3 Декември, 2020 07:17 1 921 37

Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион

  • екатерина захариева-
  • нато-
  • мвнр

Вицепремиерът и министър на външните работи участва в среща с външните министри на Алианса на 1 и 2 декември чрез видеоконферентна връзка

Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион по време на среща с външните министри на Алианса на 1 и 2 декември чрез видеоконферентна връзка. Първата сесия на форума се фокусира върху препоръките на експертната група по процеса на размисъл за адаптиране към променящата се среда за сигурност „НАТО2030”. Министър Захариева благодари на групата за усилията, като подчерта, че е изключително важно препоръките да се реализират по начин, който да засили солидарността и единството в Алианса. „Необходимо е НАТО да подобри присъствието и ситуационната си осведоменост в Черноморския регион“, подчерта Екатерина Захариева.

Външните министри обсъдиха още широк спектър от въпроси, свързани с предизвикателствата от Русия, последните развития в Близкия изток и Северна Африка, както и в Сахел.

Българският външен министър заяви, че съюзниците трябва да съхранят постигнатото до момента в Афганистан, както и че България ще остане ангажирана в мисия „Решителна подкрепа“, докато е необходимо.

Екатерина Захариева приветства напредъка в Либия и изрази очакване, че това ще послужи като основа за политическия преход. Процесът следва да е под егидата на ООН и в рамките на Берлинския процес, а НАТО трябва да продължи координацията с други международни организации на място, включително с ЕС и с новоназначения специален пратеник на ООН за Либия.

По отношение на евро-атлантическата перспектива на страните от Западните Балкани българският вицепремиер подчерта ролята на НАТО за насърчаването на добросъседските отношения, борбата с дезинформацията, подкрепата на реформите и практическото взаимодействие с партньорите ни от региона. „Същевременно, от партньорите от Западните Балкани се очаква да синхронизират политиките си за сигурност с тези на Алианса“, заяви Захариева.

На втория ден от срещата министър Захариева и колегите ѝ от НАТО обсъдиха съвместно с Върховния представител на ЕС Жозеп Борел, страните-партньори от Азиатско-тихоокеанския регион (Австралия, Япония, Нова Зеландия, Република Корея), Финландия и Швеция, промените в глобалния баланс на силите, вследствие на нарастващото влияние на Китай. Участниците в дискусията се обединиха около виждането, че Китай поставя евроатлантическата общност пред множество предизвикателства, но открива и възможности за сътрудничество в сфери като контрола на въоръженията, борбата с тероризма и други.

На последната, трета сесия на форума, външните министри на НАТО обсъдиха с колегите си от Грузия и Украйна ситуацията в Черноморския регион. „Участието на нашите най-близки партньори днес е силно политическо послание за продължаващия ангажимент на НАТО към Грузия и Украйна“, заяви Екатерина Захариева. Тя препотвърди българската подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на двете страни. Външният ни министър приветства примирието в Нагорни Карабах и изрази надежда то да е първа крачка към трайно решение на кризата, с посредничеството на Минската група. Видеоконферентната връзка се осъществи със съдействието на Служба „Военно разузнаване“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Черта

    23 1 Отговор
    на нея !
  • 2 Браво

    12 6 Отговор
    добре, че го е подчертала !
  • 3 ОСТАВКА

    33 1 Отговор
    Калинка екскузиантка с народна пара.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 1 Отговор
    оставка мутро
  • 5 БАЙ Х@Й

    35 1 Отговор
    Необходимо е НАТО да подобри присъствието и ситуационната си осведоменост в Черноморския регион“, подчерта Екатерина Захариева. А ТИ МА БУЛЬО, ПОДОБРИ ЛИ СВОЯТА ОСВЕДОМЕНОСТ ?

    Коментиран от #7

  • 6 Алепу

    24 1 Отговор
    е "защитено" ! Време е за семейна ревизия и арест !
  • 7 БАЙ Х@Й

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й":

    "НАТО не е военна организация!" / Е. Захариева
  • 8 Последния Софиянец

    27 1 Отговор
    С двете катерчета на Шкембето ще борим руските и турските армади в Черно море.ха ха ха
  • 9 Centurion

    24 1 Отговор
    Един ден ,когато ви отидат коритата на дъното,тогава ще разберете нарастващото значение.Руснаците аванта няма да пуснат.
  • 10 Tino

    10 1 Отговор
    Външните министри се броят след 10.12. Дали ще стане за измиване на ръце на бо
  • 11 БАЙ Х@Й

    27 1 Отговор
    Видеоконферентната връзка се осъществи със съдействието на Служба „Военно разузнаване“. ОНЯ ДЕТО ГО ИМА ДИБИДЮС ГОЛ В НЕТА ОЩЕ ЛИ Е ШЕФ ??????
  • 12 Дедо Пенс

    7 4 Отговор
    Има нещо много възбуждащо у тая женица ! Бих я.....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 войник

    19 1 Отговор
    НАТО се разпада и от кого ни "пази"..........
  • 15 ТАЗИ Е ПОДЛОГА НА ЕВРЕИТЕ

    15 1 Отговор
    И НА АМЕРИКАНЦИТЕ! !
  • 16 Шопо

    9 0 Отговор
    Пъшкала много , когато я.....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Адолф

    1 17 Отговор
    Въоръжаваите се братя врага с петолъчката не спи а дебне
  • 19 Володя

    2 18 Отговор
    Много руски подлоги в този сайт,Борисов НАВСЕГДА
  • 20 А Мутафчиева

    17 1 Отговор
    По референтната езикова рамка нейното ниво на владеене на английски език е – А1. Т.е. тя може да разбира и използва познати, всекидневни изрази и основни фрази. Може да представя себе си като например, къде живее, как се казва… и друго нищо. Освен, ако пред себе си няма изписан текст траскриптиран на кирилица с главни букви, както го прави Марияна Николова – министър на туризма и виц-премиер на Р. България. Г-жа Захариева е над 6 години външен министър, тя е вторият външен министър на България след Румяна Желева в последните 31 години, който не владее английски език. Срам ! Другата жена българка която ни срамува по света се казва Кристалина Георгиева ( Сталинка). Нейните познания по английски език стигат до ниво А2. Макар последната да живее и работи в англоговорящи държави повече от 27 години. Но това е положението, такъв е матриала, както би казал доц. д-р, инж. Борисов.
    За сведение на публиката, ЕС е опредилил референтна езикова рамка за владеене на чужд език на 6 нива: А1, А2, В1, В2, С1 и С2.
    Аз съм завършила английска филология в СУ „Климент Охридски” по времето когато не можеха да се купуват дипломи.
  • 21 Рошко

    9 1 Отговор
    Да ни е честито че станахме мишена, на заспала та кобра
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 kodi

    13 1 Отговор
    Вожда нали каза госпожо, че иска в Черно море да вижда само платноходки и туристи. Нещо сериозно се разминавате. При един евентуален конфликт межди Русия и вашето НАТО няма да бъдем пощадени нито от вашите съюзници нито от руснаците.
  • 24 Мнение

    19 2 Отговор
    НЕ НАТО, А САЩ!!! НАТО Е САМО ЕДНО ИМЕ, ЗАД КОЕТО СЕ КРИЕ ЕДНОЛИЧНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА САЩ!!!
    Т.Е. КАКВОТО ТЕ КАЖАТ, ТОВА ПРАВЯТ НАШИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАДУПНИЦИ!!!
  • 25 Един

    19 1 Отговор
    Черноморския регион е определен като плацдарм на НАТО срещу Русия!

    Коментиран от #34

  • 26 Сандо

    12 2 Отговор
    Имало ли е поне един министър или някакъв фактор,който да каже,че пътя,по който е тръгнало НАТО е път към войната,т.е. път към ада?За нашето шекерче не питам,те нашите не задават въпроси,защото са винаги готови и съгласни.Започвам да се отчайвам от управляващите Западния свят,мислите им не стигат по-далече от банковите сметки и от партийни събрания с упражнения по джендърство и спускане по олуци.
  • 27 Жигули

    2 13 Отговор
    Без НАТО щяхме за сме ката МОЛДОВА УКРАЙНА ГРУЗИЯ АРМЕНИЯ ТАМ КЪДЕТО ИМА НАТО ПУТИНЧЕТО НЕ ПИПА
  • 28 цербер

    0 1 Отговор
    ВицепремиерКАТА и министърКА на външните работи Екатерина Захариева

    Коментиран от #32

  • 29 Кадилак мачка зазка

    0 6 Отговор
    Интелигентна красива , браво за избора
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Много тъпа

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бейхан":

    ЖЕНА !!
  • 32 БАЙ Х@Й

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "цербер":

    Може би от играч става играчКА. А от държавен секретар - държавНА секретарКА! За ж.р. на лилипут ....
  • 33 ха ха ха

    3 0 Отговор
    Чийо значение?... За мен няма никакво значение - отан няма работа в черноморието и да бъде така добро, да си обира крушите, докато не са му запалили задникот! 🩲
  • 34 ха ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Един":

    Нямат топки за война с Русия, само се перчат като чихуахуа... изобщо не ги мислете меките китки от нато 😂
  • 35 ннннннннн

    1 0 Отговор
    Брей,тия хамерикейшънци,много ги тачите,бре! И коментари за тях триете!
  • 36 Тити

    2 0 Отговор
    Гоним руснаците от черноморието,ама американци няма да дойдат,освен с каски и за наша сметка.
  • 37 павел пенев

    0 0 Отговор
    Захариева защо се противопоставя на Премиера.Той не иска НАТО в Черно море, желае да вижда яхти, платноходки и туристи.НАТО се е специализирало за намеса във вътрешните работи на суверенни държави,как се прави Арабска пролет. как се прави Майдан,как се убиват политически лидери като Саддам Хюсеин,Кадафи и др.подобни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове