15 Ноември, 2020 12:12 2 995 45

Захариева: Казваме „не“ на преговорите, а не на членството на Северна Македония в ЕС

  • екатерина захариева-
  • северна македония-
  • ес

Ще продължим да им помагаме и да подаваме ръка, посочи министърът на външните работи

Захариева: Казваме „не“ на преговорите, а не на членството на Северна Македония в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

България винаги е била добре настроена към Северна Македония, във всички трудни моменти до сега сме подавали ръка, отбеляза министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

Ще продължим да им помагаме и да подаваме ръка, посочи тя.

„Казваме „не“ на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС, не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията да започнат преговори“, обясни министър Екатерина Захариева.

„Не изпълняват договор за добросъседство с България от 2017 г., продължава цялата им външна политика да е базирана на омраза към съседна държава и към нейния народ, така че няма как ние на този етап да кажем „да“", каза тя.

„Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни това право на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското. Както са тръгнали ще започнат да отричат и съществуването на българска нация", според външния ни министър.

Европа се оказа наистина в епицентъра и е континентът с най-тревожни данни по отношение на разпространението на заразата в момента, коментира още Захариева за кризата с коронавируса.

„Всяка държава взема различни мерки, някъде има пълен локдаун, някъде частичен. България е някъде по средата, така както са и по-голямата част о т държавите. Ние имаме поредица от мерки, нямаме затваряне на сектори от икономиката“, припомни Екатерина Захариева.

Според нея най-важното обаче е да се спазват противоепидемичните мерки. По думите ѝ в държавите, в които има пълно затваряне все още не се наблюдава съществен спад на броя на заразените с коронавирус.

„Каквито и мерки да вземе едно правителство, ако хората не осъзнаят, че това са наистина тревожни данни, които застрашават и икономиката и здравната система, те няма как да бъдат успешни“, посочи Екатерина Захариева.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бърлгарин

    28 6 Отговор
    Референдум. Нека българите решът.
  • 2 Не е

    17 3 Отговор
    врат , а шия !
  • 3 Българка

    24 6 Отговор
    „Кaквитo и мeрки дa взeмe eднo прaвитeлcтвo, aкo хoрaтa нe ocъзнaят, чe тoвa ca нaиcтинa трeвoжни дaнни, кoитo зacтрaшaвaт и икoнoмикaтa и здрaвнaтa cиcтeмa, тe нямa кaк дa бъдaт уcпeшни“, пocoчи Eкaтeринa Зaхaриeвa.
    С няколко думи министърката казва, че правителството не ни е нужно. Хората са на автопилот и трябва да "осъзнаят... тревожни данни"
    Тук имаме консенсус. Абсолютното ненужно и вредно правителство
    ОСТАВКА, СЪД и ЗАТВОР

    Коментиран от #10

  • 4 завод

    48 2 Отговор
    По-добре да им подадем ръка с изпънат среден пръст!
  • 5 Алепу

    25 7 Отговор
    Срам и позор си ти , "умнице" ! Оставка и арест , ревизия до лев !
  • 6 Някой си

    53 1 Отговор
    От 2017-та до сега къде бляхте?
    Антибългарската риторика в измислената Северна Македония не е спирала!
  • 7 гост

    33 3 Отговор
    Кухата лейка Захариева, която едвам говори без да срича, къде бе до сега, когато макетата не са спирали да наричат нацисти?
  • 8 Александър Северномакедонски

    21 1 Отговор
    Малииии,сега ще чакаме 20-30 години!?
  • 9 българин

    32 1 Отговор
    Абсолютно задължително е в ЕС - всички лидери да разберат, по какъв начин е създадена тази "държава", и всички исторически факти, за това как са прокудени българите от наши исконни земи. А сега сев. "македонците", даже ще си присвоят и фалшифицират българската история от средновековието до ден днешен. А ако лидерите на ЕС имат проблем да разберат нашата позиция, им намекнете, че един булекзит звучи интересно. В интерес на истината България не е толкова зле икономически и ще се справим доста добре.

    Разберете нашата позиция трябва да се изразява и отстоява постоянно.
  • 10 Анарх

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Каква е точно същината на законотворчеството у нас? Създават се закони, които никой не знае дали утре няма да са променени, а фундаментални закони, които и да се прилагат, като защита на личността и собствеността ги няма. Създават се наредби и разпоредби в мафиотските общински структори, които са насочени директно срещу гражданите и нормалното им съществуване и изкарване на хляба. В същото време изразходват колосални суми само за дейността си, да не говорим за заплати. Главният въпрос е къде се вписва гражданинът, ако мафиотските администрации са държавата?

    Коментиран от #11

  • 11 Българка

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Анарх":

    Гражданинът е лош "матрял". Той е необходим за изборите. Срещу кифтета, кибапчета, финикийски знаци, заплахи от "началника" поданиците под строй трябва да гласуват за ГРОБ. Нали най-многоброен е вота за тях в гетата. И накрая следват възкръсналите мъртви, "грешните" протоколи и бюлетини, т.е. подмяната от ЦИК
  • 12 джаба

    12 5 Отговор
    ОТ КЪДЕ Я ИЗКОПАХ ПЪК ТАЗИ СМОТАНА ЖЕНИЦА ,ГОРКАТА ДАНО ЗНАЕ СМИСЪЛА НА ТОВА КОЕТО СА И НАПИСАЛИ

    Коментиран от #40

  • 13 БОЗА

    20 1 Отговор
    И да им анулира БГ паспортите...поради изтекла необходимост тетката... ;-)
  • 14 Афера

    8 3 Отговор
    За такива ситуации, народът казва :"Сетила се Мара да се побара"
  • 15 Чавдар войвода

    17 0 Отговор
    ВЕТО до край. След 20 години, ще помислим, дали ще ви пуснем. Дотогава Европейски съюз-само по телевизията...злобни, сръбски мекерета.
  • 16 РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВУЦИЙ

    9 2 Отговор
    Е нема по-слаб външен министър у целио свет!!!

    Коментиран от #23

  • 17 Късно е

    6 0 Отговор
    Рано се сетиха, а изпуснахме шанса си с европредседателството като го подарихме за проблемите на западните Балкани. Не е ли предателство?
  • 18 Каренин

    3 2 Отговор
    Много сексапилна дама ! Бих я ползвал с удоволствие !!!

    Коментиран от #41

  • 19 Софиянецо

    7 4 Отговор
    Не се сърдете на самонареклите се македонци. Преди 30 и повече години ние бяхме същите сърбомани като тях. На запад от София и особено в Северозападна България се слушаше само сръбско радио, най-вече заради сръбската музика. По къщите и блоковете в София издигахме антени по 10 метра и повече, за да хващаме заветната сръбска телевизия. От ръка на ръка се предаваха схемите за направа на тези антени. Използването на сръбски думи в ежедневното говорене се считаше за много модерно. Завиждахме на сърбите, защото бяха много по-свободни от нас, пътуваха на Запад, имаха западни стоки, караха мерцедеси /стари/ и можеха да псуват когото си искат. Макар да бяха от соцлагера, те не бяха като нас.
    Сега македонският език вече не прилича много на българския, имал сръбско звучене, ударения и много сръбски думи. Ако продължава така ще стане съвсем сръбски . Кой е виновен за това ?

    Коментиран от #36

  • 20 Ужас

    16 0 Отговор
    Никакъв ЕС за измислените македонци,искат да ни окрадат историята,героите и езикът и територията ,адски ни мразят,там е комунизъм със сръбска пропаганда здрава
  • 21 Перо

    15 0 Отговор
    Северните,измислени македонци не са хора,а злобни примати за които трябва да има само отказ и отрицателно вето за влизане в ЕС,колкото и анти-българистите Паси и СерГей да натискат Меркел и други, БГ да отстъпи. Гърция е пример за поведение и мишките СерГей и Паси мълчаха като риби за отстъпки 30 г.

    Коментиран от #43

  • 22 Venturа

    2 3 Отговор
    Не знаете, какво казвате, но поне се чуйте. Глупоста Ви е безкрайна.
  • 23 Импийчмънт

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВУЦИЙ":

    за безделникът от 'Дондуков' 2. Безполезен и неадекватен, на 15 000 лева заплата.

    Коментиран от #25

  • 24 111

    1 0 Отговор
    Подобни изречения съставят само школуваните в МС.
  • 25 Така де

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Импийчмънт":

    Този "безделник" си вдигна юмрука и вдигна народа. А Бойко си вдигна шкембето, за да си види "умрялата работа".
  • 26 баба Люга

    7 0 Отговор
    Браво! НИкаква отстъпка. Ако знаете какви обиди и омраза има там към нас. Тези хибриди не заслужават никога да влязат в ЕС. Браво на министърката.
  • 27 Доцента

    2 2 Отговор
    Най добре е Рублен Гадев да бъде арестуван.Стига е безчинствал из България

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Шопо

    3 0 Отговор
    Е много ми е сладка ! Охххх...
  • 30 БЮРМ/FYROM

    3 0 Отговор
    Измислената "държава" на злобните, сръбски мекерета е последният проект на коминтерна(комунистически интернационал). С население, колкото София. Половината са албанци. Около 300 000 са с български паспорти.
    ВЕТО за злобните БЮРМаджии. След 20 години ще видим. Дотогава Европейски съюз-само по телевизията...
  • 31 Чавдар войвода

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "джаич":

    Около 300 000 в БЮРМ са с български паспорти. Всичките ви настоящи и предишни министри, включително. Тези хора са доказвали до девето коляно, че са българи, за да получат паспорти...

    Коментиран от #34

  • 32 Курти Куртев

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "джаич":

    ИзобщЕ не си в час, немаш и на понятие за правилата в ЕС. Ха да видим кога танте ще те вкара в ЕС. Га пр@дне гугутка май...
  • 33 Импийчмънт

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Доцента":

    и доживотен затвор за безделникът от "Дондуков" 2. Безполезен, неадекватен и вреден, но с 15000 лева заплата.
  • 34 джаич

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Чавдар войвода":

    Ако е верно това , че в Р.С. Македония има 300 000 души со бугарски пасоши в това число и мак. министри , защо тогава при преброяването тези носители не са се заявили како БУГАРИ ? Защо НЯМА бугарско малцинство во Македония - най-малко 300 000 души што са си ги купили пасошите од Каракачанов по 5000 евра што са предимно криминалци , шиптари , наркотрафиканти , контрабандисти , србски военозлочинци , гюпци и други гюбрета. Нека да му е лошо на агент Иван од ДС с 1500000 евра у джебот , те това патрЕот , а како вас да лапате мухи и да пиете студена вода и да зяете Македония е бугарска и Русе е македонски град зошто од там е Каракачанов ефенди - продавачот на убави бугарски пасоши.
  • 35 ГоцеДелчевъ

    5 0 Отговор
    България е за приемането на т.нар. Северна Македония през 2099 г. Даваме зелена светлина, зелен коридор и зелен хайвер! Само дето тогава тази територия ще се нарича Шиптърландия.
  • 36 Смешно е

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Софиянецо":

    Кой е бил сърбоманин?Това че слушаш примерно английска музика англоман ли те прави?Престани да пишеш едни и същи глупости сърбоманчев.

    Коментиран от #37

  • 37 Софиянецо

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Смешно е":

    Слушането на сръбска музика е най-малкия проблем, смешников. Прочети всичко което съм написал или ти е трудно.
  • 38 Глобалист

    3 0 Отговор
    Глобализацията е в пълен ход. Навсякъде властва интернет. Границите между държавите постепенно изчезват. Постепенно държавите ще станат административни единици за плащане на данъци и административно поддържане на територията. При кои тогава ще отидат "македонците" ще видим.
  • 39 Дедо Пенс

    2 0 Отговор
    Ще я изпапкам! Цялата !!!
  • 40 Изобщо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "джаба":

    Даже не е смотана. Знаеш ли как искам на мен да ми каже ДА
  • 41 Алооо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Каренин":

    Чакай чакай , има си ред тука
  • 42 питу гули

    0 0 Отговор
    википедиа-The 10 Oldest Languages Still Spoken in the World Today
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове