Last news in Fakti

8 Декември, 2020 20:07 4 236 46

Ваня Григорова: Чака ни пик на безработицата

  • ваня григорова-
  • безработица

НСИ отчита рязко увеличение на новорегистрираните безработни

Ваня Григорова: Чака ни пик на безработицата - 1
Снимка: БГНЕС

Рязко увеличение на новорегистрираните безработни отчита Националният статистически институт за първата седмица на декември - над 14 200 души. Данните са от специализираното наблюдение на пазара на труда заради COVID-19.

Регистрираните в бюрата по труда от 3 февруари, когато започна това наблюдение, до 6 декември, са малко над 361 000 души.

Данните сочат, че за периода 30 ноември – 6 декември постъпилите на работа чрез бюрата по труда са малко над 3400 души.

За сравнение – в последната седмица на ноември (23-29 ноември) новорегистрираните безработни в цялата страна са малко над 6300, а постъпилите на работа – малко над 3720.

За първата седмица на декември най-драстичен е броят на новорегистрираните в София-град – 1264-ма, срещу само 411 души, които са устроени на работа.

В редица други области на страната, сред които Пловдив, Благоевград, Бургас, Варна, новорегистрираните безработни за първата седмица на декември са по над 1000 души.

Данните от специализираното изследване показват, че общо за периода 3 февруари – 6 декември постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда са малко над 227 500 души.

Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова коментира, че е нормално да се освобождават сезонни работници, но и че коронавирусът има отношение към нарастването на безработицата:

„Това доказва, че мерките не са толкова ефективни, колкото им се иска на управляващите. Има поредица изисквания към работодателите и това, което ги възпира е, че трябва да отговарят на изискванията за помощ от държавата. Има и много хора на временни договори, които лесно се освобождават, когато фирмата има проблем... 35% от започналите отново работа след извънредното положение са се върнали обратно на работа, което показва, че е имало уговорка, но това става за сметка на правата им като осигурени лица в последствие“.

Григорова поясни, че тези 14 000 регистрирани са само официалната бройка, което изкривява реалните факти.

„Желанието да се минимизират средствата за подпомагане на работниците и на бизнеса ще доведат до по-тежък удар върху икономиката и върху хората... Водеща е финансовата, а не социалната целесъобразност“.

Ваня Григорова е категорична, че ще бъдем свидетели на пик на безработицата.

„Мярката за 24 лева при неплатен отпуск са направени така, че средствата да се дължат от момента, в който заявлението от страна на работодателя получи одобрение. Това означава, че те дори да са подали заявление на 30-и, то най-рано след 10 дни ще започнат да се изплащат средствата, но тези десет дни няма да бъдат покрити от никого“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чук и Гек

    12 12 Отговор
    Ваня - президент!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нашия

    33 6 Отговор
    ааааа...добър ден----стойте си в къщи и се крийте от нещо си дето е опасно
  • 4 чиче

    15 8 Отговор
    тая е велика
  • 5 Бацко

    21 7 Отговор
    Супер! Тамън ще ми излязат евтино изборите. Много мразя да се охарчвам и да празня с шкафчето, но пък нали ги купувам с тяхните пари.
  • 6 Гост

    24 11 Отговор
    Тая колко е продажна не е истина просто. Това Бг синдиката е по-продажен и от политика. Тая само леа лае лае, после ближе, ближе, ближе

    Коментиран от #10

  • 7 реалист

    24 2 Отговор
    недей така бе Ваня, до вчера "бащицата" ни ги разправаше, колко много нови работни места е разкрил, а пък неговата велика министърка на социалното министерство непрекъснато ни увещава, колко много е намаляла безработицата в България.

    Коментиран от #38

  • 8 Честит празник

    19 5 Отговор
    на Бойко Методиев Борисов. Нали е бил студент в пожарникарския. Такъв интелект и такова образование не трябва да се затрива. А пък че вече потъваме..... Това явно е от образованието и ценза.
  • 9 един от многото

    20 3 Отговор
    Спокойно моето момиче , първо трябва да оцелеем и тогава да търсим работа , не са малко и хората които с радост ще загърбят България завинаги. Хич не звучи оптимистично но е точно така!
  • 10 нашия

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    не само тя лично-всички проф съюзи са продажници
  • 11 Нямам срам

    34 0 Отговор
    В България докото цените на услугите и стоките не се замразят и заплатите станат 1200 лв минимум народа няма да се оправи.Това ли е демокрация да робуваме за стотинки с чисти 480 лв човек няма как да се оправи а било демокрация Реалния праг на беднлст в България е 800 лв

    Коментиран от #21

  • 12 ЧЕ ТО... ФАТМАКО Е НАЙ-СКЪПО ПЛАТЕНИЯТ

    20 19 Отговор
    БЕЗДЕЛНИК-ДЕЗЕРТЬОР И НИЩОПРАВЕЦ ВЪВ СВЕТА, БРЕ!
    ПО 15 000 ЛВ. МЕСЕЧНО + БЕЗПЛАТНА КВАРТИРА, 60 ЧОВЕКА ОХРАНА,ПЪТНИ,ДНЕВНИ,КОМАНДИРОВЪЧНИ И ПЪЛНА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА,...А ЗА 4 год.НЕ Е СВЪРШИЛ ЗА ЕДИН...КИБРИТ,..
    РАБОТА!✊😂🇻🇳
    ИСТИНСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЪРТЕЙ, МАЛО'УМНИК И ЛЕН'ТЯЙ

    Коментиран от #15, #16, #18, #39

  • 13 Софиянецо

    16 6 Отговор
    През лятото им даваха безлихвени кредити гарантирани от държавата и те с тия пари ходиха на море. Сега им дават по 24 лева на ден, а те си бачкат на черно без договор.
  • 14 ТаУмВзе

    22 5 Отговор
    Дреме Му на чекмеджето Робе! Те първа идва Ад и мизерия.

    Коментиран от #45

  • 15 А ти

    8 6 Отговор

    До коментар #12 от "ЧЕ ТО... ФАТМАКО Е НАЙ-СКЪПО ПЛАТЕНИЯТ":

    Що не се кандидатира за Президент с големите пари.
  • 16 Тъй

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "ЧЕ ТО... ФАТМАКО Е НАЙ-СКЪПО ПЛАТЕНИЯТ":

    Ли, не знаех добре, че ти се появи бравус
  • 17 Така е,така е...

    7 12 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Не дойдоха и с право. На " протеста" беше събрана сган от пияници,наркомани,платени аутсайдери,утайката на обществото. КТ ПОДКРЕПА е сериозна организация и представлява нормалния български гражданин.

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ванчето

    4 4 Отговор
    май е студентка на пруф. А. Стоименова - въъншно го докарва, ама по същество -не. Безинтересно.
  • 20 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Така е,така е...":

    Съжалявам, но няма връзка със статията и последващия коментар.
  • 21 Чук и Гек

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Нямам срам":

    Много снижаваш критериите! Господин Божков Ви каза - 1500 евро! Това е виждането на способния човек, който знае потенциала на България, ако не крадете - от Премиера - до последния коментиращ тук!
  • 22 ААААХААА...ПОРЕДНАТА КОМ-МАНИПУЛАЦИЯ

    5 16 Отговор
    БЕЗРАБОТИЦАТА В БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ НАЙ-НИСКИТЕ В СВЕТА,..ОКОЛО 5% !
    В УСЛОВИЯТА НА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА И ПАНДЕМИЯ,..ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ...УСПЕХ!
    НЕЩО ПОВЕЧЕ, ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ Е В ИКОНОМИЧЕСКИ РАЗТЕЖ ОТ...!!!!....4 .5%
    ФАТ'МАКА Е ДЕБ'ИЛ
  • 23 Бацо

    2 2 Отговор
    Бенбеко поздравява ценцеко с новия си хит бухам пачки в асансьор
  • 24 Дърт

    10 0 Отговор
    Госпожо, бих Ви опънал здраво!

    Коментиран от #35

  • 25 Levski

    8 0 Отговор
    Аз ще ора градинката на Ваня Георгиева и няма да съм безработен
  • 26 Дельо Хайдутин

    3 0 Отговор
    Тука стана като излекуваните и заразените.
  • 27 Спиро

    5 0 Отговор
    Споко, Ванче. С това темпо от по 100-200 на ден, скоро ни безработица, ни работица ще има.
  • 28 Анонимен

    0 0 Отговор
    Пазарувате ли. 30 лева, а нищо. 30 х 30,900 лева, отделно, ток, вода, телефон, лекарства, нещо ти се е повредило у дома, паднала ти стената, че отгоре са ви наводнили, ако и кола имаш... Който има псри, недвижими, той ще оцелее. Накупиха по 10 жилища, сега ще ги продават, земя, стига да има кой в някои провинции. Табелите висят. Преди пандемията от селата бяха полудели.. Имате ли, ако имате, имаме човек. Сега мълчат. На безценица изкупиха от бг жилищата им. Мишки бяхте, бедни, мръсни у дома ви. Един ден не са били без работа, а още бкп работят 80 г в секти всеки краде, домоуправители от 30 г ревизия, свобода от всички, но последните години с бб и цц.. Черешката на тортата и пак като вземат властта цветанов и вълнев, ще ви оскубят... Пусни от налите на запад. Хубаво говорят. Да даде вълнев на слави, поне да се писмеем, а не да ни иска 0,89.

    Коментиран от #37

  • 29 Криеш името си страхливец

    4 2 Отговор
    Ваня Григорова много красива и умна жена!

    Коментиран от #36

  • 30 Анонимен

    0 0 Отговор
    Тая вечер пак гърмяха хасане, дано някой ковек не ни пусна ероплана. 1 към 1. Или сватба бе. Хасане, кажи
  • 31 Анонимен

    0 1 Отговор
    Симионов, преди години.. Тук в БГ ще останем малко, но качествен народ. Симонката.. Ще остане. Богаташите ги тресе треска.. Дано да няма война.. Да каже симонката, ще има ли, че много са притеснени, историка, милиционера... Ваня много крадоха и имат. Кой не краде, да му мисли. Бойко Борисов го каза.. 200..не му пука за народа, най му пука да не му сторят нещо лошо. Да си наеме готвач. Дето спечели 100000,добрият готвач с турската кухня. С цвък...
  • 32 112

    0 1 Отговор
    Ако ми предложат Ваня, цяла нощ ще спя пред училището. Много добри еродити има, подобие на Иво Христов, но едва ли, а и не са първа младост около и над 50, лекари, юристи, над 60..остсряха от бойковите лъжи, и на цц
  • 33 Анонимен

    2 0 Отговор
    Унгареца и поляка не се дават на никога отвън. А боб?!!!? По добре и го каза Господин Макрон. Не е трябвало да влизаме в ЕС. Сто пъти по добре. Българите се стопихме, а малцинствата за 30 години се размножиха. Бб учете, учете. Ердоган раждайте, раждайте. Излишни пари за образование. И за тоалетна хартия не стават българските дипломи.
  • 34 София

    1 0 Отговор
    Какво чакате? Пуснете за населението универсален доход за всяка Душа на основание на естественото право. После който иска да работи - добре дошло. Дължите го на хората след всичките пари които усвоявате, трябва да има някакво предвиждане напред, както е в другите европейски страни.
  • 35 Млад

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Дърт":

    И аз,
  • 36 пак неразбрал

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Криеш името си страхливец":

    Е, и ? Та, каква е връзката с безработицата?
  • 37 До Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Анонимен":

    Не те знам,мъжко ли си,женско ли си,но моля те,дай го по грамотно,по смислено бе човече! Долавям,че нещо добро и вероятно вярно искаш да ни кажеш, но не се получава.Накъсано, несвързано, направо миш- маш.Нещо като монолог на бабичка с деменция.
  • 38 НЕМА ЛАБАВО

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "реалист":

    Сачева е насреща !!!

    Коментиран от #46

  • 39 РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВУЦИЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ЧЕ ТО... ФАТМАКО Е НАЙ-СКЪПО ПЛАТЕНИЯТ":

    Е друго си е проззз ,кара жипк@т@ по цял ден и лъже маже.Ама много проззз, като тролчет@т@ дето целуват къде слънце не огрява.
  • 40 Ох-х Ваня

    0 1 Отговор
    Много ме кефиш
  • 41 глоги

    0 1 Отговор
    МНОГО Е КРАСИВА ТАЗИ МАЦКА! АЗ МНОГО Я ХАРЕСВАМ.
  • 42 Табаков

    0 1 Отговор
    Ваня Григорова: Чака ни пик на безработицата. Чака ни и кражба на пенсиите до първи юли. От един проверовчик на магистрали. С джип и шкафче.
  • 43 цербер

    0 1 Отговор
    ИкономическАТА съветниЧКА на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.
  • 44 Никой

    0 1 Отговор
    От Мярката за 24 лева нищо не става при това са одобрени само няколко бранша по кодове като хотелиерство и питейни заведения другите да го .....ат
  • 45 Ташо

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТаУмВзе":

    Не се притеснявай, другаря Радев ще оправи положението.В най скоро време ще потекат реки от мед и масло към народа.Нали за това видяхме по кръстовища и мостове.
  • 46 Грешиш

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "НЕМА ЛАБАВО":

    Другаря Радев е насреща.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове