време на протеста на 2 септември. От МВР изброяват единствено разрешените помощни средства като белезници, палки и др. и в кой закон са регламентирани. В отговора на вътрешното министерство се казва още, че главният секретар Ивайло Иванов е издал заповед на областните дирекция, СДВР, и ГД "Жандармерия" да организиран строеви прегледи, при които да се извърши проверка на униформеното облекло, пагоните, емблемите, надписите и отличителните знаци.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шкембак шерифа

    38 5 Отговор
    Тайна е, защото преторианците на Баце са безчет.

    Коментиран от #6

  • 2 Иванчо

    36 2 Отговор
    А тайна ли е колко струват нощувките на командированите по лицаи в Хотел Рамада - срещу Централна гара?

    Коментиран от #21

  • 3 Бях забравил

    26 1 Отговор
    Вицепремиерът Валери Симеонов лично откри обществени тоалетни на ГКПП Калотина и с този свеж и ароматизиран държавнически акт успя да издълбае нови, неподозирани форми в рошавия релеф на уникалния по своята природа BG политически PR.
  • 4 Черепа

    3 16 Отговор
    Пращате за колкото ви плащам.
  • 5 az #МУТРИ, ВЪН!

    21 1 Отговор
    Мутрите се правят на ударени!
  • 6 Тъй е

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "шкембак шерифа":

    Шапкарите са без чет, а парите без отчет.
  • 7 Народът им плаща заплатите!

    15 2 Отговор
    А другите? Биячите с татуировките цинични, брадите и мутренското поведение срещу всеки мирен гражданин? Или те са отделен контингент, който властта извика в нарушение на закона ,и им плати да всяват страх и да си правят позьорските грозни снимки....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бай Иван

    16 1 Отговор
    колко сте смешни ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА ПИТАШ мафиотската шайка колко пари са откраднали
  • 10 Последния Софиянец

    13 4 Отговор
    За три месеца Баце им е дал 500 000 000.До март още 1 000 000 000.Като седите гладни на студено си мислете за тия нули.
  • 11 аз съм Веска

    5 7 Отговор
    СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР ОТСЪСТВАТ ОТ ПРОТЕСТА .
    ЩЕ НАПИША КАК СЕ ПРАВИ РЕКАПИТУЛАЦИЯ ЗА ПРИСЪСТВИЕ .
    КОЛКО АКТА ИМА ЗА ПАЛАТКИТЕ , КОИТО СА ЗАЕЛИ ОБЩЕСТВЕНО ПРОСТРАНСТВО , БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ .
    КОЛКО АКТА ИМА ЗА ХУЛИГАНСТВО/ НЕПРАВОМЕРНО ЗАМЪРСЯВАНЕ / - ВКЛЮЧВАМ ХВЪРЛЯНЕ НА ЯЙЦА , РИБИ , ДОМАТИ , СИНИ СЛИВИ .
    ВСИЧКИ СЕ ПРАВЯТ НА ГЛУХИ И СЛЕПИ ...ЕЛЕ... НЕ СЕ ЗНЕ КОЙ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯТ...
    ТОВА НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА .
    И ПРИ ТОЗИ, И ПРИ СЛЕДВАЩИЯТ , ВИЕ СТЕ МВР.А МВР ИМА ФУНКЦИИ, КОИТО СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ...
    В ТОЗИ СМИСЪЛ СТЕ ИЗЛЕЗЛИ В ОТПУСК .
    КЪДЕ Е И ПРОКУРАТУРАТА .
    ОТКРОЯВАТ СЕ НА ПРОТЕСТА ОРГАНИЗАТОРИ , КОИТО ПРЕДОСТАВЯТ ПРЕДМЕТИ ЗА ОБРУГАВАНЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИ СИМВОЛИ .
    И НА ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА И СЕ ОТНЕМАТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА ПРОТЕСТНИТЕ ДНИ , ЗА БЕЗДЕЙСТВИЕ .
    ВСИЧКО СЕ ВИЖДА .
    И ЗА КАКВО БЕЗУМИЕ СТАВА ВЪПРОС . ОРГАНИЗАТОРИТЕ НАРИЧАТ ПРОТЕСТИТЕ ВЪСТАНИЕ . ВЪСТАНИЕ СРЕЩУ ЗАКОННО ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАНО ПРАВИТЕЛСТВО . НА ВЪСТАНИЕ СЕ ХОДИ ВЪОРЪЖЕН. БОКСА , ПАЛКИ И ДР. СА ЗА ЗАЩИТА НА ПОЛИЦАИТЕ ОТ ВЪСТАННИЦИТЕ .СРЕЩУ ПОЛИЦАИТЕ ХВЪРЛЯХА САМОДЕЛКИ . КОЙ Е ТОЗИ , КОЙТО УКОРЯВА ПОЛИЦАИТЕ ЗА БОКС.
    АЗ ГИ УКОРЯВАМ , ЧЕ СА ТРЪГНАЛИ НА СВАТБА БЕЗ ...

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Дельо Хайдутин

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "аз съм Веска":

    Вземи си хапчетата и ще ти олекне.
  • 13 марш

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "аз съм Веска":

    Отивай при Путин , Лукашенко , Ким.. - там е мястото на същества с изврътени мозъци.
  • 14 айде бе

    2 1 Отговор
    ний на село виждаме как всеки път пенсиониран ходи доброзорно на Софето . Поговорката за леките жени и еничарите си е в сила !
  • 15 оставка

    4 1 Отговор
    Извън командировките давали по 300 лв. на полицаи от провинцията за първа линия на протестите. Сигурно ги отчитат от средствата за корона вируса за първа линия, защото законово няма как да ги включат нито към заплатите , нито към командировъчните.
  • 16 chi

    1 1 Отговор
    Всички от министерството вън!
  • 17 Иванов

    2 1 Отговор
    Да се надигнат всички градове като един в даден ден.И да се държат като на първото измислено въстание,и МВР ще каталяса,а и ще се разбере колко хора има.И нека не наричаме въстание врчерни разходки с домати и яйца.Априлското не е било раходка с продукти от сергията.А и протести,въстания и революции не се организират в т.нар социални мрежи и приложения.Едно време като е нмало такива шпионски приложния са хвърчали главите на крале и кралици.А сега оттам ви знаят колко и къде сте. :)
  • 18 ПЕНКО

    0 2 Отговор
    ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ---ДОСТАТЪЧНО СПЕРМАТОЗОИДИ -ЗА ВСЕКИ ЕДИН " ПРОСТ ТЕСТЪР -ЯЙЧАР - ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДИТЕЛ " !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 19 Народна любов

    2 2 Отговор
    На протестите от жълтите книжки и л-умпените всичките им действия се записват.Нищо не остава скрито от противозаконните им действия.Много от тях ще влязат в затвора и то за много дълго.
  • 20 влюбен в МВР

    2 1 Отговор
    Тия началници в МВР явно не разбират какво ги питат. Нали вече в България повечето, които взимат дипломи са функционално неграмотни, та и те не изостават по - назад. Няма нужда да бъдат обиждани, те толкова си могат. Единственото неприятно е, че има 70 хиляди служители в това министерство, които не знаят какви им са служебните задължения, или може би знаят, но началниците им ги възпрепятстват да си ги изпълняват. И най - голямата гавра с хората бе, че ги оставиха без защита по време на " Въстанието", защото всички трябваше да пазят татко Махно.
  • 21 Мариика

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    Иванчо кажи колко сте на протеста поне можеш да броиш до100 защо и медии те не казват броя на протеста /да знаем колко са избягали от карлуково и психото/
  • 22 Бай Шиле

    1 0 Отговор
    То всичко е ясно, ще се параат на улави/луди/ като Боко и Гешев. А Европа си чеше носа за да продължи схемата. И тук идва въпроса, Кога ще блокираме граници, летища и да им секне келепира . България ще пребъде
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове