Last news in Fakti

11 Декември, 2020 11:36 1 774 15

Едно от всеки пет деца е изключено от е-обучението

  • е-обучението-
  • дистанционно обучение-
  • ученици

В ситуацията на пандемия правото на образование е поставено под сериозно изпитание

Едно от всеки пет деца е изключено от е-обучението - 1

Няма равен достъп до образование и то е ясно, защото в риск са поставени децата с увреждания и децата със специални потребности. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в сутрешния блок на БНТ.

Ковачева няма да допусне няколко поколения деца да носят негативния белег на онлайн образованието. Онлайн обучението осветли дългогодишни проблеми, особено за децата с увреждания и със специални потребности, защото има проблем с ресурсните учители, категоричен бе омбудсманът.

Tя предупреди, че в ситуацията на пандемия правото на образование е поставено под сериозно изпитание. Програмите, начинът на обучение не са адаптирани за деца, които имат специални образователни потребности, за техните родители, ангажирани в онлайн обучението, посочи Ковачева.

Тя отчете, че не само децата с увреждания, но едно от всеки пет деца с увреждания е изключено от онлайн обученията. Диана Ковачева недоумява как учителите, които не искат да си пуснат камерите в онлайн обучението учат децата да пишат. Разбира се, че учителите трябва да бъдат задължени да си включват камерите, а дори да пишат, за да може децата да ги виждат, настоя Ковачева.

Тя призна, че децата трудно се задържат пред екрана, когато монотонно им се говори, а някои от подрастващите дори заспивали. Има ползи от онлайн обучението, но има и дефицити, изтъкна Ковачева и напомни, че лятото трябвало да бъде използвано по-добре от просветното ведомство за взимане на сериозни решения.

Тя е на мнение, че трябва да се обмисли въпросът с матурите за 4 и 10 клас дали изобщо трябва да се провеждат. Диана Ковачева смята, че онлайн обучението се отразява освен върху грамотността пред децата, но и върху тяхното здраве. Аз не казвам, че не трябва да има онлайн обучение, но в момента нямаме избор. Това обаче не означава, че трябва да бъдат полагани усилия образованието да бъде по-качествено, настоя Ковачева.

Тя се надява, че няма да бъде използвано цялото лято за училище. Ако се учи онлайн лятото е абсолютно излишно да се използва за наваксване, каза още Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еххххххх

    27 1 Отговор
    Не знам причините за това.но знам.че Масово децата не знаят Българската история и не я учат както трябва.но за сметка на това знаят и учат страшно много древногръцките щуротии за богове и разни ненормални истории и в училището наблягат на митологиите .което е абсурдно...Абсурдно е да учат здраво за гръцки измислици .а да не знаят нищо за Бг история!ЗАЩО???

    Коментиран от #5, #11

  • 2 Българин

    19 8 Отговор
    Стига с това училище вече, нулева година и неплатен отпуск за учителите, като не им изнася - на борсата като всички останали българи.

    Коментиран от #8

  • 3 Ядеитн

    9 7 Отговор
    Беднотия. Немой да ги мислим - стига им саде да знайват как са фаща лопата, чук, мотика. Как со труд и пот са вади лебо. Туй мой са научи и без компютре.
  • 4 Аз40

    21 1 Отговор
    Няма образование, няма здравна система. Трябва да има табели по границите с надпис "Добре дошли в Ада, влизате на ваша отговорност".
  • 5 Отговора

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "Еххххххх":

    е елемнтарен: защото и учителите не знаят българската история, много от тях дори са неграмотни.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 сила

    19 1 Отговор
    алчни страхливи старчоци ликвидираха няколко поколения......
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 АМИН

    14 4 Отговор
    Да благодарим за това постижение на всики управляващи, на НОЩ, на бг администрацията, на учителите. За втора учебна година, децата, малките ученици, големите ученици и студентите са изключени от Образованието. Честито ни опростяване и затъпявяне, вече втора година и во веки веков.
  • 10 Наркос

    2 5 Отговор
    Глоби и призовки на родителите ! Ще решим проблема по Герберски!
  • 11 плевен

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Еххххххх":

    Един от белезите, отличаващ културния и образован човек, е знанието на древногръцката митология и история. А защо децата не знаят собствената си история, ще разбереш ако отвориш учебниците по българска история. Там е пълно с политкоректност, ура- патриотизъм и премълчаване на всичко неприятно за детското съзнание.
    Колкото до децата, сме ги превърнали на цветя в саксия- дали са полети, дали им стига слънцето, а забравяме, че мечката скача според тоягата.
  • 12 Само учители ли има в държавата?

    2 5 Отговор
    То само за тях се говори, само те се разболяват, малко им е отпуска, че и още 10 дни, ако се разболеят.Няма ли
    на какво да работят в къщи, дай да им купим, дай да им платим интернета , дай да ги научим как се работи в електронна среда...Срамота, и те деца ще учат! В средновековието ли живеем! И после защо децата не знаят? Не знаят,защото няма кой да ги научи, първо да си погледнем част от учителите и после безкрайните им претенции!
    А къде е министъра им,в сряда едно,в петък друго,а пък в понеделник пето.
    Измислиха ваксини хората, или пак ще ги питаме
    ама искате ли или не@
    Проваляме бъдещето на много деца !
  • 13 Уважаеми

    3 0 Отговор
    Нещастници, повече няма да има масово образование в света, не само тук! Не го ли схванахте?! Първо 2,3 години онлайн подигравка с всички, после правилните програмки на Бил Гей, и накрая всички 99.99% роби. Осъзнайте се Бъдещи роби, родители на Роби! Все още не е късно, стига сме спали, пред очите ни убиват цивилизация! Ние сме съучастници!
  • 14 Кяр и берекет

    4 1 Отговор
    Важното е заплатите в системата да вървят,а образованието кучета го яли!Пари за нищо!Да живей комунизма!
  • 15 БПФ

    1 0 Отговор
    Хайде, знаем каква е абсурдната роля на така наречените "ресурсни учители". Давам контролно на класа, СОП-чето го носи на ресурсната, тя му го решава... дори сама ми го носи и се оплаква, че не разбирала от тия неща и може да не се е справила... а аз четворката трябва да я напиша на СОП-чето, дето дори не е ясно дали е прочело задачите поне...
    А да не говорим как в цели училища, пълни с ромови малки, се пишат оценки и всичко наред се пуска в по-горен клас, дори името си да не знае. Да се замислят в министерството - защо 45% от 15-годишните са функционално неграмотни? Ей-до тук се стигна с тяхната политика с единствен приоритет - неотпадането от училище. И тук ли онлайн-обучението е виновно? Напротив - много ученици онлайн учат по-добре, защото няма кой да ги разсейва - няма клас и лоша дисциплина !!! Ей-затова се вдига и успехът.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове