Last news in Fakti

2 Ноември, 2020 11:16 2 627 25

Д-р Виткова: От чужбина не чуваме нежелание да се работи с вируса, както тук

  • мими виткова-
  • лекари-
  • здравеопазване

Искаш или не искаш да работиш – трябва да работиш, ти си завършил медицина, припомни тя

Д-р Виткова: От чужбина не чуваме нежелание да се работи с вируса, както тук - 1
Снимка: БГНЕС

Легловият фонд е напълно достатъчен, за да поеме доста по-голямо натоварване с Covid-пациенти. В момента го използваме нерационално. Това мнение изрази бившият здравен министър Мими Виткова. От чужбина не чуваме да е блокирана системата от нежелание да работи с тази патология, докато у нас това го чуваме непрекъснато, заяви Виткова.

„Искаш или не искаш да работиш – трябва да работиш, ти си завършил медицина. Нима когато е имало предишни епидемични взривове, нашите колеги са били по-образовани? И са се справяли с тях. Полиомиелити и какви ли не инфекциозни заболявания са връхлитали света“, коментира тя пред БНР.

Системата отдавна е блокирана, в момента тази блокировка е на показ на обществото, смята бившият здравен министър. По думите на Виткова този блокаж се е получил преди повече от 20 години. „Когато я направихме сергия, всички станаха търговци, насила ги направихме търговци всички лекари и всички лечебни заведения и оставихме пазара да решава най-сложните проблеми“.

„Когато сме пуснали търговците в храма, няма храм“, допълни тя. „Пазарът в здравеопазването не работи. Това го доказва сегашната епидемия.“

Със заканителни жестове и заплахи няма да решим проблема, заяви Виткова, визирайки намеренията на здравния министър проф. Костадин Ангелов да започне обиколка по болниците и да се спре финансирането от НЗОК на лечебните заведения, които отказват да приемат пациенти с коронавирус.

В огромен дефицит сме на медицински сестри, посочи Мими Виткова във връзка със заявеното от Костадин Ангелов, че той самият ще влезе да лекува болни с Covid-19 и ще призове и депутати лекари да направят това. „У нас медицинските сестри са наполовина от необходимия брой, даже под половината. Хубаво, ще влезе здравният министър и 10 депутати. А сестри откъде ще намерим?“

Мими Виткова смята лятото за пропиляно за организация на здравната система, за да е готова наесен. „Така че да е ясно къде, какви и колко легла ще се разкриват. Сега започва тепърва спорът.“.

„Блокирането на лечението на останалите заболявания не е с по-малък риск, отколкото дефицитът на легла за Covid“, предупреди още Виткова.

Според нея по-добрият вариант е в определени болници в големите градове да бъде концентрирано лечението на болни от коронавирус, а останалите да работят в нормален режим и да поемат обичайната патология извън коронавируса, с ангажимент да са готови да подпомогнат с персонал болниците, лекуващи Covid.

„Претоварваме болничната система от незнание. Наистина е трагедия - личният лекар остана лекар на телефона. В редица страни т.нар. извънболнична помощ е ангажирана именно с пациентите, които са на домашно лечение“, подчерта Мими Виткова. „Даже контактните лица, които остават вкъщи – те не знаят какво да правят: да се тестват ли, да не се ли тестват…“

„Системата и държавата ни е в пълен хаос. Това е загубеното време. Това би трябвало да е сериозна поука за нас“, категорична е Мими Виткова.

„Спряхме плановите операции преди да затворим нощните заведения и това е ужасно несправедливо“, коментира бившият здравен министър и добави:

„Не ми се ще да изпаднем в ситуация да избираме между живота и глада.“


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Baba Kuna

    17 3 Отговор
    Обаждат ни се хора, които казват, че са с висока температура, задух, че посиняват, умират. Отиваме и виждаме човек с 37.5 температура, не посинява. Хората се паникьосват и ни викат за домашни прегледи. Това блокира линейки и екипи. Когато се излъже по телефона, това ни отклонява от наистина нуждаещ се"

    Коментиран от #8, #25

  • 2 Гост

    22 2 Отговор
    За съжаление , госпожа Виткова е права.
  • 3 КОТарАК

    14 0 Отговор
    ако стане някаква война , много бързо всички ще забравят за короната

    Коментиран от #24

  • 4 Българка

    30 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Системата и държавата ни е в пълен хаос.
    Абсолютно вярно заключение. През март премиерът- слънце обяви, че здравната система разполага с 8 000 легла за лечение на болни от ковид. Сега няма места в болниците. Не разбирам - да не е броил леглата на хижите, покрай които обикаляше с джипа, докато се криеше.Питам от март до септември защо не се взеха мерки за откриване на ковсид отделения, ами трябваше вчера здравният министър разпенен да се кара, че от днес започва обиколка в болниците. Въпросите ми са много, но отговори на поне тези, ще е добро начало
    Оставка страхливи некадърници!

    Коментиран от #11

  • 5 Господи

    3 8 Отговор
    ела си прибери и таз вересия/Мимито/
  • 6 КОВИТО......МЪГЛЯВИНАТА ЗА БСП

    3 7 Отговор
    ЩО ВСЕ ,,БИВШИ,, ДАВАТ АКЪЛ.........И КВА ОТГОВОРНОСТ НОСИ СЕГА....ВИТКОВА ЗА КОВИТО В БГ....НЕ СЕ РАЗБРА
  • 7 Ventura

    13 4 Отговор
    А, Вие госпожо Вткова защо след като сте знаели за тази глупост, не напуснахте поста заеман от Вас? Или Ви беше добре да взимате тлъста заплата като министър. Сега сте се сетила да се оправдавате. И вашата вина да е по-малка ли! Нее, всички от началото на "демократичните" промени сте виновни за батака който създадохте.
  • 8 да но

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Baba Kuna":

    Това не може да се избегне, затова трябва да има повече екипи и линейки. За да могат да се справят както със спешните, така и с паникьосаните. Да се опитваш да ограничиш броя на паникьосаните е загубена кауза. Ако пък се наложат санкции за фалшив сигнал, тогава би имало много хора, които няма да потърсят помощ навреме и само ще утежнят работата по тях после. Така че си трябват линейки с екипи.
  • 9 ъъъъъ

    2 2 Отговор
    тук е под достойнството на протестърите да вярват на властта...
  • 10 То тва е кръчмарски вирус

    1 0 Отговор
    Требва кръчмари повеч3 да носят ракия на болните и ше се оправат къви лекари😂😂😂
  • 11 Пенсионер

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Да страхливи са и некадърни са. Няма никакви работещи мерки. Дистанционно учат само големите ученици, сякаш другите са сключили договор с ковида за незараза
  • 12 567

    5 2 Отговор
    Хематолози, , онколози, алерголози и много други или на преклонна възраст. След нас казват те, няма кой... В Полша са им увеличили заплатите на 100 %. От запад да се върнат, но и там положението е трагично. Целия свят е полудял. Белите милиардери да сложат на масата милионите си, за да живне народа по света. А не само за войни да мислят. Може и трети убийствен хихи да ни сполети...

    Коментиран от #22

  • 13 Мимозата

    4 4 Отговор
    е крупен хардлайнер от БКП, който с огън и меч въведе "пазарните" принципи в нашето здравеопазване като с това си действие го срина безвъзвратно. Диагнозата й е тропане по масата и тотална неотстъпчивост. Може да се пише още много за нейните характеропатии.

    Коментиран от #19

  • 14 Уфффф

    6 1 Отговор
    Докато има мизерно заплащане незнам как могат тези хора да накарат някого да работи и да рискува живота си !!!!

    Коментиран от #17

  • 15 Анонимен

    0 1 Отговор
    Нали ходим по улици, болници. Полизаите сравняват заплатите на рехните колеги на запад. Докторите реват, че са възрастни и след тях им казват, кой.. А са онкодерматолози. А идват ори Него от отдалечени краища. Бспдпсгерб на вас казват докторите, а пари нема за София, Пловдив... Батака е навсяктде. Казват го те, пред пенсия лекари, учители. 1/1
  • 16 оставка

    8 0 Отговор
    Некадърността на крадливото и мързеливо управление е видима за всички. Цяло лято толупите разпределяха кражбите, измисляха си нова Конституция за да се задържат на хранлката и никой не направи обсолютно нищо за очакваната ковид криза през зимните месеци.
    Прехвърлиха топката на кметове , директори на училища .... и накрая за капак очаквам да изкарат Президента виновен за кризата. Като начало е виновен само за заразените във ВВС.
    Всеки обикновен човек вече разбра, че държавата е единствено за да ти събере данъците, а когато трябва да ползваш услугите срещу това си на произвола на съдбата- КРАДЛИВИ НЕКАДЪРНИЦИ.
  • 17 корумпета

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Уфффф":

    Някои са с мизерно възнаграждение за сметка на директорите на частните болници , които вземат месечна заплата над 60000 лв., но пък са здрави подпорни стълбове на групировката ГЕРБ

    Коментиран от #20

  • 18 Болниците получават и Връщат пари

    2 1 Отговор
    Обратно, на "Благодетеля" на "Спасителя"за това съществуват като Търговски дружества!!! На кой НЕЕ Ясно??? За това е на това Дередже Здравеопазването!!!
  • 19 мижитуурки

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мимозата":

    Каква е , що е , не е важно, важното е че всичко което казва е самата истина и хората го усещат на гърба си.
    Така , че троленето с такива аргументи е безмислено .
    Гербаджиите единствено с компромати могат да се защитят, защото нямат факти да доказват обратното. А народа чака решаване на проблемите , а не плюене по опонентите.
    Крадат ли - ДА ( ама те комунистите и те крадяли )
    Прости ли са - ДА ( ама комунистите убили дядо им)
    Мутри ли са - ДА ( ама те комунистите ги създали) СМЕШНИЦИ
    Аз лично не съм комунист, но мисля че до такова дъно не бихани докарали дори и те.
  • 20 За сведение

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "корумпета":

    Най-богатите лекари в България са шефовете на държавните болници, а не на частните. Вижте им данъчните деклараций и ще се убедите.
  • 21 Бай Знай

    2 0 Отговор
    Доторчайта не искат да пуснат кокала-значи са кучета!
    В цивилизованите държави мениджърите на болнични заведения не са лекари.
    Толкова е просто!
    Нашите главоци се мислят за по-близки до Бог-а и за това се бъзикат със здравето на хората.
    Да им сложат по един мениджър икономист и да ги пуснат да бачкат, не да мислят схеми в сфери, които са им непонятни.
  • 22 Borislav Popov

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "567":

    Белите милиардери пуснаха вируса за да измрем и то яко да измрем а не да ти дават пари за лечение.Ако направят ваксина тя пак ще е за да се мре и пак ще приберат едни пари а оправданието ще е че вируса се е изменил и затова ваксината не действа!
  • 23 КОМУНИСТА

    2 1 Отговор
    ТОВА Е ВАМПИРА КОМУНИСТИЧЕСКИ,ДЕТО Е.А МАЙКАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.ГОРДЕЙ СЕ С ТОВА ПОМИЯРКО ЧЕРВЕНА,МРЪСНА,НАГЛА И ДВУЛИЧНА...............
  • 24 Алфа Ромео

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Насила наложената "пандемия" си е вид война, нетрадиционна война но икономическите последици ще са същите ако не и по-тежки, това е медицински фашизъм както казва д-р Тодоров от Русе.
  • 25 Хаджи Хаджи Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Baba Kuna":

    И това е така! 100%% истина! Но, когато финансист стане здравен министър, агроном военен министър, а една мутра, министър председател, нещата стават ясни, кой организира този хаос! Ще ви помогна! ТЕЗИ КОИТО ОТПУСКАТ КРЕДИТИ НА БЪЛГАРИЯ! И не само на България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове