Last news in Fakti

14 Декември, 2020 12:23 1 928 52

Зам.-министър: Не е лошо децата и родителите да са заедно, но...

  • таня михайлова-
  • зам.-министър на образованието-
  • онлайн обучение-
  • деца-
  • ученици

Таня Михайлова смята, че няма смисъл учениците да се връщат само за два дни - за 22 и 23 декември

Зам.-министър: Не е лошо децата и родителите да са заедно, но... - 1
Таня Михайлова, кадър: БНТ

"Един родител да е до децата си и да му предава и знания не е никак лошо. Не е лошо децата и родителите да са заедно. Въпросът е доколко е полезно за децата ни да останат затворени вкъщи", коментира в студиото на "Денят започва" по БНТ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Според нея това е била добрата възможност родителите да видят труда на учителите. В момента няма присъствени занятия в училищата. Много голяма част от учениците от 1 до 12 клас са в обучение в електронна среда. Имам малък процент, при който обучителният процес е по-различен.

Имаше малка надежда от днес детските градини на места да отворят врати заради крехките положителни тенденции, свързани с разпространението на COVID-19. За съжаление на много родители това не се случи.

"Докога ще бъде така, тук зависи и от компетентните органи", каза Михайлова. "Оправдано е и нормално е родителите да очакват детските градини да бъдат отворени и учениците от начален етап да се върнат възможно най-скоро."

Все пак се следи тенденцията за цялата страна, уточни зам.-министърът. Тя смята, че няма смисъл учениците да се връщат само за два дни - за 22 и 23 декември. След Нова година ще продължат да се следят данните.

"При всички случаи за самите деца, особено в предучилищна възраст, особено в начален етап, това затваряне не е най-доброто", каза тя.

Михайлова обясни, че въпросът не е в това дали е включена камерата, а дали го има контактът с учителя, което е изключително важно, най-вече в началното образование, тъй като в първи клас се изграждат навиците за учене.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалност

    23 0 Отговор
    Не лошо зам. министърката да я оставим един месец близо до децата си, но без доходи да я видим каква песен ще запее.
  • 2 Димитров

    3 12 Отговор
    Не е сега момента децата да се връщат в клас или училище. Поне до есента така, после да се преценява. То в България всике разбира от всичко. Има инстититути, които прогнозират, че ако се васинираме поне 75% и спазваме мерките, ако затварянето продължи занапред, през 2026 може да се помисли за евентуално разхлабване, като вай-малките се върнат по градините и първокласнвиците. Всичко друго е рано.

    Коментиран от #5, #7

  • 3 честен ционист

    1 4 Отговор
    Решението е ясно отдавна. Децата ще бъдат отнемани от Родител 1 и 2 и няма повече да могат да ги виждат. Ще станат актив на държавата, което си е дефакто регламентирано с регистъра за ЕГН номерата.

    Коментиран от #15

  • 4 Спиридон

    13 1 Отговор
    Да, полезное да бъдат облъчвани от компа, да затлъстяват, да изглупяват,
    все полезни неща, но в полза на управляващи.
  • 5 Сергеева

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "Димитров":

    Подкрепям Димитров, нека отсега да осигурим продължаването на онлайн обучението и занапред. Редно е да се помисли сериозно децата да не излизат поне до есента. Всичко друго са празни приказки.

    Коментиран от #9

  • 6 Българка

    20 1 Отговор
    Ако родителите са до децата си и ги обучават, то е редно на учителите да намалят заплатата и част от нея да се дадат на тези родители.
    И стига управляващите да се правят на чиста сълза, все едно, че не от тях зависи кога и какво се затваря/ отваря. Хората знаят, че НОЩ е само параван за оправдания на некадърните управляващи.
  • 7 Хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Димитров":

    Под всяка статия едно и също пишеш, но до преди малко беше под името Димитрова, кога намери време да си смениш пола:)

    Коментиран от #10

  • 8 the truth

    15 0 Отговор
    Аз предлагам да уволним даскалите, то и без това на нищо не могат да научат днешното неграмотно и нахално чалгарско поколение. Закриване на МОН и всеки да си учи у тях, каквото иска и както иска. Да изчезне професията даскал. Не е лошо, а?
  • 9 1234

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сергеева":

    Глупости, редно е да излязат от вкъщи чак като навършат 20 години и са натрупали по 200 килца пред компа, а който съумее да си напише правилно името да му дадат диплома за висше образование.
  • 10 Димитров

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Хора,

    Отказвам да коментирам, ако не спрете този език на омразата. Нека да спрем да говорим против мерките и да се вслушваме повече в това, което ни казва щабът и министрите. Всичко останало не е редно. Така само омаловажаваме успехите в борбата против пандемията и икономическите успехи. Пожелавам на всички коментатори весело посрещане на предстоящите празници!
  • 11 Побеснял

    9 0 Отговор
    Обявявайте нулева учебна година веднага и всички на училище чак есента спирайте веднага тоя терор
  • 12 6788

    7 0 Отговор
    ВЕДНАГА ДА СЕ ОБЯВИ НУЛЕВА УЧЕБНА ГОДИНА
    ТОЯ ТЕРОР ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА СЕ СПРЕ И ДА СЕ НАПРАВИ ПЕТИЦИЯ СРЕЩУ ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕТО И ДЕЦАТА ДА БЪДАТ ОСТАВЕНИ НА СПОКОЙСТВИЕ. А НА ДАСКАЛИЯТА ИМ ДАЙТЕ НЕПЛАТЕН ОТПУСК И ТВА Е
  • 13 koko

    8 0 Отговор
    Тази зам. министърка нищо не каза, а говори 30 мин. И нека телевизията да допуска да говорят само тези, които ще кажат нещо ново. По цял ден се говори едно и също. А аз станах в 6 часа, за да не изпусна нещо важно за детето, а то - нищо
  • 14 любител

    1 5 Отговор
    браво един умен човек от тия тъпи управляващи.за два дена на училище ще станат професори.
  • 15 Димитров

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Ако това ще помогне да спрем епидемията и направи учителите по-спококойни, то къде е нередното? Най.малкото е цинично в такъв момент да мислим първо за децата. Сега приритет е да не се претоварва здравеопазването, както и учителите да са спокойни. Няма разумно общество, което да си жертва системата, пък било и за едни деца.

    Коментиран от #21

  • 16 НИК

    7 2 Отговор
    Госпожо Михайлова, хубаво е родителите да са в къщи до децата, но половината от родителите са без доходи и се чудят, от къде да изкарат прехраната, а останалите работят от вкъщи и не могат едновременно да работят и да седят до едното дете на компютъра да му помагат, а през това време другото дете от 2 група в детската градина да вършее из дома и да се чудиш как да го занимаваш и да го забавляваш и него. Поне в моя случай е така. А друг е въпроса, че според учителите най-добре е да не се учи изобщо в училище, за да могат да си седят в тях, да си получават пълния размер на възнагражденията и да имитират дейност. Чудя се, аз като ме е страх да се заразя, защо ходя на работа, не мога ли да кажа, че ме притусняв възможността да се заразя и да си седя в дома. Защо не дадохте на родителите с деца, които учат от вкъщи поне по 300-400 лв. да вземат на децата по един хубав стол, че горките се изкривиха от Март месец да седят пред компютрите /които ги имат/ и да се кривят и окьоряват по 7-8 часа на ден.
  • 17 Анонимен

    8 0 Отговор
    Господин Вълчев обяви нулева учебна година веднага децата ще почнат да имат проблеми с очите така .Айде да предотвартим такива работи и остави децата на спокойствие
  • 18 Димитров

    2 9 Отговор
    Уважеми коментаторе НИК,

    Успокойте се! Всичко е наред! Всъщност се случиха много добри хнеща в образователната ни система. Ако е бал Бог, скоро образованието ще е само онлайн. И в това няма нищо лошо. Светът се променя и методите на преподаване също. Сега в МОН обмисляме онлайн обучение за онлайн родители, но всичко с времето си. Ще се справим всички заедно, но нека загърбим егоизма. Децата ще се оправят, ако не, социалните ще им помогнат.

    С най-добри пожелания към Вас!

    Коментиран от #23, #27

  • 19 Бесен

    6 0 Отговор
    Обявявайте нулева учебна година моментално и оставете децата на мира
  • 20 Да се действа

    6 0 Отговор
    Вълчев обявявай нулева година стига вече с тия онлайн глупости цялото Мон трябва да се закрие а и задължително оставете децата на мира до 15.09 2021г.
  • 21 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Димитров":

    Викаш да не мислим за децата, а за учителите, които да могат спокойно да си лежат вкъщи и да получават по 2000 лв заплата. Да ваксинират всичките учители и да ги пращат в класните стаи.

    Коментиран от #25

  • 22 Българин

    6 0 Отговор
    НУЛЕВА УЧЕБНА ГОДИНА И ДАСКАЛИЯТА В НЕПЛАТЕН ОТПУСК И ТВА Е

    Коментиран от #24

  • 23 Учуден

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Димитров":

    Според написаното от Вас излиза, че работите в МОН, а коментара Ви е пълен с правописни грешки!!! Извода оставям на мислещите...
  • 24 Прав си

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Така трябва да стане.
  • 25 Димитров

    1 6 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Слагате ми думи, който не съм изричал. Просто не е редно и не е честно към обществото и към учителите да мислим първо за децата. Това е егоизъм, къкъв пример даваме на младите?
    А Учителят, именно той, заслужава много повече. Срам ме от ниските заплати на учителите. Ако може, поне за няколко години, докато трае пандемията, те да останат спокойно в онлайн среда, то обществото е редно да стори това. Всичко останало е дискриминационно и вредящо на системата.
  • 26 Анонимен

    7 0 Отговор
    Трябва да спрем този терор онлайн обучение и да се успокоят нещата.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 БАЦЕ БАЦИЛА

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Димитров":

    Правилно!За Образователната ни система - или хубаво,или нищо!(впрочем ,за Здравната-същото)
  • 28 Наистина

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Анонимен":

    Точно така трябва петиция да се направи за да се успокои положението.
  • 29 Димитров

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Анонимен":

    Подкрепям Анонимен,

    Да спрем с терора против онлайн обучението. Ето, че пак постигнахме съгласие.
    Гордея се с Вас!

    С най-добри пожелания към Вас!

    Коментиран от #31

  • 30 Разгневен

    3 0 Отговор
    Обявявайте нулева учебна година и да не занимавате децата до есента
  • 31 Мазньо

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Димитров":

    А кога ще въведете онлайн къпане,хранене,акане .....
  • 32 Хайде

    2 0 Отговор
    Да се спира това нещо и да се обяви нулева учебна година още петък за да се знае че всичко е приключило за да може да почиваме всички
  • 33 Реалист

    1 0 Отговор
    Госпожо.... На учителите по 300 лв за Интернет... Родителите да учат децата си... Ами нали и те ползват Интернет.... И родителите като ще учат децата си,,, за къв дявол са тия учители.... Цяло лято ходеха на работа, кой дежурен, кой на море, на планина... Да не би деца да е имало че сега почнаха да се разболяват... По време на грип са се затваря ли училища госпожо.... Ама нямаше маски,, чипове, днк... Дървени ваканции му викахме..... Както е тръгнало образованието е вече аут... Един от 76 те закона на рептилите.... А вие си мислете че е конспирация.. Само че тя е вече реалност...
  • 34 Анонимен

    2 0 Отговор
    Обявявайте нулева година престанете с тия глупости оставете децата на спокойствие
  • 35 Баща

    3 1 Отговор
    Госпожо зам. министър, хубаво е децата да са вкъщи с родител, който да ги учи, но е хубаво и този родител да ги издържа по някакъв начин. Освен да ни давате и на нас учителска заплата. И без това учителите работят по половин ден и три месеца в годината са отпуск.
    Всеки знае какъв става и какво ще работи. Моите извинения, но за спокойствието на някоя гилдия да съсипваме децата, не съм съгласен!!!
    Обявяване на нулева година и отваряне на яслите и детските градини!!!
  • 36 Димитров

    1 4 Отговор
    Нека бъдем честни.
    В нашия клас, по време на онлайн час, всички ученици ликуват. Факт е, че новото обучение е по-добро, много добре се приема и от учителите. Учениците откриват един нов свят, с нови реалности и възможности. Дай Боже и след пандемията да продължи. Родителите също ликуват.
  • 37 Обяснение

    4 1 Отговор
    Хора сега ще ви кажа какво трябва да става след тази седмица
    1.Задължително обявяване на нулева учебна година за учениците
    2.Отваряне на детските градини и яслите
    3.Даскалията да бъдат в неплатен отпуск
    Това трябва да се случи направете го веднага МОН.
    А и още нещо Министре Вълчев отмени веднага тази заповед за напред че като има грипни ваканции ще се учи онлайн
    Абсолютно си избийте от главите думата онлайн обучение за напред тва е пълна идиотщина.

    Коментиран от #38

  • 38 Димитров

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "Обяснение":

    Подккрепям Обяснение:

    Хoрa ceгa щe ви кaжa кaквo трябвa дa cтaвa cлeд тaзи ceдмицa
    1.Зaдължитeлнo oбявявaнe нa дистанционно обучениеза учeбнa гoдинa зa учeницитe
    2.Неотвaрянe нa дeтcкитe грaдини и яcлитe
    3.Дacкaлиятa дa бъдaт в плaтeн oтпуcк на Малбивите за Бъдни вечер
    Тoвa трябвa дa ce cлучи нaпрaвeтe гo вeднaгa МOН.
    A и oщe нeщo Миниcтрe Вълчeв благодарим за тaзи зaпoвeд зa нaпрeд чe кaтo имa грипни вaкaнции щe ce учи oнлaйн
    Aбcoлютнo cи избийтe oт глaвитe думaтa присъствено oбучeниe зa нaпрeд твa e пълнa идиoтщинa.

    Коментиран от #39

  • 39 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Димитров":

    Ти си луд
  • 40 Петрова

    1 6 Отговор
    Аз не виждам нищо лошо в дистанционното обучение, аз предпочитам дистанционното обучение.
    А Вие?

    Коментиран от #43

  • 41 Анонимен

    3 1 Отговор
    Аз подкрепям обяснението на коментар 37 това което не написал/а трябва да се случи .

    Коментиран от #42

  • 42 Димитров

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Анонимен":

    Ти си луд
  • 43 Ядосан

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Петрова":

    Значи тези които искат да стоят пред устройстввата по 8 часа на ден са единствено и само мазохисти от всички коментатори най нормалните са коментарите на 11,12,17,19,20,22,24,26,28,30,32,34,37,39,41 това са най нормалните коментари
    НУЛЕВА УЧЕБНА ГОДИНА трябва да се обяви моментално

    Коментиран от #44

  • 44 Димитров

    1 3 Отговор

    До коментар #43 от "Ядосан":

    Ти си луд, наистина

    Коментиран от #46

  • 45 РОДИТЕЛ

    3 2 Отговор
    Спрете да се занимавате с глупости, един казал това, друг онова. С думички нищо няма да стане. И така ще приключи и тази учебна година- онлайн. Кво не е ясно?
  • 46 Само тоя да спре да обижда хората

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Димитров":

    САМО ПРЕСТАНИ ДА ОБИЖДАШ !!!
  • 47 ДРУГ РОДИТЕЛ

    4 0 Отговор
    РОДИТЕЛ е прав. Само си говорим, нещо правим/ще направим ли да не се случи пак?
  • 48 Анонимен

    2 0 Отговор
    Няма да се случи нищо повече само този да не обижда
  • 49 77889998

    3 0 Отговор
    ОБЯВЯВАЙТЕ НУЛЕВА УЧЕБНА ГОДИНА И ВСИЧКИ ВЪВ ВАКАНЦИЯ ДО 15 СЕПТЕМВРИ 2021Г.
  • 50 Зелен кон

    2 2 Отговор
    ...и умен даскал,няма !!!
  • 51 Гневен

    2 0 Отговор
    Аз попринцип уважавам учителите ,но с това онлайн обучение почна да ми идва повече.
    Обявявайте нулева учебна година и оставете децата на мира спрете да ги тероризарате.
  • 52 the truth

    3 0 Отговор
    Aз прeдлaгaм дa увoлним дacкaлитe, тo и бeз тoвa нa нищo нe мoгaт дa нaучaт днeшнoтo нeгрaмoтнo и нaхaлнo чaлгaрcкo пoкoлeниe. Зaкривaнe нa МOН и вceки дa cи учи у тях, кaквoтo иcкa и кaктo иcкa. Дa изчeзнe прoфecиятa дacкaл. Нe e лoшo, a?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове