Last news in Fakti

19 Ноември, 2020 15:09 4 874 36

Доклад: В София има замърсяване с азотен диоксид

  • азотен диоксид-
  • софия-
  • замърсяване

Съществен въпрос от епидемиологична гледна точка е и каква част от хората в София са изложени на по-дълги или по-кратки периоди на замърсяване с NO2 над и близо до критичните норми

Доклад: В София има замърсяване с азотен диоксид - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Нов доклад на Екологично сдружение "За Земята", разпространен в медиите, показва, че замърсяването на въздуха с азотен диоксид (NO2) е проблем за столицата. Това рядко се споменава, особено на фона на този с фините прахови частици, заради които България дори е осъдена през 2017 г. за системно замърсяване, посочват от сдружението.

Основният извод от анализираните данни е, че София потенциално има проблем с концентрации на азотен диоксид над нормите, който поради специфичното разположение на официалните станции не се отчита като такъв. Специалистите припомнят, че замърсяването на въздуха е рисков фактор за развитие на дихателни проблеми, които и често са предпоставка за по-тежка симптоматика при заболяване от COVID-19.

Според публикуваните данни в две от общо 42 точки на измерване има превишаване на средногодишната норма, а в една концентрацията е малко под прага. Отделно в 12 от изследваните локации, за които няма данни от цяла година, има също стойности над средногодишната норма. В над 1/3 от точките на измерване те са близки до или над средногодишната норма за азотен диоксид.

Анализираните данни са за периода 3 юни 2019 - 31 май 2020 година и са част от измервания, направени от доброволците на AIRBG в партньорство с немската организация "Дойче Умвелтхилф" (Deutsche Umwelthilfe /DUH). За отчитане на замърсяването са използвани дифузионни тръби. Автор на анализа е д-р Ангел Буров, преподавател в катедра "Градоустройство" в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Азотният диоксид е отровен газ с остра миризма, освен с белодробни проблеми, той се свързва със заболявания като астма, хронична белодробна недостатъчност, инсулт, коронарна болест на сърцето. Съществен въпрос от епидемиологична гледна точка е и каква част от хората в София са изложени на по-дълги или по-кратки периоди на замърсяване с NO2 над и близо до критичните норми, включително прагови концентрации и алармени стойности.

А за да отговорим на него, според д-р Ангел Буров "ни трябват по-надежден транспортен модел и анализи на трафика, измервания по-близо до улицата, където се движат хората и в градските каньони между сградите. На база на тях може да се прави добро дисперсионно моделиране на замърсяването на въздуха с азотен диоксид, както и оценка на експозицията на гражданите и посетителите на София".

Замърсяването с азотен диоксид в градовете идва основно от транспорта. За това говори и фактът, че през месеците март и април 2020 г. чужди изследователи показаха спадане на стойностите. Причината е намаляването на трафика заради COVID-19.

От екип "Чист въздух" правят заключението, че ако не беше намалял трафикът вследствие на мерките срещу COVID-19 е много вероятно да имаме повече места с превишаване на средногодишните норми. Необходими са повече измервания за азотен диоксид и съобразяване с резултатите от тях при определяне на мерките на територията на града ни. В момента Столична община разработва поредната програма за въздуха, със стотина мерки, но замърсяването с азотен диоксид дори не е отчетено, смятат еколозите. Те се надяват това да бъде коригирано, когато документът бъде представен на софиянци за коментари до края на година.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    39 13 Отговор
    Нищо им няма, всичко дишат, само да са в София, ако ще и живак да има пак са в София с компотите!

    Коментиран от #29, #31, #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 италиянски внос

    32 2 Отговор
    София се нарежда веднага след Мумбай и Карачи по качество на въздуха. ГРОБ победа, завинаги, ще илиядим. Продадохме и въздуха, ахахаха.
  • 4 Чъки

    3 2 Отговор
    Има вероятност от спонтанно замръзване!
  • 5 мда

    16 12 Отговор
    Дизела произвежда най-много азотен диоксид.

    Коментиран от #7

  • 6 Случаен

    18 6 Отговор
    Като не ви харесва - обратно на село
  • 7 Бесен Язовец

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "мда":

    Не от дизела пържат си масово спържа и от дреболиите се отделя диоксит!
  • 8 citizen

    22 4 Отговор
    Задължително Софийско жителство!

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 щората

    7 12 Отговор
    минете в близките села посока към елин пелин да видите дивите делт@ци какво горят и с какво се отопляват пущи черно от кумините а ние това го дищаме ужас изтровиха ни тия сел@ци
  • 12 !!!!!!!!!!!!!

    37 4 Отговор
    Всеки ден и всяка вечер ПУДРЯТ от самолети АЗОТЕН ДИОКСИД и други ОТРОВИ!!!
    Спрете ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!!!
    Изгонете АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ!!!
  • 13 234

    20 1 Отговор
    Фандъкова и тя уж чисти... Почти всеки ден има смог над София. Ужасно е да се диша. Само си говориме празни приказки
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дишай!

    18 3 Отговор
    В София едва дишам, трудно се движа, бързо се уморявам. Миналата събота- навън, в планината, на труден терен-движение 3 часа без проблеми, без умора, без запъхтяване! Ясно, нали, в каква среда живеем в големите градове. И не ми отговаряйте: Като не ти харесва, иди на село! Навсякъде трябва да се мисли за хората! А и не всеки има село, където да избяга.
  • 16 Танас

    7 17 Отговор
    В София замърсяването е от селяни комунисти.
  • 17 И аз искам

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "citizen":

    Ама няма да стана/да го върнат....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 В София

    12 2 Отговор
    продължава да се строи грандиозно. Този балон ще гръмне жестоко, ако икономиката спре заради вируса. Селяните ще бягат панически към селата.

    Коментиран от #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Фандрисковаааааа

    16 0 Отговор
    Спрете строителството в парковете и градинките.
  • 22 Гого

    8 2 Отговор
    Така е на европа дръгелите са в БГ ! А Бай Ганьо се пъчи пред панелката с 20 годишен опел или пежо ! Без ДПФ или Катализатор ... разбирасе премахнати за да земат по 200 лв и да върви повече ...
  • 23 Император Диоклетиан

    7 5 Отговор
    Софие грншно създаден още в началото! И всеки неин избор за ръководен център е било изначална грешка! Историята доказа и доказва, че всяко зло за България идва от София!

    Коментиран от #26

  • 24 Баровеца СФ

    1 2 Отговор
    Карайте автомобили на газ,или ток! Вярно ,че не е истина,защото на капачката на резервара не пише уиски😀,но пак се облекчава ситуацията с въздуха ни😒
  • 25 руски миризлив

    2 2 Отговор
    Ти какво ? Развиваш провинциален комплекс ли ? Аз съм от Враца и живея в София от 5 години. Никога няма да се върна обратно. Ама на теб не ти стиска май. Яж си компотите на село, заедно с прасето.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Селянин с Волво

    5 0 Отговор
    Умните хора бягат от София и големите градове.
  • 29 Абе

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянеца":

    комплексар- Абе София ти комплексар за Париж ли имаш бе, аз живея в Барселона дали така си мислят хората дали така се изказват??? Комлексар. Панелен плъх живеещ в гетото на Европа!!! Погледни през терасата глупако и виж къде живееш в кал, мръсно грозно сиво не се душа.

    Коментиран от #32

  • 30 Rrггггг

    3 1 Отговор
    Кофти е словосъчетанието " потенциално има проблем" с азотния диоксид...Има или няма? Явно до момента няма проблем според измерванията, ама защото момента е пред приемане на някаква общинска програма - вдигаме шум чрез журналята неспециалисти.
  • 31 Жокера

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянеца":

    Да се внимава за финни прахови частици и диоксини и ниско прелитащи изтребители ф16 блок 70 и ниско артериално налягане сърдечносъдови заболявания и епилептични припадъци.
  • 32 Жалка картинка

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Абе":

    ЖивееЖивеем за по добър живот от нарцистичен тип отключващ психични отклонения с просторната физиономия на невменяемост и летален край.
  • 33 Т444444

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянеца":

    Най важното е здравето.
  • 34 Аре нема нужда

    3 0 Отговор
    Германци изследвали въздуха ! А ,защо си продават старите коли ,които са за скрап на българските изпрошляци ?
  • 35 Васил

    3 0 Отговор
    Дизели+отопление на въглища и дърва=на замърсяване
  • 36 киро

    1 0 Отговор
    А за ТЕЦ-овете на КОВАЧКИ , които горят боклук защо нищо не се казва ????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове