21 Октомври, 2020 10:49 5 527 42

Проф. Иван Илчев: Трябва да се откажем от мисълта, че македонците са ни братя

  • северна македония-
  • история-
  • проф. иван илчев

Професорът е на мнение, че България и Северна Македония имат различни интереси

Проф. Иван Илчев: Трябва да се откажем от мисълта, че македонците са ни братя - 1
Снимка: БГНЕС

"Авторите на учебници в Северна Македония трябва да се водят от изворите, а не от трактовки. Ако всичко това, което направим с комисията и с македонските си колеги не влезе в учебниците по история, няма да има никакво значение." Това заяви пред БТВ проф. Иван Илчев - част от Комисията по исторически въпроси със Северна Македония.

"Не се чувствам в капан, а се чувствам неприятно, че всички очи са се вперили само в комисия, която е само точка от останалите 40, които са работа на политиците, но не се прави нищо. Трябва да се откажем от мисълта, че македонците са ни братя. Става дума за две държави, които имат свои интереси.", допълни той.

"Становищата на македонските колеги не са единни. Има интелигентни хора, които признават, че Гоце Делчев е българин. Освен това, в учебници по история пише, че прабългарите са номадски народ от татаро-монголски тюркски произход, който се е занимавал с грабителство. Това е нонсенс.", категоричен бе професорът.

"Помолих един от колегите в Северна Македония да ми покаже паметник на македонската съпротива срещу сърбите, но той се обърка. Не можем да говорим само за братски чувства, а и анализ. Българската политика малко прилича на щрауса, който при опасност си крие главата в пясъка.", смята Илчев.

"Не е ставало дума, че в България има македонско малцинство. Това обаче може да бъде използвано от една или друга партия, която иска да докопа властта. През последните десетилетия не сме направили нищо, за да разбере Европа отношенията ни със Северна Македония, докато западните ни съседи го правят.", завърши проф. Иван Илчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тера

    42 3 Отговор
    Българите по точно македонците са една държава и един народ, само политиците мислят по отделни и крадат по отделно, кой мисли за народност, само така за пред хората, важена е кражбата и имането....

    Коментиран от #11

  • 2 Българка

    10 9 Отговор
    "Нe ce чувcтвaм в кaпaн, a ce чувcтвaм нeприятнo, чe вcички oчи ca ce впeрили caмo в кoмиcия, кoятo e caмo тoчкa oт ocтaнaлитe 40, кoитo ca рaбoтa нa пoлитицитe, нo нe ce прaви нищo.
    Историкът отговори на всички хули от герберасите, че Йончева, Р.Кънев и протестите са виновни, че под чертата на резолюцията на ЕС е цитиран източник- Съдът в Страсбург, който е осъдил България за нерегистриране на ОМО Илинден

    Коментиран от #33

  • 3 Гост

    18 10 Отговор
    Скоро ще ни продадат на македонците спокойно. Ние нямаме медицински персонал, учители ... ако не се причислим към македонците скоро няма да ни има.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Австрийците говорят немски

    41 2 Отговор
    а Не Австрийски език Цяла латинска Америка говорят Испански а не Мексикански Гватемалски Костарикански и.т.н Няма ли кой да им го каже и Затапи тия макета окръг от България.Де са ни Умните Дипломати...

    Коментиран от #41

  • 6 Факт

    30 9 Отговор
    Македония е Българска територия и това е факт

    Коментиран от #9, #24

  • 7 История !

    30 4 Отговор
    Северна Македония ???? Западна България !!!!!!
  • 8 Македонски

    13 14 Отговор
    Да живеят македонските македонци! И българските македонци също. Абе направо сите македонци по сите земни кълбета.
  • 9 Гост

    3 19 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Е като е факт що не е в територията ни ? Българите са неосъзнати македонци.
  • 10 Профан

    3 7 Отговор
    Маке, маке, ма ке, Маке Дония.
  • 11 Как един народ

    3 20 Отговор

    До коментар #1 от "тера":

    Македонците съществуват 1400 години когато хан Аспарух преминава дунав.

    Коментиран от #32

  • 12 кире

    12 2 Отговор
    Големи циганета са македонците по точно албанците, те всички са такива-няма маке все албанец.
  • 13 Бай Ху (By Who)

    29 2 Отговор
    Не трябва да се отказваме. Македония е географско понятие и македонците са ни братя. А македонстващите управници на тази измислена държава никога не са ни били братя, а винаги са били сръбски подлоги. Просто българското правителство трябва да се възползва от правата на България като член на ЕС и да защити българския интерес, така както направиха гърците.
  • 14 Gen Gurko

    35 3 Отговор
    Братя са ни българите населяващи областта Македония. Македонци братя нямаме, такъв народ няма. Там се говори на изкуствено изкилифенчен български език.
  • 15 разни въпроси

    32 1 Отговор
    Македонците знаят ли за издевателствата срещу тях от сърбите. Но за да не стане геноцид, сърбите им смениха насилствено самосъзнанието.
    Ако не проумеят, че са българи ще бъдат лека полека претопени от шиптарите. Карма си създават така.
    А, и прословутия им цар Самуил се е биел срещу Василий БЪЛГАРОУБИЕЦ!
  • 16 Eee

    22 4 Отговор
    Професорчето да не философства.Няма македонски народ,няма македонска държава.Има единствено и само българи
    Компромис с историята не може да се прави!

    Коментиран от #17

  • 17 Ее не прави

    6 17 Отговор

    До коментар #16 от "Eee":

    Македония съществува от 808г пр.Хр. а България 681г след Хр.

    Коментиран от #25, #30, #36

  • 18 Do Българите

    17 3 Отговор
    РСМ в никакъв случай не трябва да бъде допускана в ЕС. Стане ли това проблемите ни на мига ще започнат. И ще са много, много големи. Да се знае: няма такъв език и няма такъв народ. Това са българи и говорят изкуствено изкривен български диалект. Една от виновниците за това е Дина Станишева, еврейката майка на неработилия нищо през живота си и никога не печелил избори , бивш украински гражданин Сергей Станишев. Същият е награден с изпращане като депутат в ЕС.

    Коментиран от #20

  • 19 Димитрова

    9 4 Отговор
    Каза точно кратко и ясно, че сме две държави с различни интереси. Най-важният проблем е, че заради политики и идеалогия страдат винаги хората. От всеки неуспех на Сев. Македония печелят сърбоманите. Хората ги интересува как живеят, така че ако влязат в ЕС, това ще е победа над сърбоманите и двустранните, човешки взаимоотношения ще се подобрят. Тогава сърбоманската идеалогия ще се обезмисли.Идеалогия за която някои държави дават доста пари за да я лансират.
  • 20 Do теб

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Do Българите":

    Прав си не ги пускайте ще станете за смах ще бъдете изпреварени от не съществуващите македонци и пак последни.
  • 21 ТЪПАК

    1 15 Отговор
    ИЛЧЕВ Е СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ !
  • 22 ПРОСТ АК47

    5 1 Отговор
    Бoйкo Бoриcoв
    Прeмиeрът кoмeнтирa прeд миниcтритe cитуaциятa c eвeнтуaлнa кaриeрa в зeмлищeтo нa coфийcкoтo ceлo Лoзeн:
    Кaмъни – дaл Бoг из Бългaрия, кoлкoтo иcкaт кaриeри дa прaвят."
  • 23 Миро

    32 1 Отговор
    Македонците никога не са ми били братя и няма и да ми бъдат. Прабаба ми е от Македония и едната ми баба. И повтарям. Не са ми никакви македонците. Не трябва да се занимаваме с тях изобщо. Който от тях се чувства българин да идва в България. Който иска да е македонец да си стои там и да чака да го асимилират албанците и да става албанец или сърбин или негър ако иска. Стига с тази Македония! Нищо не сме научили от историята за съжаление. Нищичко!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Какво

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ее не прави":

    Манедония бе нали сте1000човека с кокошките. Говори се български език.
  • 26 Диамантената ръка

    19 1 Отговор
    Какво толкова и защо преговаряме с тия не мога да разбера. Твърдели че Гоце Делчев бил македонец, да си твърдят квото искат, изобщо не трябва да се занимаваме. Ако някой не признава факти, проблемът си е негов. Ще убеждавам аз някого, че водата е мокра, теглим им една майна и край.
  • 27 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    "ПРОФЕСОР " С № 2793 !!!! ПОВЕЧЕ СА ОТ АРМИЯТА НИ !?!?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ЛЛЛ

    7 1 Отговор
    Македония е в Гърция и в България
  • 30 Иванов

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ее не прави":

    Едно е област "Македония", друго "Македония", като държавно формирование и трето и четвърто македонски етнос и македонска нация!
    Днес държава "Македония" не съществува! Има държава "Северна Македония"!
    Македонска нация също няма, по същата логика!
    Македонци, като етнос, преки потомци на древните македонци, също няма и това по същество е уредено с Преспанския договор!
    Днес има северно македонци, които живеят в държавата Северна Македония и тези хора в преобладаващата си част са потомци на славяно- българи, макар, че са учени на друго по време на бивша Югославия.
    А това, че сериозно са заблудени и предубедени може да се илюстрира с факта, че широко разпространеното в Северна Македония, женско име Биляна има кумански произход. Куманите безспорно са били номади, тюрки и монголоиди!

    Коментиран от #34

  • 31 франкопан

    2 8 Отговор
    Крайно време в България да се съобразим с реалностите!Както има хърватски и сръбски ,руски и украински ,чешки и словашки езици които са много близки ,така има български и македонски !И както има босненски хървати или босненски сърби ,кипърски гърци или кипърски турци така може да има и македонски българи !Това определение би подхождало например за Гоце Делчев !И за българите ще е българин ,за гражданите на Северна Македония -македонец!В подкрепа на този довод още един пример Никола Тесла е сърбин по рождение ,но е роден в Хърватска и е чесван и тачен и в двете държави !
  • 32 Гоце

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Как един народ":

    Македонци е имало отдавна, да!
    Но ти немаш нищо общо с ония македонци, освен ако не претендираш, че по произход си грък! И ако можеш да го докажеш, разбира се!
    Древните македонци са имали съдбата на много други народи, които са били разпокъсани и претопени в морето на по- големи племенни групи.

    Коментиран от #35

  • 33 Да регистрират алкайда щом е тъй

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    ЕС, спят ли
  • 34 Иванов я ми кажи

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Иванов":

    Българския език майчин език ли е на хан Аспарух.
  • 35 Гоценце

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гоце":

    Аз съм страничен наблюдател безпристрастен, нямам нищо общо с македонци нито с българи.
  • 36 Може, но македония като гръцка провинция

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ее не прави":

    С гръцко говорещи, днешните македонци са нещо далече от гръцкия,що ли тъй
  • 37 Мистър Максимус

    13 2 Отговор
    Македонецо не се срами да се наречеш Българин,защото рано или късно ще станеш АЛБАНЕЦ.
  • 38 Мистър Максимус

    7 1 Отговор
    Македонецо не се срами да се наречеш Българин,защото рано или късно ще станеш АЛБАНЕЦ.
  • 39 Крум

    2 1 Отговор
    Започвам да си мисля, че сърбоманските им управници са поели курс към пробиване ( подкупване ) на отделни членове на комисията.
  • 40 Крум

    3 1 Отговор
    Трябва да блокираме всячески влизането им в ЕС. И на Сърбия. Двете дружки да си се дундуркат.
  • 41 Няма ги!

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Австрийците говорят немски":

    Имаме само некадърни и недалновидни дипломати и държавници като външната министърка Захариева,Шкембе войвода и прочее недоразумения.
  • 42 истината

    2 1 Отговор
    Македонският език, на който са говорили в миналото, няма нищо общо със сегашния, който е диалект на българския.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове