Last news in Fakti

3 Декември, 2020 08:46 3 918 23

Рецепти срещу мозъчната смърт на НАТО

  • нато-
  • мозъчна смърт-
  • отбрана-
  • еманюел макрон-
  • реформа-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • русия-
  • китай

Има идеи за реформи на военния съюз, но ще го спасят ли те?

Рецепти срещу мозъчната смърт на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Военният съюз НАТО се определя като гарант за един по-мирен свят – но напоследък се множат примерите за политически неразбирателства между партньорите: американският президент Тръмп постави под съмнение трансатлантическите отношения и обяви без предупреждение изтеглянето на част от американските войници в Германия. Турция навлезе в Северна Сирия, има и активно военно присъствие в Либия. Тези несъгласувани стъпки разгневиха френския президент до такава степен, че той още преди година обяви, че Алиансът е изпаднал в състояние на мозъчна смърт.

„Това бе провокация, но тя бе продуктивна, защото задвижи процеса“, казва Томас де Мезиер, съпредседател на експертна група, създадена в отговор на диагнозата на Макрон, която междувременно представи своите препоръки. Бившият германски министър на вътрешните работи и на отбраната Де Мезиер заяви в интервю за германската обществена телевизия ARD, че Алиансът е „закостенял“ във вътрешен план. И тъй като освен това и външните заплахи са се променили, е крайно време за обновяване на организацията.

Повече единство, по-бързи решения

Почти 140 са препоръките на експертната група, които са озаглавени: „НАТО 2030: обединени в нова ера“. За укрепване или възстановяване на вътрешното единство се препоръчва например ускоряване на взимането на решенията. Това означава да бъде разхлабен утвърденият от десетилетия и свещено пазен от НАТО принцип за единодушно вземане на решенията. В тази връзка Де Мезиер твърди, че няма нужда той да бъде отменян – по-скоро целта е чрез въвеждане на право на вето само от министерско ниво нагоре да бъде затруднено налагането на блокади.

Също и германският външен министър Хайко Маас не вижда опасност от отклонение от принципа за единодушие. Или както посочва той: "При НАТО става въпрос за война или мир“.

Необходимостта от дебати

В документа, подготвен от експертната група, не се посочват поименно решения, породили вътрешни разногласия в Алианса –като например покупката от Турция на руска система за противоракетна отбрана. Но за да не се изненадват постоянно взаимно натовските държави, препоръката е те да се информират взаимно за предстоящите важни решения. Този ангажимент би могъл да бъде приет на някоя от следващите срещи на върха.

Китай - все повече във фокуса на вниманието

Северноатлантическият съюз е създаден навремето, за да се справя не толкова с вътрешните, колкото с външните заплахи. А те – след последната „Стратегическа концепция“ на НАТО от 2010 година – са променени из основи: тогава тероризмът и кибератаките бяха периферни теми, а Китай почти не се споменаваше.

Поради това сега настоятелната препоръка е да се обърне повече внимание на Китай: „Някои са загрижени, че в такъв случай НАТО може да се превърне от трансатлантически в индо-пацифистки съюз – ако например дадем гаранции за сигурност на Тайван или на други, което ние определено не препоръчваме“, казва Де Мезиер. Същевременно е важно съюзниците да си сътрудничат с партньори като Нова Зеландия, Австралия, Япония и Южна Корея.

Диалог с Русия

Що се отнася до Русия, документът съдържа малко изненади: най-ефективен спрямо Москва е известният двустранен подход – комбинация от диалог и възпиране. Лявата партия в Германия отправи остри критики към препоръките, отправени към Русия и Китай – те щели само да засилят глобалната конфронтация и да затруднят политиката за намаляване на напрежението, по думите на лявата депутатка Хайке Хензел.

Де Мезиер трудно прикрива ироничното си отношение спрямо идеите ЕС да стане по-независим във военно отношение, и още повече за основаването на „европейска армия“. Според него „стратегическата автономия“ на ЕС извън НАТО не би била смислена. В много по-голяма степен ЕС би трябвало да укрепи възможностите си в рамките на НАТО: „По-малко големи думи и повече дела ще се отразят добре както на европейската политика за сигурност, така и на Северноатлантическия съюз“, подчертава Де Мезиер.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    32 2 Отговор
    От БОРБАТА ЗА МИР на янките доста хора загинаха!!!
  • 2 Р.радев

    4 30 Отговор
    Поредната руска пропаганда в този сайт.Жалко,много жалко..

    Коментиран от #14

  • 3 Сандо

    22 1 Отговор
    Погребете го това НАТО!

    Коментиран от #6

  • 4 Хасан

    24 1 Отговор
    НАТО пази икономическия интерес на западните корпорации
  • 5 покруса

    12 1 Отговор
    Алиансът е „закостенял“ във вътрешен план. НЕ Е САМО ВЪТРЕШНО,А И ВЪНШНО Е ИЗКОСТЕНЯЛ,ВЕЧЕ САМО КОСТИ И ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ,АКО НЕ ГО ДЪРЖИ БАЙ НИ ДОНЧО.
  • 6 НАТО

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Е как да го погребат когато европейци обслужват интересите на САЩ - ще държат до последно.

    Дe Мeзиeр труднo прикривa ирoничнoтo cи oтнoшeниe cпрямo идeитe EC дa cтaнe пo-нeзaвиcим във вoeннo oтнoшeниe, и oщe пoвeчe зa ocнoвaвaнeтo нa „eврoпeйcкa aрмия“

    Значи този бивш германски министър на вътрешните работи и на отбраната работи против военната независимост на ЕС - не че новия не е същия. Нашите "евроатлантици" също работят против ЕС и в услуга на американците - продажници има навсякъде.

    Европа като население е по-голяма от САЩ и като БВП също е по-голяма от САЩ (най-голямата икономика в света) но като военен потенциал е направо джудже - много след САЩ, Русия, Китай и даже Турция.

    И това е защото е във васално положение на САЩ - не излезе ли от васалното си положение ЕС рано или късно ще се разпадне а за да излезе трябва НАТО да се разпадне та избора е или ЕС или НАТО.

    Коментиран от #12

  • 7 секуро

    6 1 Отговор
    "Алиансът е изпаднал в състояние на мозъчна смърт." БУТИЛКА С КИСЛОРОД МУ ТРЯБВА. Или бутилка водка "Столичная". Да го пишат,че е с Ковид.
  • 8 Японеца

    12 1 Отговор
    С малко зор ще се оправят! Но ние в БГ няма! Няма Южен поток, няма Балкански, няма АЕЦ Белене!Няма пари! Просим от ЕС!
  • 9 В.В.П.

    15 1 Отговор
    НАТО са военнопрестъпници...По точно ,САЩ,Англия, Австралия,Канада.. Франция...А ,евреите са си убийци по рождение.Те са в друга графа....СССР умря,НАТО си стои...За да охранява интересите на Янките...
  • 10 То тъй, ама...

    11 2 Отговор
    Да са мислили, преди да ни канят и включват. Сега е късно. Който се е свързал с нас, не е просъществувал дълго. Примери, много.
  • 11 Мъдрият

    10 3 Отговор
    Рецептата е една - закривай!

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Най-добрата ряцепта

    8 1 Отговор
    Евтаназия и то веднага и създаване ЕС независима армия
  • 14 жд ф феефж

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Р.радев":

    Барем да ви избираха малко по-интелигентни!
    Дойче веле и "руска работа" ?!?!? Ти, изобщо наред ли си ?!
  • 15 мъдър си колкото

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "Мъдрият":

    Бащата на кокошката
  • 16 Изход

    7 1 Отговор
    Ес армия и нова доктрина.ЗАПЛАХАТА Е ОТ ЮГ ИСЛЯМА НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ЛУДИ
  • 17 Такива ти му работи

    4 2 Отговор
    Между другого Русия подписа договор с държава от северна Африка за Доставка на 14 истребителя су 57 на сума от 2 миллиарда долара

    Коментиран от #18

  • 18 НАТО

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Такива ти му работи":

    Е така де ама ние си купихме супер-дупер самолети на хартия модел 1974 с доставка следвщия век като за 8 платихме същите пари (най-скъпите самолети в света) но за сметка на това ги взехме без въоръжение (да не вземем да се изпотрепем).

    Ние сме богати и изобщо не ни бъркат парите а тия като нямат пари да си купуват 14 истребителя Су-57 пето поколение за 2 млрд. долара. Нашите ако дойдат някога ще се водят ретро и цената им ще се вдига за колекционери.
  • 19 павел пенев

    5 0 Отговор
    НАТО,СЕАТО и СЕНТО бяха продукт на студената война при наличието на СССР и останалите социалистически страни.След реставрацията на капитализма в тези страни под мотото на перестройката,останаха само икономическите интереси,при липсата на идеологии.Време е и НАТО да бъде разтурено,както останалите два съюза и Варшавския договор. Сега НАТО е източник на дестабилизация,военна конфронтация и надпревара във въоръжаването.
  • 20 Наблюдател

    4 2 Отговор
    Самия факт че Турция непрекъснато докaзваща се като държава агресор е член на НАТО гарантира "мозъчната му смърт"!
  • 21 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    КОГО Е ЗАЩИТИЛ НАТО ДО МОМЕНТА ??? СПОРЕД МЕН САМО Е НАПАДАЛ ПО-СЛАБИ НАРОДИ !!!!!
  • 22 Коки

    3 0 Отговор
    Няма смисъл от тва НАТО кого пази интересите на Америка а кой ще пази европа тероризма избиха сума и невинни граждани всяка даржава трябва да има силна армия да защити хората другото си е чиста заблуда
  • 23 NATO

    1 0 Отговор
    Десетки милиони зелени чорапи,безсмислени хрантутници от 30 год.насам..