Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 09:29 2 808 38

Математик: Ако след 2 седмици отворим всичко, ще последва епидемичен взрив

  • математик-
  • епидемичен взрив-
  • лъчезар томов

Време е да се поучим от грешките, допуснати на 15.06, когато всичко се отвори едновременно, смята д-р Лъчезар Томов

Математик: Ако след 2 седмици отворим всичко, ще последва епидемичен взрив - 1
Снимка: Shutterstock

Ако противоепидемичните мерки бъдат премахнати рязко, както през юни, ще последва по-голям епидемичен взрив от предишния. Такава позиция изрази математикът д-р Лъчезар Томов, преподавател в департамента по информатика на НБУ.

Публикуваме коментара му от неговия профил във фейсбук:

Време е да се поучим от грешките, допуснати на 15.06, когато всичко се отвори едновременно.

Ако отворим по същия начин след две седмици, експлозията ще е по-голяма от сегашната, защото базовото ниво на разпространение ще е по-високо от това в началото на септември, когато изглеждаше, че епидемията затихва (само изглеждаше, обаче). Време е за някои поуки свързани с работата и капацитета на РЗИ и държавната политика.

Децата заразяват активно другите, могат да бъдат и свръхразпространители (достатъчно изследвания вече има за това в Израел, Индия и др.)

При по-малките деца процентът на асимптоматичните и пресимптоматичните преносители е висок, над 50%

Големите деца ходят по кафенета, барове и дискотеки и после на училище.

Инкубационният период е 7 дни, но има още няколко дни до забелязване на симптоми, затова е адекватно да се работи поне с 10 дни период.

На фона на тази опасна комбинация, за която предупредих през февруари (поотделно всяко е не толкова опасно, но заедно са мощни), РЗИ за разлика от немските си колеги решиха да тестват при поява на симптоми. Министерството на здравеопазването разреши "най-либералните мерки" в училище, като самите учители не вярваха, че има вирус. Илюзията,че може да не се носят маски в час, защото така било в Германия не издържа дълго. Мерките са система, а не колекция от отделни действия. За да няма маски в клас, в Германия:

а) смениха вентилацията в училище (Редакция с бележки от Георги Заяков: На ниво намерение е, Мюнхен са купили. Берлин е с отчайващ подход, бавят се местните правителства със закупуването за училищата, но са купили за себе си);

б) тестват проактивно, а не чакат да се появят симптоми

в) тестват масово извън училище, много повече от нас

г) работниците продължават да работят от вкъщи навсякъде където е възможно

д) носенето на маски на закрито е повсеместно и налагано от държавата

Никоя мярка не може да се разглежда сама за себе си и не работи както очакваме, ако не е част от цяла система, ако не е плод на анализ на разпространението и на свързаността, на контактите между хората. На фона на 27% педагози в рискова група, подобно отваряне за угаждане на избирателите е безотговорно и опасно. Опасно е и за здравните работници, които са в рисковата група дори да са в перфектно здраве. Политикът трябва да мисли за доброто на народа си, не за своето (спомнете си Първа книга от Държавата на Платон).

Липсата на ресурси не е оправдание. Има и европейски средства, има възможност за заеми (за някои неща има смисъл да се вземе, защото са инвестиция), има излишни разходи в милиарди за политически проекти.

Сега е времето да се наемат нови хора в РЗИ, да се увеличат там още заплатите, както и на здравните работници на първа линия. Време е за масово закупуване на антигенни тестове колкото може повече.

Време е за промяна на политиката на работа в училище, за да може поне малките ученици да учат там безопасно, а по-големите да са периодично там. На родителите трябва да се обясни,не да се правят референдуми по експертни теми. Ако искаме училище през зимата, ще трябва вентилация, която сменя въздуха в стаята с нов на 2 мин. Ако не може, поне хибридно обучение на половинки с маски в класните стаи, другата половинка гледа и участва от вкъщи.

Трябва да се даде заповед за работа от вкъщи. Работодателите са расли през социализма и имат инстинкта да изпълняват заповеди, за да не носят отговорност. След понижаване на новите случаи на ден, трябва да се отваря поетапно и да се проследява активно какво се случва, не всичко наведнъж. Дискотеките да са последни. Може да се помисли и за някакво обезщетение за тях, въпреки, че в пазарна икономика се очаква предприемачите да си поемат сами рисковете.

Ако отново се наложи да затваряме след отварянето, ще е за няколко пъти по-дълго, затова този път да мислим предварително.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    55 4 Отговор
    Сега и учител по рисуване да се изкаже по темата моля!
  • 2 Изамата е на макс

    41 4 Отговор
    Ако европата каже че дава пари на секи оздравял друга песен ше пеете
  • 3 здравеопазване

    39 2 Отговор
    Предния "ВЗРИВ" , кога точно беше ?

    Коментиран от #5

  • 4 Учителите по пеене на кво мнения са

    27 4 Отговор
    Кога ше стане големия взрив😂😂😂😂😂
  • 5 Като фалшивия плешиф женерал

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "здравеопазване":

    Рече че умрелите ше са повече от катастрофите и ше ни носят у човали😂😂😂😂😂😂
  • 6 КОВИД 19 ХАХАХА

    24 6 Отговор
    МАЛОУМН.К
  • 7 Аз съм кове 21

    11 3 Отговор
    Баааааааааааа😂😂😂😂😂😂
  • 8 Една бг жена

    12 19 Отговор
    Как да отворите всичко, като не сте затворили дори училищата? Децата са доказано най-големи преносители на вируса.

    Коментиран от #36

  • 9 куку руку ку

    31 4 Отговор
    След като математиците определят развитие на заболяване, ред е лекарите да изчислят траекторията на намкойси астероид, дали ще удари Земята в близките 300 години.
  • 10 Последния Софиянец

    22 5 Отговор
    Затвор за НОЩ!Нека бъде светлина!
  • 11 мда

    11 14 Отговор
    Много смислена статия.Не чувам да се инвестира в повече тестове и изследващи, а това е много важно. Ако се закупят тестове, при които да се взема слюнка, това може да се върши от доста хора, а не само зравни работници. Да се закупят пречистватели за въздух за училища, институции и да се прави опити за инвестиране за смяна на вентилация, това също не го виждам. категорично дискотеки трябва да бъдат затворени. За един двама бармани и един охранител, които ще си намерят друга работа, няма да умират лекари.

    Коментиран от #15, #17, #25

  • 12 Виконт

    15 2 Отговор
    ОСТАВКА МУТРО!!!!!!!!
  • 13 ааа

    15 1 Отговор
    колко смяташ че ще прибереш след изповръщаното на такава помия
  • 14 Гост

    8 14 Отговор
    Много добре написано! За жалост в България не изпълнимо! Политиците и повечето хора просто са си лош материал!
  • 15 Ааааа

    6 10 Отговор

    До коментар #11 от "мда":

    Подкрепям!
    Смислено мнение с добри решения!
  • 16 Azz

    19 3 Отговор
    По тази логика трябва да се затворим в стаята,д се скрием под леглото до края на света...Вируса е изкуствено създаден и няма да изчезне.Всичко е за пари,ама много пари....

    Коментиран от #18

  • 17 Домакин

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "мда":

    Пропускаш други едни, които заработват с продажби на дребно из дискотеките ...

    Коментиран от #26

  • 18 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "Azz":

    Прекалено елементарно мислене. Напъни се малко да вденеш човека какво е написал!

    Коментиран от #29

  • 19 по добре късно

    5 1 Отговор
    Пита се къде им е организацията от март насам. Всички знаехме, че този момент ще дойде. Къде е резервът от места и специалисти във всички области. Защо говорите за РЗИ, само в София те са огромна армия в малките градове дори представител нямат, а вие ни ги пробутвате все на първа линия, други хорица от общините им вършат "първата линия". Те работят по телефона и по имейли. Сега светът научи, че има такава институция
  • 20 по добре

    8 0 Отговор
    Нашият БУДА пак тихичко/удобничко се скри и ни остави да се справим както можем. Хора ние сме жилав народ и ще се справим. Може мен да няма, но други ще му напомнят, че сами смее се справили. За да не се хвали повече Аз Аз . Предвид очакванията трябваше резервите от мерките да са готови и подплатени с човешки и финансов ресурс
  • 21 цумбрум

    5 0 Отговор
    Мама ме кара да смятам в тетрадката по математика с квадратчетата колко прави 2+2-ве и дали още е 4-ри? Две тлъсти прасета плюс две яки бичмета правят ли една бъчва вино плюс тава печени пържоли? Се пита в задачата.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Перо

    5 1 Отговор
    Китайците си наложиха организация,дисциплина и самодисциплина,но имат ръководители по места,които не са случайници,също липсват директори на болници - недиагностицирани луди и здравна система в тотален колапс. За това бързо приключиха с вируса, а Тиквун нека залъгва хората с джендърските държави!
  • 24 5555

    6 1 Отговор
    Когато условието на една задача е грешно, какво изчислявате?
    Миналата година, по това време, колко бяха с вирусно заболяване и колко починаха?
    А дали и тогава не беше Ковид19?
  • 25 Реалност

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "мда":

    Сигурно си шеф на лаборатория и се чудиш как да откраднеш повечко. Я обясни защо са ни необходими тестове и защо изобщо трябва да се правят, особено на хора без грам симптом. Ето ти пример - днес да речем направим 6 000 000 теста, от които 5 000 000 отрицателни, от тези пет милиона още утре ще има заразени, значи всеки божи ден трябва да се харчат по 600 милиона лева да се изледва цялото население за настинката и така до безкрай.

    Коментиран от #27, #28

  • 26 не ги мисля

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Домакин":

    Е, да, ама те работят като ходят и по адреси. Тъкмо няма да зарибяват нови и неопитни. Ще си карат с постоянните клиенти.
  • 27 Пенчо бре чети

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Реалност":

    Нищо общо нямам с тестовете, но така ще могат да се откроят не само болни но и заразоносители. Него увряхте това. заразоносителят ще се изолира максимално до 8 дни поне, ще носи маска и така ще предпази да зарази други. По този начин епидемията ще намалее. А не сега кой носи, кой не носи маска, а вероятността точно тези, които са без маски навсякъде да са заразоносители е голяма. Доказано е че големи епидемии се предизвикват не задължително от много хора, а от няколко десетки които миткосват непрекъснато .

    Коментиран от #30

  • 28 не е така

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Реалност":

    Китай направиха 5 млн теста за един ден, веднага отграничиха заразени от незаразени и епидемията се сведе почти до нула. Няма нужда да се прави всеки ден, два пъти да се направи на рискови контигентни, които припкат навън и ще се видят нещата.

    Коментиран от #31

  • 29 Да ама не

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Стигнах до първото изречение - "Време е да се поучим от грешките, допуснати на 15.06" и ми стана що за стока е тоя платен подлизурко. Аз лично не се сещам юни, преди и след него яко да сме измрели. Но пък се сещама кога се увеличиха пациентите в болница - когато вдигнаха КП, сетих се и кога се увеличи броя на заразените - когато върнаха брифингите.
  • 30 Реалност

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Пенчо бре чети":

    Ще се съглася веднага след като ми обясниш защо във Франция, Испания, Италия и Германия чупят рекорди всеки ден, а мерките са им строги и защо в Швеция е най малък броя на заразените. Нормалните хора, които знаем, че короната е бозопасен и мерките са за запушване на устите и безпроблемно крадене говорим с факти, докато вие хипохондрици, крадливи политици и лекари си фантазирате.

    Коментиран от #37

  • 31 Грип

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "не е така":

    Китай от месеци не прави тестове, ако и ние спрем и при нас ковида ще изчезне
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Математика

    0 0 Отговор
    Зубрачите ще клякат и нека се молят за пощада след короната!
  • 34 Васил

    3 4 Отговор
    ААААААААа открихте топлата вода че заведенията и детските градини и училищата бълват заразени
  • 35 тоз математик

    1 2 Отговор
    е учил дистанционно математика. Кирлив двойкаджия!
  • 36 не си

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Една бг жена":

    една жена, ами си продажна пкп
  • 37 Като ти дойде на главата 👑

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Реалност":

    Тогава ще видим каква песен ще запееш, безвреден ли е, вреден ли е, а?! 🤕
  • 38 Patton

    0 0 Отговор
    Хора , днес е ТИкВЕН ден. Ликуй народе ! Нищо , че нашата ТИКВА е с ковид19 .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове