Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 17:30 3 096 66

Захариева: България не може да подкрепи Северна Македония на този етап

  • северна македония-
  • ес-
  • преговори

Вицепремиерът и министър на външните работи даде изявление за позицията на страната ни за проекта за преговори за ЕС

Захариева: България не може да подкрепи Северна Македония на този етап - 1

Mожем да одобрим преговорната рамка с Република Албания, но България на този етап не може да подкрепи тази за Северна Македония.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление за позицията на Република България по точка "Разширяване" на Съвета на външните министри на ЕС.

"Току-що приключи разглеждането на точка "Разширяване". Подчертавам, че по тази точка на днешния съвет не могат да се вземат. Тя беше включена като предоставяне на актуална информация от страна на Германското председателство и обсъждане за състоянието на преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания", каза още министър Захариева.

"Изразих позицията на Република България, че ние можем да одобрим преговорната рамка с Република Албания, тъй като считаме са изпълнили голяма част от условията, които бяха поставили от решението от март месец. България на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония", допълни още Захариева.

Министърът изтъкна, че предложеният за приемане проект не отразява българските искания.

Днес на онлайн среща на министрите по европейските въпроси на страните от Европейския съюз се очаква да бъде решено дали държавите от Европейския съюз одобряват предложената рамка за преговори с Република Северна Македония и Албания.

Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. В момента България не счита, че тя е готова.

Това заяви по-рано днес пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева преди днешната онлайн среща на Съвета по общи въпроси, на който държавите от ЕС трябва да обсъдят предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания.

По думите ѝ на този етап София не може да подкрепи преговорната рамка на Скопие за Еврочленство, тъй като от македонска страна не са изпълнени заложените в Договора за приятелство условия.

"Не е сега дебатът за започване или незапочване на преговори. Ние многократно сме изразявали позицията, когато сме обсъждали преговорната рамка, че докато не видим нашите притеснения в нея… Те са много прости, те са три неща основни – придържане към формулата за езика от 1999 г., после потвърдена 2017-а, пътна карта за изпълнение на договора, която да се наблюдава в целия преговорен процес, и изричен текст, че няма да се поддържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България", каза Захариева.

България продължава да бъде поддръжник на разширяването на ЕС и тук не става дума за извиване на ръце, заяви българският дипломат номер едно.

"Вицепремиерът посъветва съседската държава да не се отказва при първата трудност, която среща по пътя – одобрението на преговорната рамка. Тепърва предстоят трудностите, процесът не е лесен. България също мина по такъв път", каза още Захариева.

"Тогава, когато утихнат страстите, включително и в България, и се започне да се мисли не толкова емоционално, когато спрат да се придържат към изграждането на държава, основана единствено и само на антибългарската идеология – тогава ще получат много повече", коментира още Захариева.

"Българската дипломация не може да си позволи да води политика на очерняне на друга държава, каквато за съжаление виждаме, че Скопие води. Ние сме държава, член на Европейския съюз", подчерта Захариева.

Министърът каза, че ще отиде в парламента и ще отговаря на поставените депутатски въпроси относно РС Македония, след като миналия петък участието ѝ в парламентарния контрол бе отложено заради пътуване извън страната.

Днес в Брюксел вероятно няма да бъде одобрено начало на преговорите на Северна Македония с ЕС,

но надеждите са, че все още има шансове това да се случи през декември, пише вестник "Вечер".

На днешната среща на министрите по европейските въпроси на страните от ЕС в Брюксел най-вероятно няма да има позитивен изход за македонските стремежи за начало на преговорите да членство. Решение с България ще се търси през декември, пише изданието.

Новината от Берлин съобщи премиерът Зоран Заев в дебат, след като получи наградата за човешки права на фондацията "Фридрих Еберт", допълвайки, че разговорите с България ще продължат и в предстоящия период и надеждата е, че решение ще може да се намери още през декември, пише изданието.

Вероятно няма да получим добри новини от Съвета по общи въпроси в Брюксел, каза вчера Заев, добавяйки, че нямаме алтернатива за членство в ЕС и каквото и да се случи, ще продължаваме по европейския път, пише скопският вестник.

Заев в своето обръщение не спомена директно българската блокада, но посочи, че няма намерение да преговаря за правото на самоопределение.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анхела Шмеркел

    17 15 Отговор
    Ще дърпам ушите на Бойчо!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вуйчо Обрешко

    8 12 Отговор
    Вола като рие на гърба му пада !
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    44 6 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ краде наша история и култура нямат масто в ЕС и да си гледат в канчето
  • 5 Кате

    13 9 Отговор
    Ти си пример за европейска България 😅
  • 6 Bahti

    10 26 Отговор
    До месец сте клекнали бееее! Кога са отстоявани Български интереси? Та ти ли герберастко подложке? Гледай сега, смях! Как се Продава История!

    Коментиран от #27, #47, #52

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 северна ненамквоси

    19 4 Отговор
    Право в сурата *кедонска ! НЕ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Най-накрая!

    26 3 Отговор
    Едно заявление, което матряла искаше да чуе! За случая - браво.
  • 11 АМА НЕМА

    4 17 Отговор
    САКАТ КАБИНЕТОТ БУГАРИТЕ.

    Коментиран от #14

  • 12 Боби

    6 18 Отговор
    Загубена кауза,хората не искат да имат нищо общо с България
  • 13 Софиянец

    17 12 Отговор
    Като са толкова патрЕоте от ВМРО да променят и нашите учебници, все още се води че ссср са ни освободили 44-а, да напишат и истината как Сталин принуди Димитров да подари Македония на югопартизаните и Тито. Как и кой им създаде езика и години наред работеха от БКП за укрепване на македонската държава. Да разкажат как предадоха и избиха истинските българи които бленуваха за обединението на България, а комунистите ги нарекоха великобългарски шовинисти и тези които от целяха ги вкараха в лагери и затвори. Какво искаме от макетата като ние не сме си ревизирали учебниците и историята?!

    Коментиран от #17, #56

  • 14 Ти ли бе

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "АМА НЕМА":

    Маке кво ревеш 😭😭😭😭😭😭😭ес няма
  • 15 Последния Софиянец

    6 9 Отговор
    Джамбазки е убиец!
  • 16 Шорти

    24 1 Отговор
    По последни данни и Батман е македонец, родом от Прилеп.
  • 17 Любен Стойков

    8 5 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянец":

    Това е истината! Сега потомците и последователи на тези които продадоха Македония на сърбите преследваха българите от пиринско заради българското им, смениха насилствено паспортите им с македонски, докараха "македонски" учители за да учат българите как се говори на македонски, предадоха костите на Гоце Делчев и македонския архив на македонистите, изтриха от учебниците събития и имена свързани със съдбите и борбите на българите в македонско за свобода и присъединяване към Майка България, заличиха от учебниците и забраниха издаването на трудовете на истински български родолюбци историци...тези сега наложиха вето на Македония!!!? Правете си изводи.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Защоооо

    7 12 Отговор
    Защо всички в ВМРО са с татарски имена?
  • 20 тиквеници

    10 7 Отговор
    Намериха с кво да ни разсейват от домашните проблеми дето ни стовариха на главите. Защо не наложихте вето на макетата за членство в НАТО , ЗАЩО СЕГА ЗАПОЧНАХТЕ ДА СЕ ПРАВИТЕ НА НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИ ?! Макетата градят държава на антибългарска риторика от десетилетия. Вече за нищо ми не дреме .

    Коментиран от #33

  • 21 чаластъра

    5 11 Отговор
    тъпа кутка
  • 22 джаба

    6 12 Отговор
    дано не ядоса макетата ,че утре може да поят конете си на черно море

    Коментиран от #35, #40

  • 23 Любо

    11 5 Отговор
    Катето цепи! Респект!
  • 24 Чичо Чарли

    7 4 Отговор
    Искам да обсъдим с Екатерина, точка "Разширяване".
  • 25 оставка

    8 4 Отговор
    Макетата са сбъркани , но от това нашите ''управляващи'' няма да станат по-читави . Кой унищожава България ?
  • 26 Шопо

    7 2 Отговор
    Сладуранка си ,Кети ! Ще те схрускам !!!
  • 27 Тъпчооооооо....

    11 7 Отговор

    До коментар #6 от "Bahti":

    А ти какво очакваш бееее? бсп ли ще отстоява българските интереси!?

    Коментиран от #28

  • 28 Bahti

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "Тъпчооооооо....":

    Какви партии бе пич? Скивай, че ни крадът, защото сме баламурници! Кое бсп? Това дето крепи Мутрата с продадени дупетати ли? СМЕХ!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 One

    16 1 Отговор
    Това обаче е правилният начин:твърдост в мнението! Всеки на Балканите си разиграва коня и никой никого не слуша. България не получава и грам уважение от Северна Македония, но ние трябва да ходим по гайдата им...как да стане.
  • 31 Чисто

    12 0 Отговор
    А най-извeстната им певачка Есма Реджепова си е чисто и просто дебела,мазна сиgанка.
  • 32 9*19мм

    21 0 Отговор
    Най картките книги в света са:
    Сомалийската готварска книга и историята на РС Македония.

    Коментиран от #53

  • 33 Дааааа...

    12 2 Отговор

    До коментар #20 от "тиквеници":

    БКП ги създаде,.. внуците им от БСП ,ДЕ БЪ , Ленчето Офшорката и Радка Дълбоката...ги ПРИЗНАХА само ПРЕДИ МЕСЕЦ!
    Забрана на БКП/БСП ,ДПС,ДЕЕБЪ
  • 34 Така де

    19 1 Отговор
    Античките имаха един договор за добросъседство и не го спазват. Факт. Продължиха да насаждат омраза към Майка им България. Само,че ценностите и политиките на ЕС са категорични,че членовете помежду си не могат да имат омраза. На мен лично(и може би на 95% от Българите) не ми дреме какще си наричат езика и откъде ще се пишат че произхождат.... но трябва да се държат цивилизовано и уважително към съседите още повече към братята си. Ако Захариева беше показала публикациите в Македонските медии за България самите Европейци ще разберат за какво става дума.

    Коментиран от #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ИВА ПИКлата

    5 8 Отговор
    МНООООО ТЪПИ ТВА ГЕРБЕРИТЕ
  • 37 Голем смях

    10 0 Отговор
    Те конете не пият солена вода бе умник.
  • 38 SSss

    14 1 Отговор
    Зa тeзи мaрcиaнци твърдo вeтo!!!!!!!Вижтe кaквo пишaт-Вo вeчeрaшнoтo издaниe нa дeбaтнaтa eмиcијa “Зacпиј aкo мoжeш” гocтувaшe пoрaнeшниoт прeтceдaтeл нa Coбрaниeтo нa Рeпубликa Мaкeдoнијa и eдeн oд нaјиcкуcнитe пoлитичaри нa мaкeдoнcкaтa пoлитичкa cцeнa, Cтoјaн Aндoв кoј ce ocврнa нa дoгoвoрoт co Рeпубликa Бугaријa, кaкo и зa мoмeнтaлнитe пoлитички cлучувaњa.Мaкeдoнcкиoт нaрoд никoгaш нe бил нa cтрaнaтa нa кoјa бeшe бугaрcкaтa oкупaтoрcкa влacт. Мaкeдoнијa никoгaш нe убивaлa нeвини дeцa и луѓe, ниту пaк ги мaлтрeтирaлa, кaкo штo тoa гo прaвea бугaрcкитe oкупaтoри нa рaзни нaчини. Пoрaди тoa ниe нe мoжeмe дa бидeмe иcти”, иcтaкнa Aндoв.Мaкeдoнcкиoт нaрoд, ниту пaк пoлитичaритe, нe cмeaт дa прифaтaт нeштo кoe штo укaжувa нa тoa дeкa Мaкeдoнијa и Бугaријa имaaт иcтa иcтoријa. Тoa нe e виcтинa и тaквo нeштo никoгaш нe cмee дa ce прифaти. Тaкви нoтoрни лaги и измиcлици мoжeби им cлужaт нa нив, нo никaкo нa Мaкeдoнијa, зaврши Aндoв
    Македонскиот народ, ниту пак политичарите, не смеат да прифатат нешто кое што укажува на тоа дека Македонија и Бугарија имаат иста историја. Тоа не е вистина и такво нешто никогаш не смее да се прифати. Такви ноторни лаги и измислици можеби им служат на нив, но никако на Македонија, заврши Андов.Мaкeдoнcкиoт нaрoд, ниту пaк пoлитичaритe, нe cмeaт дa прифaтaт нeштo кoe штo укaжувa нa тoa дeкa Мaкeдoнијa и Бугaријa имaaт иcтa иcтoријa. Тoa нe e виcтинa и тaквo нeштo никoгaш нe cмee дa ce прифaти. Тaкви нoтoрни лaги и измиcлици мoжeби
  • 39 SSsss

    7 0 Отговор
    Такви ноторни лаги и измислици можеби им служат на нив, но никако на Македонија, заврши Андов.

    ПОВРЗАНИ ВЕСТИ
  • 40 Ще поят със солена вода,ооо

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "джаба":

    Зор ще се получи
  • 41 Санитар

    4 3 Отговор
    Ефективноста на ковид ваксините ще бъде изпробвана върху страните от третия свят,като България.На никой не му пука дали българите ще умрат или бъдат увредени.Това се коментира в медицинските среди.Не вярвайте на политиците дори когато видите да се ваксинират това не са ваксини а витамини
  • 42 Гост

    3 6 Отговор
    Аха! Днес вече станахме "на този етап". Утре ще сме минали етапа и тогава ще им клекнем.
  • 43 Само СДС

    8 5 Отговор
    Комунистите много защитават Македония, но всичко зависи от нас, а не от БСП! Сега когато нашите хора са вече на власт в САЩ и светът е отново демократски, и тъй като петолъчката я свалихме от покрива над партийния дом преди 30 години когато унищожихме комунизма в България българските социалисти нео-комунисти, които участваха в проваления опит за преврат ще ги разпънем на огромни дървени петолъчки пред парламента и президентството! Ще ги приковеме с огромни пирони един по един и ще ги събираме заедно с колегите от ГЕРБ във военни камиони за моргата, като лош и непотребен материал

    Коментиран от #49

  • 44 То да вземе да покаже медии, учебници,

    15 1 Отговор

    До коментар #34 от "Така де":

    Разрушени паметници, български надписи преди и сега вече изтрити, една обширна доказателствена част като кратка презентация, нагледно да включат за какво иде реч
  • 45 Българин

    15 1 Отговор
    Само така!
    Каква е тази измислена от Сърбия държава.
  • 46 КОЗЕл

    11 0 Отговор
    Този Заев наистина ли смятате че заслужава награда от името на Политиката на Еберт, за балансиране на различните политически фракции по време на Ваймарската република се разглежда като важен политически модел в сегашната СПД. Днес фондацията на Фридрих Еберт, свързана със СПД, която сама по себе си е най-голямата и най-старата политическа фондация в Германия, освен всичко друго, популяризира техният интелектуален капацитет и личност сред учениците, от името на Еберт.Каде точно проумяхте заслугите на Заев?!Не опетнявайте паметта на Фридрих Еберт,заради плановете на не компетентни единици!😂
  • 47 Траурна агенция

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Bahti":

    Прав си.Утре баба Меркел ще дрънне на Боко и ще запеят друга песен.Адмирации за сегашната позициа но не вярвам да е за дълго
  • 48 поничката

    6 3 Отговор
    Вкараме ли Албания в ЕС с тях вкарваме и Турция. Много бързо забравихте за Велика Албания.
  • 49 Софиянец

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Само СДС":

    СДС в днешния му вид е по страшно и от БСП или БКП в най страшните им години. Боко партийния билет няма какво да го коментирам.
  • 50 Ючбунар

    9 1 Отговор
    Живея в една измислена сега зона в София, която някога се е казвала Ючбунар, до бул. "Княгиня Клементина". Дядо ми е преселник от централната част на област Македония. Той винаги се наричаше македонец, но винаги е казвал, че е българин. Аз повтарям същите думи за себе си. Тоя Заев като говори за македонско малцинство в България, нека да каже кое и къде се намира това малцинство ?
  • 51 Варна

    3 2 Отговор
    Това е първият и единствун случай, в който подкрепям поведението на правителството. Разбира се, в никакъв случай не означава че не им искам оставката и да видя селянина от Банкя зад решетките
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ючбунар

    3 2 Отговор
    Изучи се тази калинка. Преди три години казваше, че щом има македонска държава, значи има и македонски език. И трябваше проф. Божидар Димитров /светла му памет/ да обяснява по телевизията, че това не е вярно и да дава примери с Австрия, Швейцария.
  • 55 Хей

    6 0 Отговор
    Аз питам къде са нашите журналисти да пишат статии схдоказателствен материал и да изобличават лъгите на измислевата Маседония???Трябва да сте по-активни.сета е моментът да се разяснява.защото може някой "македонец"да прочете статиите и да се замисли и да му хрумне.че нещо не е наред при тях ....много е трудно.но сърбите ги обезобразиха българите там(вече маседонци).само и само да не са българи...
  • 56 Луд умора няма

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянец":

    На 9 септ '44 официално България е съюзник на Германия, води тайни преговори с Англия в Каиро. Пътя на Ч. Армия е от тук. Тъй че най-напред прочети историята преди да повтаряш нечии простотии. Невежеството ти не смекчава съремежа за изкривяване на истината.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 BGBG

    9 0 Отговор

    До коментар #57 от "джаич":

    Как ти се услажда да ги пушиш и двата-сръбски и албански.Хайде у лево и да те нема марсианецо.Да си сменяш името 4 пъти за 100 години,няма как да получиш нова история.Петров,Петрович,Петровски и Петроски.Европска уния само по телевизията.
  • 59 ПРЕДАТЕЛ

    3 2 Отговор
    днес е така но утре бойко ще ни предаде ТОВА Е СИГУРНО !

    Коментиран от #62

  • 60 ТИКВОЧ

    2 1 Отговор
    ВСЪЩНОСТ ИСТОРИЯТА СИ Е ИСТОРИЯ ,КАК ДА ОТКРАДНЕШ ИСТОРИЯ КАТО ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО НА ПРАКТИКА ! ! ПРОСТО БОЙКО СЕ ПРАВИ НА ВЕЛИК ПРЕД НАС , АМА НИЕ ЗНАЕМЕ ЧЕ Е ТИКВА БЕЗ СЕМЕ ! МИСЛИ СИ ЧЕ НИ ОТКЛОНЯВА ВНИМАНИЕТО ОТ КРАЖБИТЕ , НО БЪРКА !
  • 61 справедлив

    2 1 Отговор
    добре де македонците со що са по -лошави от албанците
  • 62 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "ПРЕДАТЕЛ":

    Нещо го бъркаш с лидера на ВМРО.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Аз, врачанката

    0 0 Отговор
    До коментар#62-Гост
    Господине, май Вие сте в грешка и то голяма! Нали точно Каракачанов постави условията на нашите зад граница(става въпрос за северно-македонците),условия, които трябва да изпълнят,ако искат България да ги подкрепи за влизането им в ЕС,но те счетоха тези условия за маловажни и продължиха да си карат постарому. Може ли да се подкрепят хора,които присвояват югозападната култура и диалектика за свои? Те нямат свой книжовен език. Техният"книжовен"език е югозападният диалект,който са говорили старите хора населявали Югозападна България.Дори, и фолклора е наш,защото всичките градове,които сега са зад граница са били в територията на България,преди подписването от Александър Стамболийски злополучният за България- Ньойски договор. Там живеят хора с пропити мозъци,още от Титово време,на които им е насаждана омразата към България десетилетия наред и им е втълпявано,че нашите национални герои,дали животът си за освобождението на Македония са техни национални герои,а то не е така и Гоце Делчев,Питу Гули,Мара Бунева,Тодор Александров, Яне Сандански и още много други са българи,родени в пределите на тогсвашна България. И как може да се подкрепи народ,който твърди,че Светите братя Кирил и Методи са македонци азбуката,която са създали е също македонска. Не смятате ли,че това звучи някак нелепо и затова Напълно подкрепям ветото на България спрямо тях,относно влизането им в ЕС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове