Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 10:27 2 561 42

37% от българите не искат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19

  • ваксина-
  • сзо-
  • конспиративно мислене

Според доц. Околийски причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории

37% от българите не искат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разчитаме единствено ваксината да ни помогне и да ни даде мощно оръжие в борбата с коронавируса, защото в момента данните са доста песимистични, посочи в предаването „Тази сутрин“ по бТВ доц. Михаил Околийски - представляващ СЗО в България.

Изследване на СЗО относно нагласите и поведението на българите по време на корона кризата, показва, че около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина, съобщи доц. Михаил Околийски.

По думите му причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има някакви други намерения. В България ваксинирането е традиционно ниско, припомни той.

„В сравнение с други страни в Европа, ние сме наедно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси – например пандемията. От друга страна през годините в България много малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция“, каза доц. Михаил Околийски.

Изследването на СЗО показва още, че българинът става все по-мнителен. Замерванията са правени през определени периоди – юли, октомври, и се вижда, че скепсисът се е увеличил.

Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, че това е много сериозно и и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно, коментира доц. Михаил Околийски.

Според него неспазването на мерките не е защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че нещо с психиката ни скърца. „Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на мерките“, обясни доц. Михаил Околийски.

По думите му в България безпомощност има при около 62% у хората, а страх при около 60%. Субективното преживяване за стрес и липсата на изход води до увеличена употреба на алкохол при мъжете, а при жените – на непредписани от лекар медикаменти, обезболяващи, обясни доц. Михаил Околийски. Той посочи, че алкохола води до повишени нива на агресия и ма 17 жени убити от партньорите си от началото на пандемията и взрив на сигнали за домашно насилие.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    74 6 Отговор
    Е, няма проблем, нали уж ваксините са надеждни, вие си се ваксинирайте, пък нас ни оставете да си му мислим.

    Коментиран от #10, #33

  • 2 MERS

    67 3 Отговор
    Това си е право на всеки да реши!

    Коментиран от #6

  • 3 CoV TV

    41 8 Отговор
    Много възможно е вече 37% от българите да са прекарали короната!
  • 4 др Гей Билтс

    7 12 Отговор
    Хах, няма не искам, няма недей. Трябва да сте били позитивни, ако не искате шота, ама това е игра на котка и мишка, нали си знаете. Нема мърдане, чували са купувани.
  • 5 нбгт

    40 1 Отговор
    Щом 37% не искат да бъдат ваксинирани, да не се ваксинират. Какъв е проблемът? Никой не ги кара насила.

    Коментиран от #7

  • 6 контрольр

    5 56 Отговор

    До коментар #2 от "MERS":

    А наше право е да не те пуснем в метрото/рейса/магазина/стадиона/заведението, да продължавам ли..?

    Коментиран от #16, #37

  • 7 честен ционист

    3 17 Отговор

    До коментар #5 от "нбгт":

    Не е насила, сам ще я пожелаееш. Поне така пише в светите писания.
  • 8 БАЙ Х@Й

    28 4 Отговор
    Пробваха с ваксините против грипа, ама хората не искат ! Е сега с новата ваксина НЯМА НЕ ИСКАМ , НЯМА НЕДЕЙ !!! Нищо , че не е тествано действието във времето . НЯМА ВРЕМЕ !!!
  • 9 КОТарАК

    25 1 Отговор
    аз смятам да се ваксинирам след малко с водкомицин , вие се ваксинирайте с квото си искате, ако искате и противогази за по-сигурно си сложете
  • 10 Плюс

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    циганите , плюс всички от "първа линия" !
  • 11 Псевдоним

    21 0 Отговор
    Това е продукт от разклатеното доверие между управляващи и народ. А в последно време виждаме, че лобирането и обслужването на частни интереси за сметка на обществения интерес не са наш патент, а се случват в много други държави. Това не е признак на нездрава психика, а на реалности, които вече дори не се прикриват.
  • 12 Активист на БСП

    38 1 Отговор
    Принудителното ваксиниране е нарушение на Конституцията на Република България и Хартата за човешките права !!!
  • 13 честен ционист

    15 1 Отговор
    Не вярвайте на никой с фамилия завършваща на -ски
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Какъв се изкара

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "контрольр":

    Да не са на баща ти? С чии пари са построени? Кой ти дава заплата?
  • 17 00000014

    40 0 Отговор
    Процентите са фалшифицирани. Поне 70 % няма да се ваксинират.

    Коментиран от #22

  • 18 ключът от палатката

    18 4 Отговор
    "Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, че това е много сериозно и и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно" Е как човек да не вярва на "конспиративни" теории или поне да не се замисли, ако съвсем хладникръвно съпостави само фактите ?!?!
  • 19 перничанин

    6 1 Отговор
    Първо да се обясни. Ваксината колко време действа . Хора преболедували короната, трябва ли да се ваксинират и защо ( на прост език) и чак тогава да правят допитване , колко искат до се ваксинират.Това е важно, защото на база тези проучвания се поръчват ваксините (пример ,противогрипните ваксини тази година). Да не се окаже накрая, че няма да стигнат за всички желаещи.

    Коментиран от #23

  • 20 Диверсант

    24 0 Отговор
    Не е вярна статистиката в Полша и Италия над 50 % не желаят да чуят за ваксина
  • 21 😷😷😷

    13 1 Отговор
    Освен да казвайте, че ще се ваксинирате, като ви питат (дори да не го мислите) иначе, ще ни засилят трета вълна, версия Super Pro докато ни убедят, че "нещо полезно" !!!

    Коментиран от #24

  • 22 др Гей Билтс

    1 15 Отговор

    До коментар #17 от "00000014":

    Като почнат да ви чукат на вратите с набора спринцовки за двете дози, друга песен ще запееш.
  • 23 др Гей Билтс

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "перничанин":

    Хе сега събери 2+2 бре, защо все известен народ се води "заразен".. Товят тест обаче ще показва винаги негативен, докато не доде време за шота.
  • 24 Мислещ

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "😷😷😷":

    Не, колкото повече хора казват, че са съгласни, толкова повече ще са мотивирани да пробват да ги направят задължителни. И с мерките е така. Спазването им не води до разхлабване, а точно обратното.

    Коментиран от #27

  • 25 абг

    7 0 Отговор
    процентите са най-малко 80
  • 26 Петьо Петров

    14 0 Отговор
    Наистина психозата е огромна,макар и изкуствено насаждана,но всее си мисля,че разумът ще надделее и хората ще продължат живота си нормално.Нека има ваксини,но да са само за доброволци,отнемането ми на личен избор означава само едно,обявяване на нов световен Райх. Щом трябва ще станем антифашисти по принуда!
  • 27 😷😷😷

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мислещ":

    Мдааа има известна логика в това за повечето "съгласни", като гледам напр. гърците, как с овче търпение понасят и най-големите малоумщини може и да е така !?
  • 28 Георги

    11 0 Отговор
    Каква ваксина... ако са вярни числата, с тези темпове до 20 дни вирусът ще е преминал през почти всички.

    Коментиран от #30

  • 29 гост

    6 0 Отговор
    Твърде малко. Къде са останалите до 80% ?
  • 30 Covid

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Георги":

    Абсолютно! Два месеца го кажи, за да е сигурно. Да видим после каква причина ще изтъкват платените лобисти, като този измислен доктор и троловете. Сигурно ше бързат да пуснат новия модел, който уж мутирал в момента при норките.
  • 31 Ха ха ха

    1 3 Отговор
    те и 37% от българите вярват, че по онова време е било по-добре, все пак това е демокрацията - хора със стокхолмски синдром да се излагат според възможностите си ! :))))
  • 32 ....

    3 0 Отговор
    А какво да кажат всички със склонност за развиване на свръхимунитет от ваксини базирани на инжектирането на "обезсилени" вируси (между другото в световен мащаб не са никак малко тези хора, около 10-15%) ?!? Веднъж са ми слагали противогрипна, която е точно на този принцип, след това два месеца в болница, едвам едвам оживях. Лекарката, доста стара жена беше, дано да е жива още, категорично ми забрани в бъдеще да си слагам такъв тип ваксина
  • 33 Рошко

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    Мисля че е фейк подвеждаща статия, че сме прости просто сме, ама чак пък 67 %да искат не вярвам да са толкова ковид идиотите

    Коментиран от #35

  • 34 Centurion

    5 0 Отговор
    Искам с произволен избор от партиди ваксини ,да ваксинирам целият парламент,правителство,агенции и цялата администрация.Две години след това мога да се ваксинирам,иначе ме вярвам че във ваксината няма заложен вторичен ефект за намаляване на населението.3 пъти съм се ваксинирал с Ваксигрип е пак съм сам имал проблеми макар и не тежки.Според Патоанатомите ваксините са в основата на голямата смъртност в Европа
    Те трябва отслабват имунитета на възрастните хора и това е причината за смъртта.

    Коментиран от #39, #40

  • 35 Мислещ

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Рошко":

    Може и да не е фейк. Във фейса имаше публикувано клипче с огромна опашка за личен лекар (За ваксиниране срещу грип). Ако не е фейк, при толкова лумпени, процентите даже изглеждат добре. Всеки трети и повече - с функциониращ мозък. В днешно време трудно можем да се надяваме на повече.
  • 36 ковид

    1 5 Отговор
    брях,брях колко умници имало в БГ ,да не сте всички лекари или специалисти имунолози .Искате-не искате ще преминете през вируса...Никой не ви е виновен,сРадев нали казваше,че няма вирус,ама сега обвинява други.Тъпотията и неграмотността у нас е издигната на професионално ниво..
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Моята статистика друго сочи

    4 0 Отговор
    Процентът на нежелаещите е много по-голям.
  • 39 Centurion

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Centurion":

    Говоря за ваксини H1N1.
  • 40 Бай Петьо комшията

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Centurion":

    С кеф бих ваксинирал не само цялата държавна администрация, но и всички доктори.
  • 41 един от многото

    2 0 Отговор
    То и без това няма да има за всички.
  • 42 КОЛЬО

    4 0 Отговор
    А БЕ НИЕ ДА НЕ СМЕ ОПИТНИ ЗАЙЧЕТА БЕ ИДИОТИ .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове