Last news in Fakti

11 Декември, 2020 06:43 1 615 16

Личните лекари на първа линия ще получат допълнителните 1000 лв. на 15 декември

  • лични лекари-
  • коронавирус-
  • първа линия-
  • пари

Средствата ще бъдат заплатени не само на общопрактикуващите лекари, но и на медицинските и диагностичните центрове, които са сключили договор с касата за работа с СOVID пациенти

Личните лекари на първа линия ще получат допълнителните 1000 лв. на 15 декември - 1
Снимка: БГНЕС

Общопрактикуващите лекари на първа линия в борбата с COVID-19 ще получат допълнителните 1000 лева във вторник, 15 декември. Това съобщи на извънреден брифинг зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, цитирана от Българското национално радио.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса единодушно е решил, че средствата ще бъдат заплатени не само на общопрактикуващите лекари, но и на медицинските и диагностичните центрове, които са сключили договор с касата за работа с СOVID пациенти, каза още заместник-министър Жени Начева.

Създадена е организация от Районните каси, а средствата ще бъдат наредени на 14 декември:

„1000-та лева ще бъдат за ноември и за декември месец в пълен размер на всички общопрактикуващи лекари - приблизително 5000 души общопрактикуващи лекари и наети при тях лица, както и на всички медицински и диагностични центрове - на този етап близо 40, които са сключили договор за работа и лечение на коронавирус пациенти. Ще бъдат наредени по сметките на изпълнителите в понеделник - за двата месеца, подчертавам и ще си получат средствата реално във вторник“, обясни Начева.

Със Здравната каса и всички разпоредители с бюджетни средства министерството ще се разплаща още две седмици, добави зам.-министърът:

„Дейностите, които обхващат профилактика, диспансерно наблюдение, лечение по общи заболявания - тези заболявания ние плащаме през декември за дейността за ноември, а до 20 декември ще се опитаме, предвид ситуацията, рисковете, работата, която те извършват, да разплатим авансово и извършената дейност през месец декември“.

Начева допълни, че е осигурена устойчивост на плащанията по 1000 лева за общопрактикуващите лекари и през следващата година - до края на извънредната ситуация.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    10 2 Отговор
    И ще работят по усърдно при търгуването със здраве.

    Коментиран от #15

  • 2 Бочко

    4 2 Отговор
    Най-накрая им даде тия 1000лв накрая на годината като 13 заплата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Грух Джуланов

    5 2 Отговор
    Не дават, а само обещават.
  • 5 А ТАКА

    8 4 Отговор
    МАЛКО СА ИМ ТРЯБВА ОЩЕ ЗА ЛЕКУВАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА.ТЕЗИ ТЕРОРИСТИ И УБИЙЦИ КОИТО ИЗТРЕБВАТ НАРОДА!ПРОДАЖНА СГАН СКЪСАЙТЕ КЛЕТВЕНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ЛЪЖАТА КОРОНАВИРУС ТЕЕРОРИСТИ В БЯЛО!

    Коментиран от #7

  • 6 на село

    3 1 Отговор
    Ха,да видим ще дадат ли тия прословути 1000 лева?! От къде Бойко ще ги открадне,за да ги даде на лекарите? Сигурно пак от пенсионерите,от болните и от децата.

    Коментиран от #8

  • 7 Боеко

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "А ТАКА":

    Ти нали целуваш ръка на Боеко, че ти дава 50лв за пенционер, май завишдаш на лекарите, да беше учил и ти навремето вместо да чакаш на партията майка БКП.
  • 8 Винету...

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "на село":

    ...ще си вземе от копоите и пак редовите полицаи и поварникари нищо нема да вземат. Споко за целия апарат нагоре ще има ДМС, за фатмаците не. Те и без това ще трябва да ги пазят удилено от народната любов, ама са ги изписали като муниции в казармата! Разбойко още си живее в химерен свят и не може да осъзнае какво го чака. Ма давайте му хапчета бе, тй си е шиьооф.ррния!
  • 9 Мартенското обешание

    1 0 Отговор
    Женито е пропуснала да каже коя година 🤣🤣🤣

    Коментиран от #16

  • 10 Моята

    4 1 Отговор
    Се беше окупирала барабар със сестрата, като немец в бункер и разпра'я страх ме е. Едно кръвно не искА да ми измери, а предния ден бях с хипертонична криза 220/120... Нека вземе, полагат й се!
  • 11 Гост

    4 1 Отговор
    От кога диагносцирането по телефона имто аки ви вдигнат се води първа линия???
  • 12 пенсионер

    7 1 Отговор
    На първа телефонна линия и от прозорците на първия етаж. Това ли им е първата линия?
  • 13 Рошко

    2 0 Отговор
    Джипитата сега хептен ше на довършат, у то за некви си 1000 лв
  • 14 БЛС

    0 0 Отговор
    ореваха орталъка за 1000 лв. Резултатите не се коментират, ама по парите са финансисти
  • 15 Д-р Хаус

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    На джипитата по 1000 лева ли??? На тия дето " ПРЕГЛЕЖДАТ" и " ЛЕКУВАТ" ПО ТЕЛЕФОНА??!! Ха ха ха ха Хи хи хи хи!!
  • 16 Паметлив

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мартенското обешание":

    Какво е виновна Бенито?? От 21 години / от времето на зъболекаря- " министър Илко Семерджиев/ в МЗ се подвизава един " сив кардинал", Д-р Бойко Пенков,вечния Зам Министър,който " дърпа конците" и определя политиката в здравеопазването!! И затова то е на такова дередже!! " Вечния Амбър Пенков!!